Pokaż wyniki od 1 do 4 z 4

Wątek: Kalbracja monitora i drukarki....

Bywalec
    Miasto
    Deep Space 9

Domyślnie Kalbracja monitora i drukarki....

Yo.

Mam pytanko....Wydruki zdjęć na mojej drukarce HP DJ5652 różnią się od tego co widzę na monitorze (są jaśniejsze i bladsze). Jak to wszystko poustawiać aby wyglądało to wmiarę podobnie. Obecnie radzę sobie podnosząc nasycenie itp, ale ponoć profile moga pomóc...

Profil kolorów w aparacie to sRGB.
    Czysta pieńdziesiątka + siakieś szkiełka..... + LowePro Nova 1AW + Velbon DF50 + całkowity brak czasu + coś tam jeszcze

Pełne uzależnienie Awatar Tom01
    Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez VANT Zobacz posta
    Yo.

Mam pytanko....Wydruki zdjęć na mojej drukarce HP DJ5652 różnią się od tego co widzę na monitorze (są jaśniejsze i bladsze). Jak to wszystko poustawiać aby wyglądało to wmiarę podobnie. Obecnie radzę sobie podnosząc nasycenie itp, ale ponoć profile moga pomóc...

Profil kolorów w aparacie to sRGB.
    Po pierwsze trzeba skalibrować monitor.

Po drugie, trzeba posłużyć się profilem dostarczonym przez producenta drukarki i symulować w PS jak będzie wyglądał materiał po wydruku. Oczywiście profil ma jakikolwiek sens tylko przy oryginalnych materiałach eksploatacyjnych.

Jeśli to nie pomoże, trzeba oprofilować drukarkę. Sprzęt do tego to około 3-4 tys zł. Usługa ok 700 zł za papier, zależnie od firmy.
    Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 02-12-2007 o 15:50
    Masz problem z kolorem, wal śmiało!
    e-mail: color@mastiff.pl

Pełne uzależnienie Awatar marfot
    Miasto
    Zgorzelec

Domyślnie

Proponuję założyć oryginalne tusze HP 56,57 (nie foto), papier HP Photo Premium Plus błyszczący i w PS pozwolić drukarce wybrać kolory. Profil kolorów w PS powinien być zgodny z aparatowym. Jak się nie spodoba to czeka cię pitolenie się z kalibracjami i czym tam jeszcze za grubą kasę.
    https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
    EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Antoniusz
    Guest

Domyślnie

Witam
    Proszę o podpowiedzenie jak mam skonfigurować.
    Paint Shop Pro XL+LG Flatron L1919S+Canon Ip 4500 Aparat mam Canon Eos 400D (ustawiony na sRGB)
    Wczoraj drukowałem zdjęcia szok!!! Niespodziewałem sie tak tragicznego ufektu finalnego.
    Obrabiałem zdjęcie w Paint Shop Pro Xl. Podstawowe czynnosci które wykonuje opcja "inteligentna korekta zdjecia" i opcja "balans kolorów". Zdjecie robione było bez lampy w ciemniejszym pomieszczeniu przy świetle żarówki, wieć zdjęcie wyszło z przewagą koloru czerwonego. W Paincie doprowadziłem zdjecie do zadawalajacych kolorów. Ale wydruk jest bardzo podobny do zdjecia zródłowego z aparatu wszędzie czerwień.
    To także chyba ważne papier na którym drukowałem niewiem jakiego jest pochodzenia i czy jest odpowiedni ale napewno nie teraz dotykam zdjecie i atrament schodzi
    Ostatnio edytowane przez Antoniusz ; 08-01-2008 o 10:01

Uprawnienia umieszczania postów