Zobacz pełną wersję : Poruszone :)
Ma ktos moze dobry sposob by nie ruszac zbytnio aparatem zwlaszcza mam ten problem z 300mm ale z tym malym tez nieraz udalo mi sie poruszyc :) ostatnio nawet ze statywem , chyba za duzo stresu daja mi szkoci :)
- nie pić :-)
- camera obscura... nie poruszysz :-)
bartoszsowa
27-11-2007, 21:28
A jakich czasów otwarcia migawki używasz do robienia zdjęć na 300mm?
chyba odwrotnie musze zaczac troche popijac :)
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
chyba zbyt duzego ucze sie , nie mam zamiaru uzywac tematycznych (chyba ze czasami ) zaczelem od - P , duzo cwicze ale ostatnio tylko w domu , bo pogoda no coz ciagle silne wiatry :)
camera obscura :)
z ogniskową 300 mm, czas nie dłuższy niż 1/300
Tomasz1972
27-11-2007, 21:39
z ogniskową 300 mm, czas nie dłuższy niż 1/300
300x1,6=480 czyli nie dłuższy od 1/480 :)
( odwrotność ogniskowej dotyczy zdjęć z ręki )
Ja tam jak się napiję (oczywiście mało) to mi się mniej trzęsą ręce :)
A możesz powiedzieć jak robisz na statywie że masz poruszone?
nie wiem jak to robie jestem zdolny ale jak przeanalizuje moja wycieczke na foki , to bledem bylo zly ubior , lekko grzaski teren , silne porywy wiatru , co moglo poruszyc statywem
A możesz powiedzieć jak robisz na statywie że masz poruszone?
Zapytaj raczej, jaki ma statyw. :)
statyw Hama Star 61
Na super-stabilność nie masz co liczyć z tym statywem, szczególnie przy tych wichurach, które się ostatnio przewalają przez nasz Kraj. I jak koledzy pisali, z ręki to ORIENTACYJNIE czas nie dłuższy niż 1/(f*crop), czyli dla 300mm, ok 1/500s.
statyw Hama Star 61
http://piorun.ds.pg.gda.pl/~bakulik/xxx/lekki_statyw.avi
Kamerka internetowa + jakiś teleobiektyw. Zamocowane na statywie ustawionym w mieszkaniu. W czasie eksperymentu badacz chodził po pokoju, w którym stał statyw. :)
Statyw statywowi nierówny.
Warto włączac " Mirror lock up",węzyk,samowyzwalacz lub pilot.Zawsze chwilkę po dotknięciu aparatu,statywu odczekac.Statyw jesli kiepski to gorszy jak z ręki.300 mm bez IS mozna w przeciętnych warunkach robic z ręki
ewent. monopod.Z IS bez problemu.Do celow dydaktycznych polecam bracketing czasu.Pić. Uspokaja rękę,niestety mąci wzrok i umysl,w końcowej fazie powoduje chwytanie sie za statyw.Pozdrawiam:)
probowalem to zmienic to fotki sa czarne :) dzis chyba lepiej jak nie bede kombinowal , wkazdym programie probowalem i albo ciemnosc albo poruszone , ale to opanuje pierwsza lustrzanka wiec potrzeba czasu by ja ujazmic :)
W kazdym razie dzieki za podpowiedzi , mam kiepski dzien , musze troche jeszcze poczytac , nie ktore slowa nie sa dla mnie do konca zrozumiale , ale kiedys czarna magia bylo wiazanie haczykow , potrenowalem i wygrywalem mistrzostwa , z fotografia bedzie to samo ( w kazdym razie dla mnie musi to byc mistrzostwo ) Pozdrawiam
300x1,6=480 czyli nie dłuższy od 1/480 :)
I jak koledzy pisali, z ręki to ORIENTACYJNIE czas nie dłuższy niż 1/(f*crop), czyli dla 300mm, ok 1/500s.
no wlasnie wydaje mi sie ze nie do konca z tym przeliczaniem jest jak wacpanowie mowicie ;) .. asp-c nie wydłuza fizycznie ogniskowej !! to tylko matryca jest mniejsza niz klatka filmu maloobrazkowego i rejestruje srodkowy wycinek "normalnego" kadru.. IMHO spokojnie mozna uzywac czasow bez przeliczania 8)
Tomasz1972
27-11-2007, 23:08
no wlasnie wydaje mi sie ze nie do konca z tym przeliczaniem jest jak wacpanowie mowicie ;) .. asp-c nie wydłuza fizycznie ogniskowej !! to tylko matryca jest mniejsza niz klatka filmu maloobrazkowego i rejestruje srodkowy wycinek "normalnego" kadru.. IMHO spokojnie mozna uzywac czasow bez przeliczania 8)
Temat ten , był wielokrotnie wałkowany . Nie chce mi się szukać . EOT
Temat ten , był wielokrotnie wałkowany . Nie chce mi się szukać . EOT
A ja poszukałem. I cośtam znalazłem. Na przykład tu: http://canon-board.info/showthread.php?t=5383
A ja poszukałem. I cośtam znalazłem. Na przykład tu: http://canon-board.info/showthread.php?t=5383
dzieki Kolaj, o kacie widzenia nie pomyslalem :oops:
chyba odkusze ksiazki z fizyki, jesli jeszcze gdzies sa :mrgreen:
probowalem to zmienic to fotki sa czarne :) dzis chyba lepiej jak nie bede kombinowal , wkazdym programie probowalem i albo ciemnosc albo poruszone , ale to opanuje pierwsza lustrzanka wiec potrzeba czasu by ja ujazmic :)
W kazdym razie dzieki za podpowiedzi , mam kiepski dzien , musze troche jeszcze poczytac , nie ktore slowa nie sa dla mnie do konca zrozumiale , ale kiedys czarna magia bylo wiazanie haczykow , potrenowalem i wygrywalem mistrzostwa , z fotografia bedzie to samo ( w kazdym razie dla mnie musi to byc mistrzostwo ) Pozdrawiam
Spoko, spoko, jezeli coś nie zrozumiałe.Pisz jak do przyjaciół.Postaramy się.Pozdrawiam Cię:)
Jeśli chodzi o statyw to ja mam sherpe 600r i przy srednio-duzym wiaterku (nie pisze o wichurze) zdjecia przy 220mmx1.6crop :) i 30sek naswietlaniu wychodza ostro ;) myśle, że to kwestia statywu a co do zdjęć z ręki tak jak wcześniej napisali pewnie miałeś za długi czas ustawiony...
Używam 400/5,6 na cropie i przy czasach rzędu 1/500 i odrobinie wprawy nie ma z reguły dużego problemu z ostroscią (choć ostre w 100% fotki gwarantują rzeczywiscie czasy poniżej 1/640). Bardzo też pomaga dodatkowe oparcie się ręką z obiektywem o drzewo lub cos podobnego i wtedy mozna sie pokusić nawet o dwukrotne wydłużenie tego czasu.
Najbardziej to pomaga IS :) Trzeba przyznac ze to bajer nie do przecenienia :) Ale jesli go nie ma to zosataja drzewa ploty itp ;)