PDA

Zobacz pełną wersję : Canon EF 17-40mm F/4 L USM

zxzx
24-12-2007, 19:15
Witajcie kupilem ta L-ke +Super HMC pro1UV(0) , szklo piekne o fotkach nie wspomne , mam pytanko po co jest to pokretlo i oszklona szybka :) jak tym ruszam moge zmienic ostrosc ale do czego to sie jeszcze uzywa . DZieki za pomoc i Wesolych Swiat zycze .

iktorn92
24-12-2007, 19:57
powiem tak :
ZASKOCZYŁEŚ MNIE TYM PYTANIEM!!!!!!

To właśnie do tego służy tylko po co ci szkło którego nie umiesz używać i nie wykorzystasz jego możliwości. No soorrryy ale wiesz na początek proponował bym, jakąś dobrą książkę o fotografii a nie myślał że im lepszy sprzęt tym lepsze foty będę robił:)
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Tak w ogóle wszytko jest w instrukcji to przecież L...

janmar
24-12-2007, 20:03
Witajcie kupilem ta L-ke +Super HMC pro1UV(0) , szklo piekne o fotkach nie wspomne , mam pytanko po co jest to pokretlo i oszklona szybka :) jak tym ruszam moge zmienic ostrosc ale do czego to sie jeszcze uzywa . DZieki za pomoc i Wesolych Swiat zycze .

No,cóz.Kiedys bez tego nie mozna było fotografować:mrgreen:
Pod szybką jest skala odległosci w metrach i [zielona?]w stopach.Przy indeksie w zoomach jest czerwona [na ogół ]poprawka indeksu dla aktualnie nastawionej ogniskowej.{W stalkach przy indeksie jest skala pozwalajaca obliczyc GO dla danej ogniskowej i odleglosci.}
Uzywa sie do nastaw w Manualu[wyłaczony AF]Czasem do pomiaru odległosci , zeby uzyc przełacznika AF np. w c 135/2 L ,100/2,8 macro,70-200/4 L itp,czasem do nastaw obiektywu przy zdjeciach "skrytych",w ciemnosci gdy nie działa AF[automatyka ostrosci] itd.Pokrętłem własnie nastawiasz odleglosc po wyłaczeniu na "M" guziczka na obiektywiePozdrawiam.[Gdybys chcial o cos spytac,pytaj,korzystaj z opcji"szukaj"forum,Google.ksiązki lub na priva.]Jak pogoda w Aberdeen?

zxzx
25-12-2007, 10:35
Janmar - wielkie dzieki , Iktorn tak jak pisalem mniej wiecej wiedzialem o co chodzi , jeszcze bedziesz moje fotki podziwial , nie znam czlowieka ktory by wszystko wiedzial a kto pyta nie bladzi . Pogoda o dziwo nie najgorsza , nawet przymrozki sa i nie wieje juz tak strasznie :)

Olszewski
25-12-2007, 12:07
To jest super szkło, wykorzystaj to, jest zima, idź porób fotki i nie mów że będziemy Twoje fotki podziwiać, tylko zrób je, pokaż nam i popodziwiamy :)

zxzx
25-12-2007, 12:23
Co do podziwiania to nie chodzilo mi o Was tylko o jedna osobe , pytanie me moze bylo glupie ale sam sobie odpowiedzialem , chcialem poprostu wiedziec do czego to jeszcze sluzy , rzeczywiscie szklo super , coz na zimowe fotki nie mam co liczyc no chyba ze pojade w gory bo tu moze spadnie 1 cm sniegu ale momentalnie stopnieje no chyba ze zima bedzie inna niz zwykle . Pozdrawiam .

fotokor1
25-12-2007, 12:36
No,cóz.Kiedys bez tego nie mozna było fotografować:mrgreen:
Pod szybką jest skala odległosci w metrach i [zielona?]w stopach.Przy indeksie w zoomach jest czerwona [na ogół ]poprawka indeksu dla aktualnie nastawionej ogniskowej.{W stalkach przy indeksie jest skala pozwalajaca obliczyc GO dla danej ogniskowej i odleglosci.}
Uzywa sie do nastaw w Manualu[wyłaczony AF]Czasem do pomiaru odległosci , zeby uzyc przełacznika AF np. w c 135/2 L ,100/2,8 macro,70-200/4 L itp,czasem do nastaw obiektywu przy zdjeciach "skrytych",w ciemnosci gdy nie działa AF[automatyka ostrosci] itd.Pokrętłem własnie nastawiasz odleglosc po wyłaczeniu na "M" guziczka na obiektywiePozdrawiam.[Gdybys chcial o cos spytac,pytaj,korzystaj z opcji"szukaj"forum,Google.ksiązki lub na priva.]Jak pogoda w Aberdeen?

kiedy dane mi było posiąść 70-200 L też nie znana mi była ta tajemnicza szybka a pytać strach cuż instrukcja no tak????? :oops: ,a janmar na luziku spokojnie wytłumaczy bez zbędnych uszczypliwości:smile:
pozdrawiam janmar :smile:

zxzx
25-12-2007, 12:43
Tak podzszedl do tego bardzo serio w koncu po to jest to forum , nikt nie posiadzie calej wiedzy , ale gdy sie juz jakas ma mozna sie nia podzielic , dzieki !

JaBlam
25-12-2007, 14:37
Co do podziwiania to nie chodzilo mi o Was tylko o jedna osobe , pytanie me moze bylo glupie ale sam sobie odpowiedzialem , chcialem poprostu wiedziec do czego to jeszcze sluzy , rzeczywiscie szklo super , coz na zimowe fotki nie mam co liczyc no chyba ze pojade w gory bo tu moze spadnie 1 cm sniegu ale momentalnie stopnieje no chyba ze zima bedzie inna niz zwykle . Pozdrawiam .

do zimowych fotek potrzeba ci wiecej niz 1 cm sniegu? aparat w lape i przejdz sie po powietrzu i poszukaj tematow. Nie musza byc ze sniegiem. Szkoda zeby takie fajne szkielko lezalo nieuzywane bo kurcze snieg nie chcial spasc. To tak jakbys powiedzial ze w lato nie zrobisz bo slonca nie ma. :)

Sprobuj sie portretem pobawic w plenerze. Fakt ze jest zimno, ale w koncu nie musisz siedziec godzinami :)

zxzx
25-12-2007, 16:12
Nie zrozumilismy sie pewnie ze nie daje mu odpoczywac , mialem na mysli ze nie moge w miescie porobic zdjec typowo zimowych , szkoda bo moglo by byc ladnie a tak tylko szary kamien , granit ale i to ma swe uroki :) a juz za dwa dni Loch Ness :):):)

janmar
26-12-2007, 02:42
Nie zrozumilismy sie pewnie ze nie daje mu odpoczywac , mialem na mysli ze nie moge w miescie porobic zdjec typowo zimowych , szkoda bo moglo by byc ladnie a tak tylko szary kamien , granit ale i to ma swe uroki :) a juz za dwa dni Loch Ness :):):)

Masz szeroki kat.Zróóóób POTWORA Nessie.Ja nie moge bo mam tylko psa i koty.

Kolekcjoner
26-12-2007, 04:40
Co do podziwiania to nie chodzilo mi o Was tylko o jedna osobe , pytanie me moze bylo glupie ale sam sobie odpowiedzialem , chcialem poprostu wiedziec do czego to jeszcze sluzy , (...)

Tak po prawdzie to do niczego :mrgreen:. Mnie się jeszcze nie przydało :).

m_o_b_y
27-12-2007, 00:51
Tak po prawdzie to do niczego :mrgreen:. Mnie się jeszcze nie przydało :).

Można użyć szkła, jako przycisk do papierów, żeby nie pofrunęły gdy jest przeciąg.
17-40 nada się do tego, jak najbardziej, bo waży te swoje 475 g i papier przyciśnięty nie ma szans odfrunąć.
Pozdrówka

Olszewski
27-12-2007, 00:54
Można użyć szkła, jako przycisk do papierów, żeby nie pofrunęły gdy jest przeciąg.
17-40 nada się do tego, jak najbardziej, bo waży te swoje 475 g i papier przyciśnięty nie ma szans odfrunąć.
Pozdrówka

Większość na Canon-Boardzie kupiła to szkło do trzymania papieru, żadna rewelacja ;)

MariuszM
27-12-2007, 12:13
powiem tak :
To właśnie do tego służy tylko po co ci szkło którego nie umiesz używać i nie wykorzystasz jego możliwości. No soorrryy ale wiesz na początek proponował bym, jakąś dobrą książkę o fotografii a nie myślał że im lepszy sprzęt tym lepsze foty będę robił:)

"Wujek Dobra Rada" się znalazł...
Stać go to sobie kupił.
Jego kasa, jego cyrk, jego małpy.