PDA

Zobacz pełną wersję : [Michał Dobrowolski] Mały kolega

Michał Dobrowolski
08-01-2008, 00:18
Witam!!!

Co sądzicieo o obróbce tej fotki. Może znacie jakieś dobre tutoriale do retuszu portretów.

https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://img141.imageshack.us/img141/4246/img2902retusz600pxtc2.jpg)

Pozdrawiam!!!

rolaj
08-01-2008, 00:28
Kiedyś kążył w krągach scenicznych taki dowcip o dwóch (bardzo dobrych z resztą!) serdecznie się nienawidzących scenografach. Jeden z nich, gdy ten drugi znów dostał nagrodę, pogatulował mu słowami: "Kochany - znakomite, doskonałe, nadzwyczajne dekoracje! Od razu widać, że dekoracje!!" Tak jest z tym retuszem. Polecam Scotta Kelbyego: Fotografia Cyfrowa. Obróbka zdjęć. Wydanie II.

Michał Dobrowolski
08-01-2008, 00:32
krótko mówiąc przesadzony??? Tak to już jest jak ktoś ma dużo chęci i zapału, a za grosz talentu...ehhh.

Jacek Deka
08-01-2008, 00:48
Talent to tylko 5%, kolejne 5% to to szczęście, a pozostałe 90% to po prostu ciężka praca. Im lepiej zrobione zdjęcie tym mniej późniejszej obróbki w programie graficznym.
Twarz dziecka nie wymaga takiego retuszu jak osób dorosłych.

Nie napisałeś o jakie tutoriale chodzi. W jakim programie pracujesz? W Gimpie, Photoshopie, a może w innym programie graficznym. A może chodzi Ci o sposób robienia zdjęcia.

rolaj
08-01-2008, 00:53
Przesada? Owszem, ale nie tyko. A na pewno nie brak talentu. Wiedza. Gdy wźmiesz do ręki kolorowy tygodnik dla niepiśmiennych gospodyń domowych, to na okładce widzisz kobietę o twarzy, jaka nie występuje w naturze. Oczywiście retusz. Tyle, że ten efekt uzyskano przy użyciu całkiem subtelnych narzędzi, zaszytych w PS. Nieco rąbka tajamnicy uchyla ww. Kelby. Jescze raz polecam:-)

Smaczny
08-01-2008, 01:20
To czarne tło jest nieszczególne i psuje trochę odbiór całość. Podostrzyłbym selektywnie oczka.

Michał Dobrowolski
08-01-2008, 01:39
Talent to tylko 5%, kolejne 5% to to szczęście, a pozostałe 90% to po prostu ciężka praca. Im lepiej zrobione zdjęcie tym mniej późniejszej obróbki w programie graficznym.
Twarz dziecka nie wymaga takiego retuszu jak osób dorosłych.

Nie napisałeś o jakie tutoriale chodzi. W jakim programie pracujesz? W Gimpie, Photoshopie, a może w innym programie graficznym. A może chodzi Ci o sposób robienia zdjęcia.

Lightroom i PS. Sposobu robienia zdjeć też się ciągle ucze, ale skupmy się może teraz na obróbce. A fotka w oryginale wyglądala tak:

https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://img153.imageshack.us/img153/32/img2902600pxak5.jpg)

janmar
08-01-2008, 02:22
Czasem kupuje kwiaty.Zwykle Róże.Pani pyta,czym upiększyć.Pozłotkiem :?:
A ja głupi zdziwiony, pytam.Cooooo,Pozłotkiem róże:?: Pewno znów czerwona kartke za głupotę moja dostanę.Pozdrawiam.

Mellan
08-01-2008, 03:16
Na mój gust przesadziłeś trochę z rozmyciem, przez co buzia wygląda sztucznie, zatraciła się też ostrość włosów i rysów twarzy. Do temperatury kolorów też bym się nie czepiał, bo często portrety ciut za ciepłe mogą wyglądać milej dla oka, kwestia gustu. Coś co mnie razi to fakt, że obydwa zdjęcia zawierają czarny blik (100% czerń), warto by było coś z tym zrobić. Dzieci ślicznie wyglądają w kolorkach...ja bym pomyślał nad nowym zdjęciem z użyciem innego tła.
Ale to tylko uwagi techniczne. Najważniejsze, by zwyczajnie się podobało :)

kami74
08-01-2008, 11:11
Oryginal jest OK ( nie mówie o kadrowaniu bo dół jest bardzo niefortunnie zciachany). Podciągnął bym tylko ciut ale naprade ciut kontrasty. A i w tym przypadku wogole niepotrzebne jest "lizanie" foty. To dziecko i cere ma gładziutka więc po co ?

Michał Dobrowolski
08-01-2008, 18:23
Zdjecia robione u znajomych bez przygotowania, dlatego takie tło. Co do kadrowania powiem Wam szczerze że ciężko za tym kolegą nadążyć z aparatem (wyjątkowo żywe dziecko) Zamieściłem tą fotkę aby się czegoś dowiedzieć o obróbce bo zielony jestem. Dziekuje za Wasze wskazówki, wiem teraz jak nie powinno się tego robić, w dalszym ciągu prosze o jakieś info na temat obróbki portretów (nie koniecznie dzieci). Na książke Kelby'ego czekam, więc może jakieś dobre tutoriale polecicie.

Pozdrawiam!!!

Mellan
08-01-2008, 22:13
Tak jak napisał Jacek Deka nie zdradziłeś jakiego programu używasz do obróbki.Tutoriale stworzone są pod konkretne programy, a nawet ich wersje ( jak dla photoshopa ). Jakość ich bywa różna. Dla przykładu na stronie www.photoshop.pl jest ich wiele, warto je pooglądać i popróbować na początek, ale odradzałbym branie sobie ich do serca. Autorka wielu, niejaka Balu, zna wiele z funkcji shopa,lecz ma braki w wiedzy na temat obróbki foto. Zdecydowanie polecałbym przestudiowanie wykładów Janusza Body na naszym forum canona, to prawdziwa kopalnia rzeczowej i fachowej wiedzy.
Jeśli chodzi o podstawy kadru to tu jest dobry link http://www.cyberfoto.pl/szkola-fotografowania-ksiazka-on-line/41509-kompozycja-obrazu-i-kadrowanie.htm
pozdrawiam

Michał Dobrowolski
09-01-2008, 00:28
Tak jak napisał Jacek Deka nie zdradziłeś jakiego programu używasz do obróbki.

a zdradziłem ... Lightroom i PS.