Zobacz pełną wersję : Wyzwalanie migawki + czujnik ruchu
KrzysztofZ
23-11-2007, 15:13
W jaki sposób do Canona 350D można podłączyć czujnik ruchu (podłączenie pewnie pośrednie - i czy w ogóle jest to możliwe) aby w ten sposób wyzwalać migawkę ? Czy istnieją gotowe rozwiązania ?
Taką sztuczkę możesz zrobić przez gniazdko wężyka spustowego. Z gotowym rozwiązaniem może być problem.
asdfasfd
26-11-2007, 23:12
Takie rzeczy chyba są, przynajmniej do nikonów, ale nie mogę znaleźć linków. Wiem jak to się robiło kiedyś. Jeżeli chcesz to wyślę ci skan instrukcji. Budujesz metalowy stelaż, potem robisz 2 odbiorniki i 2 nadajniki, które wysyłają promienie. W punkcie przecięcia promieni ustawiasz ostrość, a po tym jak te 2 promienie naraz zostaną przecięte (muszą być 2 bo inaczej nie dałoby się ustawić ostrości) to mechanizm naciska spust migawki. Nie elektronicznie, ale mechanicznie. Działa jak elektromagnes z tego co pamiętam. Trochę pracy ale jak potrzebujesz to czemu nie... Przydaje się w makrofotografii to fotografowania lecących owadów.
Takie rzeczy chyba są, przynajmniej do nikonów, ale nie mogę znaleźć linków.
Zaginiony link:
Pułapka AF - forum Nikona (http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=21262)
KrzysztofZ
27-11-2007, 09:15
Takie rzeczy chyba są, przynajmniej do nikonów, ale nie mogę znaleźć linków. Wiem jak to się robiło kiedyś. Jeżeli chcesz to wyślę ci skan instrukcji. Budujesz metalowy stelaż, potem robisz 2 odbiorniki i 2 nadajniki, które wysyłają promienie. W punkcie przecięcia promieni ustawiasz ostrość, a po tym jak te 2 promienie naraz zostaną przecięte (muszą być 2 bo inaczej nie dałoby się ustawić ostrości) to mechanizm naciska spust migawki. Nie elektronicznie, ale mechanicznie. Działa jak elektromagnes z tego co pamiętam. Trochę pracy ale jak potrzebujesz to czemu nie... Przydaje się w makrofotografii to fotografowania lecących owadów.
wyślij jak możesz - przynajmniej zobaczę jak to działa - jeżeli sam nie dam rady tego posklecać to może komuś zlecę. skan możesz wysyłać na k_zb@go2.pl - dzięki
wyślij jak możesz - przynajmniej zobaczę jak to działa - jeżeli sam nie dam rady tego posklecać to może komuś zlecę. skan możesz wysyłać na k_zb@go2.pl - dzięki
Jaki czujnik ruchu? Typową czujkę podczerwieni?
Może by problem bo typowe czujki mają styk NC a przez wężyk spustowy to się takiego nie da podłączyć bo tam jak jest zwarcie to robi zdjęcie - ale jakbyć podłączał NO to powinno bez problemu zadziałać.. przynajmniej jak robiłem sobie sterownik do 350D to działało bez problemu - na wtyczne masz 3 przewody - masa i zwierając do masy pozostałe jednym włączasz jakby spust do połowy (czyli np. ostrość) a drugim wyzwalasz migawkę.. jak je zewrzesz ze sobą to nic się nie psuje.. pod czujkę możesz podłączyć migawkę od razu - wcześniej ustawiając ostrość na aparacie i będzie hulać.. akurat nie mam w domu czujki ne stykniem NO pod reką a mam tylko czujkę ARITECHa z samym NC więc nie sprawdzę.. ale zwierając na krótko przez kabel i gniazdo wężyka działa bez problemu
Pozdrawiam