Zobacz pełną wersję : Kalbracja monitora i drukarki....
Yo.
Mam pytanko....Wydruki zdjęć na mojej drukarce HP DJ5652 różnią się od tego co widzę na monitorze (są jaśniejsze i bladsze). Jak to wszystko poustawiać aby wyglądało to wmiarę podobnie. Obecnie radzę sobie podnosząc nasycenie itp, ale ponoć profile moga pomóc...
Profil kolorów w aparacie to sRGB.
Yo.
Mam pytanko....Wydruki zdjęć na mojej drukarce HP DJ5652 różnią się od tego co widzę na monitorze (są jaśniejsze i bladsze). Jak to wszystko poustawiać aby wyglądało to wmiarę podobnie. Obecnie radzę sobie podnosząc nasycenie itp, ale ponoć profile moga pomóc...
Profil kolorów w aparacie to sRGB.
Po pierwsze trzeba skalibrować monitor.
Po drugie, trzeba posłużyć się profilem dostarczonym przez producenta drukarki i symulować w PS jak będzie wyglądał materiał po wydruku. Oczywiście profil ma jakikolwiek sens tylko przy oryginalnych materiałach eksploatacyjnych.
Jeśli to nie pomoże, trzeba oprofilować drukarkę. Sprzęt do tego to około 3-4 tys zł. Usługa ok 700 zł za papier, zależnie od firmy.
Proponuję założyć oryginalne tusze HP 56,57 (nie foto), papier HP Photo Premium Plus błyszczący i w PS pozwolić drukarce wybrać kolory. Profil kolorów w PS powinien być zgodny z aparatowym. Jak się nie spodoba to czeka cię pitolenie się z kalibracjami i czym tam jeszcze za grubą kasę.
Antoniusz
08-01-2008, 09:45
Witam
Proszę o podpowiedzenie jak mam skonfigurować.
Paint Shop Pro XL+LG Flatron L1919S+Canon Ip 4500 Aparat mam Canon Eos 400D (ustawiony na sRGB)
Wczoraj drukowałem zdjęcia szok!!! Niespodziewałem sie tak tragicznego ufektu finalnego.
Obrabiałem zdjęcie w Paint Shop Pro Xl. Podstawowe czynnosci które wykonuje opcja "inteligentna korekta zdjecia" i opcja "balans kolorów". Zdjecie robione było bez lampy w ciemniejszym pomieszczeniu przy świetle żarówki, wieć zdjęcie wyszło z przewagą koloru czerwonego. W Paincie doprowadziłem zdjecie do zadawalajacych kolorów. Ale wydruk jest bardzo podobny do zdjecia zródłowego z aparatu wszędzie czerwień.
To także chyba ważne papier na którym drukowałem niewiem jakiego jest pochodzenia i czy jest odpowiedni ale napewno nie teraz dotykam zdjecie i atrament schodzi :)