Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Dekiel przedni do fisheye 15mm Canona

Kalina
16-12-2007, 20:57
Mam duzy problem, bo zgubilam w/w dekielek (fisheye, 15mm, Canon)

Wiedzilam, ze nie bedzie latwo, ale sadzilam, ze sprawa nie jest beznadziejna.

Jakze sie mylilam!

Najpierw wykonalam telefon do jedngeo sprawdzonego i poleconego mi sprzedawcy - on postawil sprawe jasno: 3-4 miesiace czekania. Nikomu sie nie oplaca sprowadzac takich dupereli, a to bardzo rzadki dekielek. (Ze wzgledu na to, ze szklo ma przytwierdzona na stale oslone przeciwsloneczna jest taki "nasadkowy") I tu nie chodzi o niego, tylko o tych, od ktorych on sprowadza.

Za jego sugestia poszlam na gielde - moze uda mi sie cos dopasowac i ewentualnie wiekszy dekielek podkleic aksamitem zeby pasowal idealnie.
Cos tam wyszukalam, zobacze, jak podkleje moze zda egzamin jako tymczasowka.

Co mnie dosc zaskoczylo - lekcewazacy stosunek, kiedy ktos sie poszukuje o takiego duperelka.

"Nie, to sie pani nie uda, ja takich nie mam" - a przeciez wyraznie mowilam, ze nie szukam oryginalnego, bo wiem, ze bez szans.

"A ja mam oryginalny dekielek do fisheye". "Tak, naprawde??" - juz sie ucieszylam. "tak, na swoim obiektywie" - panu sie wydawalo ze jest zabawany.

Najbardziej jednak rozbroil mnie pan, co okiem znawcy rzucil na obiektyw i powiedzial autorytatywnym tonem: "to jest fisheye!" Hehe. "No tak sie sklada, ze to moj obiektyw i wiem, ze to fisheye. A co, wygladam na taka, co nie wie?";)

Tak czy inaczej poszukuje pomyslow/namiarow/whatever jak mozna wejsc w posiadanie orygnialnego dekielka.
Moze ktos bedzie umial mi pomoc:)

janmar
16-12-2007, 21:03
Ciekawe czy od zenithara 16 bedzie pasował?Latwiej [chyba?]byłoby znależc.Pozdrawiam.

MMM
16-12-2007, 21:15
Najpierw wykonalam telefon do jedngeo sprawdzonego i poleconego mi sprzedawcy
A czemu nie na Żytnią? Tam mają również akcesoria. Możliwe że mają taką egzotykę w ilości 1szt i sobie leży od kilku lat na magazynie :-)

Kalina
16-12-2007, 21:18
A czemu nie na Żytnią? Tam mają również akcesoria. Możliwe że mają taką egzotykę w ilości 1szt i sobie leży od kilku lat na magazynie :-)
Taaa, juz to widze:)
Ale zadzwonie, w sumie czemu nie.

Vitez
17-12-2007, 15:17
Przegooglaj to wyrażenie: 'Canon E-73' - jest parę sklepów (głównie USA) co toto mają.

an_zak
17-12-2007, 16:55
Spróbuj plastikowych dekielków od starych szkieł m42, czy p/k - wiekszość ma plastikowe nasadkowe, jeśli się średnica wewn. będzie zgadzała to masz użytkowy dekielek prawie za darmo

Szukaj na giełdzie foto - u mnie we Wro jest tego sporo (kilku sprzedawców), a u Was pewnie bedzie kilka(naście) razy tyle.

Kalina
17-12-2007, 18:48
Spróbuj plastikowych dekielków od starych szkieł m42, czy p/k - wiekszość ma plastikowe nasadkowe, jeśli się średnica wewn. będzie zgadzała to masz użytkowy dekielek prawie za darmo

Szukaj na giełdzie foto - u mnie we Wro jest tego sporo (kilku sprzedawców), a u Was pewnie bedzie kilka(naście) razy tyle.
No przeca w w pierszym poscie pisalam, jak szukalam i co z tego wyszlo!

Przegooglaj to wyrażenie: 'Canon E-73' - jest parę sklepów (głównie USA) co toto mają.

Dzieki - pogooglalam, wykonawalam kilka telefonow i wyglada na to, ze sprawa nie jet bez szans 8-)

an_zak
18-12-2007, 00:05
No przeca w w pierszym poscie pisalam, jak szukalam i co z tego wyszlo!

Dokładne czytanie się kłania :)

Podejście sprzedających godne pożałowania. Wszelakich plastikowych dupereli powinno być sporo, przecież to właśnie najczęściej się gubi. Jaką średnicę ma front obiektywu?

Kalina
18-12-2007, 00:08
No wlasnie - klania sie to czytanie dokladne:) Przeciez PISALAM, ze kupilam dekieilek zastepczy. Bede probowala go dopasaowac podklejajac tasiemka. Musze tylko nabyc jakis dobry klej.

Peri Noid
18-12-2007, 12:59
Ja kiedyś potrzebowałem dekielka na Mira 20m. Tam też jest duża, wypukła soczewka i dekielek jest nakładany. Po próbowaniu różnych rzeczy zupełnie nie związanych z obiektywami okazało się, że prawie idealnie nadaje się do tego dekielek ze słoika po Nutelli. Może spróbuj dobrać coś na takiej właśnie zasadzie. Nie wiem, jaka średnica jest potrzebna, ale coś powinno się znaleźć. Może obcięty koniec tuby do rysunków o odpowiedniej średnicy? Albo coś w tym rodzaju.

rsuhy
18-12-2007, 14:39
http://www.adorama.com/CALC73.html

http://www.nextag.com/Canon-E73-Lens-Cap-55162668/prices-html?nxtg=7f500a24051f-8DE74B7618D0F3F9

bebesky
18-12-2007, 14:56
sklep foto-raj www.foto-raj.pl
co prawda cena 100 zł za oryginalny ale w ofercie jest

Kalina
12-03-2008, 01:09
W koncu, po prawie 3 miesiacach od zlozenia zamowienia, dotarl do mnie dekielek z FotoRaj.
Mam nadzieje, ze tym razem nie zgubie za szybko:)

Vitez
12-03-2008, 02:05
W koncu, po prawie 3 miesiacach od zlozenia zamowienia, dotarl do mnie dekielek z FotoRaj.
Mam nadzieje, ze tym razem nie zgubie za szybko:)

Trzeba było z 10 na zapas zamówić ;)

janmar
12-03-2008, 11:31
Trzeba było z 10 na zapas zamówić ;)

Dziesieć jak dziesięć,ale w zwiazku z tym że Fish gubi dekielek zadziwiajaco łatwo to dwa warto.Dotyczy to równiez kilku innych łatwo ginących a niezbyt drogich drobiazgów.Pozdrawiam. :-D

MacGyver
12-03-2008, 11:45
Za jego sugestia poszlam na gielde - ...

Dziwne podejście, na giełdzie we Wrocku przekopali by Ci cały stos leżący na stole, żeby spróbować coś dopasować i jeszcze znalazł by się pewnie taki co by powiedział że ma coś podobnego w piwnicy, może poszukać i przywieźć za tydzień... no ale to jest małą giełda: kliku stałych sprzedawców, kilkunastu przewijających się klientów, wszyscy wszystkich znają...