Witam.
Od dłuższego czasu umieszczam swoje fotki na stockach i moje kolory są bardziej wyblakłe i ogólnie brzydsze niż "konkurencji". Kolega często mówił że źle wywołuję rawa itd... stąd moje problemy.
Czytałam sporo o kolorystyce , o profilach w PSie ...itd aby wyeliminować problem moich brzydkich kolorów na zdjęciach.. i ku mojemu zaskoczeniu..wszytko stało się jasne po sesji wykonanej 350D oraz 5D
Robiłam zdjecia w studio swoim 350 D.. a że mogłam również korzystać z 5D oczywiście wykorzystalam okazje
Ku mojemu zdziwieniu moje fotki (przy identycznych warunkach itd , fotografowałam 350 D a następnie te same ujęcia 5D)
są dużo dużo gorsze.
1) 350D nie wiem dlaczego posiada niesamowite zabarwienie Magnety ... początkowo myslalam ze moze modelka miala wczesniej fioletowe wlosy i zostały na nich "zafarby: ale gdy obejrzałąm fotke z 5D okazało się ze winny był aparat.
(jednym słowem fotki z 350 D maja nieprawidłową kolorystyke)
2) zdjecia z 350D na tych samych ustawieniach są dużo ciemniejsze (ale to akurat normalne)
3. Kolory... moje blade kolory wcale nie wynikały ze złego wywołania Rawa..poprostu 350tka takie ma.
To samo zdjęcie z 5D jest dużo bardziej nasycone i posiada dużo lepszą kolorystyke.
Teraz siedzę i kasuje fotki zrobione 350D...żałuje że w ogóle robiłąm nim cokolwiek mając do dyspozycji 5D.
No i już wiem na co zbierać kase :/
Mam jeszcze pytanie. Jak wygla sprawa z 40D w porównaniu do tych 2ch aparatów?
z góry dzięki za sugestie