Zobacz pełną wersję : zdjecia na 300cm wysokie
mam zlecienie wykonac zdjecia na wysokosc 300cm i 160cm szerokosci. Czy ktos moze ma doswiadczenie w tych rozmiarach. Czy jakosc z Marka II wystarczy i jego prawie 17 mpx?? czy lepiej pomyslec o czyms innym ?? pytalem o Marka III ale niestety nie bedzie dostepny do planowego terminu.
Z gory dziekuje za wsakzowki i podpowiedzi
Obiektyw
28-11-2007, 22:21
Jaki nosnik (technika druku/wyswietlenia)?
Generalnie mozna sprobowac tak:
Dobrej jakosci fotka (ostra i dobrze naswietlona) i cos w rodzaju PhotoZoom pro, a na koniec jezeli zbyt plastikowo Imagenomic RealGrain i ukryc w ziarnie.
Ja robiłem max A0+ z 8 megapikseli. Rezultaty bardzo dobre. Kilkanaście megapikseli wystarczy.
druk
o ziarnie myslalem
zobaczymy jakie beda motywy
bede mial mozliwosc probnego druku i podjecia decyzji
Mark zupełnie wystarczy. Ludzie robili bilboardy z dużo mniejszych rozdzielczości i dużo gorszych aparatów. Nie masz się co przejmować.
mam zlecienie wykonac zdjecia na wysokosc 300cm i 160cm szerokosci. Czy ktos moze ma doswiadczenie w tych rozmiarach. Czy jakosc z Marka II wystarczy i jego prawie 17 mpx?? czy lepiej pomyslec o czyms innym ?? pytalem o Marka III ale niestety nie bedzie dostepny do planowego terminu.
Z gory dziekuje za wsakzowki i podpowiedzi
takich zdjęć nikt nie ogląda z bliska. Tego typu formaty (do 340 na 180) robię z 1d mk III i nic im nie brakuje.
takich zdjęć nikt nie ogląda z bliska. Tego typu formaty (do 340 na 180) robię z 1d mk III i nic im nie brakuje.
8,2 mpx ?? hmm mnie straszono ze ponizej 20 mpx bedzie barszcz. I dlatego w zwiazku z tym ze canon mi nie moze udostepnic na poczatku grudnia Marka III z 21 mpx obawialem sie o 17 z marka II
Jak to nikt.:?: A Grzanka:?: :idea:
O jej nie musisz mi tego pisac co pomyślałeś.:idea: Naprawde Cie lubię:oops:
Mark zupełnie wystarczy. Ludzie robili bilboardy z dużo mniejszych rozdzielczości i dużo gorszych aparatów. Nie masz się co przejmować.
billboardy przygotowuje się i drukuje w skali więc tam w zupełności wystarczą 10 mpix zdjęcia.
Zresztą jedna moja fotka, zrobiona d80 i 60 micro wisi w wielu miejscach w Warszawie. Czasem nawet w takich rozmiarach, że ciary przechodzą i wszystko jest git. Po prostu takie wydruki ogląda się z dużych odległości.
speed555
29-11-2007, 00:14
ja takie rzeczy robilem tez z 8 mpix i bylo spoko, ew. jak cos jest statyczne to mozna zrobic 4 klatki i polaczyc jak panorame, ale fakt jest taki ze dla jednego cos bedziesz barszcz a dla drugiego wypas.
Nie tylko bilbordy mogą być w tych rozmiarach.
Robiłem i z cyferki 8pikselowej (i tak kadrowane) i skanowane ze średniego na bębnie.
Drukowane na ploterze (6 kolorów). Z cyfry nie interpolowałem w górę, wychodziło po 20-30 dpi i trudno - pojawiły się kwadraty (widoczne z bliska), ale w porównaniu z tymi resamplowanymi (robiłem wcześniej próby na wycinach) te małe rozdzielczości zachowywały pozory ostrości tam gdzie ostrzyłem (metodą Janusza).
Skan z bębna był bezkonkurencyjny. Zeskanowane od razu do docelowego rozmiaru, obrobione tylko tak, by gdzieniegdzie zjechać z ostrością (ziarno wylazło na pyskach). Klient, mimo iż laik, był zachwycony wszystkimi: Ach, och, piękne jakie kolory, i ta zieleń i to i tamto ...
I przy tym jednym ze skanu: A to jakieś takie wyraźnie lepsze od pozostałych!
A ja kiedyś znalazlem cos takiego:
http://www.fotosite.pl/multimedia/kalkulatory/kalkulator-megapikseli.html
w zależności od rozmiaru zdjęcia i odległości obserwującego wylicza ile Mpix "styknie"...
Moje zdjecie mialo ostatnio przyjemnosc byc wykorzystane jako dekoracja sceniczna w formacie 5x2m bodajze i bylo dosyc mocno kadrowane. Bylen na tej imprezie i siedzialem w 3 rzedzie wiec odleglosc ok 10m od zdjecia i musze powiedziec ze wygladalo to bardzo dobrze. Zdjecie bylo z 400D i jak wpominalem dosyc kadrowane.
Tak wiec mysle ze nie bedziesz mial zadnego problemu.
Pozdrawiam
wielkie dzieki za ugaszenie moich obaw. Prosil bym o rade teraz tylko i mozna zamykac powoli.
Robie zdjecie, kadruje, prosuje itp w orginale a potem zmieniam rozdzielczosc na ?? ile 70dpi ?? mniej ?? wymiary kadru to 300wys i 150 szerokosc.
Druk na ploterze.
Robie zdjecie, kadruje, prosuje itp w orginale a potem zmieniam rozdzielczosc na ?? ile 70dpi ?? mniej ?? wymiary kadru to 300wys i 150 szerokosc.
Druk na ploterze.
Wypytaj tego, co drukuje. Męcz i marudź - on umie używać tej maszyny i wie jak najlepiej wychodzi.
Wypytaj tego, co drukuje. Męcz i marudź - on umie używać tej maszyny i wie jak najlepiej wychodzi.
problem w tym ze goscia nie trawie i chce jak najwiecej bez jego wiedzy zaradzic. Koles jest zaspany.
i co? jak CI anonmowi koledzy z CB powiedza go for it to uzyjesz deesa a jak nie to pozyczysz duzego hassela? :)
zdecydowanie wiecej zalezy od Twoich skili w postprocesingu, niz od tego jakiej matrycy uzyjesz. A skoro zadajesz takie pytania...to moze na poczatek powinienes sie zmierzyc z nieco mniejszymi wyzwaniami ??:)
problem w tym ze goscia nie trawie i chce jak najwiecej bez jego wiedzy zaradzic. Koles jest zaspany.
Chyba sobie jaja robisz...
przecież on ci musi podać specyfikację, żebyś wiedział jak plik przygotować.
ustawienia DPI raczej nie mają znaczenia. Znaczenie ma rozmiar w pikselach, a ten determinowany jest przez specyfikację.
No a najpierw proof wycinkowy proponuję zrobić (najpierw czyli po przygotowaniu pliku, przed drukiem właściwym).
Chyba sobie jaja robisz...
przecież on ci musi podać specyfikację, żebyś wiedział jak plik przygotować.
ustawienia DPI raczej nie mają znaczenia. Znaczenie ma rozmiar w pikselach, a ten determinowany jest przez specyfikację.
No a najpierw proof wycinkowy proponuję zrobić (najpierw czyli po przygotowaniu pliku, przed drukiem właściwym).
wiadomo. Proba bedzie, nawet w wielkosciach oryginalnych.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
i co? jak CI anonmowi koledzy z CB powiedza go for it to uzyjesz deesa a jak nie to pozyczysz duzego hassela? :)
zdecydowanie wiecej zalezy od Twoich skili w postprocesingu, niz od tego jakiej matrycy uzyjesz. A skoro zadajesz takie pytania...to moze na poczatek powinienes sie zmierzyc z nieco mniejszymi wyzwaniami ??:)
Ciebie przepraszam ze zapytalem. Oczywiscie nie 3ba bylo pomagac, odpisywac.
wiadomo. Proba bedzie, nawet w wielkosciach oryginalnych.
No właśnie to miałem na myśli :)
proof wycinkowy 1:1
tylko nie dopisałem 1:1 ;)
szymerski
30-11-2007, 16:52
grzanka - czy jest jeszcze w Darmstadt ten sklep foto w uliczce wiodącej do Długiego Ludwika? Kupiłem tam baaaardzo dawno temu swoją pierwszą lustrzankę EOS 100. Czasami bywam w Darmstadt.
Co do rozmiarów zdjęć - to robiłem niedawno panoramy, które były drukowane do długości ok. 4 m i wszystko było OK. Aparat - 30D.
pzdr
grzanka - czy jest jeszcze w Darmstadt ten sklep foto w uliczce wiodącej do Długiego Ludwika? Kupiłem tam baaaardzo dawno temu swoją pierwszą lustrzankę EOS 100. Czasami bywam w Darmstadt.
Co do rozmiarów zdjęć - to robiłem niedawno panoramy, które były drukowane do długości ok. 4 m i wszystko było OK. Aparat - 30D.
pzdr
no baaa, Fotogena zyje. To od nich bede mial Marka na te zdjecia. Mozliwe ze III ale to sie wyjasni w tym tygodniu. Wielkie dzieki za rady i opinie.
Calliactis
02-12-2007, 19:42
A może rasterbator: http://homokaasu.org/rasterbator/ ?
:) Efekty które można uzyskać są wyśmienite!
Największa fotka jaką do tej pory zrobiłem to 220 x 550cm z 8MPixeli z 30D...
Największa fotka jaką do tej pory zrobiłem to 220 x 550cm z 8MPixeli z 30D...
hmm no to juz w pelni rozwiewa moje watpliwosci.
jedno pytanie jeszcze.
lepiej do Marka II DS podpiac do czegos takiego sigme 50 macro czy canona 16-35 L II ??
z gory dzieki za odpowiedz
Calliactis
04-12-2007, 20:21
hmm no to juz w pelni rozwiewa moje watpliwosci.
jedno pytanie jeszcze.
lepiej do Marka II DS podpiac do czegos takiego sigme 50 macro czy canona 16-35 L II ??
z gory dzieki za odpowiedz
Do 1DS mkII to ja bym podpiął 16-35L / względnie 50mm f1.2L / względnie 85mm f1.2L / względnie jakieś canonowskie macro... ale Sigmę? ;)
mnie bylo powiedziane ze macro da mi ten plus ze wykozystam w pelni sensor. Bo jesli wezme przykladowo 16-35 to bede mial takie same mydlo. I nie bedzie roznicy na takim formacie czy uzyje go z 400D czy z Markiem. Obiektyw makro da mi wiecej szczegolow i informacji. I przez to nie bedzie strat jakosci mimo takich wymiarow wydruku. Zawsze mozna obnizyc jakosc, zamydlic lub ziarno wprowadzic. Ale odwrotnie raczej ciezko.
a ja z wlasnego doswiadczenia powiem ze wyjdzie bez problemow - choc do drukarza bij bezposrednio - popros ladnie o probki i jazda.. zalezy od kalibracji plotera (moj naprzyklad "czerwony" priorytet ma - zdejmuje zwyczajowo magenty i jazda) - generalnie takie odbitki oglada sie z dalszej odleglosci zatem druk w jakosci 720dpi spokojnie wystarczy. Jesli by cos krzaczylo to JW - ziarno delikatne i bedzie git. Jak trafisz na ploter drukojacy "fala" to problem paskowania znika - bedzie malina :)
a ja z wlasnego doswiadczenia powiem ze wyjdzie bez problemow - choc do drukarza bij bezposrednio - popros ladnie o probki i jazda.. zalezy od kalibracji plotera (moj naprzyklad "czerwony" priorytet ma - zdejmuje zwyczajowo magenty i jazda) - generalnie takie odbitki oglada sie z dalszej odleglosci zatem druk w jakosci 720dpi spokojnie wystarczy. Jesli by cos krzaczylo to JW - ziarno delikatne i bedzie git. Jak trafisz na ploter drukojacy "fala" to problem paskowania znika - bedzie malina :)
chyba 72 dpi ??
ploter "fala" ??
jesli chodzi o ploter raczej nie bedzie problemu - EPSON 9800
speed555
05-12-2007, 21:44
ploter "fala" ??
http://www.atrium.com.pl/index.php?show=druk_fala