Zobacz pełną wersję : Filtry ND
Jaka jest różnica między NDx4 a NDx8, wiem, że różnią się ilością powłok, ale czym to się różni w praktyce i jakie ma to zastosowanie?
MacGyver
09-01-2008, 19:42
Jaka jest różnica między NDx4 a NDx8 wiem, że różnią się ilością powłok....
Skąd Ci to przyszło do głowy ? Owszem mogą się różnić jeśli będą innego producenta/typu ale na pewno nie wpłynie to na oznaczeni krotności ND
...ale czym to się różni w praktyce i jakie ma to zastosowanie?
ND4 mniej wydłuża czas ekspozycji ND8 bardziej, bo jest ciemniejszy i przepuszcza mniej światła.
http://www.canon-board.info/search.php
http://www.canon-board.info/showthread.php?t=24157&highlight=filtr+szary
http://www.canon-board.info/showthread.php?t=17991&highlight=filtr+szary
nie ilością powłok tylko tak jak by ciemnościa...
różnica miedzy 4 a 8 jest albo 2 razy dłuższa expozycja będzie (przy tej samej przesłonie) albo dwa razy mniejsza wartość przesłony dla tego samego czasu
to taka zasada ale gdzięs chyba na tym forum czytąłem fajny post o tych filtrach dokładnie wyjaśniający co i jak - poszukaj sobie..
inna roznica jest taka, ze w przypadku wiekszosci procesow technologicznych ND4 nie przebarwia zdjec, a ND8 nierzadko zauwazalnie
Akustyk, ciekawa informacja, nigdy tego nie porównywałem ale skoro masz takei obserwacje to wierzę.
MacGyver
10-01-2008, 01:11
Mam jeden nakręcany filtr ND8, radziecki 77mm. Nie używałem go zbyt wiele, ale na tym co zrobiłem specjalnego wpływu na kolorystykę nie zauważyłem. Trudno mi natomiast powiedzieć jak jest z filtrami obecnych producentów.
ND z jakim współczynnikiem byście mi polecili na początek?
i jakiej firmy? może jakieś wskazówki co do wyboru?
sniper88
13-01-2008, 13:16
Ja uzywam Hoye HMC NDx8 i nie ma na co narzekac, poza czyszczeniem. Zadnych zafarbow nie zauwazylem:)
Ja uzywam Hoye HMC NDx8 i nie ma na co narzekac, poza czyszczeniem. Zadnych zafarbow nie zauwazylem:)
ale robiles troche zdjec porownawczych z filtrem i bez, ze piszesz taka opinie?
Hoya ND8 ma zauwazalny "buraczkowy" zafarb. sa sceny na ktorych to nie wyjdzie a sa takie, na ktorych jest to mocno zauwazalne. najlepiej zrobic zdjecia bladym switem lub po zachodzie slonca, zeby na niebie byl gradient od czerwieni, przez zolcienie do blekitu i granatu. wyraznie widac na tym gdzie i jak roznia sie kolory bez filtra i z filtrem.
podobny efekt jest przy uzywaniu ND8 do Cokina P (tak sam Cokin, jak i PPL jak i "Made i P.R.C." z allegro). dla odmiany, np. Hitech ND1.2 (czyli ND 16 w notacji liniowej) jest lekko chlodny i robione nim zdjecia moga wpadac w zimny blekit/cyjan.
przy czym to niekoniecznie jest wada. to jest efekt, dzieki ktoremu mozna czasem zrobic ciekawsze zdjecia. mozna to traktowac jako filtr wydluzajacy ekspozycje i jednoczesnie modyfikujacy kolory. a poniewaz tam gdzie stosuje sie filtry ND czesto ocieplenie barw pozytywnie wplywa na zdjecie... :)
jedno malutkie sprostowanie, zeby byla pelna jasnosc sytuacji: filtr przyciemniajacy jaki wiekszosc producentow sprzedaje pod nazwa "ND" to filtr, ktory tlumi poszczegolne skladowe spektrum swiatla. przy czym, tlumienie nie jest idealnie rownomierne w calym spektrum, a na dodatek czesto zupelnie nie obejmuje podczerwieni. z tej nierownomiernosci wynika rozna kolorystyka pewnych scen przy fotografowaniu z filtrem lub bez. pisze "pewnych scen", bo nie zawsze jest to widoczne. najprostsza analogia niech beda filtry do fotografii czarno-bialej: zielony zastosowany do sfotografowania lasu pozostanie praktycznie bez wplywu na ujecie, natomiast przy portretowaniu okaze sie fenomenalnym wyborem. podobnie, przecietny filtr przyciemniajacy, ktory "slabiej" reaguje na fragment "czerwony/purpurowy" spektrum swiatla, w scenie o malo istotnych barwach cieplych bedzie wydawal sie neutralny, ale dla odmiany w innych scenach spowoduje silna modyfikacje barw.
EDIT: zeby byl dobry przyklad o czym mowa - dwa zdjecia z filtrem ND8 (uzytym z premedytacja "Made in ROC" z allegro :) ) i bez filtra. ekspozycja: 5s@f/11, 20s@f/8 (mozna policzyc, ze rownie obfite naswietlenie, z dokladnoscia do gestosci filtra).
1. bez filtra przyciemniajacego
https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://szmaragd.im.pwr.wroc.pl/~akustyk/temp/IMG_2022.jpg)
2. z filtrem przyciemniajacym
https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://szmaragd.im.pwr.wroc.pl/~akustyk/temp/IMG_2024.jpg)
ujecia po zachodzie slonca, dzieli je okolo 2 minut. za malo, zeby same z siebie powstawaly takie roznice w kolorach :) wywolane z dokladnie tymi samymi parametrami ACR. uprzedzajac pytanie: tak, mozna skorygowac balans bieli. to nadal nie da takich samych kolorow na zdjeciu z filtrem przyciemniajacym :) ale wlasnie dlatego go tu uzylem :)
sniper88
13-01-2008, 14:23
ale robiles troche zdjec porownawczych z filtrem i bez, ze piszesz taka opinie?
Napisalem, ze nie zauwazylem, co wcale nie oznacza, ze ich nie ma;)
Po co mialbym robic takie testy porownawcze, tylko wrzodow mozna sie od tego nabawic:mrgreen: Nie widze na zdjeciach i to mi wystarcza:)
To filtr z jakim współczynnikiem jest najlepszy na początek?
To filtr z jakim współczynnikiem jest najlepszy na początek?
ND8. bo niedrogi, a mozna nim juz porobic ciekawe zdjecia.
ND8. bo niedrogi, a mozna nim juz porobic ciekawe zdjecia.
z tego co patrzyłem, to najtansze są NDx4, a 8 i 2 w tej samej cenie.
MacGyver
14-01-2008, 10:06
z tego co patrzyłem, to najtansze są NDx4, a 8 i 2 w tej samej cenie.
Wybór akcesoriów fotograficzny, z zastosowaniem wyłącznie kryterium ceny, jest dalece niefortunny.
Czy jeśli chciałbyś mieć filtr do fotografii pejzażowej to zamiast polarka lub szarej połówki kupisz UV-kę, bo jest najtańsza ?
cena nie ma dla mnie wiekszego znaczenia, akustyk napisal zeby wziac x8 bo niedrogi, a ja sie pytam, ktory wziac na poczatek, zeby dobrze zrozumiec istote.
Witam,
A czy ktos mial stycznosc z takowym filtrem:
http://www.studyjne.com/product_info.php?cPath=24&products_id=74
Daje on mozliwosc zmiany swiatla od nd2 az do nd400!
Pytanie tylko czy jesli cos jest do wszystkiego to jest...?!?!
Cena niezbyt przystepna, no ale...
Czy ktos mial stycznosc z takim filtrem i moze cos o nim napisac?
Pozdrawiam,
Marcin
...
Czy ktos mial stycznosc z takim filtrem i moze cos o nim napisac?
Nie zadałeś sobie nawet trudu poszukania forum ? jasne i tak ktoś zrobi to za Ciebie :(
LINK (http://canon-board.info/showthread.php?t=65071)
Oj Kolego... zadalem po prostu nie znalazlem.. niee zakladalem nowego topicu, podlaczylem sie pod stary.. Az tak Cie to mierzi? Jest przeciez sroda, rano, dwa dni do weekendu.. Wez sie w garsc i nie daj sobie zepsuc poranka taka *******a :)
Dzieki za linka!
Pozdrawiam,
blumarine
15-10-2010, 12:08
Koledzy, pozwolę sobie poruszyć jeszcze temat, acz w innej kwestii..
Czy ND8 zmniejsza rozdzielczość obrazu??
Otóż potrzebuje nd8, kupiłem niedawno zestaw kilku filtrów, w tym ten właśnie tam był, było to firmy DigitalKing czy jakoś tak (takie za 90zł komplet chyba), tylko co się okazało ten filtr szary degraduje nie tylko światło ale i ostrość, jakież było zdziwienie jak niezależnie czy F2 czy F9 na zdjeciach była papka :/ odsprzedałem to to od razu, ale nie ma siły filtr mi potrzebny i teraz nie wiem czy to tak jest zawsze czy może takie Hoya albo Marumi nie będą już rzutowały na ostrość?? Mógłby to ktoś sprawdzić u siebie?
nie chce reczyc za te tanie, nieznanej proweniencji filtry z Allegro, ale wiekszosc szanujacych sie producentow robi filtry szklane, ktorych wplywu na ostrosc zdjec nie masz szansy zauwazyc nawet przy ogladaniu 100% powiekszen. z zywicznymi (do systemow prostokatnych jak Cokin, czy tez polowkowymi nakrecanymi) mozna zobaczyc spadek ostrosci przy dluzszych ogniskowych (>100 mm) i mocno upakowanej matrycy (>=12Mpix w cropie), ale normalnie nie ma szans.
Hoya i Marumi sa na pewno bezpieczne
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
zeby nie gadac po proznicy - przykladowe foty z 450D + 300/4 z roznymi filtrami. po nazwach plikow mozna sie domyslic co zacz, dodatkowe info jest tez w exifach.
http://szmaragd.im.pwr.wroc.pl/~akustyk/temp/filtry/
Tezet-gdynia
15-10-2010, 12:58
Cos dziwny ten test :P 300-PL-Tiffen-crop ostrzejszy od 300-nofilter-crop ?? Szklo z filtrem ostrzejsze od golego szkla :P? Ma dodatek 300-NDG+ND16x-Hitech-crop mocno poruszone :P
ostrosc jest modulo z dokladnoscia do tego co sie da zrobic na LiveView.
a poruszen tam nie ma. jest przesuniecie(zduplikowanie) obrazu na filtrach zywicznych. widoczne zreszta juz na LiveView, wiec nie uzyskane na etapie ekspozycji.
Tezet-gdynia
15-10-2010, 13:52
Jesli to filtr powoduje takie hologramy to zwracam honor.
blumarine
15-10-2010, 16:05
oj dzieki za linka, choć czuje sie zmieszany jeszcze bardziej.. różnice na tych wszystkich ND widze, raz sa lepsze raz słabsze, ale sam fakt ze występują w takiej klasie nie napawa mnie optymizmem :/ co dopiero w tanich modelach Hoya czy Marumi którego potrzebuje (czytaj. ledwo stać mnie) kupić..
Tamten tani (kosztuje sam ok 40zł) co miałem był zakręcony na filtr 58mm do ogniskowej 85mm i była tragedia, to czy Marumi za raptem 60zł nie będzie już takich numerów robił.. ?
odgrzeję trochę temat.
Ostatnio zacząłem walkę z filtra mi Hitech, tzn z ich zafarbami - te które posiadałem mają zafarby (moim zdaniem wpadają w magnetę) zareklamowałem je na niezgodność towaru z umową, przysłano mi kolejne - niestety, dalej tak samo.
Może ktoś z Was znalazł jakiegoś producenta, który robił by filtry szare, które nie dawały by zafarbów i nie kosztowały 800zł za sztukę?
Łudziłem się nadzieją, że Hoya albo Marumi nie będą farbowały, ale z tego co tu przeczytałem, to tak słodko nie jest:(
wiktor2323
27-08-2011, 10:33
Odi a nie da się tego zafarbu zdjąć podczas obróbki? ( tak wiem, że to problem robić to z każdym zdjęciem ale jak się niechce wydawać grubej kasy za kawałek szkiełka...:))
Pokaż sample z tymi zafarbami. Mam 0.6SE i 0.9HE i powiem szczerze, że tylko w specyficznych warunkach pojawia się coś na kształt zafarbu.
Janusz Body
27-08-2011, 11:54
Passport Color Checker. Jedno dodatkowe zdjęcie tegoż Passporta. Profil i jeden klik w ACR albo LR.
Dla ND 3.0 to jest, jak dla mnie, jedyna rozsądna metoda. Każdy filtr coś tam dodaje od siebie. Ociepla, oziębia albo dodaje jakiejś barwy. Takiego naprawdę neutralnego to chyba nie ma skoro nawet obiektywy też potrafią ocieplać/oziębiać - na mniejszą skalę oczywiście.
Passport Color Checker. Jedno dodatkowe zdjęcie tegoż Passporta. Profil i jeden klik w ACR albo LR.
Dla ND 3.0 to jest, jak dla mnie, jedyna rozsądna metoda. Każdy filtr coś tam dodaje od siebie. Ociepla, oziębia albo dodaje jakiejś barwy. Takiego naprawdę neutralnego to chyba nie ma skoro nawet obiektywy też potrafią ocieplać/oziębiać - na mniejszą skalę oczywiście.
To może trzeba ręczenie WB ustawić, to powinno uwzględnić zafarby dawane przez poszczególne obiektywy czy filtry? Przy pełnych ND sprawa jest prostsza, gorzej przy połówkach, jak zafarbuje tylko część zdjęcia.
Janusz Body
29-08-2011, 13:13
To może trzeba ręczenie WB ustawić, to powinno uwzględnić zafarby dawane przez poszczególne obiektywy czy filtry? Przy pełnych ND sprawa jest prostsza, gorzej przy połówkach, jak zafarbuje tylko część zdjęcia.
To nie chodzi o WB. W każdym razie nie tylko o WB. Ustawienie WB wystarcza wtedy gdy widmo jest rozłożone równomiernie. W przypadku dominanty lub braku jakiegoś pasma (znacznym organiczeniu przepuszczalności np. zielonego) samo WB niczego nie załatwi. Niestety wówczas tylko profil. Oczywiście profil będzie poprawny jedynie dla pełnych filtrów. Dla połówkowego nie będzie działał dobrze.