Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 27

Wątek: Białe mydlo przy zdjeciach pod slonce...

Question Białe mydlo przy zdjeciach pod slonce...

Wiem... podstawowa zasada fotografii to nie robic zdjec pod slonce ale mialem wczesniej G5 i robilem udane zdjecia pod slonce doswietlajac ciemna twarz blyskiem (przy zdjeciach portretowych). To w 350 takie zdjecia sa do "kitu" sa po prostu rozbielone tak jaby byla bardzo duza mgla..... ale inne zdjecia sa bardzo dobre. Najciekawsze jest to ze zdjecia robione bezposrednio pod slonce podczas zachodu sa ok.
    Ciekawe jest to ze patrzac przez wizjer nie zauwazylem czegoś nienormalnego...
    Pytanie jest takie: czy to normalne i czy zalozenie oslony obiektywu wyeliminuje to zjawisko?Kilka dni temu pytalem o oslone obiektywu.... ciekawy jestem czy ta fabryczna wystarczy... czyw wobec faktu ze rzeczywista ogniskowa "szkla" wynosi 28mm (a nie 18) to czy nie byloby skuteczniejszym zastosowanie oslony dla szkla 28mm i czy nie wunietowalaby ona?

Pozdrawiam: Piotr
    Lutek
    EOS 70D | Canon 50mm f/1.8 STM | Canon 18-135 3.5-5.6 IS STM | PIXMA MG7150

Pełne uzależnienie Awatar Jurek Plieth
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Lutek
    To w 350 takie zdjecia sa do "kitu" sa po prostu rozbielone tak jaby byla bardzo duza mgla..... ale inne zdjecia sa bardzo dobre. Najciekawsze jest to ze zdjecia robione bezposrednio pod slonce podczas zachodu sa ok.
    Ciekawe jest to ze patrzac przez wizjer nie zauwazylem czegoś nienormalnego...
    To nie korpus aparatu jest winien, ale obiektyw, a dokładnie jego warstwy przeciwodblaskowe, budowa wewnętrzna itp. Ew. kiepski filtr UV pozbawiony warstw przeciwodblaskowych.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jurek Plieth
    To nie korpus aparatu jest winien, ale obiektyw, a dokładnie jego warstwy przeciwodblaskowe, budowa wewnętrzna itp. Ew. kiepski filtr UV pozbawiony warstw przeciwodblaskowych.
    Filtra UV nie miałem.... czy osłona może pomóc?

Piotr
    Lutek

Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Filtra UV nie miałem.... czy osłona może pomóc?
    Zdecydowanie tak, ale nie musi :rolleyes:
    Wiem, że odpowiedź Cię nie satysfakcjonuje, ale taka jest prawda!

Domyślnie

Zdecydowanie tak, ale nie musi :rolleyes:
    Wiem, że odpowiedź Cię nie satysfakcjonuje, ale taka jest prawda!
    No coz mam swiadomosc ze ten "standardowy" obiektyw nie jest mistrzostwem swiata ... :smile:
    Ale to co Cannon G5 czyli kompakt ma lepsze szkło? - przeciez nawet z tym "stadardowym" szkłem jakość zdjec jest w 90% sytuacji zdecydowanie lepsza...
    Ale na pewno to odblaski.... moze wieksza podatnosc wynika z tego ze jest wiekszy obiektyw a wiec powieszchnia szkla a zatem podatność na odblaski wpadajacego pod konkretnym kontem swiatła. Zastanawia mnia cały czas ta osłona... czy stosować fabryczna do tego szkła 18mm czy od innego obiektywu Cannona (podobnego) gdzie ogniskowa jest 28mm.... jesli rzeczywista ogniszkowa tego obiektywu w tym aparacie wynosi (po uwzglednieniu przelicznika 1,6) to taka osłona mogłoby być bardziej skuteczna.

Pozdrawiam
    Lutek

Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Ale to co Cannon G5 czyli kompakt ma lepsze szkło?
    Nie koniecznie lepsze, ale mniejsze! Podatność na flary rośnie wraz ze wzrostem powierzchni przedniej soczewki, oraz ze wzrostem jej wypukłości. Stąd bardzo trudno wyeliminowac flary w obiektywach szeroko, oraz superszerokokątnych.
    Zastanawia mnia cały czas ta osłona... czy stosować fabryczna do tego szkła 18mm czy od innego obiektywu Cannona (podobnego) gdzie ogniskowa jest 28mm.... jesli rzeczywista ogniszkowa tego obiektywu w tym aparacie wynosi (po uwzglednieniu przelicznika 1,6) to taka osłona mogłoby być bardziej skuteczna.
    Im osłona będzie "ciaśniejsza" tym lepiej! Możesz próbować różnych osłon, aż dojdziesz do takiej, która winietuje - tą musisz oczywiście wyeliminować.

Domyślnie

Nie koniecznie lepsze, ale mniejsze! Podatność na flary rośnie wraz ze wzrostem powierzchni przedniej soczewki, oraz ze wzrostem jej wypukłości. Stąd bardzo trudno wyeliminowac flary w obiektywach szeroko, oraz superszerokokątnych.

Im osłona będzie "ciaśniejsza" tym lepiej! Możesz próbować różnych osłon, aż dojdziesz do takiej, która winietuje - tą musisz oczywiście wyeliminować.
    Twoja odpowiedz idzie dokladnie w kierunku mojego rozumowania :-)
    Ciekaw jestem, czy ktoś eksperymentował z osłonami do tego obiektywu... bo wiesz... kupujac np w sieci nie ma mozliwosci wybierania :-(

Pozdrawiam
    Lutek

Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Ciekaw jestem, czy ktoś eksperymentował z osłonami do tego obiektywu... bo wiesz... kupujac np w sieci nie ma mozliwosci wybierania :-(
    Prawdę mówiąc nie dowiedzieliśmy się jakiego obiektywu dotyczą Twoje problemy W moim domyśle chodzi o EF-S 18-55

Domyślnie

Miałem gumową składaną nakręcana na gwint,
    IMHO była za ciężka do kita (podczas ostrzenia kręci przednią soczewką).
    Kupiłem oryginalną: Canon EW-60C

Domyślnie

Ja jednak poszedł bym w kierunku dobrego filtra UV np HOYA SHMC. Robiłem testy z tanim filtrem, bez filtra i z SHMC (sam takiego używam) i różnica w robieniu zdjęć pod źródło światła jest ogromna. Sama osłona chroni tylko przed bezpośrednim świeceniem na przednią soczewkę ale dalej nie wyeliminujesz efektu odbić wewnetrznych. Poza tym ważne aby filtr miał powłoki antyrefleksyjne po obu stronach, wtedy wyeliminujesz odbicia wewnętrzne między powierzchnią filtra a przednia soczewką.

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów