Zobacz pełną wersję : 450d :)
http://fotografia.phorum.pl/viewtopic.php?t=3935&postdays=0&postorder=asc&start=0
Wow... jedna osoba.
Wyrocznia jakaś że decyduje o tym które modele Canona są udane a które nie?
Wątpię.
Dlatego opiniotwórczy byłby jedynie spory zbiór negatywnych opinii a nie subiektywne zdanie jednej osoby.
Tak więc "30d jest uważany za wyjątkowo nieudany" bez uzasadnienia to zwykły od czapy podany argument. Nie wiadomo w sumie po co tak pisać, chyba albo by zaistnieć albo by potrollować.
Hint: nigdy nie miałem 30D. Z 20D od razu się na 40D przesiadłem a zakup 30D sam odradzałem - ale nie dlatego że to "nieudany egzemplarz" a dlatego że zbyt mało go od 20D różniło.
Ale w tym przypadku bronię 30D a raczej walczę z fałszywym twierdzeniem bo mam alergię na demagogię - ot ktoś rzuci hasło bez potwierdzenia/pokrycia i już myśli że wszyscy się posłuchają :evil: .
Ale w tym przypadku bronię 30D a raczej walczę z fałszywym twierdzeniem bo mam alergię na demagogię - ot ktoś rzuci hasło bez potwierdzenia/pokrycia i już myśli że wszyscy się posłuchają :evil: .
Szczególnie, że w tym przypadku imć RychoOprycho na zapytanie o wady i różnice pomiędzy 20d i 30d sam przyznaje:
"dokładnie nie pamiętam, bom z bandy Nikosia, a kolega ma *******ca nt. danych i zalewał mnie morzem danych, co wypuszczałem drugim uchem ..."
Ja również nie miałem 30d. Co więcej - nie miałem także 20d, ale sposób wypowiedzi tego gościa wzbudza we mnie po prostu ogromny brak wiarygodności do niego....
....cofam wypowiedź .....i przepraszam ....
....ani nie chcę zaistnieć , ani trollować ....... wypowiedzi Rycha i Basze są dla mnie bardzo wiarygodne z racji ich doswiadczeń zawodowych , o umiejętnościach focenia nie wspominając......
Kolekcjoner
10-04-2008, 19:41
....cofam wypowiedź .....i przepraszam ....
....ani nie chcę zaistnieć , ani trollować ....... wypowiedzi Rycha i Basze są dla mnie bardzo wiarygodne z racji ich doswiadczeń zawodowych , o umiejętnościach focenia nie wspominając......
Gratuluję mentorów :lol::lol::lol::lol::mrgreen:.
Dobrze że moja 30-tka nie umie czytać ;):).
Gratuluję mentorów :lol::lol::lol::lol::mrgreen:.
Dobrze że moja 30-tka nie umie czytać ;):).
.....to fakt , na miejscu 30-ki nie czułbym się najlepiej .......;)
Nie zawsze jest to wina szkła. Kupiłem ostatnio Tamrona 17-50 2.8 u Cichego, przetestowane przed zakupem na wszystkie strony - mam fotki testowe. Podpięte do mojego 400D dawało duży FF tylko na 50mm. Tym wiekszy im dalsza była odległość ostrzenia. To samo szkło podpiete do 450D - rewelacja. Ostre od 2.8 w całym zakresie. Dodam że na innych moich szkłach i pożyczanych(85 1.8 i 50 1.4), 400D nie ma problemów z FF i BF.
Pierszy mój post na forum i jak każdy nowicjusz z pytaniem ;)
Ciągle jestem b.analogowy, mam EOS-a 5 i Mamiye RZ 67. Ale też nie tak dawno kupiłem EOS-a 400D.
Jak to jest z tym FF/BF, bo przyznam, że absolutnie nie rozumiem meritum problemu. W analogowych lustrzankach ten problem nie istnieje. Przynajmniej się z nim nie zetknąłem.
Czy FF/BF dotyczy tylko obiektywów niezależnych producentów, czy też oryginalnych EF/EF-S? Dla czego duży FF wystąpił tylko z jednym korpusem i przy jednej ogniskowej?
no.., i mam pierwszy minus 450D...
wczoraj pstrykalem bardzo szybko duzo zdjec.., jedne z lampa inne bez..,
czesto zamykajac lampe (wbudowana) i ja pozniej otwierajac..
i nagle zasmierdzialo...
bo zamknalem lampe.., i zrobilem zdjecie..
i lampa (zamknieta) odpalila...:D
na szczescie nic sie nie stalo.., sladow nie ma zadnych po tym..
no ale pierwsza rysa na 450D juz jest.
dreamline
11-04-2008, 09:37
no.., i mam pierwszy minus 450D...
wczoraj pstrykalem bardzo szybko duzo zdjec.., jedne z lampa inne bez..,
czesto zamykajac lampe (wbudowana) i ja pozniej otwierajac..
i nagle zasmierdzialo...
bo zamknalem lampe.., i zrobilem zdjecie..
i lampa (zamknieta) odpalila...:D
na szczescie nic sie nie stalo.., sladow nie ma zadnych po tym..
no ale pierwsza rysa na 450D juz jest.
pobaw się w ten sposób jeszcze raz - jeśli problem sie powtórzy to na Twoim miejscu poszedłbym do serwisu
bawiłem się.., ile się dało..
niestety..(albo na szczescie w tym przypadku :D) nie udało mi się tego powtórzyć..
pzdr,
Paweł Niezgoda - Fotografia ciąża kraków http://niezgoda.ovh.org
Paweł Niezgoda - Fotografia ciąża kraków (http://niezgoda.ovh.org)
A ja dziś nabyłem 450D... :-) już się nie mogę doczekać jak go po pracy do domu przyniosę... :-) chyba się wcześniej zwolnię :-)
marekk_ok
11-04-2008, 14:20
A ja dziś nabyłem 450D... :-) już się nie mogę doczekać jak go po pracy do domu przyniosę... :-) chyba się wcześniej zwolnię :-)
Moze nie zwalniaj sie bo Ci nie starczy na nastepne wydatki :-)
krzysiek29
11-04-2008, 21:44
test 450D: http://www.fotopolis.pl/index.php?n=7157
Moze orientuje sie ktos gdzie w Leeds mozna kupic za dobra kase 450-tke ? Dzisiaj schodzilem wszystkie sklepy u siebie w miescie i ceny kosmiczne ( ok 650 funtow za kita) :/
Znalazlem tez bardzo ciekawa oferte na
http://www.dixons.co.uk/martprd/store/dix_page.jsp?BV_SessionID=@@@@2041930337.120794450 3@@@@&BV_EngineID=ccfeadedklmjkkhcflgceggdhhmdgmh.0&category_oid=&sku=305406&page=Product&fm=undefined&sm=undefined&tm=undefined
ale trzeba czekac na dostawe bo poszly jak cieple buleczki.
Kolekcjoner
12-04-2008, 01:11
No cóż matryca jak zwykle na medal ;), a i sama puszka niczego sobie :).
Przeglądałem przed chwilą Alledrogo ;) i najtaniej za body trzeba dać niecałe 2400 PLN.
Dziwi mnie, że autorzy testu nie zwrócili uwagi na pomiar punktowy. 4% to w tej klasie sprzętu naprawdę bardzo przyjemna wartość. Robiąc EOS-em 5 (bez D) i przesiadając się na 400D, bardzo bolesny jest brak spota.
IMHO spot podnosi atrakcyjność tej puszki dość znacznie.
jureczek88
12-04-2008, 10:18
jakiej jakosci jest tak naprawde kit w 450D czy jest az tak straszny ze kazdy go odradza ?
ArminoTauruS
12-04-2008, 10:48
jakiej jakosci jest tak naprawde kit w 450D czy jest az tak straszny ze kazdy go odradza ?
jest to szkieło amatorskie, standardowy kąt widzenia, mały zoom (chyba około 3x), ale zaletą jest stabilizacja, tylko przy takim mały zoomie to nie wiem czy potrzebna, no chyba że komuś naprawdę się ręce trzęsą :)
PS.: Ma ktoś jakieś porównanie zakresu ogniskowej do wielokrotności zoomu?
np. 400mm =~11x zoom
Szukam obiektywu tele, ale jestem amatorem i do tej pory używałem zoomu 12x, i nie wiem jaki wybrać, aby mieć zbliżone wartości lub większe.
np. 400mm =~11x zoom
Szukam obiektywu tele, ale jestem amatorem i do tej pory używałem zoomu 12x, i nie wiem jaki wybrać, aby mieć zbliżone wartości lub większe.
Maksymalna ogniskowa podzielona przez przekątną matrycy da Ci krotność przybliżenia.
Ale nie da odpowiedzi na twoje pytanie, bo takiej nie ma.
Krotność zooma to maksymalna ogniskowa podzelona przez minimalną ogniskową.
I np. zoom 11-22 ma krotność 2, a 22-44 ma też krotność 2. Co tak naprawdę nic nie znaczy, bo to są obiektywy o bardzo różnym zakresie
Kolekcjoner
12-04-2008, 12:24
(....)
np. 400mm =~11x zoom
Do lustrzanek raczej zapomnij o takim zakresie. Choć są oczywiśce np. Tamron 18-250. Tyle że jakość takich szkieł nie jest najwyższa, a przecież po to się kupuje lustro żeby mieć dobrą jakość ;)?
ArminoTauruS
12-04-2008, 23:10
Maksymalna ogniskowa podzielona przez przekątną matrycy da Ci krotność przybliżenia.
Ale nie da odpowiedzi na twoje pytanie, bo takiej nie ma.
Krotność zooma to maksymalna ogniskowa podzelona przez minimalną ogniskową.
I np. zoom 11-22 ma krotność 2, a 22-44 ma też krotność 2. Co tak naprawdę nic nie znaczy, bo to są obiektywy o bardzo różnym zakresie
Może zaśmiecam fen temat, ale wrócę jeszcze przy okazji do parametrów 450D-tki ;-)
To znaczy że jak założę obiektyw 200-400 to będę miał też powiększenie 2x od startowego powiększenia, jakie daje ogniskowa 200/przekątna martycy, dobrze rozumiem?
A przekątną matrycy liczy się jak?
Podane mamy parametry 450D:
Matryca: 22,2 x 14,8mm
Mnożnik ogniskowej obiektywu: 1,6x
jak mam to rozumieć przy takim obiektywie
Tamron 18-250mm (prawie 14-krotny zoom)
mam to jeszcze jakoś pomnożyć przez tą matrycę czy mnożnik?
:roll: Ale ze mnie zielony troll :mrgreen:
Jak założysz 100 mm to masz tak jakby 160mm czyli ogniskową mnożysz x1.6
Może zaśmiecam fen temat, ale wrócę jeszcze przy okazji do parametrów 450D-tki ;-)
To znaczy że jak założę obiektyw 200-400 to będę miał też powiększenie 2x od startowego powiększenia, jakie daje ogniskowa 200/przekątna martycy, dobrze rozumiem?Dokładnie. Będzie to 200/przekątna*2
A przekątną matrycy liczy się jak?O matko :shock: Twierdzenie Pitagorasa się kłania. a^2+b^2=c^2. Pierwiastek kwadratowy z c^2 to jest Twoja przekątna.
Podane mamy parametry 450D:
Matryca: 22,2 x 14,8mm
Mnożnik ogniskowej obiektywu: 1,6x
jak mam to rozumieć przy takim obiektywie
Tamron 18-250mm (prawie 14-krotny zoom)
mam to jeszcze jakoś pomnożyć przez tą matrycę czy mnożnik?
:roll: Ale ze mnie zielony troll :mrgreen:
Zoom jest prawie 14-to krotny, ale standardowy obiektyw dla tego aparatu to 26,7 mm. Każda ogniskowa krótsza oddala, a dłuższa przybliża.
Czyli 18 mm da Ci pomniejszenie x 0,67, a 250 mm da przybliżenie x9,4.
To są wartości przybliżone.
ArminoTauruS
12-04-2008, 23:54
Czyli 18 mm da Ci pomniejszenie x 0,67, a 250 mm da przybliżenie x9,4.
Dzięki za wyjaśnienie, super, teraz już rozumiem :D , przeliczyłem wszystko i wiem już czym kierować się przy wyborze obiektywu tele.
Pozdrawiam :-D
ArminoTauruS
13-04-2008, 02:19
Orientuje się ktoś, jakie są ceny w stanach za 450D? może być z kitem.
Orientuje się ktoś, jakie są ceny w stanach za 450D? może być z kitem.
2000 z kitem sprowadzone z Hongkongu. Do tego przesyłka, cło i podatek. Na ebayu widziałem nówkę z WB za 2300 z kitem i kartą 4GB. Wydaje mi się, że to całkiem fajna oferta.
Kolekcjoner
13-04-2008, 10:29
2000 z kitem sprowadzone z Hongkongu. Do tego przesyłka, cło i podatek. Na ebayu widziałem nówkę z WB za 2300 z kitem i kartą 4GB. Wydaje mi się, że to całkiem fajna oferta.
Przy cenie 2600 z kitem na Allegro? Nie wiem czy za 300 stówki bym ryzykował brak gwarancji :rolleyes:?
Przy cenie 2600 z kitem na Allegro? Nie wiem czy za 300 stówki bym ryzykował brak gwarancji :rolleyes:?
Kolega pytał o ceny w stanach, więc nie patrzyłem na Allegro. Ale fakt faktem ta wioska staje się coraz mniejsza :)
BTW. Podobno Canon Polska wystawi gwarancję, mając oryginalną i dowód zakupu.
Kolekcjoner
13-04-2008, 12:27
(....)
BTW. Podobno Canon Polska wystawi gwarancję, mając oryginalną i dowód zakupu.
Z Hameryki...????
ArminoTauruS
13-04-2008, 14:02
może aparat sie nie opłaca brać z hameryki, bo to jeszcze nówka i ceny są niewiele niższe, ale obiektywy pewnie będę zamawiał od nich bo są dużo tańsze, i mniejsze prawdopodobieństwo uszkodzenia.
Z Hameryki...????
Nie z UE. A ten za 2300 to Zjednoczone Królestwo. Więc i gwarancja i karta.
Witam wszystkich serdecznie !
Ponieważ zastanawiam się nad zakupem 450D chciałem zapytać o jeden mały szczegół:
Czy to prawda że model ten nie posiada wspomagania AF ? (osobnej lampki) a wspomaganie AF jest dostępne jedynie poprzez stroboskopowe rozbłyski lampy ? Jeśli tak, to jest to IMO może nie znacząca, ale jednak zauważalna wada tego modelu...
No i jeszcze drugie pytanko: jak myślicie - jak będą się kształtować ceny 450D w najbliższych miesiącach ? Jak wspomniałem chcę go kupić ale zastanawiam się czy może nie warto poczekać np do czerwca,lipca... O ile może spaść cena 450-tki do tego czasu ? (może poprzez analogię do spadków cen 400-tki zaraz po rozpoczęciu sprzedaży). Bo jeśli to kwestia góra 200zł to czekać nie warto.. ale 400zł to już bym się zastanowił...
Hmm, minęło 7 godzin i nadal żadnej odpowiedzi ? Czy to forum żyje ? :):mrgreen:
Kolekcjoner
13-04-2008, 21:52
(.....)
Czy to prawda że model ten nie posiada wspomagania AF ? (osobnej lampki) a wspomaganie AF jest dostępne jedynie poprzez stroboskopowe rozbłyski lampy ? Jeśli tak, to jest to IMO może nie znacząca, ale jednak zauważalna wada tego modelu...
Tak.
(.....)
No i jeszcze drugie pytanko: jak myślicie - jak będą się kształtować ceny 450D w najbliższych miesiącach ? Jak wspomniałem chcę go kupić ale zastanawiam się czy może nie warto poczekać np do czerwca,lipca... O ile może spaść cena 450-tki do tego czasu ? (może poprzez analogię do spadków cen 400-tki zaraz po rozpoczęciu sprzedaży). Bo jeśli to kwestia góra 200zł to czekać nie warto.. ale 400zł to już bym się zastanowił...
www.wróżka.pl
450d nie ma osobnej lampki wspomagania, tak jak 400d i 350d też nie miały...
ale w 450D AF jest naprawdę dobry... ale w ciemności jeszcze nie testowałem...
www.wróżka.pl
Za taką odpowiedź temu Panu już dziękujemy. Pasuje jak ulał przypis "forumowy MĄDRALA".
I za wszystkie inne równie złośliwe odpowiedzi też...
Czy naprawdę tak trudno o trochę życzliwości ? Zapytałem o opinie na temat możliwości kształtowania się cen, a nie o fakty. Faktów nikt nie zna, ale spekulować na podstawie danych historycznych zawsze próbować można. Nie wiem jak szybko spadała cena 400D zaraz po premierze, domyślam się że może to być pewną wskazówką.
Nie wiem jak szybko spadała cena 400D zaraz po premierze, domyślam się że może to być pewną wskazówką.
http://www.e-cyfrowe.pl/lustrzanki/canon-eos-400d-ob-18-55mm-p-5286.html?id=5286&action=historiaZmianyCeny_7&PHPSESSID=16da924a2a3f227824ca181fed429dad#zakladk i
Kolekcjoner
13-04-2008, 23:24
Za taką odpowiedź temu Panu już dziękujemy. Pasuje jak ulał przypis "forumowy MĄDRALA".
Czy naprawdę tak trudno o trochę życzliwości ? Zapytałem o opinie na temat możliwości kształtowania się cen, a nie o fakty. Faktów nikt nie zna, ale spekulować na podstawie danych historycznych zawsze próbować można. Nie wiem jak szybko spadała cena 400D zaraz po premierze, domyślam się że może to być pewną wskazówką.
Ale to z życzliwości :D. Na prawdę :D. Nikt nie powie Ci odpowiedzialnie co będzie za kilka miesięcy. Widzisz co się dzieje; dolar leci na pysk, w USA sytuacja gospodarcza niestabilna, ceny ropy szaleją. Wszystko się może zdarzyć. Jeśli ten aparat Ci w tej chwili potrzebny to go kupuj, a nie zastanawiaj się czy Ci się to opłaca. To nie Akcje ani fundusze inwestycyjne - to dużo milsza rzecz mieć taki aparat :D.
Dziękuję za odpowiedź.
Nie chodziło mi o to żeby ktoś mi powiedział odpowiedzialnie co będzie, ale bardziej o coś takiego co zapodał blum :)
Aparat tak czy siak kupię - po prostu zastanawiałem się czy zaraz po premierze rynkowej cena nie jest troszkę zawyżona i może warto troszkę poczekać, ale patrząc na stronkę bluma cena raczej sama z siebie za szybko nie spadnie (no chyba że tak jak mówisz, poleci dolar jeszcze bardziej w dół).
test 450 na fotopolis, cytat: "Warto wspomnieć, że 450D obsługuje bezprzewodowe sterowanie wieloma lampami błyskowymi."
?????????????
czyżby, czy coś im się pomyliło?
yggdrassill
14-04-2008, 12:37
ja moge ci powiedziec, ze cena 450d bedzie spadac ;) im dalej w przyszlosc tym cena bedzie nizsza ;) patrz po ile sa teraz 300d a to tylko pare lat temu jak wszedl na rynek ;)
I dobrze powiedzieli ze z tym do wrozki.
Moze byc taniej, ale nie musi.
Mozna powiedziec ze xxxD kosztowaly zawsze w okolicach 1000$. Kolega jak kupowal 350D zaraz po premierze zaplacil 3500PLN, teraz 450D kosztuje lekko ponad 1000$ w PL.
dolomity
15-04-2008, 10:53
Witam!
Czy ktoś z forumowiczów ma Canona 450D oraz miał (lub wciąż ma) Canona 350D i mógłby odpowiedzieć na pytanie: jak się ma odgłos migawki w 450D do odgłosu w 350D?
Uszczegóławiając, chodzi mi o głośność.
A precyzując - chodzi o głośność w pomieszczeniach, które z natury swej są ciche (np. sala teatralna podczas aktorskiej pauzy w wypowiadanej kwestii, cichy pokój ze śpiącym niemowlakiem, kościół w trakcie ślubu itp.).
Mój Canon 350D dobiega kresu swej żywotności i stoję przed koniecznością nabycia kolejnego aparatu. Oczywiście głośność migawki nie jest kluczem do rozwiązania dylematu ("co kupić?"), ale jednym z czynników.
Gdyby - przez jakiś szczęśliwy zbieg okoliczności - ktoś mógł porównać własnousznie ten sam element jeśli chodzi o 450D i 40D, byłbym zobowiązany.
Ukłony
Gdyby - przez jakiś szczęśliwy zbieg okoliczności - ktoś mógł porównać własnousznie ten sam element jeśli chodzi o 450D i 40D, byłbym zobowiązany.
Mialem 400D mam 40D, 40 jest cichszy i jest krotkie "pstryk", w 400D jest jeszcze dlugie wycie migawki.
Pewnie 450D brzmi podobnie jak 400D.
Na dpreview mozna posluchac glosu 40D.
w 400D jest jeszcze dlugie wycie migawki.
Pewnie 450D brzmi podobnie jak 400D.
Na dpreview mozna posluchac glosu 40D.
Porównując ptryknięcie 350d do 400d to w tym ostatnim jest dużo delikatniejsze i przyjemne dla ucha. Progres między 400d a 450d będzie pewnie podobny...
Tutaj należy rozróżnić dwa składniki hałasu: klapnięcie lustra i dźwięk migawki. Zwłaszcza, że i w 40d i 450d można wyeliminować pierwszy z nich za sprawą LV.
Mam tylko porównanie między 400d i 40d i moim zdaniem 400d jest cichszy i mniej płoszy różnego rodzaju stworzenia. 40d staje się cichy w trybie LV, ale nie bezgłośny. Wg mnie oba podzespoły (lustro, migawka) są głośniejsze w 40d niż w 400d. Ale odbiór tego zależy też od akustyki otoczenia, w którym fotografujemy.
Kolekcjoner
15-04-2008, 15:37
W tym trybie silent mode2 40D jest naprawdę bardzo cichy. Słychać tylko cichusieńkie "pyk". Prawie jak w Leice :mrgreen:.
Witam,
ap ropo canon 450d i ceny polecam firme foto-oskar kupiłem u nich komplet z kit-em za 2444 zł. I już sie nim bawie :D Nie ukrywam że jestem noobem jeśli chodzi o lustrzanki cyfrowe ale szybko się uczę, aha i jest to mój pierwszy post więc prośba o wyrozumiałość:-)
Mam tylko pytanie jaki byście mi polecili obiektyw żeby dobrze dawał sobie rade w pomieszczeniach zamkniętych. Biorę pod uwagę różne firmy i nie będę oszukiwał że interesuje mnie również cena bo na dużo na razie sobie pozwolić nie mogę. Myślałem o Canon EF 50mm f/1.8 II.
To go bierz, bo za "niedużo" nie dostaniesz więcej. Z tym, że w pomieszczeniach, to raczej do portretów niz do zdjęcia rodzinki przy stole :)
" ap ropo canon 450d i ceny polecam firme foto-oskar " - potwierdzam. Świetny sklep pod względem cen, obsługi. Kupiłam tam swoje 2 aparaty.
I polecam jeszcze sklep fotorimex.
pzdr
Mam pytanie odnośnie stabilizacji w obiektywie kitowym 18-55mm. Oglądałem ten aparat i obiektyw w sklepie i jakoś w ogóle nie widziałem działania tej stabilizacji. W wizjerze wogóle cieżko było dostrzec drgania przy takiej małej (55mm) ogniskowej i włączylem sobie LV i powiększenie obrazu 10 krotne. Za równo przy włączonej jak i wyłączonej obraz drgał podobnie. Czy trzeba jeszcze włączyć gdzieś w menu aparatu działanie tej stabilizacji ? Czy przy podglądzie na żywo powinna być zauważalna ta stabilizacja ?
dolomity
19-04-2008, 20:50
Jej efekty widać na zrobionych już zdjęciach...
Jej efekty widać na zrobionych już zdjęciach...
Wydawało mi sie, że stabilizacja w obiektywie ma tę zaletę, że działa widać jej efekty podczas kadrowania. Nie jest tak ?
Edit:
Z instrukcji wynika, że jednak stabilizacja powinna być widoczna (przynajmniej w wizjerze):
When the picture look steady in the viewfinder, press the shutter button completely to take the picture
To jak w końcu z tym jest ?
Kolekcjoner
19-04-2008, 21:12
Wydawało mi sie, że stabilizacja w obiektywie ma tę zaletę, że działa widać jej efekty podczas kadrowania. Nie jest tak ?
Edit:
Z instrukcji wynika, że jednak stabilizacja powinna być widoczna (przynajmniej w wizjerze):
When the picture look steady in the viewfinder, press the shutter button completely to take the picture
To jak w końcu z tym jest ?
Powinna być widoczna bez dwóch zdań.
Czy macie pomysł jak w warunkach sklepowych zobaczyć działanie tej stabilizacji w obiektywie 18-55m ? Na LV z włączonym powiększeniem nie widziałem różnicy.
Najlepiej IS widać na tym obiektywie przy ogniskowej ok 55mm.
Ustaw ostrość na jednym dobrze widocznym punkcie a następnie poruszaj aparatem to w lewo to w prawo (lub/i góra dół oczywiście) obraz w wizjerze zacznie "klatkować" podczas tego ruchu tak jakby próbował nadążyć za obiektem i ustabilizować go.
Następnie wyłącz IS i zrób tak samo - obraz w wizjerze czy to w LV będzie płynny.
Pozdr.
Najlepiej IS widać na tym obiektywie przy ogniskowej ok 55mm.
Ustaw ostrość na jednym dobrze widocznym punkcie a następnie poruszaj aparatem to w lewo to w prawo (lub/i góra dół oczywiście) obraz w wizjerze zacznie "klatkować" podczas tego ruchu tak jakby próbował nadążyć za obiektem i ustabilizować go.
Następnie wyłącz IS i zrób tak samo - obraz w wizjerze czy to w LV będzie płynny.
Pozdr.
A czy w trybie LV też stabilizacja powinna być widoczna ?
Mam 350D więc ciężko mi cokolwiek powiedzieć.
Najważniejsze wg mnie to fakt, że IS działa - i to można sprawdzić na pewno w wizjerze.
Pozdr.
U mnie w 40D jest widoczna. Co zresztą jest logiczne - stabilizacja jest w obiektywie a liveview przekazuje widok bezpośrednio z obiektywu.
Poszukuję instrukcji obsługi w języku polskim do C-450D. Będę wdzięczny za pomoc !!!
karas2002
20-04-2008, 10:59
O instrukcjach, już na tym forum gdzieś widziałem temat. Canon ich nie daje na swoją stronę, a publikowanie jest nielegalne...
dyskusja o legalności instrukcji przeniesiona -> http://canon-board.info/showthread.php?p=461401#post461401
Czy ktoś mógłby się podzielić odczuciami po zmanie 400d na 450d? Mogę swojego korzystnie sprzedać tylko czy warto zawracać sobie głowę nowym modelem?
Nie wiem jak w 450D, ale w 40D stabilizacja jest widoczna w trybie LV. Jednak nie jest ona włączona cały czas, uaktywnia się ją przez wciśnięcie spustu do połowy.
karas2002
20-04-2008, 14:07
Ja fotografując i przez wizjer i na LV nie widzę różnicy robiąc z IS i bez IS. Efekt jest dopiero na zdjęciu.
Czy ktoś mógłby się podzielić odczuciami po zmanie 400d na 450d? Mogę swojego korzystnie sprzedać tylko czy warto zawracać sobie głowę nowym modelem?
Nie warto. Jedyne uzasadnienie, jeśli ktoś naprawdę potrzebuje LV (robi dużo makro czy inne zabawy w studio).
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Właśnie przed chwilą trafił w moje ręce nowiutki 18-55 IS z kompletu 450d.
Pierwsze spostrzeżenia:
1. Pracę IS słychać, ale bardzo, bardzo cicho. Trzeba się mocno wsłuchać, aby usłyszeć pojedycze dźwięki podobne do odgłosu przeskakującej iskry.
2. Dużym zaskoczeniem jest praca napędu AF. Nie dość, że szybko (to może akurat zasługa 40d), to jeszcze niewiele głośniej niż USM :shock: To już nie jest stary kit, który rzęził niemiłosiernie... Jedynie przy mocnej zmianie zakresu potrafi wydawać dźwięki jak Tamron 17-50, ale znacznie ciszej.
Dużym zaskoczeniem jest praca napędu AF. Nie dość, że szybko (to może akurat zasługa 40d), to jeszcze niewiele głośniej niż USM :shock:
Mialem w rekach 450d z nowym kitem i zauwazylem, ze pracuje delikatnie szybciej (moze zludzenie bo starego kita dawno nie uzywalem) ale z ta glosnoscia to mnie zaskoczyles.. ten ktorym sie bawilem byl na poziomie starego kita :roll:
karas2002
20-04-2008, 16:15
U mnie również AF nie pracuje za cicho, mam drugi obiektyw od EOS'A 300V EF 28-90 i pracuje znacznie ciszej.
Ciekawe, może jakaś nowa seria? Albo jeszcze się nie wyrobił? :-D Obiektyw pochodzi z oficjalnej, polskiej dystrybucji.
Nie wyrobil? Ja mialem nowke sztuke niesmigana. Pierwsze 50 fotek z tej puchy i sloika nalezalo do mnie :) Obiektyw pochodzi z oficjalnej, niemieckiej dystrybucji ;-)
Przez "wyrobił" miałem na myśli, że mój egzemplarz za chwilę zacznie bardziej hałasować. Aha, i na razie widzę też, że na 55 mm tubus ma mniejszej luzy niż w starym kicie (prawdę mówiąc nie ma ich na razie w ogóle, wiec to też poprawili).
U mnie również AF nie pracuje za cicho, mam drugi obiektyw od EOS'A 300V EF 28-90 i pracuje znacznie ciszej.
Mój cicho, ciszej niż 18-55 USM czyli poprzedni kit, 17-40 L prawie bezgłośnie.
swnw
Mam pytanie odnośnie stabilizacji w obiektywie kitowym 18-55mm. Oglądałem ten aparat i obiektyw w sklepie i jakoś w ogóle nie widziałem działania tej stabilizacji. W wizjerze wogóle cieżko było dostrzec drgania przy takiej małej (55mm) ogniskowej i włączylem sobie LV i powiększenie obrazu 10 krotne. Za równo przy włączonej jak i wyłączonej obraz drgał podobnie. Czy trzeba jeszcze włączyć gdzieś w menu aparatu działanie tej stabilizacji ? Czy przy podglądzie na żywo powinna być zauważalna ta stabilizacja ?
W praktyce to działa, zdjęcie przy 1/13 sek nieporuszone bez IS nie powinno sie udać.
swnw
Czyli wychodzi na to, że stabilizacja (mowa o 450d + 18-55mm IS) działa tylko w trakcie wykonywania zdjęcia. Trochę dla mnie to dziwne tym bardziej, że z instrukcji wynika co innego.
Czyli wychodzi na to, że stabilizacja (mowa o 450d + 18-55mm IS) działa tylko w trakcie wykonywania zdjęcia. Trochę dla mnie to dziwne tym bardziej, że z instrukcji wynika co innego.
Nie. Działa przez jakiś czas od wciśnięcia spustu migawki do połowy (kilka sekund). Potem można wyczuć lekkie szarpnięcie, które oznacza "zaparkowanie" soczewek i koniec działania stabilizacji. Jeśli będziesz trzymać spust cały czas wciśnięty (do połowy), to stabilizacja będzie działać cały czas.
Nie. Działa przez jakiś czas od wciśnięcia spustu migawki do połowy (kilka sekund). Potem można wyczuć lekkie szarpnięcie, które oznacza "zaparkowanie" soczewek i koniec działania stabilizacji. Jeśli będziesz trzymać spust cały czas wciśnięty (do połowy), to stabilizacja będzie działać cały czas.
Czyli przy wciśniętym spuście do połowy działa "kilka sekund" czy "cały czas" ?
Jeśli zdjęcie jest robione w trybie LV to w takim przypadku trzeba wciskać spust do połowy, żeby stabilizacja zadziałała ? Dodam tylko, że trybie LV przy naciśnięciu spustu do połowy nie działa AF.
Po pierwsze: RTFM.
Po drugie: Wciśnięcie spustu do połowy w normalnym trybie najczęściej powoduje zadziałanie AF oraz włączenie IS. Piszę najczęściej, bo funkcję AF można zmieniać odpowiednimi ustawieniami Cf. Natomiast jeśli IS jest włączony w obiektywie, będzie się załączał i działał dopóki spust będzie wciśnięty do połowy. Po puszczeniu, pracuje jeszcze przez 2 sekundy. Tak samo jest w trybie LV. Do AF wtedy używa się przycisku AF-ON.
Po pierwsze: RTFM.
Po drugie: Wciśnięcie spustu do połowy w normalnym trybie najczęściej powoduje zadziałanie AF oraz włączenie IS. Piszę najczęściej, bo funkcję AF można zmieniać odpowiednimi ustawieniami Cf. Natomiast jeśli IS jest włączony w obiektywie, będzie się załączał i działał dopóki spust będzie wciśnięty do połowy. Po puszczeniu, pracuje jeszcze przez 2 sekundy. Tak samo jest w trybie LV. Do AF wtedy używa się przycisku AF-ON.
Nie bardzo wiem czy to co piszesz jest prawdą jeśli chodzi o 450d (tego aparatu dotyczy wątek) bo widzę, że nie znasz tego aparatu. W 450d NIE MA przycisku AF-ON.
Nie bardzo wiem czy to co piszesz jest prawdą jeśli chodzi o 450d (tego aparatu dotyczy wątek) bo widzę, że nie znasz tego aparatu. W 450d NIE MA przycisku AF-ON.
OK. O co chcesz się zapytać? Myślałem, że o IS?
OK. O co chcesz się zapytać? Myślałem, że o IS?
Cały czas za bardzo nie wiem jak jest z tą stabilizacją w trybie LV.
Czy w tym aparacie aby zrobić zdjęcie ze stabilizacją w trybie LV należy wykonać kolejno:
1. nacisnąć przycisk * aby zadziałał AF
2. nacisnąć do połowy spust migawki tylko po to aby zadziałała stabilizacja (?)
3. nacisnąć do końca spust migawki aby zrobić zdjęcie
karas2002
20-04-2008, 21:43
Zarówno normalnie jak i w LV działa stabilizacja. Nie wiem dokładnie w którym momencie łapie w LV, ale ustawiam ostrość przytrzymując * puszczam i nawet jak robie zdjęcie po kilku sekundach to i tak widać, że IS działa.
Nie potrzeba wciskać spustu do połowy chyba, że chcemy aby zapaliła się lampka od efektu czerwonych oczu.
ArminoTauruS
20-04-2008, 21:48
2. nacisnąć do połowy spust migawki tylko po to aby zadziałała stabilizacja (?)
żeby włączyła się stabilizacja i AF znalazł ostrość
żeby włączyła się stabilizacja i AF znalazł ostrość
Pisałem o trybie LV a w tym trybie AF nie działa przy naciśnięciu spustu do połowy.
Mam jeszcze kilka szczegółowych pytań do posiadaczy 450d:
1. Jak oglądałem w sklepie aparat to podczas patrzenia w wizjer nie były w wizjerze wyświetlane parametry, dopiero jak nacisnąłem spust do połowy to parametry się wyświetlały. Czy da się ustawić tak, żeby przy w wizjerze cały czas były wyświetlane parametry ?
2. Przy włączonym trybie LV jak próbowałem uaktywnik którąś z opcji przypisanych do klawiszy strzałek (zmiana pomiary świtła, zdjęcia seryjne itp) to zamiast włączenia tej opcji przesuwał się kwadrat focusa. Czy aby zmianiać te opcje trzeba wychodzić z tryby LV przyciskiem Set, włączyć wybraną opcję i ponownie przejść do trybu LV ?
3. Przycisk * ma kilka funkcji. W trybie LV uaktywnia działanie AF. Czy w trybie LV można go także wykorzystać do blokady ekspozycji (AE Lock) ?
Ja fotografując i przez wizjer i na LV nie widzę różnicy robiąc z IS i bez IS. Efekt jest dopiero na zdjęciu.
Rób na 55mm, poruszaj lekko aparatem tak jakby ci ręka drżała, wciśnij spust do połowy i/lub spróbuj złapać ostrość.
A poza tym popraw podpis :roll: bo nie ma takiego szkła jak 15-55 IS kit.
wojtek_j
21-04-2008, 00:19
czemu mi nie działa ustawianie ostrości w trybie live view?Może mi ktoś łopatologicznie wytlumaczyć jak tą ostrość złapać?Włączam aparat,naciskam SET i??
Trzymasz do pipniecia odpowiednik przycisku "af on" - czyli jak wywnioskowalem ze wczesniejszych postow w 450d naciskasz gwiazdke "*".
Instrukcji nie masz?
Witam,
ap ropo canon 450d i ceny polecam firme foto-oskar kupiłem u nich komplet z kit-em za 2444 zł. I już sie nim bawie :D Nie ukrywam że jestem noobem jeśli chodzi o lustrzanki cyfrowe ale szybko się uczę, aha i jest to mój pierwszy post więc prośba o wyrozumiałość:-)
Mam tylko pytanie jaki byście mi polecili obiektyw żeby dobrze dawał sobie rade w pomieszczeniach zamkniętych. Biorę pod uwagę różne firmy i nie będę oszukiwał że interesuje mnie również cena bo na dużo na razie sobie pozwolić nie mogę. Myślałem o Canon EF 50mm f/1.8 II.
Zastanawiam się skąd tę cenę wziąłeś ?(2444zł) W tym sklepie KIT 450D kosztuje aktualnie 2629zł ? (http://www.fotooskar.com.pl/) Chyba że to nie ten sklep ? :) Chcę go kupić, ale szukam gdzie najtaniej.
wojtek_j
21-04-2008, 07:48
Trzymasz do pipniecia odpowiednik przycisku "af on" - czyli jak wywnioskowalem ze wczesniejszych postow w 450d naciskasz gwiazdke "*".
Instrukcji nie masz?
Jak bym miał to bym nie zawracał wam glowy.Już doszedłem sam.W ustawieniach wlasnych miałem wyłączoną funkcję ostrości.Dzięki za odp.
Zastanawiam się skąd tę cenę wziąłeś ?(2444zł) W tym sklepie KIT 450D kosztuje aktualnie 2629zł ? (http://www.fotooskar.com.pl/) Chyba że to nie ten sklep ? :) Chcę go kupić, ale szukam gdzie najtaniej.
Ta firma na allegro ma aukcje i właśnie sprzedaje w cenie 2444 PLN. Zastanawia mnie tylko czy ten aparat jest z polskiej dystrybucji (Canon Polska) i czy jest Polska gwarancja, którą uznaje serwis Canona w Polsce.
Tutaj pytanie do Bren, który własnie chyba tam kupił czy ten aparat jest z Polskiej dystrybucji itd ?
Tutaj pytanie do Bren, który własnie chyba tam kupił czy ten aparat jest z Polskiej dystrybucji itd ?
Już się dowiedziałem. Aparat nie jest z polskiej dystrybucji tylko jest sprowadzany. Gwarancja jest "sklepowa" na 12 miesięcy.
Już się dowiedziałem. Aparat nie jest z polskiej dystrybucji tylko jest sprowadzany. Gwarancja jest "sklepowa" na 12 miesięcy.
No to szkoda...
Czy ktoś może polecić jakiś sprawdzony sklep w którym aparat dostępny jest "od ręki" no i z polskiej dystrybucji ?? No i dodatkowo jak najtaniej ? :)
Aparat prawdopodobnie jest sprowadzany bo ma instrukcje po włosku francusku niemiecku i angielsku. Ale aparat ma wgrane polskie menu. Sklep wystawił mi paragon oraz gwarancje 12 miesięcy oddzielnie na body i oddzielnie na obiektyw. Podejrzewam że w tak dobrej cenie trudno będzie znaleźć aparat z polskiej dystrybucji.
Soft jest po angielsku.
A cena dotyczy aukcji na allegro.
Aparat prawdopodobnie jest sprowadzany bo ma instrukcje po włosku francusku niemiecku i angielsku. Ale aparat ma wgrane polskie menu. Sklep wystawił mi paragon oraz gwarancje 12 miesięcy oddzielnie na body i oddzielnie na obiektyw. Podejrzewam że w tak dobrej cenie trudno będzie znaleźć aparat z polskiej dystrybucji.
Soft jest po angielsku.
A cena dotyczy aukcji na allegro.
Masz rację - takiej ceny nigdzie indziej nie znajdę.
Z drugiej strony - z polskiej dystrybucji mogę go mieć za 2599. No i mam dylemat - czy te 150zł z hakiem warte jest tego..
Twój wybór :) Foto oskar to jest znanym w okolicy sklepem bo zrobiłem krótki wywiad. Sporo sklepów tak działa że są pośrednikami w sprzedaży i serwisie bo kumpel tak samo kupował ten aparat i tez hurtownia mu wystawiła gwarancje.
W każdym razie mam ich gwarancje plus paragon z numerami seryjnymi więc podstawy w razie czego mam. A za te 200 zł kupiłem sobie szybka 8 GB karte i futerał :)
Twój wybór :) Foto oskar to jest znanym w okolicy sklepem bo zrobiłem krótki wywiad. Sporo sklepów tak działa że są pośrednikami w sprzedaży i serwisie bo kumpel tak samo kupował ten aparat i tez hurtownia mu wystawiła gwarancje.
W każdym razie mam ich gwarancje plus paragon z numerami seryjnymi więc podstawy w razie czego mam. A za te 200 zł kupiłem sobie szybka 8 GB karte i futerał :)
Dla mnie trochę ta gwarancja "sklepowa" jest podejrzana. Z definicji, gwarancję daje dobrowolnie producent a nie sprzedawca. Roszczenia w stosunku do sprzedawcy można mieć na podstawie niezgodności towaru z umową ale nie gwarancji.
No to ciekawe rzeczy piszecie, bo mi powiedzieli, ze gwarancja jest realizowana albo przez sklep, albo przez Canon Polska. To ze daja swoja gwarancje jest malo istotne, wazne czy ta gwarancja jest respektowana przez serwis Canona. W niektorych serwisach wystarcza czasem tylko dowod zakupu (np. z supermarketow czy z Empiku).
To prawda jak kupujesz sprzęt przykładowo w Media Markt i ci się psuje to idziesz do nich z paragonem albo karta gwarancyjną i oni realizują serwis. Nie znam się na tym dokładnie mam tylko nadzieje ze nie będę musiał dowiadywać sie jak działa serwis :)
No to ciekawe rzeczy piszecie, bo mi powiedzieli, ze gwarancja jest realizowana albo przez sklep, albo przez Canon Polska. To ze daja swoja gwarancje jest malo istotne, wazne czy ta gwarancja jest respektowana przez serwis Canona. W niektorych serwisach wystarcza czasem tylko dowod zakupu (np. z supermarketow czy z Empiku).
Nie wiem gdzie kupowałeś aparat. Ja rozmawiałem dzisiaj z osoba z Foto Oscar która powiedziała, że "ich" gwarancja nie jest honorowana przez serwis Canona w Polsce. Oczywiście jeśli kupiłeś aparat w polskiej dystrybucji to możliwe, że gwarancję możesz realizować przez sklep czyli nie ty oddajesz do serwisu tylko sklep oddaje aparat do serwisu.
>>Nie wiem gdzie kupowałeś aparat
Nic tam nie kupilem, ale tez rozmawialem. Jeden sklep - dwie gwarancje ??? Czasem tak bywa, moze ktos jeszcze tam kupowal i moze potwierdzic. Na razie i tak czekaja na dostawe, ale warto dokladnie dopytac, w sumie to jest do nich kawalek z Centrum, glupio jechac i dostac co innego.
Aparat oddaje do nich. Oni zajmują się serwisem. Być może mają jaką umowę z hurtownią która oddaje te aparaty do serwisu. Znajomy kupował w hurtowni Rimex zdaje sie to też dostał gwarancje ale tej hurtowni czyli przez nią aparat jest serwisowany.
Zastanawiam się po co robią takie problemy z tymi gwarancjami skoro producent jest jeden i wszystko idzie z Japonii.
Ja kupilem 450-tke w angli. Gwarancja jest europejska, takze w polskim jezyku. Oto co pisza:
-------------------------------------------------------------------------------------------
"Warunki europejskiego Systemu Gwarancyjnego (ESG).
Canon oraz czlonkowie ESG udzielaja gwarancji, ze zakupiony produkt bedzie sprawny podczas biegu niniejszej gwarancji. W przypadku, gdy produkt okaze sie wadliwy podczas biegu niniejszej gwarancji, autoryzowane serwisy firmy Canon w krajach ESG dokonaja bezplatnej naprawy.
Bezplatna naprawa gwarancyjna ESG moze byc uzyskana tylko w momencie zaprezentowania niniejszej karty gwarancyjnej lacznie z oryginalem faktury lub rachunku wystawionego klientowi przez sprzedawce detalicznego, u ktorego produkt zostal zakupiony oraz gdy karta gwarancyjna zawiera nazwisko klienta, nazwe i adres sprzedawcy detalicznego, nazwe modelu oraz, jezeli takowy istnieje, numer seryjny zakupionego produktu i date zakupu produktu.
2. Uzyskanie serwisu gwarancyjnego.
Serwis gwarancyjny jest dostepny w autoryzowanych centrach serwisowych firym Canon.
Jakikolwiek koszt transportu produktu do oraz od centrum serwisowego Canon bedzie pokryty przez klienta. Jezeli produkt jest przewieziony do kraju niebedacego w zasiegu ESG oraz ktory nie akceptuje niniejszej gwarancji, produkt musi byc zwrocony do kraju, w ktorym zostal zakupiony w celu uzyskania swiadczenia gwarancyjnego."
-------------------------------------------------------------------------------------------
Wedlug mnie nie ma sie co przejmowac, jesli posiadamy sprzecik z dystrybucji europejskiej. Jedyne koszty ktore ponosimy w czasie naprawy to koszty transportu, badz robi to za nas sklep. Z drugiej strony okres gwarancji nie jest az tak dlugi zeby patrzyc na to przy zakupie (przynajmniej ja az tak bardzo nie zwracalem na to uwagi). 12 miesiecy to bardzo krotko i miejmy nadzieje ze Canon dajac tak krotki okres gwarancji chcial pokazac ze produkuje sprzet bezawaryjny. :P :P
Pozdrawiam!
Ja kupilem 450-tke w angli. Gwarancja jest europejska, takze w polskim jezyku. Oto co pisza:
"Warunki europejskiego Systemu Gwarancyjnego (ESG).
Canon oraz czlonkowie ESG udzielaja gwarancji, ze zakupiony produkt bedzie sprawny podczas biegu niniejszej gwarancji. W przypadku, gdy produkt okaze sie wadliwy podczas biegu niniejszej gwarancji, autoryzowane serwisy firmy Canon w krajach ESG dokonaja bezplatnej naprawy.
Bezplatna naprawa gwarancyjna ESG moze byc uzyskana tylko w momencie zaprezentowania niniejszej karty gwarancyjnej lacznie z oryginalem faktury lub rachunku wystawionego klientowi przez sprzedawce detalicznego, u ktorego produkt zostal zakupiony oraz gdy karta gwarancyjna zawiera nazwisko klienta, nazwe i adres sprzedawcy detalicznego, nazwe modelu oraz, jezeli takowy istnieje, numer seryjny zakupionego produktu i date zakupu produktu.
2. Uzyskanie serwisu gwarancyjnego.
Serwis gwarancyjny jest dostepny w autoryzowanych centrach serwisowych firym Canon.
Jakikolwiek koszt transportu produktu do oraz od centrum serwisowego Canon bedzie pokryty przez klienta. Jezeli produkt jest przewieziony do kraju niebedacego w zasiegu ESG oraz ktory nie akceptuje niniejszej gwarancji, produkt musi byc zwrocony do kraju, w ktorym zostal zakupiony w celu uzyskania swiadczenia gwarancyjnego."
Wedlug mnie nie ma sie co przejmowac, jesli posiadamy sprzecik z dystrybucji europejskiej. Jedyne koszty ktore ponosimy w czasie naprawy to koszty transportu, badz robi to za nas sklep. Z drugiej strony okres gwarancji nie jest az tak dlugi zeby patrzyc na to przy zakupie (przynajmniej ja az tak bardzo nie zwracalem na to uwagi). 12 miesiecy to bardzo krotko i miejmy nadzieje ze Canon dajac tak krotki okres gwarancji chcial pokazac ze produkuje sprzet bezawaryjny. :P :P
Pozdrawiam!
Gdyby rzeczywiście tak było, że aparaty spoza polskiej dystrybucji miały miały honorowaną gwarancję u nas w kraju to chyba sprzedawca by się tym chwalił a tak informuje o tym, że on "zajmuje się serwisem".
Co do długości okresu gwarancji to ja trochę to inaczej odbieram tzn. producent daje długa gwarancję jeśli jest pewien, że produkt jest mało awaryjny.
Co do długości okresu gwarancji to ja trochę to inaczej odbieram tzn. producent daje długa gwarancję jeśli jest pewien, że produkt jest mało awaryjny.
Chyba kolega chciał zaironizować :) co do gwarancji też mi się wydaje że po wejsciu do UE gwarancje międzynarodowe w krajach UE sa inaczej respektowane, przynajmniej takie było założenie. Niektórzy na allegro reklamują się że Body 450D ma 2 lata gwarancji.
Gwarancja Canon Polska i Canon Europe to dwie rozne rzeczy. Dlaczego czasem serwisuje sklep ? A bo oryginalna fakture zakupu np. 10 sztuk i dlatego moze oddac do serwisu, a Ty nie, bo masz druk sklepowy :-) Wada gwarancji sklepowej polega na tym, ze jak sklep padnie to razem z nim gwarancja.
A dlaczego tak malo sprzetu w Polsce jest z gwarancja Canon Polska, to pytanie do Canon Polska :-) A ma juz ktos 450D z polska gwarancja ?
karas2002
22-04-2008, 19:33
Ja mam :)
"tec" moglbys zapodac gdzies te fotki testowe ze szklem 17-50 ?? Jestem bardzo ciekaw jak to wyglada.
Niestety nie.
W akcie rozpaczy wyladowały w koszu :-(
Szkło zostało wymienione na inny egzemplarz przez Cichego, ten jest OK.
Ale niesmak pozostał i wylądowało na Allegro...
Chcialbym do swojej 450-tki (KIT) dokupic jakiegos dobrego zooma. Jaki obiektyw polecacie? Dodam ze moge wydac do 1500 zl. Hmmm... przeczytalem juz tyle testow obiektywow ze mam totalny chaos w glowie. :(
wojtek_j
23-04-2008, 00:05
Ja też kupiłem 450d i nie mialem Polskiej instrukcji a kupilem z Polskiej dystrybucji.W Canonie tez jej nie mają.podobno nie dokladali instrukcji ale maja ja dać za ok 2 tygodnie ( za tyle mi powiedziano że dostaną je od canona ) sam to chciałem potwierdzić i do nich zadzwoniłem ( na Żelazną ) i powiedzieli mi to samo że za ok 2 tygodnie będą i kosztuje 150 zł.A z ciekawości-czy w aparatach z niepolskiej dystrybucji mają polskie menu ?
Chcialbym do swojej 450-tki (KIT) dokupic jakiegos dobrego zooma. Jaki obiektyw polecacie? Dodam ze moge wydac do 1500 zl. Hmmm... przeczytalem juz tyle testow obiektywow ze mam totalny chaos w glowie. :(
Canon 70-300 is.Poczekaj-dołóż i będziesz zadowolony.
Tak jest w pelni spolszczony i nie tylko nasz jezyk jest dostepny. Dodam ze kupilem w angli z angielskiej dystrybucji.
karas2002
23-04-2008, 08:12
Witam ja kupiłem na allegro (moim zdaniem z polskiej dystrybucji). Mam menu w języku polskim, instrukcję po polsku, czesku, słowacku i węgiersku. Gwarancja Canon Polska.
sam to chciałem potwierdzić i do nich zadzwoniłem ( na Żelazną ) i powiedzieli mi to samo że za ok 2 tygodnie będą i kosztuje 150 zł.
Czy dobrze rozumiem że za polska instrukcję chcą 150zł ? Toż to kpina - ona należy Ci się zgodnie z prawem za darmo, co więcej - każdy sprzęt sprzedawany w Polsce ma obowiązek posiadać Polska instrukcję.
>>Czy dobrze rozumiem że za polska instrukcję chcą 150zł ?
A jest na to CashBack ? :-)
Z polskimi instrukcjami to chyba jakiś żart jest. Za polski manual do Nikona także trzeba zapłacić, ale za rosyjski, czeski itd już nie.
Pewnie szybko pojawia sie w sieci w PDF :) kto da za instrukcje 150 zł !! co tam jest ?? Chyba jakis multimedialny kurs fotografii dokładaja.
>>Czy dobrze rozumiem że za polska instrukcję chcą 150zł ?
A jest na to CashBack ? :-)
Na to jest inspekcja handlowa lub coś w tym rodzaju, jeśli to prawda oczywiście :)
I rzecznik praw konsumentów. Zgłaszajmy sklepy które oferują towar bez polskich papierów... - może się nauczą porządku jak zapłacą karę...
david8213
23-04-2008, 15:47
Jeśli ktoś posiada instrukcję w pdf lub jpg niech udostępni ludziom w sieci.
szukam instrukcji już od kilku tygodni i nie mogę znaleźć.
A 150Zł to już przesada i łamanie prawa.
wojtek_j
23-04-2008, 15:56
Czy dobrze rozumiem że za polska instrukcję chcą 150zł ? Toż to kpina - ona należy Ci się zgodnie z prawem za darmo, co więcej - każdy sprzęt sprzedawany w Polsce ma obowiązek posiadać Polska instrukcję.
Zapytałem się z ciekawości ile kosztuje i powiedzieli mi że 150 zł!!.Sam się zdziwilem.Każda normalna firma daje ją gratiś albo mozna pobrać ja ze strony producenta.No ale jak widać Canon to specyficzna firma.A po za tym co to za różnica jaka jest dystrybucja aparatu?Aparat sam w sobie jest taki sam a instrukcja europejska.Co to za róznica?
karas2002
23-04-2008, 16:42
Widzę, że jest dużo chętnych na instrukcję. Mogę ją zeskanować i wrzucić w niewielkiej rozdzielczości w jpg. Jednak nie zuploaduje całej na raz, ponieważ skanowanie jest dosyć monotonne i czasochłonne.
Widzę, że jest dużo chętnych na instrukcję. Mogę ją zeskanować i wrzucić w niewielkiej rozdzielczości w jpg. Jednak nie zuploaduje całej na raz, ponieważ skanowanie jest dosyć monotonne i czasochłonne.
Zuploaduj w dobrej rozdzielczości na www.sendspace.pl , powinna się zmieścić.
Mam pytanie do posiadaczy 450D - czy aparat nie ma tendencji do niedoświetlania zdjęć ? Pytam, bo wyczytałem że sporo osób narzekało na niedoświetlanie przez 400D i konieczność ciągłej kompensacji ekspozycji - jestem ciekawy jak rzecz ma się w 450tce ? Oczywiście pytam w kontekście obiektywu kitowego :)
karas2002
23-04-2008, 23:20
Mam pytanie do posiadaczy 450D - czy aparat nie ma tendencji do niedoświetlania zdjęć ? Pytam, bo wyczytałem że sporo osób narzekało na niedoświetlanie przez 400D i konieczność ciągłej kompensacji ekspozycji - jestem ciekawy jak rzecz ma się w 450tce ? Oczywiście pytam w kontekście obiektywu kitowego :)
Trudne pytanie, ale raczej patrząc na 900 zdjęć, które już tym aparatem wykonałem nie widzę żadnych problemów z niedoświetleniem a część była robiona przy pochmurnej pogodzie oraz w pomieszczeniach bez lampy.
Mam pytanie do posiadaczy 450D - czy aparat nie ma tendencji do niedoświetlania zdjęć ? Pytam, bo wyczytałem że sporo osób narzekało na niedoświetlanie przez 400D i konieczność ciągłej kompensacji ekspozycji
odpisze nie na temat, ale czy nie czytales przypadkiem o 300d?, bo w 400d sporadycznie zdarza sie niedoswietlanie, w 300d faktycznie byl to nieco wiekszy problem, ale w 350d jak i 400d wszystko jest w normie.
Zrobilem okol 1000 zdjec i takze nie widze zadnych oznakow niedoswietlenia.
Ja tak samo. Generalnie jestem zadowolony. Na razie mało zdjęć nocnych robiłem ale przymierzam się.
karas2002
24-04-2008, 21:11
I obiecywana instrukcja:
Sendspace:
http://www.sendspace.pl/file/BqvnxO3Z/
Rapidshare:
Nie mam pojęcia jak tu edytować post, sorry bardzo.
Link do rapida:
http://rapidshare.com/files/110132741/Canon_EOS_450D_Polish_Manual_-_up_by_karas2002_for_canon-board.info.rar
Mnie to nie potrzebne ale sciagnalem, zobaczylem i..
fajna robota karas2002 ale mozna fajniej - do pdf'a te jpg'i ;-)
Mnie to nie potrzebne ale sciagnalem, zobaczylem i..
fajna robota karas2002 ale mozna fajniej - do pdf'a te jpg'i ;-)
ZRÓB LEPIEJ, TZN JAK RADZISZ A POTEM KRYTYKUJ !!!!!!!!!!!
karas2002 dzieki........instrukcja ma duże wzięcie - w godzinę po zamieszczeniu 17 pobrań - moje jest 18.
ZRÓB LEPIEJ, TZN JAK RADZISZ A POTEM KRYTYKUJ !!!!!!!!!!!
Grozisz mi? Podalem przyklad jak mozna to ulepszyc - nie trzeba otwierac plikow graficznych tylko jeden dokument w ktorym umieszczone zostana wszystkie strony. Mnie to nie interesuje poniewaz nie potrzebuje tej instrukcji!
Poza tym nie musisz od razu krzyczec - wystarczylo grzecznie napisac abym zrobil z tego pdf'a i wrzucil na jakis serwer, sam rowniez moglbys to zrobic ale nie - lepiej krytykowac !
Link do instrukcji w pdf'ie zeskanowanej przez karas2002 (http://www.sendspace.pl/file/kxdCVEaS/).
Dla mnie trochę ta gwarancja "sklepowa" jest podejrzana. Z definicji, gwarancję daje dobrowolnie producent a nie sprzedawca. Roszczenia w stosunku do sprzedawcy można mieć na podstawie niezgodności towaru z umową ale nie gwarancji.
Nie niezgodności towaru z umową, tylko rękojmi. A to spora różnica. Bo z tytułu rękojmi przysługuje klientowi znacznie więcej niż z tytułu gwarancji.
karas2002 super robota z ta instrukcja. Wielkie dzieki. Skrzynka browarow Ci sie nalezy od wszystkich. :P :]
Nie niezgodności towaru z umową, tylko rękojmi. A to spora różnica. Bo z tytułu rękojmi przysługuje klientowi znacznie więcej niż z tytułu gwarancji.
Rękojmi nie ma już od kilku lat... Teraz jest niezgodność towaru z umową.
karas2002
25-04-2008, 07:15
Wiem, że można było w pdf, ale IMHO w jpg przegląda się łatwiej.
Jakby ktoś się kiedyś nudził, to najlepiej by było wydzielić każdą stronę do oddzielnego pliku i wtedy wrzucić w jpg i pdf do tematu z instrukcjami.
wojtek_j
25-04-2008, 07:44
Wiem, że można było w pdf, ale IMHO w jpg przegląda się łatwiej.
Jakby ktoś się kiedyś nudził, to najlepiej by było wydzielić każdą stronę do oddzielnego pliku i wtedy wrzucić w jpg i pdf do tematu z instrukcjami.
Co jak co ale się postaraleś.Wielkie dzięki.
http://www.dpreview.com/previews/canoneos450d/
Grozisz mi? Podalem przyklad jak mozna to ulepszyc - nie trzeba otwierac plikow graficznych tylko jeden dokument w ktorym umieszczone zostana wszystkie strony. Mnie to nie interesuje poniewaz nie potrzebuje tej instrukcji!
Poza tym nie musisz od razu krzyczec - wystarczylo grzecznie napisac abym zrobil z tego pdf'a i wrzucil na jakis serwer, sam rowniez moglbys to zrobic ale nie - lepiej krytykowac !
Link do instrukcji w pdf'ie zeskanowanej przez karas2002 (http://www.sendspace.pl/file/kxdCVEaS/).
Nie krzyczę ani tym bardziej nie grożę. Zwróciłem Tobie tylko uwagę i widząc Twoją reakcję na nią, będę wiedzieć jak robić to w przyszłości. Na forum musisz liczyć się z słowami pochwały (dzięki za plik instrukcji C450D w pdf !!!) jak i krytyki.
Tak czy inaczej nie pisalem do Ciebie tylko do karas2002 i to nie byl jakis atak tylko propozycja. Widac, odebrales to jak atak bo zaczales krzyczec. Na dobre wyszlo bo zrobilem pdf'a (zajelo mi to cale 10 sekund bez wrzucenia na sendspace) ;)
P.S. Nie ogladales JOBa (http://www.youtube.com/watch?v=tlGY3JKsqpY)?
wojtek_j
27-04-2008, 23:26
Oj nerwowo się zrobiło.A nie wiecie może od kiedy będzie dostępny Canon 500d?Podobno bateria ma starczać na 750 zdjęć,można będzie nim kręcić filmy w HD,waga ma być poniżej 350 g,ma mieć wyświetlacz 5 cali i dotykowy ekran i nie wiem czy to prawda ale ma mieć wbudowany statyw.
Tiaaa i do tego ma miec wbudowana lampe halogenowa 1000W o zasiegu 15 metrow;) Pozdro
wojtek_j
28-04-2008, 07:25
Tiaaa i do tego ma miec wbudowana lampe halogenowa 1000W o zasiegu 15 metrow;) Pozdro
O właśnie zapomniałem o tym wspomnieć dzięki.:D
karas2002
28-04-2008, 08:38
Co wy tu za bałagan robicie?!
karas2002
28-04-2008, 14:06
A propos ile trzyma wam bateria w 450D?
4 h tak jak w dobrym laptopie :) czyli jakies 350 zdjęć max :twisted: :twisted: :twisted:
Pozdrawiam
karas2002
28-04-2008, 15:58
To mało mi trzyma ok. 600 nawet 700.
Bateria "ułoży się" dopiero po kilku cyklach roz/ładowania.
wojtek_j
28-04-2008, 18:08
ja zrobiłem 312 zdjęć i jeszcze mi kreska nawet jedna nie spadła.
Dokladnie mi tez starcza na okolo 600-700 zdjec i to sporo z lampa. Mysle to dobry wynik.
A co powergoldow jeszcze nie ma na allegro? : P
Kupował ktoś 450d u tipów na allegro? Najtańsze z kitem chodzą po 2390 zł (użytkownicy gandini, marer) z gwarancją jak zapewniaja, canon polska. to +- 200 stówki taniej niż w sklepach internetowych. I teraz mam dylemat czy kupic w sprawdzonym sklepie (np agito) czy u tipa. czy w kupnie u tipa może być jakiś haczyk z gwarancją? zależy mi na pewnej gwarancji w Polsce, z drugiej strony 2 stówki piechotą nie chodzą...
Kupował ktoś 450d u tipów na allegro? Najtańsze z kitem chodzą po 2390 zł (użytkownicy gandini, marer) z gwarancją jak zapewniaja, canon polska. to +- 200 stówki taniej niż w sklepach internetowych. I teraz mam dylemat czy kupic w sprawdzonym sklepie (np agito) czy u tipa. czy w kupnie u tipa może być jakiś haczyk z gwarancją? zależy mi na pewnej gwarancji w Polsce, z drugiej strony 2 stówki piechotą nie chodzą...
Kup u tipa, często łatwiej z tipem się dogadać niż ze sklepem... wybrać ostrą sztukę, bez BF/FF, itd ;) z gwarancjami nie ma problemu - ile nie jest to wyraźnie zaznaczone, to jest to normalna gwarancja Canon Polska akceptowana na żytniej.
Z instrukcji wynika, że Canon dodał w końcu AutoISO w trybie M. Możecie to potwierdzić? I czy to działa?
karas2002
01-05-2008, 14:12
Tak dodał i działa.
A ISO jest zmieniane z dokładnością do 1EV, czy większą?
Tak dodał i działa.
Dziala tak jakby chcialo a nie moglo, do autoiso z nikona jeszcze daaaleka droga;)
adrianes
05-05-2008, 21:43
Witam,
ktoś wie czy możliwa jest edycja nastaw stylów obrazu, tak aby ta edycja wchodziła w tryb pełnej automatyki ( standard, portrety itd.). Jeżeli dokona się edycji trybu np. standard to aparat bierze te zmiany pod uwagę tylko w trybach programowalnych (P, Av, TV, M, A-Dep). W trybach automatycznych bierze pod uwagę nastawy fabryczne.
Ktoś wie jak to można edytować ?
Pozdrawiam
MODSezam
05-05-2008, 22:30
w trybach automatycznych z zależności od wybranego trybu jest ustawiany dany styl (polska instrukcja strona 67), raczej nie można tego edytować
emilus100
06-05-2008, 00:33
A ja mam pytanie co do Live view, czy w owym trybie działa AF, bo u mnie po wciśnięciu spustu migawki do połowy nic się nie dzieje-obrak nadal jest nieostry. Aparat mam dopiero jeden dzień, więc jeśli moje pytanie wyda wam się głupie to sorry:) Pozdrawiam
karas2002
06-05-2008, 08:57
Poczytaj instrukcję, lub ten temat. Są 2 tryby AF w LV. I w jednym i w drugim AF ustawia się wciskając *.
A ja mam pytanie co do Live view, czy w owym trybie działa AF, bo u mnie po wciśnięciu spustu migawki do połowy nic się nie dzieje-obrak nadal jest nieostry. Aparat mam dopiero jeden dzień, więc jeśli moje pytanie wyda wam się głupie to sorry:) Pozdrawiam
Instrukcja sie kłania. Strona 102
emilus100
06-05-2008, 10:46
Dzięki, już doszedłem do tego:) Miałem w Menu "AF dla Live View" ustawione na "Wyłącz" Teraz już wszystko śmiga. A instrukcję zacząłem wczoraj czytać i zatrzymałem się właśnie na 102 str :D
mam prośbę do użytkowników 450d, którzy posiadają też wężyk spustowy. możecie sprawdzić, czy na lv w obu trybach da się zrobić zdjęcie z wężyka? skoro bez wężyka trzeba wciskać * aby wyostrzyć, to wątpie by na wężyku dało się uruchomić af wciskając przycisk do połowy...:(
>czy na lv w obu trybach da się zrobić zdjęcie z wężyka?
Str. 105 Nie dziala AF, zdjecie pewno da sie zrobic.
Widze że Canon dał użytkownikom 450`tki ładny prezencik w postaci "Czerwonego paska" na smyczy... :D
To już "Semi-Profi", w takim razie ;>
Postanowiłem spróbować na koncercie. Światło było za słabe, ale efekty dobre, dymiarka w pewnym momencie wymknęła się spod kontroli co miało fatalny wpływ na autofocus :). Zaczałem od 17-40 F4 L i niemal wszystkie zdjecia były poruszone. Po założeniu kita okazało się, że na 2-3 zdjecia 1 jest OK.
Koncert warszawskiego zespołu "Viridian" był "No Mercy", muzyka dobra.
Moim zdaniem ten zestaw sprawdził się. Ciekaw jestem waszych opinii.
http://forum.viridian.pl/viewtopic.php?t=693&start=75
Jak ktoś będzie ciekawy podam Exif.
Pozdrowienia, swnw.
Kolekcjoner
24-05-2008, 02:40
http://www.dpreview.com/reviews/CanonEOS450D/
No proszę, całkiem ładna laurka... A to a propos 85L jako kita: http://forums.dpreview.com/forums/readflat.asp?forum=1029&thread=28027714 ;)
Odnoszę dziwne wrażenie, że większość użytkowników tego forum ma za złe firmie Canon, że wypuściła taki fajny i przyzwoity aparacik ws. do ceny że najchętniej by ten wątek z forum usuneła :D 450-TKA, oj zacny aparacik, i nic tego nie zmieni :]
ArminoTauruS
31-05-2008, 16:28
ja kupiłem ten aparacik i jestem zadowolony, zanim nie przesiądę się o klasę wyżej to mi wystarcza
Kolekcjoner
31-05-2008, 17:05
Odnoszę dziwne wrażenie, że większość użytkowników tego forum ma za złe firmie Canon, że wypuściła taki fajny i przyzwoity aparacik ws. do ceny że najchętniej by ten wątek z forum usuneła :D(....)
Myślę że nazbyt generalizujesz ;)8).
ja kupiłem ten aparacik i jestem zadowolony, zanim nie przesiądę się o klasę wyżej to mi wystarcza
A nie występuje u Ciebie problem z łapaniem ostrości ?
Zrób kilka zdjęć na dwa sposoby: zapomocą centralnego punktu AF (detekcja fazy) i za pomocą LiveView z ustawionym AF w trybie detekcji kontrastu.
W niektórych przypadkach może się okazać, że w pierwszy przypadku zdjęcie będzie nieostre w a drugim będzie OK. U mnie (sprawdzałem w dwóch 450d + kit) występował taki problem. Z tego co obserwuje na forum dpreview.com problem taki występuje u wielu osób.
karas2002
01-06-2008, 14:26
Może niezbyt pasuje do działu, ale dotyczy aparatu.
Widzę, że Canon mocno reklamuje 450D. W prawie każdej gazecie Foto na okładce reklama, wielka reklama na Starym Rynku w Krakowie itd. Myślę, że to dobrze.
lokowaty
02-06-2008, 00:16
Poznań:
https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://www.wojciech_malak.user.icpnet.pl/stary.jpg)
ten dres jest bardzo sexy... :lol:
karas2002
02-06-2008, 08:53
To ja wrzucę ten Kraków jak inni dają ;)
https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://images32.fotosik.pl/272/3751d662e37261bc.jpg)
Na fotopolis reklama itd.. itd.....
faktycznie ladny dresik, na jednej fotce jakby biegl hmm zgaduje to polak biegnie nie ze swoim aparatem ;) i bezczelnie robi fotke ofierze majac wlaczony IS
Hmmm widać naoglądałeś się niemieckich reklamówek przed pierwszym meczem na ME