Zobacz pełną wersję : Canon a560-Czas naświetlania.
Witam.Przeczytałam na jednej z stron o doborze czasu naświetlania w tym aparacie.W instrukcji nic takiego się nie dopatrzyłam.
Wyszukiwarka oczywiście niet,więc forum canonka może?
Mógłby ktoś podpowiedzieć gdzie 'jest' to naświetlanie i jak je ustawić?:confused:
sbogdan1
17-11-2007, 22:45
W Twoim aparacie jest coś takiego jak nastawy expozycji miedzy innymi,,maual,,i właśnie w tym trybie jest możliwość ustawiania przysłony oraz czasu naświetlania ,czyli osobno ustawiasz wielkość przysłony i niezależnie czas naświetlania czyli długość z jaką będzie naświetlana matryca,myślę że oto chodzi
W twoim aparacie jest coś takiego jak nastawy expozycji miedzy innymi,,maual,,i właśnie w tym trybie jest możliwość ustawiania przysłony oraz czasu naświetlania ,czyli osobno ustawiasz wielkość przysłony i niezależnie czas naświetlania czyli długość z jaką będzie naświetlana matryca,myślę że oto chodzi
Dziękuję Ci bardzo,wybawco.
Już wiem co i jak.
Pozdrawiam.
ED:
Czy jest możliwość ustawienia przysłony i otwarcia migawki?
iktorn92
17-11-2007, 23:58
Tak jak najbardziej jest w trybie TV możesz ustawić tylko czas w trybie AV tylko przesłone (reszta analogicznie sama) a M wszystko. Jak masz instrukcję to poczytaj jeszcze raz i jeszcze raz i poćwicz a wyjdzie ci na zdrowie.
sbogdan1
18-11-2007, 00:15
Tak jak najbardziej jest w trybie TV możesz ustawić tylko czas w trybie AV tylko przesłone (reszta analogicznie sama) a M wszystko. Jak masz instrukcję to poczytaj jeszcze raz i jeszcze raz i poćwicz a wyjdzie ci na zdrowie.
Tak jak kolega tu napisał i faktycznie luknij do instrukcji bo aby robić nastawy ,bodajże trzeba jakiś przycisk wcisnąć aby przejść do jednego z nastawów,czyli reasumyjąc ,powiedzmy jeśli na przykład TV regulujesz bezpośrednio po przełączeniu na MANUAL to aby robić regulację AV trzeba wcisnąć jakiś przycisk,ale to musisz sobie sam wyczaić jak to działa.pozdrawiam :)
Ten aparat nie ma TV,ani AV.:(
a530 ma AV i TV.
pietro.s
18-11-2007, 01:30
a 530 nie ma tych trybów;/ a szkoda. Ustawiając pokrętło na M na dole ekranu pojawią Ci się dwie wartości, przy jednej będzie zielony trójkącik i wtedy tą wartość możesz zmieniać kółkiem na boki, jeżeli masz wartość 1/x to to jest czas otwarcia migawki, wartość przy której jest litera F to przysłona, żeby móc ja zmieniać w moim przypadku naciskam przycisk kosza i trójkącik przeskakuje na ta wartość, heh
Model A530 ma możliwość regulacji przesłony jedynie w skrajne położenia czyli albo 2,6 albo 5,6 i wartości zmieniają się jedynie od wielkości zooma, nie wiem jak jest u Ciebie.
a520 ma av i tv,przepraszam za pomyłkę.
Zrobiłam zdjęcie na rybie manual,innym aparatem.
Nie ma tam żadnych trójkącików,a być może jestem na tyle ślepa,że ich nie widzę.
W instrukcji jest tylko o migawce[ślepota ze mnie].
foto1 (http://img257.imageshack.us/img257/6562/julka134bh9.jpg)
foto2 (http://img257.imageshack.us/img257/1585/julka135cd8.jpg)
iktorn92
18-11-2007, 16:17
To nie tak chyba. To jest na pewno M??
Jak tak to wyjdź z tego pod menu z wb(na zdjęciach) itd. (wystarczy kliknąć ok) i tam wszystko masz.... Trójkąciki zielone tyż....
Tak,to jest manual.
Zrobiłabym fotkę,ale stary aparat się 'zawiesił'.
Po kliknięciu "ok-func.set" nie ma zielonych trójkątów,a jest zwyczajnie gotowy do wybrania innych funkcji;
jasność[po kliknieciu menu-czasy],
wybór jakby...Doświetlenia;auto,słoneczny dzień,żarówki itp.,
moje kolory,b&w,
kompr.duża,
i rozmiary fotki.
pietro.s
18-11-2007, 17:46
tak, to jest menu. ale jak sie uruchamia aparat, włączasz tryb auto i od razu ci to sie wyświetla?
bo to menu sie pokazuje po naciśnięciu przycisku set. a nastawy czasu i przysłony masz bez naciskania tego środkowego przycisku.
u mnie to wygląda tak.
zdjęcie kamerą cyfrową, ale mam nadzieję ze widoczne
Ja po wybraniu manuala na górze mam tylko;
iso,lampę,centr.ważony uśredn.
I nie mam czegoś takiego jak Ty,na górze.
pietro.s
18-11-2007, 21:40
czas i przesłona to są wartości te na dole.
Jeśli aparat ma inne menu to nie będę strzelał,
może jak dorwę instrukcję do niego to coś podpowiem
pozdrawiam
Instrukcję mam,ale tam nic nie pisze.Zaraz odpalę płytę,podobnoć tam jest szersza.
FlatEric
19-11-2007, 17:34
Witam.Przeczytałam na jednej z stron o doborze czasu naświetlania w tym aparacie.W instrukcji nic takiego się nie dopatrzyłam.
Nic dziwnego, że się nie dopatrzyłaś. Ani A560 ani A550 nie mają manuala! To, co oznaczono na pokrętle literą M (konkretnie "M z aparacikiem") a w instrukcji opisano jako "tryb nastaw ręcznych" to zwykła automatyka programowa - ergo aparat sam dobiera w niej zarówno czas jak i przysłonę. Użytkownik może w tym względzie jedynie ustawić korekcję ekspozycji w zakresie 2EV względnie skorzystać z pamięci ekspozycji.
Trudno nie dopatrywać się w takim zabiegu bezczelnego marketingowego oszustwa, na skutek którego w szeregu opisów aparaty te figurują jako posiadające ręczną ekspozycję i wiele osób może się na to nabrać - a posunięte jest ono tak daleko, że nawet w exifie przy zdjęciach wykonanych w tym trybie jwst on nazwany "Manual"...
Czas naświetlania można regulować ręcznie jedynie w jednym przypadku - jeśli chce się użyć czasu z zakresu 1-15 s (jako że najdłuższy czas, jaki potrafi ustawić automatyka to zaledwie 1 s). Wtedy należy wejść w menu zdjęciowym (FUNC/SET) w korekcję ekspozycji (tak jak tu: http://img257.imageshack.us/img257/6562/julka134bh9.jpg ) i nacisnąć przycisk MENU. Wtedy włącza się tzw. tryb długich czasów i można ręcznie ustawiać czasy, ale wyłącznie z zakresu 1-15 s, nie mając do tego wpływu na przysłonę (tylko maksymalnie otwarta) i nie dysponując ŻADNYM pomiarem światła. Więc albo trzeba ustawiać ekspozycję na oko, metodą prób i błędów, albo korzystać z zewnętrznego światłomierza.
Pzdr
Grzesiu
Dziękuję Grzesiuu.
Długie czasy odkryłam.
Dzięki chłopaki za pomoc:Pietro.s,FlatEric.
Myślę,że można zamknąć.