Zobacz pełną wersję : Canon mnie zawiódł..
Witam
Niestety, muszę się podzielić faktem, że canon'y nie są wcale takie dobre.
Aparat w dobrych warunkach świetlnych spisuje się ok, ale wystarczy małe przyciemnienie i zdjęcie jest nieostre, nawet z statywem.
Posiadam A530.
Dla porównania, zrobiłem zdjęcie oświetlonej drogi nocą z ręki zarówno canonem a530 i Lumixem DMC-Tz1. To różnica między ziemią a niebem (dla lumixa). W panasonicu zdjęcie wszyszło super, bez lampy w auto, z wyłączonym stabilizatorem i trybem nocnym.
Canon natomiast nie poradził sobie. Ni chu..
Jeśli ktoś chce, mogę zarzucić jakimś zdjęciem..
Czy to zależy od modelu? Może canony z wyższej półki, np. A710 IS jest lepszy? Wiem że są statywy, ale aparat powinien czasem bez niego sobie radzić.
Myślałem o Kodaku P712, zobaczyłem jak on robi zdjęcia i naprawdę, zwala z nóg.
MateuszZ.
17-11-2007, 18:44
no, pokaż fotkę
Witam
Aparat w dobrych warunkach świetlnych spisuje się ok, ale wystarczy małe przyciemnienie i zdjęcie jest nieostre, nawet z statywem.
Posiadam A530.
Dla porównania, zrobiłem zdjęcie oświetlonej drogi nocą z ręki zarówno canonem a530 i Lumixem DMC-Tz1. To różnica między ziemią a niebem (dla lumixa). W panasonicu zdjęcie wszyszło super, bez lampy w auto, z wyłączonym stabilizatorem i trybem nocnym.
Czy to zależy od modelu? Może canony z wyższej półki, np. A710 IS jest lepszy? Wiem że są statywy, ale aparat powinien czasem bez niego sobie radzić.
Stwierdzenie takie jest dla mnie zupelnie nie zrozumiale. Dlaczego oceniasz CANONA tylko na podstawie tego ze Twoj kompakt nie poradzil sobie w takich czy innych warunkach? to jakby oceniac po jednej piosence ze cala plyta jest do bani (moze niezreczne porownanie) . Wstaw foto i z tego i z tego, dopisz ustawienia ekspozycji i zobaczymy jak to sie ma.
SirDuncan
17-11-2007, 18:50
pokaz obydwie!
Tomasz1972
17-11-2007, 18:52
Mój mercedes mnie zawiódł . Miałem już 3 i każdy lądował w rowie zamiast dojechac do celu . Znajomego TICO zawsze dojeżdża na miejsce ...
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/ad2d7a9cf33b65cf.html
Zdjęcie u góry nie dosć że przepalone, to nieostre. A warunki oświetleniowe nie najgorsze przecież. Wszystko pisze na dole, jaki czas migawki etc
Z panasonica również posiadam, wrzucę za chwile.
Wiesz co - wydaje mi sie ze problem tkwi w ISO. Ustaw recznie na najmniejsze iso jakie masz czy to 80 czy 100.. (w exif widze ze iso masz na auto) i zrob to samo zdjecie na statywie i porownaj. Na tym zdjeciu jak widac iso daje w palnik i trocisz ostrosc detali - ogolnie jakosc. Dlatego moze Ci sie wydawac ze nie ostre.
Wytestuj jeszcze raz swoj sprzet :wink:
mjastrzebski
17-11-2007, 19:20
Czyli wedlug Ciebie to czy aparat jest dobry czy nie zalezy tylko i wyalcznie od tego, czy radzi sobie bez statywu w nocy?? Mysle ze daleko idace uproszczenie.
Koniecznie. Oboma zdjeciami!!
Czy to zależy od modelu? Może canony z wyższej półki, np. A710 IS jest lepszy?
Nie jest pewnie bardzo taki sam. Jest takie starodawne powiedzenie, ze to fotograf robi zdjecie nie aparat.
Wiem że są statywy, ale aparat powinien czasem bez niego sobie radzić.
To zabrzmialo jak:
"wiem ze sa bolidy F1, ale i maluch tez czasem powinien jechac 300km/h".
Czyli wedlug Ciebie, czasem aparat ma sobier radzic, a czasem ma sobie odpuscic i moze sobie nie dawac rady :-) W co drugi weekend ma miec wolne, czy jak??
No to kup tego Cudaka i truj, ze wiesz tylko o fotografii, ze "aparat ma se czasem radic".
Marcin
W trybie AUTO nie ustawisz ręcznie ISO.
Sprzęt już przetestowałem. Nie powiem, gdy jest bardzo jasno, zdjęcia są naprawdę fantastyczne, kłopoty z jakością zaczynają się gdy słońce zachodzi.
EDIT
Zdjęcie z DMC-tz1, jak widać ciemniej, a mimo to zdjęcie ostre. Zero statywu, stabilizacji etc
Może to nie to co ja wysłałem, ale innego nie posiadam.
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/0feb3837a9ce9ac9.html
Robson01
17-11-2007, 19:39
Niestety ale kompakty mają pewne ograniczenia i część z nich dotyczy jakości zdjęć w nienajlepszych warunkach oświetleniowych.
iktorn92
17-11-2007, 19:47
Po pierwsze czas 1/8s to trochę długo chyba ze to było robione na statywie. Jak tak to włącz samowyzwalacz i po kłopocie powinno być ok. Po drugie Auto iso to daj se spokój ja zawsze robie na P i jest ok. Po trzecie przeczytaj instrukcje i włącz sobie wspomaganie AF taki bajer a dużo daję bo zaczyna robić ostre zdjęcia. I nie myśl że to wymyśliłem bo nigdy nie miałem aparatu w ręku. Mam taki w domu i stwierdzam że wszystkie nikony sie chowają (miałem) i jest fajny kompakcik. Ale to fotograf robi zdjęcie nie aparat.....
P.S. przepalenia to może ustawiłeś ekspozycję na +.... mi nigdy takie rzeczy sie nie dzieją albo pomiar światła na punktowy??
pietro.s
17-11-2007, 20:33
witam.
Mam ten sam model, nie porównywałem zdjęć z innego aparatu w tych samych warunkach bo nie miałem okazji. Sądzę że wina leży po stronie wyboru miejsca pomiaru ekspozycji
Czasami po prostu wystarczy wcisnąć spust migawki do połowy i zobaczyć gdzie aparat pokazuje punkt w którym będzie się starał najlepiej ustawić ostrość i jasność-zielony kwadracik.
sbogdan1
17-11-2007, 21:03
witam.
Mam ten sam model, nie porównywałem zdjęć z innego aparatu w tych samych warunkach bo nie miałem okazji. Sądzę że wina leży po stronie wyboru miejsca pomiaru ekspozycji
Czasami po prostu wystarczy wcisnąć spust migawki do połowy i zobaczyć gdzie aparat pokazuje punkt w którym będzie się starał najlepiej ustawić ostrość i jasność-zielony kwadracik.
Dokładnie tak jak piszesz ,do tego wystarczy pomyśleć nieco i zastanowić się nad tym co chcę osiągnąć przed wciśnięciem spustu a nie odwrotnie,w sumie obydwie fotki są do luftu.
Po trzecie przeczytaj instrukcje i włącz sobie wspomaganie AF taki bajer a dużo daję bo zaczyna robić ostre zdjęcia.
AF włączone było odkąd kupiłem aparat.
Dokładnie tak jak piszesz ,do tego wystarczy pomyśleć nieco i zastanowić się nad tym co chcę osiągnąć przed wciśnięciem spustu
To ty pomyśl. Ja mam sterować aparatem, a nie vice versa.
Przecież nie będe ślęczał nad aparatem 10 minut żeby zrobić foto krajobrazu. Aparat ma procesor.
punkt w którym będzie się starał najlepiej ustawić ostrość i jasność-zielony kwadracik.
W tym wypadku o ile pamiętam przy dłuższych czasach ekspozycji nie poawiał się zielony prostokąt AF.
Oświećcie mnie, dlaczego lumix poradził sobie lepiej?
sbogdan1
17-11-2007, 21:38
Powiedz mi poco się do domgasz pomocy skoro zaczynasz tu cwaniakować ,w takim razie niech Cię procesor oświeci,ponadto przeczytaj dokładnie co jest napisane,i jaki jest zamysł tego tekstu,długość expo,nie ma nic wspólnego z punktem AF który ma na celu pokazywanie w którym miejscu jest robiony pomiar,powiem Ci tylko tyle że w pierwszej fotce pomiar poszedł na glebę a co za tym idzie twój procesor rozjaśnił ją w wyniku czego wypaliło niebo ,w panasie poszło odwrotnie ot cała filozofia
Przecież nie będe ślęczał nad aparatem 10 minut żeby zrobić foto krajobrazu. Aparat ma procesor.
sam sobie zaprzeczasz.
co do fotek: widać znaczną różnicę w EV, czyli tak jak wyżej kolega napisał:)
E tam pitolisz zupełnie inne warunki w obu zdjęciach. Co na tym 2 jest ostre ? jak nic nie widać bo jest ciemno? Mam canona A60 teraz dzieci z niego korzystają i zdjęcia jak na kamerę 2mpx są super.
Wyjarane niebo to chyba raczej nie to ze aparat do bani tylko to ze pomiar ustawiany na dolne partie. Nie wierzysz? Zrob 2 takie same fotki z tym ze jedna ustaw sobie pomiar na niebo a drugi ustaw sobie na dolne partie ziemi i zobaczysz. Napiszesz ze do bani bo niebo ladne ale ziemia czarna. Jak sobie zrobisz t takie foto to sobie to potem sklej 2 w jedno, bedziesz mial ok. CO do ostrosci to dla mnie cale foto jest nieostre.
W takim razie ja jestem do d..
Możliwe, że miałem użyć makro? (Ale do krajobrazów raczej nie)
Pokombinuję jeszcze z ustawieniami, dziwi mnie strasznie to, że aparat niezbyt radzi sobie w słabym oświetleniu.
PS. Dlaczego nie wyszło CHDK na A530? Przecież to też DIGIC II.
pietro.s
17-11-2007, 23:35
Wyjarane niebo to chyba raczej nie to ze aparat do bani tylko to ze pomiar ustawiany na dolne partie. Nie wierzysz? Zrob 2 takie same fotki z tym ze jedna ustaw sobie pomiar na niebo a drugi ustaw sobie na dolne partie ziemi i zobaczysz. Napiszesz ze do bani bo niebo ladne ale ziemia czarna. Jak sobie zrobisz t takie foto to sobie to potem sklej 2 w jedno, bedziesz mial ok. CO do ostrosci to dla mnie cale foto jest nieostre.
i wyjdzie z tego może nawet HDR :D
Bagnet007
17-11-2007, 23:37
Najpierw piszesz "Ja mam sterować aparatem" a potem "Aparat ma procesor", więc zdecyduj się na coś.
Poza tym uwierzysz, że zrobienie zdjęcia z mojego avatara zajęło 10x więcej czasu niż 10 minut ? Na pewno nie był to czas stracony.
Witam
i to stwierdzone na podstawie jednego zdjecia z malpki... gratuluje (:
Pomyśleć, że niektórzy siedzą nawet kilka godzin, żeby zrobić jedno zdjęcie.
Pomyśleć, że niektórzy siedzą nawet kilka godzin, żeby zrobić jedno zdjęcie.
bo mają słabe procesory w aparatach!
;)
i wyjdzie z tego może nawet HDR :D
No juz nie chcialem pisac slowa HDR zeby dodatkowych rzeczy nie wprowadzac.
No makro tez mozesz zrobic krajobraz tylko pytanie po co?
NIe wiem czemu ale odnosze wrazenie ze Twoje zalozenie jest takie : naciskam guzik a aparat ma mi zrobic super foto bo ma procesor. Acha - i jeszcze nie ma trwac to wiecej niz 10 minut.
to nie aparat robi zdjęcie, a Ty właśnie...
jeśli cenisz niewiedzę i wolisz tylko bezmyślnie naciskać to TAK -nie kupuj Canona (czasami trudniej nim zrobić zdjęcie niż wcześniej wspomnianym aparatem) Canon daje Ci możliwości, ale czy z nich skorzystasz to już tylko twoja sprawa, osobiście wolę samemu decydować o większości parametrów
P.S. Długo używałem Canona A60 (seria A5** jest b. podobna i powiem Ci, że zamiast coś skreślać, poćwicz, poczytaj i znów poćwicz, dopiero później idź robić fotki, a może nawet zdjęcia, pzdr.)
Mnie osobiście się wydaje, że prawdziwa, dobra fotografia uczy cierpliwości i pokory. Robienie zdjęć (zwłaszcza krajobrazu) to nie wyścig. I tak sobie myślę, ze canon którego posiadasz przerasta trochę Twoją wiedzę i możliwości. Ja przez trzy lata używałem i jeszcze dość często korzystam z canona A75 i jestem z niego bardzo zadowolony.