PDA

Zobacz pełną wersję : Jaki rodzaj filtra - zapraszam do dyskusji

wfisz
25-11-2007, 18:18
Zakupiłem canona 28-135 is usm.
Proszę o wskazówki, jaki zastosować filtr.
Czy UV czy skylight.
Hoya super hmc, ale który?
No i jaki pod cyfrówkę się nadaje.
Zapraszam.

Dragunov
25-11-2007, 18:24
Używałem tego szkła z Hoya UV Pro, poza czyszczeniem nie narzekałem na ten filtr. Myślę, że Hoya UV SHMC też będzie wystarczająca.

janmar
25-11-2007, 18:28
Czy UV czy skylight.
Zapraszam.

Proponuję skorzystac z opcji "szukaj" ,a jeżeli nie znajdziesz odpowiedzi Cię satysfakcjonujacej to popytaj.Pozdrawiam:smile:

Krzychu
25-11-2007, 19:17
Czy UV czy skylight.
Zapraszam.

Żadnego nie stosować. Po cholerę ?

m_o_b_y
25-11-2007, 20:23
Żadnego nie stosować. Po cholerę ?

Choć zdania są podzielone i do niedawna sam się zastanawiałem nad tym, to wydaje się, że jednak zakup filtra UV jest dobrym pomysłem.
Znakomita większość fanów foto kupując nowe szkło zakłada nań filtr UV i od tej pory nie musi się już martwić o ewentualne zarysowania, czy inne uszkodzenia obiektywu.
W razie konieczności odsprzedaży to jest ważne, że obiektyw zaopatrzony w filtr UV nie ma żadnych uszkodzeń.
Tylko trzeba sobie zdawać sprawę z tego, że każde doddatkowe szkło pogarsza w jakimś - choćby minimalnym stopniu - jakość zdjęcia.
Dlatego też im lepsze szkło, tym wyższej jakości filtr trzeba zakupić, bowiem w zespole szkło-filtr słabszy element decyduje o jakości zestawu.
Pozdrówka

bartolomic
25-11-2007, 20:40
milion razy to samo pytanie, milion razy identyczna odpowiedz.. nie znudzilo sie Wam jeszcze:?: :!:

wfisz
25-11-2007, 21:01
milion razy to samo pytanie, milion razy identyczna odpowiedz.. nie znudzilo sie Wam jeszcze:?: :!:

Nieświadomość moja w tej dziedzinie wcale nie musi budzić u Ciebie takich emocji - bartolomic. Wpisywałem w opcji szukaj komendy filtr i rodzaj etc. Nie wyskoczyło mi wcale MILION postów.
I dalej nie wiem, czy warto kupić skylight, czy UV, który ponoć w cyfrach ma znaczenie tylko ochronne.
Nie złośc się, tylko pomóż mi w wyborze. Chyba między innymi po to odwiedzasz forum.
Dzięki.

m_o_b_y
25-11-2007, 21:06
Nieświadomość moja w tej dziedzinie wcale nie musi budzić u Ciebie takich emocji - bartolomic. Wpisywałem w opcji szukaj komendy filtr i rodzaj etc. Nie wyskoczyło mi wcale MILION postów.
I dalej nie wiem, czy warto kupić skylight, czy UV, który ponoć w cyfrach ma znaczenie tylko ochronne.
Nie złośc się, tylko pomóż mi w wyborze. Chyba między innymi po to odwiedzasz forum.
Dzięki.

Kup UV adekwatny do ceny szkła.
Do L-ki trzeba kupić filterek B+W.
Do tańszych obiektywów wystarczy Hoya, czy nawet cos tańszego.
Pozdrówka

wfisz
25-11-2007, 21:19
Bardzo dziękuję.
A można nakręcić polaryzację na UV, czy trzeba zdejmować?

m_o_b_y
25-11-2007, 21:22
Bardzo dziękuję.
A można nakręcić polaryzację na UV, czy trzeba zdejmować?

Trzeba odkręcić UV i przykręcić polarka.
Na szczęście polarek jest rzadziej potrzebny, niż UV.
:mrgreen:
Pozdrówka

janmar
25-11-2007, 21:29
Filtry typu Skylight maja lekkie zabarwienie ocieplajace zbyt "zimny" obraz,niektore filtry UV zreszta też.Np.Hoya ma lekko żółtawy odcień.Ma to zalety i wady.Są też całkowicie neutralne.Jezeli do ochrony to produkowane sa tez filtry Protect.Nigdy nie zaszkodzi samemu [dobrze jak przed zakupem] obejrzeć i pstryknąć coś z filtrem i bez u kolegi albo w sklepie.Filtr jak najlepszy.Do krajobrazu ocieplenie moze byc przydatne,ale np do katalogu tkanin juz nie.To czy uzywac czy nie to kwestia i wlasnych ocen i warunków w których sie fotografuje.Zawsze łatwiej zdjąc posiadany filtr,niż zalozyc jak sie nie ma.W złych warunkach :kurz ,woda, wskazane.W studiu niekoniecznie itd.Pozdrawiam

wfisz
25-11-2007, 21:51
A skylight??
Poza polaryzacją to on może poprawia kolory i kontras?
Jaki inny może?
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!

Trzeba odkręcić UV i przykręcić polarka.
Na szczęście polarek jest rzadziej potrzebny, niż UV.
:mrgreen:
Pozdrówka

A skylight??
Jaki inny może?A skylight??
Jaki inny może?

Krzychu
25-11-2007, 22:04
Jaką znowu polaryzacją ?? Jak szukasz filtra który poprawia kolory i kontrast to powodzenia... Skylight ani nie polaryzuje, a nie nie poprawią kolorów i konstrastu... Zmienia temperaturę barwową światła, co już ktoś wyżej napisał...

wfisz
25-11-2007, 22:16
Jaką znowu polaryzacją ?? Jak szukasz filtra który poprawia kolory i kontrast to powodzenia... Skylight ani nie polaryzuje, a nie nie poprawią kolorów i konstrastu... Zmienia temperaturę barwową światła, co już ktoś wyżej napisał...

Żle się wyraziłem. miałem na myśli, czy poza filtrem polaryzacyjnym, jakiś inny, np skylight ma właściwości poprawiające kolorystykę obrazu.

Ale coś już wiem.
Bardzo wszystkim dziękuję

Krzychu
25-11-2007, 23:16
Żle się wyraziłem. miałem na myśli, czy poza filtrem polaryzacyjnym, jakiś inny, np skylight ma właściwości poprawiające kolorystykę obrazu.

Ale coś już wiem.
Bardzo wszystkim dziękuję

Nie traktuj tylko polaryzacyjnego jako uniwersalnego sposobu na otrzymanie "lepszych" kolorów (bo mam wrażenie że tak go traktujesz) bo się rozczarujesz - poczytaj przede wszystkim - w sieci jest tonę informacji na temat filtrów, szczególnie polaryzacyjnego.