Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 16

Wątek: Dekiel przedni do fisheye 15mm Canona

Początki nałogu Awatar Kalina
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie Dekiel przedni do fisheye 15mm Canona

Mam duzy problem, bo zgubilam w/w dekielek (fisheye, 15mm, Canon)

Wiedzilam, ze nie bedzie latwo, ale sadzilam, ze sprawa nie jest beznadziejna.

Jakze sie mylilam!

Najpierw wykonalam telefon do jedngeo sprawdzonego i poleconego mi sprzedawcy - on postawil sprawe jasno: 3-4 miesiace czekania. Nikomu sie nie oplaca sprowadzac takich dupereli, a to bardzo rzadki dekielek. (Ze wzgledu na to, ze szklo ma przytwierdzona na stale oslone przeciwsloneczna jest taki "nasadkowy") I tu nie chodzi o niego, tylko o tych, od ktorych on sprowadza.

Za jego sugestia poszlam na gielde - moze uda mi sie cos dopasowac i ewentualnie wiekszy dekielek podkleic aksamitem zeby pasowal idealnie.
    Cos tam wyszukalam, zobacze, jak podkleje moze zda egzamin jako tymczasowka.

Co mnie dosc zaskoczylo - lekcewazacy stosunek, kiedy ktos sie poszukuje o takiego duperelka.

"Nie, to sie pani nie uda, ja takich nie mam" - a przeciez wyraznie mowilam, ze nie szukam oryginalnego, bo wiem, ze bez szans.

"A ja mam oryginalny dekielek do fisheye". "Tak, naprawde??" - juz sie ucieszylam. "tak, na swoim obiektywie" - panu sie wydawalo ze jest zabawany.

Najbardziej jednak rozbroil mnie pan, co okiem znawcy rzucil na obiektyw i powiedzial autorytatywnym tonem: "to jest fisheye!" Hehe. "No tak sie sklada, ze to moj obiektyw i wiem, ze to fisheye. A co, wygladam na taka, co nie wie?"

Tak czy inaczej poszukuje pomyslow/namiarow/whatever jak mozna wejsc w posiadanie orygnialnego dekielka.
    Moze ktos bedzie umial mi pomoc
    Pkt 8 regulaminu forum

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie

Ciekawe czy od zenithara 16 bedzie pasował?Latwiej [chyba?]byłoby znależc.Pozdrawiam.

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kalina Zobacz posta
    Najpierw wykonalam telefon do jedngeo sprawdzonego i poleconego mi sprzedawcy
    A czemu nie na Żytnią? Tam mają również akcesoria. Możliwe że mają taką egzotykę w ilości 1szt i sobie leży od kilku lat na magazynie :-)

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MMM Zobacz posta
    A czemu nie na Żytnią? Tam mają również akcesoria. Możliwe że mają taką egzotykę w ilości 1szt i sobie leży od kilku lat na magazynie :-)
    Taaa, juz to widze
    Ale zadzwonie, w sumie czemu nie.
    Pkt 8 regulaminu forum

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Przegooglaj to wyrażenie: 'Canon E-73' - jest parę sklepów (głównie USA) co toto mają.

Początki nałogu Awatar an_zak
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Spróbuj plastikowych dekielków od starych szkieł m42, czy p/k - wiekszość ma plastikowe nasadkowe, jeśli się średnica wewn. będzie zgadzała to masz użytkowy dekielek prawie za darmo

Szukaj na giełdzie foto - u mnie we Wro jest tego sporo (kilku sprzedawców), a u Was pewnie bedzie kilka(naście) razy tyle.

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez an_zak Zobacz posta
    Spróbuj plastikowych dekielków od starych szkieł m42, czy p/k - wiekszość ma plastikowe nasadkowe, jeśli się średnica wewn. będzie zgadzała to masz użytkowy dekielek prawie za darmo

Szukaj na giełdzie foto - u mnie we Wro jest tego sporo (kilku sprzedawców), a u Was pewnie bedzie kilka(naście) razy tyle.
    No przeca w w pierszym poscie pisalam, jak szukalam i co z tego wyszlo!

Cytat Zamieszczone przez Vitez Zobacz posta
    Przegooglaj to wyrażenie: 'Canon E-73' - jest parę sklepów (głównie USA) co toto mają.
    Dzieki - pogooglalam, wykonawalam kilka telefonow i wyglada na to, ze sprawa nie jet bez szans
    Pkt 8 regulaminu forum

Początki nałogu Awatar an_zak
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kalina Zobacz posta
    No przeca w w pierszym poscie pisalam, jak szukalam i co z tego wyszlo!
    Dokładne czytanie się kłania

Podejście sprzedających godne pożałowania. Wszelakich plastikowych dupereli powinno być sporo, przecież to właśnie najczęściej się gubi. Jaką średnicę ma front obiektywu?

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

No wlasnie - klania sie to czytanie dokladne Przeciez PISALAM, ze kupilam dekieilek zastepczy. Bede probowala go dopasaowac podklejajac tasiemka. Musze tylko nabyc jakis dobry klej.
    Pkt 8 regulaminu forum

Uzależniony Awatar Peri Noid
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Ja kiedyś potrzebowałem dekielka na Mira 20m. Tam też jest duża, wypukła soczewka i dekielek jest nakładany. Po próbowaniu różnych rzeczy zupełnie nie związanych z obiektywami okazało się, że prawie idealnie nadaje się do tego dekielek ze słoika po Nutelli. Może spróbuj dobrać coś na takiej właśnie zasadzie. Nie wiem, jaka średnica jest potrzebna, ale coś powinno się znaleźć. Może obcięty koniec tuby do rysunków o odpowiedniej średnicy? Albo coś w tym rodzaju.
    Praktica MTL 5B, RevueFlex 5005, PSix, EOS 30D+opcjonalna matówka z klinem, worek szkiełek, jakaś lampa i statyw :-)

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów