Zobacz pełną wersję : Zamiana Tamron 28-75 na Sigma 18-200 OS - warto?
mpmdembi
06-12-2007, 19:52
Witam,
zastanawiam się nad zamianą mojego Tamrona 28-75 na Sigmę 18-200 OS. Poza znacznym zyskiem obu końców ogniskowych czy bardzo tracę na jakości?
Czytając test na optyczne.pl, a szczególnie rozdzielczość optyczną wynikało by, iż praktycznie nie ma różnic. A jak jest na prawdę? Czy w tym samym zakresie ogniskowych zauważnę różnicę?
Pozdrawiam
Marcin
Zapomniałeś o najważniejszym. Tracisz jeszcze światło.
iktorn92
06-12-2007, 19:56
Generalnie takie mega zoomy obniżają jakość. WG. mnie nie warto a jak masz kase to kup sobie jakies tele.
No daj spokój z taką koncepcją zamiany. Doczytaj te testy na optyczne, bo coś chyba przeoczyłeś.
tandream
08-12-2007, 03:44
A co myślicie o Tamronie 24 -135/3,5-5,6 SP AD ASL IF jako kontrpropozycji ? Coś mało opinii na temat tego obiektywu ... (Czyżbym coś przeoczył ?)
Patrząc na twoją stopkę to chyba sobie jaja robisz albo najarałeś się czegoś. Nie widzę nic co by przemawiało za zmianą. Dużo stracisz mało zyskasz.
nie pal to na mózg szkodzi...;)
A co myślicie o Tamronie 24 -135/3,5-5,6 SP AD ASL IF jako kontrpropozycji ? Coś mało opinii na temat tego obiektywu ... (Czyżbym coś przeoczył ?)
T 28-75/2.8 ma szereg zalet i dla mnie jedną wadę, wolny AF ale jakość i cena szkła są bardzo dobre. Sigma jest kiepskim wyborem, poczutaj a najlepiej zrób sobie jakieś zdęjcia tym szkłem (można wypożyczyć). Poza tym z perspektywy moich doświadczeń powiem Tobie, że nie ma to jak jasne szkło, powiedzmy światło 4 to maks. potem jest już tylko gorzej.
Tamron 24-135 jest relatywnie krótko na rynku, stąd pewnie mało opinii.
sprzedaj tą sigmę ze stopki i dozbieraj sobie kase na 70-200 i będziesz miał spokój.
zrobiłem test tej sigmy
http://canon-board.info/showthread.php?t=28970&highlight=sigma+18-200
Dla mnie osobiście produkty marki sigma w zestawieniu z canonami oznaczają zawsze to samo: kłopoty. Mac opisał to tak, że nic dodać nic ująć. Pamiętaj o jednym: jak coś (vide zoom 18-200) jest do wszystkiego, to jest najczęściej do niczego.
nie mogę się z TObą zgodzić himi. Mam S18-200 OS i jestem z niego bardzo zadowolony.
sbogdan1
13-01-2008, 13:02
nie mogę się z TObą zgodzić himi. Mam S18-200 OS i jestem z niego bardzo zadowolony.
Bez urazy rzecz jasna ludzie nad morze jeździli fiatem 126p i też byli zadowoleni ,wszystko zależy co komu się podoba i jaki z tego będzie miał pożytek,po za tym po jakiego dzwona chcesz kopiować zakres i w dodatku z takim rozrzutem ogniskowej ,pozdrawiam ...
mpmdembi
13-01-2008, 20:24
Patrząc na twoją stopkę to chyba sobie jaja robisz albo najarałeś się czegoś. Nie widzę nic co by przemawiało za zmianą. Dużo stracisz mało zyskasz.
Przespałem się wiele nocy, odstawiłem prochy i... olałem mój pomysł :-)
Przeżywam ponowną miłość do Tamrona i stałej 50. :-)
Pozdrawiam i dzięki za poradę
Marcin
Nie widzę żadnej analogii pomiędzy obiektywem a samochodami, a już wogóle nie mam pojęcia dlaczego porównujesz 18-200OS do fiata 126p? Miałeś wogóle do czynienia z 18-200OS lub T28-75?