Zobacz pełną wersję : pytanie o przerzucenie rawow z aparatu na kompa
Witam dzis sie zarejestrowalem i prosze nie krzyczec na mnie ze zadaje glupie pytanie od niedawna stalem sie posiadaczem 20d ale dopiero dzis sprobowalem rawow i lipa nie moge wrzucic je na kompa picasa nic nie wykrywa prosze odpowiedzcie co mam zrobic bo jutro chce znow wyskoczyc w plener pozdrwiam i dzieki za odpowiedz
Ustaw sobie w aparacie "Quality-RAW+L". Będziesz miał jpg-a w najlepszej jakości i równolegle rawa do nauki. W myśl przysłowia jako spróbujesz to posmakujesz, zobaczysz że raw to jest to.
picassa nie obsluguje rawow - musisz uzyc programu dolaczonego do aparatu albo kupic np. Lightrooma
picassa nie obsluguje rawow - musisz uzyc programu dolaczonego do aparatu albo kupic np. Lightrooma
jest moze inny program do obslugiwania rawow (darmowy)
http://www.canon-board.info/showthread.php?t=27510 :-) Darmowy soft Canona.
fotokor1
24-11-2007, 01:00
Wywołaj np. w zoom browserze lub DPP dołączonym do aparatu
pozdrawiam
Picassa obsluguje rawy - sam bylem zaskoczony;) fabio: raw shooter jest niezly i prosty, do tego darmowy z tego co pamietam.
nie wiedziałem że obsługuje - od pół roku jej nie używam, a używałem żeby robić upload fot na bloga, więc nie patrzyłem na ostatnie wersje. przepraszam za wprowadzenie w błąd.
Kup czytnik kart. Wówczas nie będzie poblemu, że jakiś program czegoś tam nie widzi. Jeżli masz Windowsa XP to możesz nawet pobrać dodatek i będziesz nawet widział miniaturki rawów w eksplorerze.
fotokor1
24-11-2007, 10:51
nie wiedziałem że obsługuje - od pół roku jej nie używam, a używałem żeby robić upload fot na bloga, więc nie patrzyłem na ostatnie wersje. przepraszam za wprowadzenie w błąd.
no faktycznie ja też nie używam picassy do oglądania RAW starsza wersja nie widziała, ale ta którą mam teraz widzi RAW jedynie brak danych Exif
pozdrawiam
Kup czytnik kart. Wówczas nie będzie poblemu, że jakiś program czegoś tam nie widzi. Jeżli masz Windowsa XP to możesz nawet pobrać dodatek i będziesz nawet widział miniaturki rawów w eksplorerze.
A mozesz dac namiar na ten dodatek? ;)
fotokor1
25-11-2007, 10:43
[QUOTE]
taakkkk wydawało mi się że czytnik służy do zrzucania tego co na karcie, sprawa wywołania Raw to już nie jego zadanie, przynajmniej mój czytnik tak ma:D
nadal mam problem zrzuceniem rawow sciagnalem zoom browsera a dpp nic nie wyrywa a raw shooter to wogole zamotany program. W Zoomie browserze wyskakuje taki komunikat "No camera detected. There may be problem with the camera communication settings or the camera is not ready." co wy na to ja uwazam ze cos jest z aparatem ale jpg przerzuca bez niczego. Prosze o szybka odpowiedz bo ja juz sie wkurzylem
Malobrody
25-11-2007, 13:24
nadal mam problem zrzuceniem rawow sciagnalem zoom browsera a dpp nic nie wyrywa a raw shooter to wogole zamotany program. W Zoomie browserze wyskakuje taki komunikat "No camera detected. There may be problem with the camera communication settings or the camera is not ready." co wy na to ja uwazam ze cos jest z aparatem ale jpg przerzuca bez niczego. Prosze o szybka odpowiedz bo ja juz sie wkurzylem
A co jeśli równocześnie na karcie masz JPG i RAW (jak ktoś powyżej podpowiadał)? Nie widzi nic? Nie widzi karty? (kabel czy czytnik?) Czy nie widzi tylko RAW?
Mysle ze aparat jest ok.Jakie masz ustawienia w menu aparatu [Quality]?
Czy zrzucasz przez czytnik ,czy przewodem?Co klikasz w Zoombrowserze zeby pobrac rawy?
fotokor1
25-11-2007, 13:32
czy wgrałeś całe oprogramowanie z płytek dołączonych do aparatu, czy zgraywasz do kompa bezpośrednio z aparatu czy za pomocą czytnika (czytnikiem oczywiście szybciej) u mie RAW czytają wszystkie programy CS3, capture one 4, zoom browser, DPP
Przez kabel zrzucam wlasnie ustwailem tylko raw ale nastepnym razem raw + L a w "zoomie" imort images czyynika nie mam ale w nablizyszm czasie czeka mnie zakup tak wszystko instalowalem z pyty ale sprobuje jeszcze odinstalowac i zainstalowac ponownie
fotokor1
25-11-2007, 13:44
No To Sprawdziłam Przez Kabel Od Razu Wskoczył Eos Utility
Start Downoald Camera I Wrzucił Do Brossera U Mnie Wszystko Gra
wszystko od aparatu odinstalowalem i zainstalowalem ponownie i nic co myslicie kupic czytnik czy sformatowac komputer bo dawno nie formatowalem i moze to pomoze?
Czytnik kup bo tak jest najlepiej sciagac.Z tym resetowaniem to poczekaj,bo chyba nie w tym problem.Czy jezeli ustawisz w aparacie RAW[ bez jpeg ] i zrobisz pare zdjec ,to mozesz je wyswietlic na LCD aparatu i zobaczyc jak są nazwane ?
tak wszystko wyswietla tylko nie widac rawow na kompie :(
fotokor1
25-11-2007, 15:38
może to trochę głupie co napiszę ale jak ja wgrałam oprogramowanie canona to potem zapomniałam zainstaslować niektóre z foldera canon które były w program fails i też nie widział RAW dopiero podpowdź kolegi i dogranie całości i widział już RAW u mnie to nazywają sięCR2 jak pamiętam
Po podłaczeniu aparatu do compa,computer go widzi?Zglasza sie jakis program?
tak zglasza sie pisca, zoom brower, photoshop itp
fotokor1
25-11-2007, 19:17
jeśli zgłasza się zoom broswer to klik acquire & camera setting następnie conect to eos camera i następnie starts to dowload images i zrzucasz
sprawdź i daj znać
moze ja mam inna wersje bo nie mam nic takiego moja wersja to "zoom browser ex" po drugie wyskakuje mi komunikat ze nie moze sie polaczyc i co ty na to?
fotokor1
25-11-2007, 19:52
kurka ja też mam zoom brosfer ex a eosa utility masz wgranego?
EOSViewerUtility takiego mam wgranego
fotokor1
25-11-2007, 20:06
http://img159.imageshack.us/img159/9038/dscn4347dz7.jpg
jakość fotki pomijam na szybko bez ustawień o ten program pytam
oczywiście próbujesz zrzucać na włączonym aparacie?
http://img159.imageshack.us/img159/9038/dscn4347dz7.jpg
jakość fotki pomijam na szybko bez ustawień o ten program pytam
oczywiście próbujesz zrzucać na włączonym aparacie?
No i w zółtym menu comunication ustawic na PC connect.
fotokor1
25-11-2007, 20:39
a tak w zoom browserze jak wcześniej podałam
http://img46.imageshack.us/img46/2513/74817407cr9.jpg
klik acquire & camera setting następnie conect to eos camera i następnie starts to dowload images i zrzucasz
Jest zobaczylem fotki na kompie :-P dzieki chopaki ale troche inaczej doszedlem do tego bo ten "eos utillty" to inna wersja ale jest ok jeszcze raz dziekuje
fotokor1
25-11-2007, 20:48
chłopaki i dziewczyny no nareszcie teraz kolejny etap wywoływanie RAW czyli obróbka
pozdrawaim
chłopaki i dziewczyny no nareszcie teraz kolejny etap wywoływanie RAW czyli obróbka
pozdrawaim
Żeby nie było fatalnej pomyłki :mrgreen: to dziewczyną jest fotokor1,:-P ja jak najbardziej przeciwnie:shock:
Jest zobaczylem fotki na kompie :-P dzieki chopaki ale troche inaczej doszedlem do tego bo ten "eos utillty" to inna wersja ale jest ok jeszcze raz dziekuje
sorki dziewczyna tez dziekuje :p
sorki dziewczyna tez dziekuje :p
Znaczy ty jesteś dziewczyną czy dziękujesz dziewczynom ?
(znowu ten beznadziejny strach przed wiejsko brzmiącą końcówką -om w celowniku liczby mnogiej :? )
ups dziekuje dziewczynom tak napisalem ze tak si cieszylem ze mam rawy na kompie :razz:
majorjabe
26-11-2007, 20:02
Zdradź tajemnicę jak to zrobiłeś. Zdaje mi się, że mam podobny problem.
Pozdrawiam
powiedz jakie masz oprogramowanie
a wogole dzis kupilem czytnik do kart pamieci i nie widze sensu zeby wracac do przerzucania zdjec przez kabel ale jak cos to napisz jaki masz program i sprobuje pomoc
ups dziekuje dziewczynom tak napisalem ze tak si cieszylem ze mam rawy na kompie :razz:
Łooomatko.Fabio mówiłem Ci ze nie jestem dziewczyną.Dziewczyną jest fotokor1.Jest do mnie w ogóle nie podobna.Ja wygladam zawsze mniej więcej tak:
https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://imageshack.us)
No zlituj sie i powiedz:czy tak wyglada dziewczyna:?: :?: Bo juz sam nie wiem:shock: A moze ja sie nie znam:?: :lol:
Ustalmy to wreszcie.Podziękowales jednej dziewczynie i jednemu chłopcu.[a nie dziewczynom]I żeby mi to było ostatni raz.Pozdrawiam ozięble.
fotokor1
26-11-2007, 21:55
a tak wygląda dziewczyna pomagająca czyli ja
pozdrawiam
https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://img514.imageshack.us/img514/2071/fotokor1yw4.jpg)
Dziekowalem fotokor1 dziewczynie ale myslalem ze moze ktos jeszcze z dziewczyn pomagal i nie chcialem przeoczyc nikogo. A tak wogole janmar niezla laska z Ciebie :-P oczywiscie zartuje mam nadzieje ze nie jestes na mnie zly bo jesli tak to wiecej razy nie pokaze sie na forum :-P Pozdrawiam i jeszcze raz dziekuje wszystkim za pomoc
Dziekowalem fotokor1 dziewczynie ale myslalem ze moze ktos jeszcze z dziewczyn pomagal i nie chcialem przeoczyc nikogo. A tak wogole janmar niezla laska z Ciebie :-P oczywiscie zartuje mam nadzieje ze nie jestes na mnie zly bo jesli tak to wiecej razy nie pokaze sie na forum :-P Pozdrawiam i jeszcze raz dziekuje wszystkim za pomoc
Spoko,spoko grunt to uśmiech, literówki,stylistyka ,gramatyka i inne ..tyki sa stałym elementem forum.:mrgreen: Miło było sie razem pośmiac.Pozdrawiam.:-)
majorjabe
26-11-2007, 22:45
Canon 350D i oprogramowanie z płytki. Wszystko na Windows XT (64). Instalacja już na trzecim kompie - poprzednie dwie działały bez zarzutu a ta nie chce.
fotokor1
26-11-2007, 23:00
Windows XP 64-bit ?
majorjabe
26-11-2007, 23:01
Oczywiście :) Literówka.
fotokor1
26-11-2007, 23:09
jak dobrze rozumiem to płytki nie chcą się zainstelować na tym systemie, a na innym kompie się zainstalowały? w ogóle nie wchodzą?
płytki są oryginalne czy kopiowane?
Canon 350D i oprogramowanie z płytki. Wszystko na Windows XT (64). Instalacja już na trzecim kompie - poprzednie dwie działały bez zarzutu a ta nie chce.
Mialem tak z oryginalnymi płytami do 5d.Oryginaly nie daly sie na moim komputerze zainstalowac.Po skopiowaniu na innym compie kopie sie zainstalowały.Z tego co podpowiadali koledzy na forum ,jest coś na rzeczy z różnymi stacjami dysków.Pozdrawiam:-)
majorjabe
26-11-2007, 23:27
Płytki są oryginalne. Instalowałem z nich oprogramowanie dwa razy na poprzednich moich kompach. Fakt, że wtedy to był Windows XP 32-bit. teraz też instaluje się bez żadnych zgrzytów. Po przeładowaniu kompa i podłączeniu kamery mam najpierw komunikat: http://img80.imageshack.us/my.php?image=jedento7.jpg, a po chwili: http://img158.imageshack.us/my.php?image=dwavt2.jpg
(Mam nadzieję, że obrazki mi się wkleją)
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
I jeszcze jedno - właśnie zauważyłem, że nie mam zainstalowanego programu EOS utility. Przy ręcznym instalowaniu stwierdza, że nie może się zainstalować i kończy zabawę.
fotokor1
26-11-2007, 23:40
no nie wiem metodą prób i błędów odpalaj po kolei wszystkie aplikacje jakie masz w folderze canon już w kompie
W pierwszym oknie po lewej stronie dół ,w małym okienku ,przed słowem "always "postaw ptaszka i kliknij "ok".W ten sposób wybierzesz Camera RAW do pobierania zdjęc z aparatu.Ale pisałes ze sie nie instalują programy a masz camera raw.?Przeciez mozesz sprawdzic na liscie programów czy sie zainstalowały? i co się zainstalowało?.Bo nie wiem czy rozmawiamy o kłopotach z instalacja programu ? czy o sposobie ich obsługi.[Przeczytaj wątek od poczatku.]Sprawdz połaczenie,czy comp widzi aparat,ustawienie comunication w menu aparatu.
majorjabe
26-11-2007, 23:51
To już robiłem :) Zresztą EOS Utility na płytkach nie mam, ten program pojawił sie później na stronach Canona.
Poprzednia odpowiedź była na post fotokor1'a
Komp aparat widzi. Wizard Windowsa kopiuje zdjęcia bez problemu, ale niestety jedynie jpegi. Natomiast programy Canona piszą, że nie wykrywają aparatu i każą go podłączyć do kompa. Więc to nie jest problem hardware'owy a raczej coś ze sterownikami. walczę z tym już drugi dzień i zaczyna mi brakować pomysłów.
fotokor1
27-11-2007, 00:08
tylko jpgi a cr2 nie powinien też kopiować (co innego otworzyć)?
O ile pamietam to instrukcja aparatu zaleca najpierw instalacje programow zalaczonych do aparatu, a dopiero potem pierwsze podlączenie aparatu.W przeciwnym wypadku bywa ze windows mikrosoftu go sobie instaluje i potem walczy jako pierwszy.Sprawdz w panelu sterowania czy tam nie siedzi już Twoja C-350.?
tylko jpgi a cr2 nie powinien też kopiować (co innego otworzyć)?
Nie.On ich nie widzi bo ich nie zna.Kazda firma ma swój system zapisu [umownie mówiąc RAW-a].A JPEG jest standartem jednakowy u canona nikona itd..Pozdrowienia
majorjabe
27-11-2007, 00:20
Windows defaultowo pliki CR2 olewa. Być może, gdyby gdzieś głęboko poszukać w ustawieniach to też by je kopiował, ale jak dotąd nigdy nie było mi to potrzebne. Zawsze korzystałem z programów Canona.
Niestety to nie to: scanners i cameras - puste, w Device Manager też nic podejrzanego nie ma.
A czy na pewno masz na karcie RAWy.?Aparat jest ustawiony w Quality na RAW i na podgladzie w aparacie mozesz je przejrzec?
majorjabe
27-11-2007, 00:46
Też przez chwilę miałem wątpliwości :) ale są tam na pewno. Ale gdyby były tylko jpegi to też powinny być wykrywane i się kopiować. A ja cały czas mam komunikat "Cannot detect camera. Check connection to camera, then retry." Nie ma już pomysłów. Mam nadzieję, że help desk Canona coś jutro poradzi.
Też przez chwilę miałem wątpliwości :) ale są tam na pewno. Ale gdyby były tylko jpegi to też powinny być wykrywane i się kopiować. A ja cały czas mam komunikat "Cannot detect camera. Check connection to camera, then retry." Nie ma już pomysłów. Mam nadzieję, że help desk Canona coś jutro poradzi.
To na pewno jakas drobnostka.Musisz krok po kroku sprawdzic wszystko,a najbardziej to czego jestes pewien.Moze masz mozliwośc wziąśc aparat i przewód na inny comp?Niezaleznie od tego kup czytnik.to grosze.Pozdrawiam.
Wez odinstaluj wszystko od aparatu wejdz pozniej do program files poszukaj folderu canon i usun go pozniej zainstaluj wszystko od nowa sicagnij sobie "raw shooter" i "zoom browsera" a jesli nie masz EOSViewerUtility lub EOS Utility to moze pomoc. ale kup w najblizszym czasie czytnik jest to swietna sprawa ja juz mam w domu i jestem zadowolony :grin:
majorjabe
29-11-2007, 23:08
Niestety, help-desk Canona twierdzi, że program EOSUtility nie jest kompatybilny z Windows XP 64. Nie wiedzą również, kiedy pojawi się wersja poprawiona. Ta odpowiedź trochę mnie zdziwiła. Ostatecznie Windows XP 64 nie jest takim bardzo nowym produktem. Spodziewałem się raczej porady jak pogrzebać w rejestrach lub jakie zainstalować sterowniki, by wszystko zagrało tak jak trzeba.
W moim wypadku kupno czytnika pamięci nie do końca rozwiązuje problem a na pewno tworzy nowe. Rodzina używa kilku różnych aparatów. Dotychczas moje obowiązki ograniczały się do pilnowania, aby akumulatorki były zawsze naładowane oraz ich wymiana. Teraz dojdzie jeszcze kopiowanie plików. :-?
Wszystkim dziękuję za podpowiedzi i próbę pomocy. Gdyby, ktoś słyszał o nowej wersji EOSUtility lub innym rozwiązanu, bardzo proszę dajcie mi znać.
Pozdrawiam
Karwan89
02-12-2007, 19:18
Miałbym prośbę żebyś napisał mi co zrobiłeś, bo mam ten sam dokładnie problem, z dokładnie tym samym aparatem:) Jak to u mnie się prezentuje opisałem tutaj:
http://canon-board.info/showthread.php?p=397361
Pozdrawiam
Karwan89
02-12-2007, 21:47
nie wiem jak edytować, posty, sorry więc że jeden pod drugim, ale ja już swój problem rozwiązałem... wszystko możecie przeczytać tutaj:
http://canon-board.info/showthread.php?p=397361
Mnie pod Vistą EOSutility też coś nie działa jak powinno... :( Niby wszystko w porządku, ale jakoś niestabilne to to działa, wiesza się i takie tam. Ma ktos jakis pomysł?
poszukiwacz2006
22-01-2008, 23:08
A ja mam inny problem. 20d kupiłem bezpłytek. Na stacjonarnym komputerze sciągnałem ze strony Canona DPP3.2.0 - odpalił i mogę pracować z Raw-ami. Natomiast to samo zrobilem na laptopie i **** zbita. Komputer po ściągnięciu softu i próbie odpalenia pokazuje mi komunikat abym włozył ddysk CD, chyba mu chodzi o ten z zestawu z aparatem. Ale ja go nie mam!!! Aha, na stacjonarnym najpierw ściągnałem soft , a potem podłączyłem komputer, na laptopie na odwrót - najpierw aparat zainstalował sie na kompie, a potem nastąpiła próba ściągnięcia i instalacji DPP. Bedę wdzięczny za pomoc.