Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Wątek: Wyzwalanie migawki + czujnik ruchu

Mieszany widok

Dopiero zaczyna Awatar KrzysztofZ
    Miasto
    Tarnobrzeg

Domyślnie Wyzwalanie migawki + czujnik ruchu

W jaki sposób do Canona 350D można podłączyć czujnik ruchu (podłączenie pewnie pośrednie - i czy w ogóle jest to możliwe) aby w ten sposób wyzwalać migawkę ? Czy istnieją gotowe rozwiązania ?

Coś już napisał
    Miasto
    Knurów / Śląsk

Domyślnie

Taką sztuczkę możesz zrobić przez gniazdko wężyka spustowego. Z gotowym rozwiązaniem może być problem.

Zablokowany

Domyślnie

Takie rzeczy chyba są, przynajmniej do nikonów, ale nie mogę znaleźć linków. Wiem jak to się robiło kiedyś. Jeżeli chcesz to wyślę ci skan instrukcji. Budujesz metalowy stelaż, potem robisz 2 odbiorniki i 2 nadajniki, które wysyłają promienie. W punkcie przecięcia promieni ustawiasz ostrość, a po tym jak te 2 promienie naraz zostaną przecięte (muszą być 2 bo inaczej nie dałoby się ustawić ostrości) to mechanizm naciska spust migawki. Nie elektronicznie, ale mechanicznie. Działa jak elektromagnes z tego co pamiętam. Trochę pracy ale jak potrzebujesz to czemu nie... Przydaje się w makrofotografii to fotografowania lecących owadów.

Początki nałogu Awatar roofman

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez asdfasfd Zobacz posta
    Takie rzeczy chyba są, przynajmniej do nikonów, ale nie mogę znaleźć linków.
    Zaginiony link:
    Pułapka AF - forum Nikona

Dopiero zaczyna Awatar KrzysztofZ
    Miasto
    Tarnobrzeg

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez asdfasfd Zobacz posta
    Takie rzeczy chyba są, przynajmniej do nikonów, ale nie mogę znaleźć linków. Wiem jak to się robiło kiedyś. Jeżeli chcesz to wyślę ci skan instrukcji. Budujesz metalowy stelaż, potem robisz 2 odbiorniki i 2 nadajniki, które wysyłają promienie. W punkcie przecięcia promieni ustawiasz ostrość, a po tym jak te 2 promienie naraz zostaną przecięte (muszą być 2 bo inaczej nie dałoby się ustawić ostrości) to mechanizm naciska spust migawki. Nie elektronicznie, ale mechanicznie. Działa jak elektromagnes z tego co pamiętam. Trochę pracy ale jak potrzebujesz to czemu nie... Przydaje się w makrofotografii to fotografowania lecących owadów.
    wyślij jak możesz - przynajmniej zobaczę jak to działa - jeżeli sam nie dam rady tego posklecać to może komuś zlecę. skan możesz wysyłać na k_zb@go2.pl - dzięki

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KrzysztofZ Zobacz posta
    wyślij jak możesz - przynajmniej zobaczę jak to działa - jeżeli sam nie dam rady tego posklecać to może komuś zlecę. skan możesz wysyłać na k_zb@go2.pl - dzięki
    Jaki czujnik ruchu? Typową czujkę podczerwieni?
    Może by problem bo typowe czujki mają styk NC a przez wężyk spustowy to się takiego nie da podłączyć bo tam jak jest zwarcie to robi zdjęcie - ale jakbyć podłączał NO to powinno bez problemu zadziałać.. przynajmniej jak robiłem sobie sterownik do 350D to działało bez problemu - na wtyczne masz 3 przewody - masa i zwierając do masy pozostałe jednym włączasz jakby spust do połowy (czyli np. ostrość) a drugim wyzwalasz migawkę.. jak je zewrzesz ze sobą to nic się nie psuje.. pod czujkę możesz podłączyć migawkę od razu - wcześniej ustawiając ostrość na aparacie i będzie hulać.. akurat nie mam w domu czujki ne stykniem NO pod reką a mam tylko czujkę ARITECHa z samym NC więc nie sprawdzę.. ale zwierając na krótko przez kabel i gniazdo wężyka działa bez problemu

Pozdrawiam
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Uprawnienia umieszczania postów