Zobacz pełną wersję : Pomoc w wyborze obiektywu
Matiazajac
01-12-2007, 11:01
ostatnio zastanawiałem się nad kupnem nowego obiektywu do mojego 350D mam sławnego Kita Canona 18-55 nie jest zły zastanawiam się nad Tamronem SP AF 28-75 mm f/2.8 XR Di LD Aspherical (IF) Macro lub Sigma 24-70mm f/2.8 EX Aspherical DG DF AutoFocus lub ale to strasznie duzo pieniędzy Canon EF 24-70mm f/2.8 L USM ale odpowiadało mi by coś dłuższego i tańszego niż ten Canon np Sigma 50-150mm f/2.8 EX DC APO RF HSM ale z tego co czytałem przy ogniskowej 150 to obraz jest jednym słowem tragiczny. Nie chciał bym stałki bo to nie wygodne jak dla mnie może mi coś doradzicie?
Za odpowiedź z góry dziękuje.
Wymieniasz takie obiektywy, że nie wiadomo o co Ci chodzi. O zastąpienie kita czy o rozszerzenie zakresu ogniskowych w stronę dłuższych.
Matiazajac
01-12-2007, 11:13
przepraszam na początku myślałem nad tele i chciałem kupić w stanach 70-200 f2.8 ale po dłuższych namowach mojego brata fotografa namówił mnie na coś szerszego bo sądzi że to na początek będzie dla mnie lepszym rozwiązaniem o lufie pomyślę później no i chciałem połączyć dwie te sprawy i kupić tą sigme skoro mam już kita ale nie wiem czy to jest dobry pomysł co wy na to.
1. Jaki konkretnie zakres cie interesuje?
2. Ile chcesz przeznaczyć na zakup kasy?
3. Do czego będziesz uzywał szkla?
Matiazajac
01-12-2007, 11:35
no najbardziej właśnie tak od 50-200 i jakieś jasne stałe światło nie większe niz 4 chciał bym zapłacić max 1000$ czyli koło 2500zł szkło chciałem przeznaczyc do robienia zdjęć natury najlepiej żeby było z funkcją macro oraz fotoreporterka mecze siatkówki ludzie na ulicy itp :)
Olszewski
01-12-2007, 12:34
Takie rzeczy to tylko w erze ;)
Natura to pojęcie względne. Natura jako macro czy też natura jako krajobrazy również?
Matiazajac
03-12-2007, 07:37
Bardziej macro niż krajobrazy ale juz chyba wybrałem Tamron SP AF 28-75 mm f/2.8 XR Di LD Aspherical (IF) Macro i przy tym chyba zostanę
Jeśli interesuje Cię zakres 50-200 i do 2500 zł to widzę tylko jedną odpowiedź:
Canon 70-200/4L i dodatkowo stałka 50/1,8
Do makro ten zestaw się nie nada, ale pozostałe dziedziny ok. Jeśli chodzi o przyzwoite makro to do tego musisz pomyśleć o oddzielnym obiektywie. Używam 100/2,8 Macro i sobie chwalę. Z tańszych rozwiązań, też bardzo dobrze sprawdzających się w makrofotografii polecam dobrać sobie szkiełko + pierścienie pośrednie na M42.
Ten Tamron, którego wskazałeś, to fajne szkiełko, ale do makro wbrew oznaczeniom, kompletnie się nie nadaje. No i jak to się ma do tego 50-200, o którym pisałeś jeden post wcześniej?
a moze C 28-135 IS? Jest niezły optycznie i 1:4. Koszt uzywanego ok. 1000-1200. Do tego 50/1.4.
bartolomic
03-12-2007, 10:18
nie wiem czy sluchasz brata czy sam siebie..
i rowniez nie wiem, jakie masz preferencje, ale podane przez Ciebie obiektywy jak dla mnie nijak sie maja do KITa.
jak wspomnial ktos wczesniej, tele - 70-200/f4 - IMHO szklo rewelacja
jesli zastepstwo KITa to 17-40/f4, rowniez rewelacyjne. 24 czy 28 bedzie za krotko. ale jak juz masz KITa to bym bral tele, ale to ja, a Ty< musisz zdecydowac sam!!
Podrawiam
przepraszam na początku myślałem nad tele i chciałem kupić w stanach 70-200 f2.8 ale po dłuższych namowach mojego brata fotografa namówił mnie na coś szerszego bo sądzi że to na początek będzie dla mnie lepszym rozwiązaniem o lufie pomyślę później no i chciałem połączyć dwie te sprawy i kupić tą sigme skoro mam już kita ale nie wiem czy to jest dobry pomysł co wy na to.
Yyy...... to ja juz nie rozumiem. Chciales kupic 70-200 ale brat ci powiedzial ze lepiej cos szerzego wiec podajesz zatem ze chcesz cos w zakresie 50-200. O ile to szerzej? 20 mm? jeden krok w przod czy tyl. No i nagle mowisz ze 28-75 Tamron to jest to -... no z tego co piszesz , ze potrzebujesz to ten tarmon pokrywa 25 mm dolnej dlugosci. Jak masz KIT to dokup sobie dluzsze tele 70-200 F4 albo nawet 4 IS skoro masz mozliwosc w Stanach (to szklo kosztuje tam ponizej 1000$) a potem zastap sobie kita czym innym.
Matiazajac
04-12-2007, 19:09
teraz już sam nie wiem co chce najpierw był zamysł tele potem po rozmowie z bratem doszliśmy do wniosku że na początek bardziej będzie mi przydatny dobry standardowy zoom typu 28-75 tak jak ten tamron ale teraz sam nie wiem czy opłaca się powielać ogniskową tego kitowego canona :( RATUNKU
teraz już sam nie wiem co chce najpierw był zamysł tele potem po rozmowie z bratem doszliśmy do wniosku że na początek bardziej będzie mi przydatny dobry standardowy zoom typu 28-75 tak jak ten tamron ale teraz sam nie wiem czy opłaca się powielać ogniskową tego kitowego canona :( RATUNKUCzłowieku, nikt Ci nie powie czy TY wolisz mieć szeroko, czy wąsko w kadrze. To jest kwestia wyłącznie twojego GUSTU. Nie szukaj odpowiedzi na takie pytanie bo ich tutaj nie znajdziesz. Sam musisz stwierdzić. Do tego czasu nic nie kupuj. Używaj kita. Poznaj go. Po pewnym czasie zobacz sobie, na którym jego końcu masz więcej ujęć, o ile Ci brakowało ogniskowej i wtedy wróć do tematu zakupu szkła.
Dublowanie zakresu kita tamronem 28-75 ma sens, bo w tym zdublowanym zakresie kit jest dosyć słaby optycznie.