Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Dylemat

Nevermind
28-11-2007, 22:11
Witam !
Kurcze, gnębi mnie jedna myśl.
Przymierzam się do fotografii ślubnej i w związku z tym planuję zakupy.
I tu właśnie tkwi mój problem , otóż nie wiem czy wybrać jasne szkiełko portretowe - 85 /1,8 pod korpus 20D , czy 580EX do 1D mark II.
Zamierzam tak rozplanować sprzętem : 1D mkII z 28-70 L (no i bez lampy, przemawiała by opcja za odpuszczeniem sobie tego zestawu w samym kościele) i jako drugie body właśnie 20D z 85 (aach , jaki to ma ładny bokeh ;-) ). Albo kupić lampe - walić po oczach weselnikom , a pod 20D podpinam moją 50/1,8 (no... już brzydszy bokeh). Co doradzacie ?

Pozdrawiam !
Nevermind

Dżobert
28-11-2007, 22:19
Zależy w jakich kościołach będziesz focić. Są takie gdzie jasne szkiełko może poradzić sobie bez lampy, lecz zdarzają się przypadki, że kościół jest tak ciemny, że bez lampy ani rusz.

Viracocha
28-11-2007, 22:52
Moim zdaniem lampę na ślubie mieć trzeba, choćby tylko w torbie (jeśli warunki pozwolą na to, żeby jej nie wyciągać).

janmar
28-11-2007, 23:12
Witam !
Kurcze, gnębi mnie jedna myśl.
Przymierzam się do fotografii ślubnej i w związku z tym planuję zakupy.
I tu właśnie tkwi mój problem , otóż nie wiem czy wybrać jasne szkiełko portretowe - 85 /1,8 pod korpus 20D , czy 580EX do 1D mark II.
Zamierzam tak rozplanować sprzętem : 1D mkII z 28-70 L (no i bez lampy, przemawiała by opcja za odpuszczeniem sobie tego zestawu w samym kościele) i jako drugie body właśnie 20D z 85 (aach , jaki to ma ładny bokeh ;-) ). Albo kupić lampe - walić po oczach weselnikom , a pod 20D podpinam moją 50/1,8 (no... już brzydszy bokeh). Co doradzacie ?

Pozdrawiam !
Nevermind

Fotografia...temat szeroooooki.Wchodzisz na podwórko zawodowców,IMHO szukaj na forum fotografów slubnych. Bo na co Ci gdybanie. Pozdrawiam.

photographus
29-11-2007, 01:05
otóż nie wiem czy wybrać jasne szkiełko portretowe - 85 /1,8 pod korpus 20D , czy 580EX do 1D mark II.
Zamierzam tak rozplanować sprzętem : 1D mkII z 28-70 L (no i bez lampy, przemawiała by opcja za odpuszczeniem sobie tego zestawu w samym kościele) i jako drugie body właśnie 20D z 85

Witaj!
Miotasz się chłopie jak przysłowiowy Żyd po pustym sklepie :) Tu zastanawiasz się nad 580-tką do d Marka a za chwile konstatujesz że zostawisz go sobie z 24-70 i nie do kościoła:confused:
A do kościoła co zamierzasz wziąć? 20D ze stałką 85 (czyli ok. 135 mm na cropie)? I co biegać w te i nazad żeby skadrować, bo Ci się bokeh podoba?:-?
I to mając D Marka obok w torbie? Doprawdy, czasenm odnoszę wrażenie że ludzie nie mają na co kasy wydawać, albo nie wiedzą tak naprawdę co mają w torbie?
A już zupełnie na marginesie to mając puszkę za prawie 15 tyśków zakup flesza traktowałbym raczej jako chwilowy kaprys a nie dylemat :)
Pozdrawiam

P.s. Ładny nick. Niezwykle sugestywny.;-)

illy
29-11-2007, 04:54
a ludzie marza o 5d, heh

Nevermind
29-11-2007, 15:03
Witaj!
Miotasz się chłopie jak przysłowiowy Żyd po pustym sklepie :) Tu zastanawiasz się nad 580-tką do d Marka a za chwile konstatujesz że zostawisz go sobie z 24-70 i nie do kościoła:confused:
A do kościoła co zamierzasz wziąć? 20D ze stałką 85 (czyli ok. 135 mm na cropie)? I co biegać w te i nazad żeby skadrować, bo Ci się bokeh podoba?:-?
I to mając D Marka obok w torbie? Doprawdy, czasenm odnoszę wrażenie że ludzie nie mają na co kasy wydawać, albo nie wiedzą tak naprawdę co mają w torbie?
A już zupełnie na marginesie to mając puszkę za prawie 15 tyśków zakup flesza traktowałbym raczej jako chwilowy kaprys a nie dylemat :)
Pozdrawiam

P.s. Ładny nick. Niezwykle sugestywny.;-)

Mówie że gdybym zrezygnował z lampy , to nie mógłbym używać marka w samym kościele, a więc zostałby tylko 20d z jasnym szkiełkiem (ew przepięcie 85 do marka i krótsza ogniskowa). Nawiasem mówiąc nie lubie zdjęć dopalanych fleszem, preferuje światło zastane. A dylemat mój stąd własnie , że mam puszke za prawie 15 tyśków i za cholere nie stać mnie na dwa "kaprysy" i muszę coś wybrać ;-)

Pozdrawiam !
Nevermind

PS. Wiem że ładny nick , sam wymyśliłem :mrgreen:

Soul_Man
29-11-2007, 15:39
Kup 85-tkę i używaną 430ex. Lampa słabsza, ale jak będziesz miał wolną gotówkę, to kupisz 580-tkę, a 430-tka zostanie Ci jako slave...