Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Ekspozycja bez tajemnic, autor B. Peterson

Migacz
29-11-2007, 16:33
Jestem tu nowy więc się przywitam-Witam;) Jak w tytule. Ma ktoś z Was tą książkę? Szukam opini czytelników. Do tej pory znalazłem jedna recenzję: http://www.fotopolis.pl/index.php?n=6625 ale że to ma być prezent dla mojej dziewczyny, która interesuje się fotografią to muszę się "wstrzelić w temat". Dodam, że sam nie mam o tym zielonego pojęcia dlatego proszę o poradę. Czy to dobra książka i czy warto ją kupić?

dark4blade
29-11-2007, 17:38
Kup jej Mroczka "Ksiązka o fotografowaniu" :mrgreen: . A tak na poważnie, to zalezy na jakim poziomie jest twoja dziewczyna, i jaką fotografią sie interesuje. A tak apropo, to mamy tu cały wątek na forum "Książki o fotografii" jest tam dużo pozycji z ich opisem :).

MariuszM
30-11-2007, 14:25
Kup jej Mroczka "Ksiązka o fotografowaniu"

Dobra rada, tylko napisz mu jeszcze gdzie ma ją kupić i za ile;-)

Viracocha
30-11-2007, 14:43
http://www.allegro.pl/item271486703_ksiazka_o_fotografowaniu_andrzeja_mr oczka_wawa.html

Jak za darmo ;)

arturro
01-12-2007, 17:09
Ekspozycja bez tajemnic, autor B. Peterson Witam mam tę książke kilka dni i moim skromnym zdaniem jest to bardzo fajna pozycja dla początkującego. Jest dużo fajnych zdjęc i dokladnych ich opisów, polecam.
36 zł w merlin pl.

Propi
01-12-2007, 22:38
Mam, ale niestety po angielsku. Jeszcze się nie wczytałem, jakoś póki co nie czułem palącej potrzeby ;)

Migacz
02-12-2007, 15:00
Dzięki za wszystkie komentarze:) Ostatecznie kupiłem tę "Ekspozycję"-dziewczyna bardzo zadowolona:) Co do Mroczka to trochę o nim poczytałem na forach tylem, że nigdzie nie można tego dostać. Pozdrawiam

bruckner
03-12-2007, 13:42
szkoła fotografowania national geographic

polecam dla początkującego. sam się na tym uczyłem

Migacz
04-12-2007, 01:58
Dzięki bruckner ale Szkołe fotografowania to ona już ma-kilka książek, a nie wiem ile wyszło. Jak znacie jeszcze coś takiego jak ekspozcycja bez tajemnic to proszę o cynk:) Nawet nie wiecie jak kobieta potrafi podziękować za dobrą książkę;)

janmar
04-12-2007, 02:13
Dzięki bruckner ale Szkołe fotografowania to ona już ma-kilka książek, a nie wiem ile wyszło. Jak znacie jeszcze coś takiego jak ekspozcycja bez tajemnic to proszę o cynk:) Nawet nie wiecie jak kobieta potrafi podziękować za dobrą książkę;)

National Geographic to seria ksiażek[mam nadzieje niezakończona] plus kontakt z prawdziwie dobrym, na wybitnym poziomie reportażem.To duzo wiecej niz technika fotografii.Sugeruję konkretną kontrolę biblioteki i przyszłą długoletnią przyjażń z NG.Pozdrawiam.

Schwarzus
07-12-2007, 23:12
Witam wszytskich. Ekspozcyję mam i polecam, bardzo dobra książka za przystępne pieniądze. Jednak w tym poście chcę się zapytać odnośnie tego Mroczka. Czy tej książki już faktycznie nie można dostać i jeżeli jest takie zapotrzebowanie to dlaczego nie ma wznowienia? Może już było?

MariuszM
08-12-2007, 00:43
Witam wszytskich. Ekspozcyję mam i polecam, bardzo dobra książka za przystępne pieniądze. Jednak w tym poście chcę się zapytać odnośnie tego Mroczka. Czy tej książki już faktycznie nie można dostać i jeżeli jest takie zapotrzebowanie to dlaczego nie ma wznowienia? Może już było?

Kupisz, za 300 PLN na allegro. Rok temu, jak była jeszcze w sprzedaży kosztowała ok. 60 PLN.
Nie ma wznowienia i raczej nie będzie.

Schwarzus
08-12-2007, 13:53
No tak ale 300zł to chyba jakis niewybredny żart. Nawet albumy tyle nie kosztują. Czyli mam rozumieć, że książka nie do dostania? Hmmmm, trudno. Czekam w takim razie na Ekspozycje bez tajemnic 2.

photographus
25-12-2007, 22:13
Witajcie! Chcąc kupić Mroczka skontaktowałem się z samym autorem. Niestety. Nakład wyczerpany, wznowień nie zapowiedziano. Przynajmniej na razie :(. Pozostaje rynek wtórny, a tutaj za mniej jak 300 PLN nie ma co marzyć.
Pozdrawiam

Ps.
Petersona mam i polecam. Fajnie się czyta i można dowiedzieć się paru pożytecznych i potrzebnych rzeczy.

Biperek
19-03-2008, 15:31
Wpadła mi w oko na allegro książka EKSPOZYCJA BEZ TAJEMNIC - Bryana Petersona. Pewnie ktoś z forumowiczów miał ją w rękach. Co o niej sądzicie, można się z niej czegoś sensownego dowiedzieć ?

Bonku5
19-03-2008, 16:13
Ja dzis kupiłem będąc przy okazji w Kolorterze. A czy dobra to się okaże jak przeczytam :P Mam nadzieje że nie wyrzucone w błoto pieniądze :)

RNz
19-03-2008, 16:31
Krótko: przeczytałem, polecam
Dużo fotek i ciekawie napisana

Malin
19-03-2008, 16:45
Polecam, ale zalezy jakiemu fotografowi. Mnie osobiście książka nie przydała się aż zanadto. Autor mówi to o trójkącie który składa się z ISO, czasu migawki i przesłony a w środku tego trójkąta znajduje się światłomierz. W całej książce tłumaczy co to jest przesłona, iso etc. a później tłumaczy jakie daje efekty, czasem opisuje problemowe sytuacje. Myśle ze raczej przeznaczone dla amatorów... Jakby ktoś chciał kupić mam do sprzedania nowy egzemplarz

kacperek
19-03-2008, 18:18
Jakby ktoś chciał kupić mam do sprzedania nowy egzemplarz

A ile byś chciał za nią?

Bonku5
19-03-2008, 19:14
A ile byś chciał za nią?

Kacperek dogadajcie się już na privie ;)

RNz
19-03-2008, 21:15
Polecam, ale zalezy jakiemu fotografowi. Mnie osobiście książka nie przydała się aż zanadto. Autor mówi to o trójkącie który składa się z ISO, czasu migawki i przesłony a w środku tego trójkąta znajduje się światłomierz. W całej książce tłumaczy co to jest przesłona, iso etc. a później tłumaczy jakie daje efekty, czasem opisuje problemowe sytuacje. Myśle ze raczej przeznaczone dla amatorów... Jakby ktoś chciał kupić mam do sprzedania nowy egzemplarz

Osobiście uważam, że nawet jeżeli dowiem się tylko JEDNEJ nowej rzeczy, to warto książkę przeczytać.
W dzisiejszych czasach nie jest trudno się jej pozbyć po przeczytaniu :-)

Piasek1989
19-03-2008, 22:02
przeczytałem i uważam ze dla amatora jest dobra pierwsze rozdziały troszkę bez sensu bo uważam ze jeśli ktoś ma lustrzankę to już powinien wiedzieć takie podstawy co to jest ISO przysłona GO ale pod koniec jest kilka ciekawostek które mi osobiście się przyjdą. Tak że dla amatora jak najbardziej polecam (dla amatora każda książka jest dobra:))

Bonku5
19-03-2008, 22:15
przeczytałem i uważam ze dla amatora jest dobra pierwsze rozdziały troszkę bez sensu bo uważam ze jeśli ktoś ma lustrzankę to już powinien wiedzieć takie podstawy co to jest ISO przysłona GO ale pod koniec jest kilka ciekawostek które mi osobiście się przyjdą. Tak że dla amatora jak najbardziej polecam (dla amatora każda książka jest dobra:))

nie koniecznie.. czasem ludzie kupują lustrzanke bo znajomi maja :D

Biperek
19-03-2008, 23:29
W dzisiejszych czasach nie jest trudno się jej pozbyć po przeczytaniu :-)

A chcesz się może pozbyć swojej ? :) Jakoś na nowej mi nie zależy.

RNz
20-03-2008, 19:53
A chcesz się może pozbyć swojej ? :) Jakoś na nowej mi nie zależy.

Niestety postanowiłem dołączyć ją do domowej biblioteczki. Ja już pewnie nie będę czytał, ale córę trzeba szkolić :-)
szukaj na allegro...

noel
22-03-2008, 10:55
potwierdzam książka dla początkujących i nie tylko jest super, jednocześnie polecam również "Nowy Podręcznik Fotografii" John Hedgecoe, zawiera bardzo wiele informacji od podstaw fotografii po fotografię wyspecjalizowaną (studio, techniki specjalne i.t.p.) z dużą ilością (ponad 1000 ) zdjęć z opisem ich wartości.

Bonku5
04-04-2008, 18:16
Po przeczytaniu uważam, że książka jest warta swojej ceny. Stare wyjadacze nic w niej nie znajdą ale ktoś kto zaczyna itp może śmiało kupic :)

paczka
04-04-2008, 20:28
Mam w domu kilkanascie ksiązek dotyczących fotografii i powiem tak...
początkującym i średnio zaawansowanym wystarczą dwie, ale naprawde dobre:

"Nowy Podręcznik Fotografii" John Hedgecoe - o robieniu zdjęć

oraz

"Fotografia cyfrowa - edycja zdjęć: Scotta Kelbyego - o obróbce zdjęć

HOUK!!