Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 27

Wątek: Canon mnie zawiódł..

Mieszany widok

ysiulec
    Guest

Domyślnie Canon mnie zawiódł..

Witam
    Niestety, muszę się podzielić faktem, że canon'y nie są wcale takie dobre.
    Aparat w dobrych warunkach świetlnych spisuje się ok, ale wystarczy małe przyciemnienie i zdjęcie jest nieostre, nawet z statywem.
    Posiadam A530.
    Dla porównania, zrobiłem zdjęcie oświetlonej drogi nocą z ręki zarówno canonem a530 i Lumixem DMC-Tz1. To różnica między ziemią a niebem (dla lumixa). W panasonicu zdjęcie wszyszło super, bez lampy w auto, z wyłączonym stabilizatorem i trybem nocnym.
    Canon natomiast nie poradził sobie. Ni chu..
    Jeśli ktoś chce, mogę zarzucić jakimś zdjęciem..
    Czy to zależy od modelu? Może canony z wyższej półki, np. A710 IS jest lepszy? Wiem że są statywy, ale aparat powinien czasem bez niego sobie radzić.
    Myślałem o Kodaku P712, zobaczyłem jak on robi zdjęcia i naprawdę, zwala z nóg.

Początki nałogu
    Miasto
    Krakow

Domyślnie

no, pokaż fotkę

Bywalec Awatar SirDuncan

Domyślnie

pokaz obydwie!
    5D mkII, 20D, C17-40/4L, C24-105/4L, C70-200/4L, C50/1.4, 580EX, 580EXII, A70+WP-DC700

Pełne uzależnienie Awatar JaBlam
    Miasto
    Farschafa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ysiulec Zobacz posta
    Witam
    Niestety, muszę się podzielić faktem, że canon'y nie są wcale takie dobre.
    Aparat w dobrych warunkach świetlnych spisuje się ok, ale wystarczy małe przyciemnienie i zdjęcie jest nieostre, nawet z statywem.
    Posiadam A530.
    Dla porównania, zrobiłem zdjęcie oświetlonej drogi nocą z ręki zarówno canonem a530 i Lumixem DMC-Tz1. To różnica między ziemią a niebem (dla lumixa). W panasonicu zdjęcie wszyszło super, bez lampy w auto, z wyłączonym stabilizatorem i trybem nocnym.
    Czy to zależy od modelu? Może canony z wyższej półki, np. A710 IS jest lepszy? Wiem że są statywy, ale aparat powinien czasem bez niego sobie radzić.

Stwierdzenie takie jest dla mnie zupelnie nie zrozumiale. Dlaczego oceniasz CANONA tylko na podstawie tego ze Twoj kompakt nie poradzil sobie w takich czy innych warunkach? to jakby oceniac po jednej piosence ze cala plyta jest do bani (moze niezreczne porownanie) . Wstaw foto i z tego i z tego, dopisz ustawienia ekspozycji i zobaczymy jak to sie ma.
    Jarek
    ----------------------------------------
    Moje pstryki na www.jblaminsky.com od 1 lutego 09 -swiat Eli i Kanona zamienilem na swiat Nikkorow...i dzisiaj nadal nie żaluje

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz1972
    Miasto
    Ząbkowice Śląskie

Domyślnie

Mój mercedes mnie zawiódł . Miałem już 3 i każdy lądował w rowie zamiast dojechac do celu . Znajomego TICO zawsze dojeżdża na miejsce ...

ysiulec
    Guest

Domyślnie

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/...cf33b65cf.html
    Zdjęcie u góry nie dosć że przepalone, to nieostre. A warunki oświetleniowe nie najgorsze przecież. Wszystko pisze na dole, jaki czas migawki etc
    Z panasonica również posiadam, wrzucę za chwile.

Domyślnie

Wiesz co - wydaje mi sie ze problem tkwi w ISO. Ustaw recznie na najmniejsze iso jakie masz czy to 80 czy 100.. (w exif widze ze iso masz na auto) i zrob to samo zdjecie na statywie i porownaj. Na tym zdjeciu jak widac iso daje w palnik i trocisz ostrosc detali - ogolnie jakosc. Dlatego moze Ci sie wydawac ze nie ostre.
    Wytestuj jeszcze raz swoj sprzet :wink:

Początki nałogu
    Miasto
    Kaczogród

Domyślnie

Czyli wedlug Ciebie to czy aparat jest dobry czy nie zalezy tylko i wyalcznie od tego, czy radzi sobie bez statywu w nocy?? Mysle ze daleko idace uproszczenie.

Koniecznie. Oboma zdjeciami!!

Czy to zależy od modelu? Może canony z wyższej półki, np. A710 IS jest lepszy?
    Nie jest pewnie bardzo taki sam. Jest takie starodawne powiedzenie, ze to fotograf robi zdjecie nie aparat.

Wiem że są statywy, ale aparat powinien czasem bez niego sobie radzić.
    To zabrzmialo jak:
    "wiem ze sa bolidy F1, ale i maluch tez czasem powinien jechac 300km/h".

Czyli wedlug Ciebie, czasem aparat ma sobier radzic, a czasem ma sobie odpuscic i moze sobie nie dawac rady :-) W co drugi weekend ma miec wolne, czy jak??

No to kup tego Cudaka i truj, ze wiesz tylko o fotografii, ze "aparat ma se czasem radic".

Marcin
    Chciałbym mieć więcej czasu na fotografowanie.

ysiulec
    Guest

Domyślnie

W trybie AUTO nie ustawisz ręcznie ISO.
    Sprzęt już przetestowałem. Nie powiem, gdy jest bardzo jasno, zdjęcia są naprawdę fantastyczne, kłopoty z jakością zaczynają się gdy słońce zachodzi.

EDIT
    Zdjęcie z DMC-tz1, jak widać ciemniej, a mimo to zdjęcie ostre. Zero statywu, stabilizacji etc
    Może to nie to co ja wysłałem, ale innego nie posiadam.
    http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/...7a9ce9ac9.html
    Ostatnio edytowane przez ysiulec ; 17-11-2007 o 19:40 Powód: Dodano zdjęcie.

Pełne uzależnienie Awatar Robson01
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Niestety ale kompakty mają pewne ograniczenia i część z nich dotyczy jakości zdjęć w nienajlepszych warunkach oświetleniowych.
    Canon
    Nie kłóć się z idiotami - ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem...

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów