Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Wątek: Jak zapisać Tiffa do JPGa używając PSa

Uzależniony
    Miasto
    Dolina Lina Na A

Domyślnie Jak zapisać Tiffa do JPGa używając PSa

Otóż mam z tym problemy ostatnimi czasy. Chciałbym czasem coś wrzucić na któryś ze stocków, ale tam przyjmują tylko format JPG. Natomiast ja większość plików mam w TIFFie i po wrzuceniu do PSa chcę zmienić w jakiś sposób na JPG... Przykładowo próbuje save as ale do wyboru tam jest 5 różnych formatów, ale JPGa niestety nie ma ... Bardzo będę wdzięczny jak ktoś mi pomoże

Początki nałogu Awatar Jacek Deka
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Używając polecenia zapisz jako (save as) i to wszystko.
    No chyba, że będzie to tiff 16 bitowy wtedy musisz przekonwertować na 8 bitów i dopiero zapisać.
    Można też prościej czyli Save for web - wtedy nie musisz konwetować na 8 bitów.
    Ostatnio edytowane przez Jacek Deka ; 12-01-2008 o 17:51

Uzależniony
    Miasto
    Dolina Lina Na A

Domyślnie

No chyba, że będzie to tiff 16 bitowy
    No właśnie taki jest
    Można też prościej czyli Save for web
    Tylko w tym przypadku plik jest zapisywany w niskiej rozdzielczości.....

Początki nałogu Awatar yogi-bear
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kucza21 Zobacz posta
    Tylko w tym przypadku plik jest zapisywany w niskiej rozdzielczości.....
    Nie prawda "save for web" w żaden sposób nie zmienia rozdzielczości zdjęcia. Dodatkowo wymazuje dane EXIF co często jest przydatne.

Uzależniony
    Miasto
    Dolina Lina Na A

Domyślnie

Nie prawda "save for web" w żaden sposób nie zmienia rozdzielczości zdjęcia. Dodatkowo wymazuje dane EXIF co często jest przydatne.
    Znacznie zmniejsza zdjęcie. W najlepszej jakości save for web zmniejsza 7mb Tiffa do ok 700kb JPGa

Początki nałogu Awatar yogi-bear
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kucza21 Zobacz posta
    Znacznie zmniejsza zdjęcie. W najlepszej jakości save for web zmniejsza 7mb Tiffa do ok 700kb JPGa
    Zmniejsza się rozmiar (waga) zdjęcia ale nie rozdzielczość. Takie jest zadanie algorytmu JPG. Mimo że kompresja jest stratna to na poziomie i jak sam widzisz bardzo ładnie zmniejsza rozmiar pliku w konfrontacji z TIFem (który przypuszczalnie masz zapisany bezstratnie).

W każdym razie "save as" i "save for web" -> *.jpg otrzymasz ten sam jakościowo obraz. Tym bardziej o tej samej rozdzielczości.

Początki nałogu Awatar Juriko

Domyślnie

Swoją drogą16-bitowy tif o wadze ok.7MB, to musi jakaś niewielka wielkość tego obrazka. U mnie dopiero malutki 1200x900 dał podobną wagę w 16 bitowym tifie. Ten mały obrazek zapisany z maksymalną jakością w jpg, czy to poprzez zapisz jakko, lub zapisz do weba, dał podobną wielkość na poziomie porównywalnym z Twoim , u mnie 900kB.( tu już w zależności od treści obrazka i związanych z tym możliwościach kompresji uzyskujemy różne wielkości pliku)
    Tif to format bezstratny, stosowane algorytmy kompresji to algorytmy bezstratne.

Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Juriko Zobacz posta
    Swoją drogą16-bitowy tif o wadze ok.7MB, to musi jakaś niewielka wielkość tego obrazka. U mnie dopiero malutki 1200x900 dał podobną wagę w 16 bitowym tifie. Ten mały obrazek zapisany z maksymalną jakością w jpg, czy to poprzez zapisz jakko, lub zapisz do weba, dał podobną wielkość na poziomie porównywalnym z Twoim , u mnie 900kB.( tu już w zależności od treści obrazka i związanych z tym możliwościach kompresji uzyskujemy różne wielkości pliku)
    Tif to format bezstratny, stosowane algorytmy kompresji to algorytmy bezstratne.
    To zależy czy ten TIFF był kompresowany czy nie.

Uzależniony
    Miasto
    Dolina Lina Na A

Domyślnie

OK rozumie. Na stockach żądają wagi ponad 3mb. Więc jak to zrobić ....

Miasto
    Łódź

Domyślnie

Może źle przeczytałeś i chodzi o 3 Mpix.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów