Zobacz pełną wersję : Kolor zdjęć jak wiele zależy od aparatu (350 D vx 5D )
Witam.
Od dłuższego czasu umieszczam swoje fotki na stockach i moje kolory są bardziej wyblakłe i ogólnie brzydsze niż "konkurencji". Kolega często mówił że źle wywołuję rawa itd... stąd moje problemy.
Czytałam sporo o kolorystyce , o profilach w PSie ...itd aby wyeliminować problem moich brzydkich kolorów na zdjęciach.. i ku mojemu zaskoczeniu..wszytko stało się jasne po sesji wykonanej 350D oraz 5D
Robiłam zdjecia w studio swoim 350 D.. a że mogłam również korzystać z 5D oczywiście wykorzystalam okazje
Ku mojemu zdziwieniu moje fotki (przy identycznych warunkach itd , fotografowałam 350 D a następnie te same ujęcia 5D)
są dużo dużo gorsze.
1) 350D nie wiem dlaczego posiada niesamowite zabarwienie Magnety ... początkowo myslalam ze moze modelka miala wczesniej fioletowe wlosy i zostały na nich "zafarby: ale gdy obejrzałąm fotke z 5D okazało się ze winny był aparat.
(jednym słowem fotki z 350 D maja nieprawidłową kolorystyke)
2) zdjecia z 350D na tych samych ustawieniach są dużo ciemniejsze (ale to akurat normalne :) )
3. Kolory... moje blade kolory wcale nie wynikały ze złego wywołania Rawa..poprostu 350tka takie ma.
To samo zdjęcie z 5D jest dużo bardziej nasycone i posiada dużo lepszą kolorystyke.
Teraz siedzę i kasuje fotki zrobione 350D...żałuje że w ogóle robiłąm nim cokolwiek mając do dyspozycji 5D.
No i już wiem na co zbierać kase :/
Mam jeszcze pytanie. Jak wygla sprawa z 40D w porównaniu do tych 2ch aparatów?
z góry dzięki za sugestie
Tomasz1972
14-11-2007, 20:51
Nie rozumiem . To nie kompakt , ale lustrzanka, które daje możliwość całkowicie własnych ustawień .
Robiłem 300, 350 , 400 , oraz 5d i z każdego z tych aparatów można uzyskać idealną kolorystykę , zwłaszcza w studiu .
Też tak mi sie wydawało.
O ile w rawach 350D daję saturacje na +20 fotka dostaje żółtego zabarwienia i kolory nie są łądne
w rawach z 5D podkręcam saturacje i kolorki stają sie ladne nasycone bez dominanty jakiegoś koloru..
różnica jest kolosalna.
Nie wiem czyżby moja 350tka po 3 latach zaczęła się psuć.
pozdrawiam.
Ciekawe czy zauwazyles profile ktore ustawieniem diametralnie roznia sie od siebie pod katem WB shiftu/saturacji/ostrosci/kontrastu itd wiec nie dziw sie takze dominantom ktore sie pojawiaja...zreszta przy nanoszeniu korekty masz wplyw co najmniej w trybie CMYD :) ktorym zdzialasz prawie wszystko
Część z tych rzeczy czyli : nasycenie kolorów, kontrast,itp można ustawić z poziomu aparatu ja mam podkręcone te wszystkie rzeczy i jestem bardzo zadowolony z efektów
bajo
w rawie ustawienia aparatu czyli podkręcenie koloru nic nie daje.
Raw to surowy format.
no tak ale 5D nie posiada żadnej magnety ani żółci po całości..powiem szczeże że zdziwiła mnie róznica zdjęć szczególnie jeśli chodzi o kolory
z tym ze przy pojechaniu saturacji odrazu przy twarzach bedziesz miec piekne marchewki :)
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
no i wazna sprawunia....czy ta ssama optyka pykalas obydwoma cialkami ?
kilka fotek tą samą ..
ale przyznam ze 5D nie posiadała żadnej Lki.. tylko zwykły 28-105 3,5 5,6 ..
a ja mam 50 1,8
17-40 L ...
tamron 2,8 28-75
I naprawde jak jade +20 saturacji w 350 robi sie jak mówisz i marchewka i żółć.. ogolnie brzydko (nie mowiąc o magnecie)
tak w 5D kolorki elegancko się nasycają .. nie wiem o co chodzi.
W każdym razie 350D już mi sie przestał podobac :)
40d w porownaniu z 350d tez daje zupelnie inne kolory.
Zdjecia sa znacznie blizej tego co pamietam z klisz. Moze i mozna z 350d wyciagnac to samo, ale w 40d ma sie to od reki, bez zadnej dodatkowej obrobki. Nie wiem jak ma sie 40d do 5d, ale sa na forum osoby majace oba te kurpusy, wiec sie pewnie wywolani do tablicy odezwa:)
Wątek się już rozciąga a gdzie tu próbki rawów z obu aparatów??? - Chętnie bym konkretnie podyskutował a tak, nie ma właściwie podstaw... Sądząc wyłącznie z opisu problemu wygląda jakby 350d nie był w 100% sprawny... Czekam na rawy!
Mi wydaje się, że jest możliwa różnica. Jeśli na zdjęcia wchodzi zafarb, to czy robi się w RAWie czy nie - nie ma znaczenia.
Może ja tez dołączę sie ze swoimi obserwacjami. Miałem 350d teraz 400d. Zarówno w pierwszym jak i drugim body przy strzelaniu w jpg występował problem z niektórymi odcieniami czerwieni i purpury - były totalnie przekłamane - za bardzo nasycone i "za bardzo purpurowe".
Jak jeszcze miałem 350d szybko zauważyłem, że RAW wołany w DPP dawał idealne barwy. Od tamtej pory robię zdjęcia tylko w tym formacie. Wtedy nie używałem też innego odrawiacza, bo nigdy nie potrafiłem dojść ładu z kolorystyką. Ze względu jednak na to, że DPP nie daje praktycznie żadnej możliwości wpłynięcia na tonalnośc zdjęcia i traci dużo szczegółów w światłach po przejściu na 400d po jakimś czasie przesiadłem się na lightrooma 1.x. Narzędzie świetne - uwielbiam wywoływać w nim zdjęcia. Kolory jednak nie są idealne w porównaniu do DPP. Znów czerwienie nie są takie jak trzeba - wychodzą bardziej pomarańczowe, zielenie też nie zawsze wychodzą dobrze.
Chociaż w lightroomie 1.x, który jest oparty na rdzeniu camera raw 4.x zostały bardzo poprawionę kolory w porównaniu do poprzedniej wersji CR to DPP pod tym względem wygrywa.
Więc co ci radzę? Spróbuj wywołać swoje rawy z 350d w DPP - może to pomoże.
Wiem, że zaraz ktoś mi powie, że nie umiem wołać rawów i dlatego źle mi wychodzą kolory, ale po ustawieniu WB na tym samym punkcie w DPP i lightromie(czy camera raw) są one trochę inne (czasami nawet bardzo) - w DPP jednak zawsze takie jak przy robieniu zdjęcia. Co więcej można zrobić? Dla każdej barwy oddzielnie ustawiać hue - mam na myśłi LR i CR? Czasami trudno dobrze to ustawić tak żeby było odbrze :/
Myślę, że nieprawidłowe kolory to nie Wina aparatu czy matrycy, ale softu, czy to tego w body, czy tego do wywoływania rawów.
Lightroom z kolorami DPP byłby ideałem :) Czy oprofilowanie aparau mogłoby pomóc?
tylko nie mam programy DDP ..rozumiem ze byl załączony na płytce z oprogramowaniem ale aparat to ja juz dawno temu kupowalam..
skąd można go ściągnąć?
a może ktoś mi doradzi jak pozbyć sie tych purpurowych włosów teraz
Witam.
Robiłam zdjecia w studio swoim 350 D.. a że mogłam również korzystać z 5D oczywiście wykorzystalam okazje
Ku mojemu zdziwieniu moje fotki (przy identycznych warunkach itd , fotografowałam 350 D a następnie te same ujęcia 5D)
są dużo dużo gorsze.
1) 350D nie wiem dlaczego posiada niesamowite zabarwienie Magnety ... początkowo myslalam ze moze modelka miala wczesniej fioletowe wlosy i zostały na nich "zafarby: ale gdy obejrzałąm fotke z 5D okazało się ze winny był aparat.
(jednym słowem fotki z 350 D maja nieprawidłową kolorystyke)
2) zdjecia z 350D na tych samych ustawieniach są dużo ciemniejsze (ale to akurat normalne :) )
3. Kolory... moje blade kolory wcale nie wynikały ze złego wywołania Rawa..poprostu 350tka takie ma.
To samo zdjęcie z 5D jest dużo bardziej nasycone i posiada dużo lepszą kolorystyke.
z góry dzięki za sugestie
czy do 350d i 5d miałaś podpięty ten sam obiektyw (odnośnie jasności)?
czy miałaś dokładnie takie same ustawienia aparatów (profile etc)?
Pozdrawiam,
Robert
Jeśli chodzi o ustawienia aparatu
to chyba nie ma znaczenia podbicie kolorów itd.. poniewasz zarówno w jednym i drugim robiłam RAWY.
kilka zdjęć zrobilam 50 1,8 ..jednym i drugim aparatem
potem 5D miał podpięty zwykły 28-105 3,5 5,6 ..zdawało by się że gorszy :/
pozdrawiam
Jeśli chodzi o ustawienia aparatu
to chyba nie ma znaczenia podbicie kolorów itd.. poniewasz zarówno w jednym i drugim robiłam RAWY.
pozdrawiam
chyba ma... tzn nie jestem tego na 100% pewien, ale wydaje mi się że ma to znaczenie... niech wypowiedzą się bardziej rozeznani forumowicze niż ja...
odnośnie jasności to miałaś ustawiony taką samą metodę pomiaru światła?
Pozdrawiam,
Robert
chyba ma... tzn nie jestem tego na 100% pewien, ale wydaje mi się że ma to znaczenie... niech wypowiedzą się bardziej rozeznani forumowicze niż ja...
odnośnie jasności to miałaś ustawiony taką samą metodę pomiaru światła?
Pozdrawiam,
Robert
I dobrze że kolega nie jest pewien :-) bo to nie ma znaczenia przy RAW.
Znaczenie ma poprawna ekspozycja i porawne ustawienie focusa.
RAW wywołujesz potem w konwerterze i tam sobie zmieniasz nasycenia, WB, ostrzysz itp.