PDA

Zobacz pełną wersję : Białe mydlo przy zdjeciach pod slonce...

Lutek
26-04-2005, 08:38
Wiem... podstawowa zasada fotografii to nie robic zdjec pod slonce ale mialem wczesniej G5 i robilem udane zdjecia pod slonce doswietlajac ciemna twarz blyskiem (przy zdjeciach portretowych). To w 350 takie zdjecia sa do "kitu" sa po prostu rozbielone tak jaby byla bardzo duza mgla..... ale inne zdjecia sa bardzo dobre. Najciekawsze jest to ze zdjecia robione bezposrednio pod slonce podczas zachodu sa ok.
Ciekawe jest to ze patrzac przez wizjer nie zauwazylem czegoś nienormalnego...
Pytanie jest takie: czy to normalne i czy zalozenie oslony obiektywu wyeliminuje to zjawisko?Kilka dni temu pytalem o oslone obiektywu.... ciekawy jestem czy ta fabryczna wystarczy... czyw wobec faktu ze rzeczywista ogniskowa "szkla" wynosi 28mm (a nie 18) to czy nie byloby skuteczniejszym zastosowanie oslony dla szkla 28mm i czy nie wunietowalaby ona?

Pozdrawiam: Piotr

Jurek Plieth
26-04-2005, 08:50
To w 350 takie zdjecia sa do "kitu" sa po prostu rozbielone tak jaby byla bardzo duza mgla..... ale inne zdjecia sa bardzo dobre. Najciekawsze jest to ze zdjecia robione bezposrednio pod slonce podczas zachodu sa ok.
Ciekawe jest to ze patrzac przez wizjer nie zauwazylem czegoś nienormalnego...

To nie korpus aparatu jest winien, ale obiektyw, a dokładnie jego warstwy przeciwodblaskowe, budowa wewnętrzna itp. Ew. kiepski filtr UV pozbawiony warstw przeciwodblaskowych.

Lutek
26-04-2005, 10:53
To nie korpus aparatu jest winien, ale obiektyw, a dokładnie jego warstwy przeciwodblaskowe, budowa wewnętrzna itp. Ew. kiepski filtr UV pozbawiony warstw przeciwodblaskowych.
Filtra UV nie miałem.... czy osłona może pomóc?

Piotr

Jurek Plieth
26-04-2005, 11:07
Filtra UV nie miałem.... czy osłona może pomóc?
Zdecydowanie tak, ale nie musi :rolleyes:
Wiem, że odpowiedź Cię nie satysfakcjonuje, ale taka jest prawda!

Lutek
26-04-2005, 11:21
Zdecydowanie tak, ale nie musi :rolleyes:
Wiem, że odpowiedź Cię nie satysfakcjonuje, ale taka jest prawda!
No coz mam swiadomosc ze ten "standardowy" obiektyw nie jest mistrzostwem swiata ... :smile:
Ale to co Cannon G5 czyli kompakt ma lepsze szkło? - przeciez nawet z tym "stadardowym" szkłem jakość zdjec jest w 90% sytuacji zdecydowanie lepsza...
Ale na pewno to odblaski.... moze wieksza podatnosc wynika z tego ze jest wiekszy obiektyw a wiec powieszchnia szkla a zatem podatność na odblaski wpadajacego pod konkretnym kontem swiatła. Zastanawia mnia cały czas ta osłona... czy stosować fabryczna do tego szkła 18mm czy od innego obiektywu Cannona (podobnego) gdzie ogniskowa jest 28mm.... jesli rzeczywista ogniszkowa tego obiektywu w tym aparacie wynosi (po uwzglednieniu przelicznika 1,6) to taka osłona mogłoby być bardziej skuteczna.

Pozdrawiam

Jurek Plieth
26-04-2005, 11:33
Ale to co Cannon G5 czyli kompakt ma lepsze szkło?
Nie koniecznie lepsze, ale mniejsze! Podatność na flary rośnie wraz ze wzrostem powierzchni przedniej soczewki, oraz ze wzrostem jej wypukłości. Stąd bardzo trudno wyeliminowac flary w obiektywach szeroko, oraz superszerokokątnych.

Zastanawia mnia cały czas ta osłona... czy stosować fabryczna do tego szkła 18mm czy od innego obiektywu Cannona (podobnego) gdzie ogniskowa jest 28mm.... jesli rzeczywista ogniszkowa tego obiektywu w tym aparacie wynosi (po uwzglednieniu przelicznika 1,6) to taka osłona mogłoby być bardziej skuteczna.
Im osłona będzie "ciaśniejsza" tym lepiej! Możesz próbować różnych osłon, aż dojdziesz do takiej, która winietuje - tą musisz oczywiście wyeliminować.

Lutek
26-04-2005, 11:42
Nie koniecznie lepsze, ale mniejsze! Podatność na flary rośnie wraz ze wzrostem powierzchni przedniej soczewki, oraz ze wzrostem jej wypukłości. Stąd bardzo trudno wyeliminowac flary w obiektywach szeroko, oraz superszerokokątnych.

Im osłona będzie "ciaśniejsza" tym lepiej! Możesz próbować różnych osłon, aż dojdziesz do takiej, która winietuje - tą musisz oczywiście wyeliminować.

Twoja odpowiedz idzie dokladnie w kierunku mojego rozumowania :-)
Ciekaw jestem, czy ktoś eksperymentował z osłonami do tego obiektywu... bo wiesz... kupujac np w sieci nie ma mozliwosci wybierania :-(

Pozdrawiam

Jurek Plieth
26-04-2005, 11:46
Ciekaw jestem, czy ktoś eksperymentował z osłonami do tego obiektywu... bo wiesz... kupujac np w sieci nie ma mozliwosci wybierania :-(
Prawdę mówiąc nie dowiedzieliśmy się jakiego obiektywu dotyczą Twoje problemy :twisted: W moim domyśle chodzi o EF-S 18-55

jacam
26-04-2005, 11:50
Miałem gumową składaną nakręcana na gwint,
IMHO była za ciężka do kita (podczas ostrzenia kręci przednią soczewką).
Kupiłem oryginalną: Canon EW-60C

Artur Lewandowski
26-04-2005, 11:58
Ja jednak poszedł bym w kierunku dobrego filtra UV np HOYA SHMC. Robiłem testy z tanim filtrem, bez filtra i z SHMC (sam takiego używam) i różnica w robieniu zdjęć pod źródło światła jest ogromna. Sama osłona chroni tylko przed bezpośrednim świeceniem na przednią soczewkę ale dalej nie wyeliminujesz efektu odbić wewnetrznych. Poza tym ważne aby filtr miał powłoki antyrefleksyjne po obu stronach, wtedy wyeliminujesz odbicia wewnętrzne między powierzchnią filtra a przednia soczewką.

stolo
26-04-2005, 12:02
Zastanawia mnia cały czas ta osłona... czy stosować fabryczna do tego szkła 18mm czy od innego obiektywu Cannona (podobnego) gdzie ogniskowa jest 28mm.... jesli rzeczywista ogniszkowa tego obiektywu w tym aparacie wynosi (po uwzglednieniu przelicznika 1,6) to taka osłona mogłoby być bardziej skuteczna.

Z Twojej wypowiedzi wynika, że masz osłonę do obiektywu który posiadasz. Czemu więc jej nie zastosujesz/wypróbujesz?? Jeżeli nie będziesz zadowolony z osiągniętego efektu zawsze możesz wybrać się z aparatem do jakiegoś sklepu i przetestować tą inną osłonę.

8-) stolo 8-)

Jurek Plieth
26-04-2005, 12:10
Ja jednak poszedł bym w kierunku dobrego filtra UV np HOYA SHMC. Robiłem testy z tanim filtrem, bez filtra i z SHMC (sam takiego używam) i różnica w robieniu zdjęć pod źródło światła jest ogromna. Sama osłona chroni tylko przed bezpośrednim świeceniem na przednią soczewkę ale dalej nie wyeliminujesz efektu odbić wewnetrznych. Poza tym ważne aby filtr miał powłoki antyrefleksyjne po obu stronach, wtedy wyeliminujesz odbicia wewnętrzne między powierzchnią filtra a przednia soczewką.
Nie bardzo rozumiem jak filtr może chronić przed istniejącymi już w obiektywie odbiciami :shock: Rozumiem, że bardzo dobry, czy wręcz idealny filtr nie pogarsza odbić, ale tylko i aż tyle.
Jeśli światło przejdzie przez filtr bez odbicia, a następnie odbije się w soczewce obiektywu, to w czym filtr pomoże?

Artur Lewandowski
26-04-2005, 12:19
Nie rozumiem czego nie rozumiesz :) skoro użyjesz filtr z powlokami np 6 czy 7 warstw to bardzo ograniczysz w dużym stopniu odbicia wewnątrz układu optycznego. Czyli nie będzą istniały już te wcześniej istniejące. Wartstwy filtra nie wyeliminują w 100% ale w szerokim zakresie tłumia odbicia.

Jurek Plieth
26-04-2005, 12:27
Nie rozumiem czego nie rozumiesz :)
No to jeszcze raz.
Masz obiektyw, którego przednia soczewka generuje flary. Nakręcasz nań idealny filtr, czyli taki dający zero odbić. Oznacza to ni mniej ni więcej tyle, że sytuacja nie zmieni się, czyli będzie tak jak bez filtru - tak się właśnie idealny filtr zachowuje, że jest "jak powietrze" :mrgreen:

Lutek
26-04-2005, 12:28
Z Twojej wypowiedzi wynika, że masz osłonę do obiektywu który posiadasz. Czemu więc jej nie zastosujesz/wypróbujesz?? Jeżeli nie będziesz zadowolony z osiągniętego efektu zawsze możesz wybrać się z aparatem do jakiegoś sklepu i przetestować tą inną osłonę.

8-) stolo 8-)
No wlasnie sek jest w tym ze nie mam osłony i chce ja kupić ale waham sie która?
Co do filtra to zez mam watpliwosc... bo zakladajac ze swiatło przejdzie bezodbiciowo przez filtr a nastepnie napotka na szkło, ktre powoduje odbicia... to tak sobie główkoje ze powinno być tak samo....
Czyli na moj rozum.... pomoc moze albo wymiana obiektywu lub zalozenie skutecznej osłony.....

Pozdrawiam

Lutek
26-04-2005, 12:41
A konkretnie czy:
EW-60C
a moze
EW-65II ??????
( http://www.fotoplus.com.pl/sklep.foto/lista27-2 )

Artur Lewandowski
26-04-2005, 13:10
No to jeszcze raz.
Masz obiektyw, którego przednia soczewka generuje flary. Nakręcasz nań idealny filtr, czyli taki dający zero odbić. Oznacza to ni mniej ni więcej tyle, że sytuacja nie zmieni się, czyli będzie tak jak bez filtru - tak się właśnie idealny filtr zachowuje, że jest "jak powietrze" :mrgreen:

Już wiem o co Ci chodzi.... zgadza się ..... sytuacja o której ja piszę zachodzi w przypadku używania filtra bez powłok. Natomiast tu dyskusja toczy się o obiektyw bez filtra co przeoczyłem. Czyli w takiej sytuacji rozwiązaniem jest uzycie obiektywu który posiada powłoki antyrefleksyjne co wtedy zmniejszy znacznie flarki. :)

Artur Lewandowski
26-04-2005, 13:15
A wracając do tematu to fabryczna przy małych ogniskowych nie wejdzie ci w kadr.

Lutek
26-04-2005, 13:22
A wracając do tematu to fabryczna przy małych ogniskowych nie wejdzie ci w kadr.

No tak rozumiem.... ale fabryczna jest na obiektyw, ktory ma 18mm... ale wiadomo ze faktyczna ogniskowa tego obiektywu (a co za tym idzie kąt widzenia) wynosi tak jak dla obiektywu 18x1,6=28mm !

Piotr

Artur Lewandowski
26-04-2005, 13:29
Nie sprawdzałem jak będzie z innymi osłonami ale faktycznie kąt widzenie się zmniejsza no a logicznie co za tym idzie i mozna się pokusić o inną osłonę.
A nie możesz podjechać i sobie zobaczyć ?? Nałozysz cykniesz i będziesz miał pewność.

Lutek
26-04-2005, 13:37
Nie sprawdzałem jak będzie z innymi osłonami ale faktycznie kąt widzenie się zmniejsza no a logicznie co za tym idzie i mozna się pokusić o inną osłonę.
A nie możesz podjechać i sobie zobaczyć ?? Nałozysz cykniesz i będziesz miał pewność.
Chyba bede musia spróbowac... ale problem w tym ze pelna oferta jest w internecie a w sklepach nie zawsze jest wybór... :-(

Piotr

Artur Lewandowski
26-04-2005, 13:43
Chyba bede musia spróbowac... ale problem w tym ze pelna oferta jest w internecie a w sklepach nie zawsze jest wybór... :-(

Piotr

Jeśli mówimy o tym sklepie, którego podałeś stronę to lepiej do nich wcześniej zadzwonić. Byłem kiedyś u nich po plecak i okazało się że w necie był a w realu nie mieli.

Lutek
26-04-2005, 13:58
Jeśli mówimy o tym sklepie, którego podałeś stronę to lepiej do nich wcześniej zadzwonić. Byłem kiedyś u nich po plecak i okazało się że w necie był a w realu nie mieli.
No nie bede wysylal kasy jak sie nie upewnie ze maja :-)

Pozdrav

jacam
26-04-2005, 15:06
Kupiłem tą osłone: EW-60C do EF-S 18-55mm i nie zauważyłem winietowania, choć nie testowałem jej, tylko używałem.
W opisie na stronie jak byk stoi, że pasuje do tego obiektywu.

Lutek
26-04-2005, 15:08
Kupiłem tą osłone: EW-60C do EF-S 18-55mm i nie zauważyłem winietowania, choć nie testowałem jej, tylko używałem.
W opisie na stronie jak byk stoi, że pasuje do tego obiektywu.
Jasne... przeciez ja tego nie kwestionuje.. to jest poza dyskusja... ale ta druga wizualnie tez powinna posowac i jedynym problemem jest to ze to od obiektywu o ogniskowej 28mm ale ten nasz kit jest w praktyce 28mm - o to mi chodzi :-)

Pozdrawiam

jacam
26-04-2005, 15:15
Jasne... przeciez ja tego nie kwestionuje.. to jest poza dyskusja... ale ta druga wizualnie tez powinna posowac i jedynym problemem jest to ze to od obiektywu o ogniskowej 28mm ale ten nasz kit jest w praktyce 28mm - o to mi chodzi :-)

Tylko to druga jest do innego typu obiektywów, zobacz jak wygląda 28/28, średnica filtra to 52 i jest duże prawdopodobieństwo, że nie będzie pasować mocowanie do kita

Lutek
26-04-2005, 15:30
Tylko to druga jest do innego typu obiektywów, zobacz jak wygląda 28/28, średnica filtra to 52 i jest duże prawdopodobieństwo, że nie będzie pasować mocowanie do kita
Ojej... to śreednice przeoczyłem....