Zobacz pełną wersję : Jak zapisać Tiffa do JPGa używając PSa
Otóż mam z tym problemy ostatnimi czasy. Chciałbym czasem coś wrzucić na któryś ze stocków, ale tam przyjmują tylko format JPG. Natomiast ja większość plików mam w TIFFie i po wrzuceniu do PSa chcę zmienić w jakiś sposób na JPG... Przykładowo próbuje save as ale do wyboru tam jest 5 różnych formatów, ale JPGa niestety nie ma ... Bardzo będę wdzięczny jak ktoś mi pomoże
Jacek Deka
12-01-2008, 17:48
Używając polecenia zapisz jako (save as) i to wszystko.
No chyba, że będzie to tiff 16 bitowy wtedy musisz przekonwertować na 8 bitów i dopiero zapisać.
Można też prościej czyli Save for web - wtedy nie musisz konwetować na 8 bitów.
No chyba, że będzie to tiff 16 bitowy
No właśnie taki jest
Można też prościej czyli Save for web
Tylko w tym przypadku plik jest zapisywany w niskiej rozdzielczości.....
yogi-bear
12-01-2008, 18:01
Tylko w tym przypadku plik jest zapisywany w niskiej rozdzielczości.....
Nie prawda :) "save for web" w żaden sposób nie zmienia rozdzielczości zdjęcia. Dodatkowo wymazuje dane EXIF co często jest przydatne.
Nie prawda "save for web" w żaden sposób nie zmienia rozdzielczości zdjęcia. Dodatkowo wymazuje dane EXIF co często jest przydatne.Znacznie zmniejsza zdjęcie. W najlepszej jakości save for web zmniejsza 7mb Tiffa do ok 700kb JPGa
yogi-bear
12-01-2008, 18:19
Znacznie zmniejsza zdjęcie. W najlepszej jakości save for web zmniejsza 7mb Tiffa do ok 700kb JPGa
Zmniejsza się rozmiar (waga) zdjęcia ale nie rozdzielczość. Takie jest zadanie algorytmu JPG. Mimo że kompresja jest stratna to na poziomie i jak sam widzisz bardzo ładnie zmniejsza rozmiar pliku w konfrontacji z TIFem (który przypuszczalnie masz zapisany bezstratnie).
W każdym razie "save as" i "save for web" -> *.jpg otrzymasz ten sam jakościowo obraz. Tym bardziej o tej samej rozdzielczości.
Swoją drogą16-bitowy tif o wadze ok.7MB, to musi jakaś niewielka wielkość tego obrazka. U mnie dopiero malutki 1200x900 dał podobną wagę w 16 bitowym tifie. Ten mały obrazek zapisany z maksymalną jakością w jpg, czy to poprzez zapisz jakko, lub zapisz do weba, dał podobną wielkość na poziomie porównywalnym z Twoim , u mnie 900kB.( tu już w zależności od treści obrazka i związanych z tym możliwościach kompresji uzyskujemy różne wielkości pliku)
Tif to format bezstratny, stosowane algorytmy kompresji to algorytmy bezstratne.
Jacek Deka
12-01-2008, 18:36
Swoją drogą16-bitowy tif o wadze ok.7MB, to musi jakaś niewielka wielkość tego obrazka. U mnie dopiero malutki 1200x900 dał podobną wagę w 16 bitowym tifie. Ten mały obrazek zapisany z maksymalną jakością w jpg, czy to poprzez zapisz jakko, lub zapisz do weba, dał podobną wielkość na poziomie porównywalnym z Twoim , u mnie 900kB.( tu już w zależności od treści obrazka i związanych z tym możliwościach kompresji uzyskujemy różne wielkości pliku)
Tif to format bezstratny, stosowane algorytmy kompresji to algorytmy bezstratne.
To zależy czy ten TIFF był kompresowany czy nie.
OK rozumie. Na stockach żądają wagi ponad 3mb. Więc jak to zrobić ....
Jacek Deka
12-01-2008, 18:38
Może źle przeczytałeś i chodzi o 3 Mpix.
To zależy czy ten TIFF był kompresowany czy nie.
Zawsze jest bezstratny, niezależnie czy zastosowało się kompresję LZW czy ZIP, czy nie. Stosowane kompresje używają bezstratnych algorytmów. Do tego algorytmy LZW i ZIP zwiększają,zamiast zmniejszać wagę tifów 16-bitowych.
yogi-bear
12-01-2008, 19:07
Zawsze jest bezstratny, niezależnie czy zastosowało się kompresję LZW czy ZIP, czy nie. Stosowane kompresje używają bezstratnych algorytmów. Do tego algorytmy LZW i ZIP zwiększają,zamiast zmniejszać wagę tifów 16-bitowych.
Wydaje mi się że Jackowi chodziło o kompresję samą w sobie a nie kwestię jej "stratności". TIFFa można wcale nie kompresować.
Jeżeli chodzi o ścisłość, nie każda metoda kompresji TIFem jest bezstratna. LZW i ZIP jak najbardziej są bezstratne. Nie można jednak napisać że wszystkie są bezstratne. :)
Tomasz Golinski
13-01-2008, 00:34
Jeżeli chodzi o ścisłość, nie każda metoda kompresji TIFem jest bezstratna. LZW i ZIP jak najbardziej są bezstratne. Nie można jednak napisać że wszystkie są bezstratne. :)
Szczególnie, że TIFF może być skompresowany JPEGiem :)
W PS dajesz menu "Obraz -> Tryb -> 8 bitów na kanał" - i po tej operacji możesz zapisać w jpg. A jeśli zdjęcia mają być oglądane tylko na kompach to zmniejsz jeszcze rozdzielczość do 72 dpi...
Szczególnie, że TIFF może być skompresowany JPEGiem :)
No tak, tego nie wziąłem pod uwagę, ale fakt, można, tyle że nie 16-bitowca. Jotpegowski tif, brrr. ;)