Zakupiłem canona 28-135 is usm.
Proszę o wskazówki, jaki zastosować filtr.
Czy UV czy skylight.
Hoya super hmc, ale który?
No i jaki pod cyfrówkę się nadaje.
Zapraszam.
Zakupiłem canona 28-135 is usm.
Proszę o wskazówki, jaki zastosować filtr.
Czy UV czy skylight.
Hoya super hmc, ale który?
No i jaki pod cyfrówkę się nadaje.
Zapraszam.
Używałem tego szkła z Hoya UV Pro, poza czyszczeniem nie narzekałem na ten filtr. Myślę, że Hoya UV SHMC też będzie wystarczająca.
7D l EOS 30 Date l sure shot WP-1 l 40/2.8 l SPEEDLITE 580EXll l MAMIYA RB67 + SEKOR 90/3.8
http://piotrplyszewski.pl/
Choć zdania są podzielone i do niedawna sam się zastanawiałem nad tym, to wydaje się, że jednak zakup filtra UV jest dobrym pomysłem.
Znakomita większość fanów foto kupując nowe szkło zakłada nań filtr UV i od tej pory nie musi się już martwić o ewentualne zarysowania, czy inne uszkodzenia obiektywu.
W razie konieczności odsprzedaży to jest ważne, że obiektyw zaopatrzony w filtr UV nie ma żadnych uszkodzeń.
Tylko trzeba sobie zdawać sprawę z tego, że każde doddatkowe szkło pogarsza w jakimś - choćby minimalnym stopniu - jakość zdjęcia.
Dlatego też im lepsze szkło, tym wyższej jakości filtr trzeba zakupić, bowiem w zespole szkło-filtr słabszy element decyduje o jakości zestawu.
Pozdrówka
m_o_b_y
--------------------------------------------------------
Poszedłem w lewo, chociaż mogłem pójść i w prawo.
Witold Gombrowicz
milion razy to samo pytanie, milion razy identyczna odpowiedz.. nie znudzilo sie Wam jeszcze![]()
![]()
40D, 70-200L /f4; 17-40L /f4; 4GB pqi x100; 580EX; LowePro: Orion Trekker II - powoli ale jednak - marzenia sie spełniają!!
Nieświadomość moja w tej dziedzinie wcale nie musi budzić u Ciebie takich emocji - bartolomic. Wpisywałem w opcji szukaj komendy filtr i rodzaj etc. Nie wyskoczyło mi wcale MILION postów.
I dalej nie wiem, czy warto kupić skylight, czy UV, który ponoć w cyfrach ma znaczenie tylko ochronne.
Nie złośc się, tylko pomóż mi w wyborze. Chyba między innymi po to odwiedzasz forum.
Dzięki.
Bardzo dziękuję.
A można nakręcić polaryzację na UV, czy trzeba zdejmować?