Zobacz pełną wersję : 450d :)
Na pewno tak będzie.
Mnie denerwuje tylko ta wściekła pogoń za coraz większym wyświetlaczem, niedługo przyciski zostaną przeniesione na boki body, bo z tyłu będzie tylko LCD.
Albo cały tył będzie wyświetlaczem i dotykowym panelem w jednym, a przyciski jego częścią.
Nie rozumiem jednego, czemu amatorskie lustrzanki są tak bardzo nie lubiane przez sporą część forumowiczów (niektórzy powiedzieli to wprost a niektórzy ze swoimi 40D, 5D i wyżej nabijają się z 350D-450D). Są oczywiście gorsze jednak nie przesadzajmy nie prezentują one aż tak niskiego poziomu, mi w moim 400D brakuje tylko sprawniejszego autofocusa, no i oczywiście iso 6400 bez żadnych szumów (ale takim czymś to chyba żaden aparat nie może się pochwalić), chociaż muszę przyznać że bezsensem było wprowadzenie Live View do 450D – nikt wcześniej o tym nie pisał, a na stonkach szczególnie nie rozglądałem się za mechanizmem działania tego trybu, jednak logicznie rzecz biorąc przy LV podnosi się lustro i matryca pobiera obraz – z tego tytułu wynikają co najmniej dwie wady, matryca jest dłużej aktywna więc szybciej się zużywa, a po drugie (niby jest inaczej ale chyba wszyscy wiedza że to co jest podane przez producenta niemal zawsze mija się z rzeczywistością) matryca która aktualnie pobiera obraz potrzebuje więcej czasu na pobranie obrazu do zdjęcia, a poza tym to już robi się powoli kompakt jeszcze tylko opcja filmików będzie potrzebna. Wszystko było by git gdyby nie to że przy takich bajerach aparat na pewno straci na jakości/szybkości robienia zdjęć. Gdyby było inaczej moglibyśmy poczekać jeszcze troszeczkę i zrezygnować z cyfrowych aparatów kompaktowych i kamer bo zdjęcia i filmiki można już robić za pomocą telefonów komórkowych, zdjęcia robione z telefonów z wyższej półki można już spokojnie wywoływać w formacie 10x15 i większość osób nie będzie w stanie stwierdzić czy to było zrobione z telefonu czy aparatu fotograficznego. Na 350D raczej nikt nie mówił że to lustrzanka najniższej klasy, dla mnie to było objawianie kiedy pierwszy raz się tym bawiłem, 400D została lekko poprawiona względem poprzednika jednakże już czuło się że Canon będzie szukał klientów którzy polują na duże matryce, duże ekrany LCD itp. 450D według mnie to krok w kierunku osób które chcą mieć najlepszy aparat z duża ilością bardzo często zbędnych bajerów (i tu dla mnie kończy się seria xxxD), czyli podsumowując Canon 300D-400D to dobra seria niezłych aparatów nie zasługująca na dyskwalifikowanie jej ze względu na to że należą do najtańszych lustrzanek, jednakże 450D jest już ewidentnym skierowaniem się na nabywców którzy chcą mieć duży poważny aparat a tak naprawdę nigdy nie będą wiedzieć co on potrafi.
Nie rozumiem jednego, czemu amatorskie lustrzanki są tak bardzo nie lubiane przez sporą część forumowiczów (niektórzy powiedzieli to wprost a niektórzy ze swoimi 40D, 5D i wyżej nabijają się z 350D-450D). Są oczywiście gorsze...
Porównanie na tej stronie 40D, 450D, 400D, 350D pokazuje jednak coś innego.
http://www.recenzje.net.pl/1-aparaty_cyfrowe/3
Nie wiem jak załączyć bezpośredni link do porównania, dlatego trzeba sobie wybrać z listy aparaty i porównać.
Qbuś myślę, iż ten problem jest bardziej złożony niż Ci się wydaje.
"Wojna ilości iksów prze D" zaczęła się po pojawieniu się body xxxD w sprzedaży. Nagle gro ludzi dowartościowując się i swój nowo zakupiony sprzęt, zaczęło twierdzić kategorycznie, iż ich sprzęt jest wart dokładnie tyle co seria xxD bo z papierów (najczęściej kontaktu z xxD to oni nie mieli żadnego) wynika, iż ma podobne parametry. Bo kogo tam obchodzi większy wizjer, szybkość i gro innych bajerów kiedy "zdjęcia takie same". Problem jednak w tym, iż w praktyce nie są one takie same i niekoniecznie chodzi tu o jakość wybranego pojedynczego udanego ujęcia a średnią tego co produkuje dana puszka.
Edit:
Co prawda ostatnio canon zmuszony przez konkurencję nieco podciągnął poziom puszek xxxD ale różnice znaczące nadal wystepują.
Wielu ludzi którzy obecnie posiadają xxD posiadało kiedyś i xxxD i wiedzą czego można oczekiwać od tych puszek i trochę nie dziwię się iż wkurza ich takie gadanie nowych nabywców budżetowej serii którzy nie tylko nie mieli do czynienia z xxD ale w dodatku z lustrem mają od stosunkowo krótkiego czasu. Oczywiście nieco generalizuję ale w wielu przypadkach właśnie tak jest. Czego najlepszym dowodem może być fakt, iż raczej niewielu ludzi wróciło z xxD na xxxD.
Zapewne za rok nie zdziwicie się jak Olympus wprowadzi w dslr-ach kręcenie filmów a za dwa lata Canon to skopiuje mimo iż na początku będzie mówił że to "szajs". Tak było i będzie, nawiązuje do LV :D
Nie można zapominać że Olympus pierwszy opatentował czyszczenie matrycy :D
PS. Porównuje właśnie 450d do 400d zauważam, że XSi ma połowę krótszy czas migawki, mianowicie 1/8000 sec., jednak o tym jeszcze nie słyszałem ale porównując z innymi danymi z tejże strony różnica jest też w fpsach 3 do 3,5. BTW 450D jest lżejszy i cieńszy przy gripie :D
...a tak naprawdę róznice są i będą - co nie oznacza że seria xxxD to szajs. Po prostu jest to inna seria i niewidzę powodów by ją dyskryminować. Każdy kupi to, co mu pasuje lub na co go stać. najważniejsze są zdjęcia.
inna sprawa to to, że mam kolegę który miał 400D i próbował go testować na rożne sposoby. Wielokrotnie nie mógł tym samym szkłem w tych samych warunkach, w tym samym miejscu uzyskać podobnych efektów. Tak jak by w 400D działał jakiś algorytm, wpływający negatywnie na zdjęcia załóżmy co 10 pstryknięć, czasem co 8, czasem co 12.
Kupił 5D i oczywiście w takich samych testach nic podobnego mu się nie przytrafiło... Mając 400D po prostu nie mógł zaufać aparatowi, że zdjęcie będzie takie, jakie być powinno.
Dla mnie jeśli aparat będzie umożliwiał zrobienie dobrego zdjęcia to może nie tylko filmy kręcić ale i przy okazji robić kawę.
Fajer może twój kolega trafił na wadliwy model, wiadomo im tańszy sprzęt tym łatwiej jest trafić na wadliwy aparat, producent raczej nie lubi kiedy jego droższe produkcje zbyt często wracają do serwisu. Co do wyższości xxD od xxxD to nie mam wątpliwości i faktycznie są osoby które świeżo po zakupie swojej pierwszej puszki xxxD uważają że są w posiadaniu jednej z lepszych lustrzanek jakie istnieją, jednak to nie usprawiedliwia faktu iż niektórzy twierdzą że xxxD to dziadostwo i nic więcej, tak jak wspomniałem w moim 400D brakuje mi tylko sprawniejszego autofocusa no i wyższej czułości iso przy mniejszych szumach. Najlepiej by było gdyby nie było różnych modeli aparatów jako tako do kupienia, tylko jak komputery, kupujemy podzespoły i łączymy w jedno, wtedy nie było by problemów typu który aparat jest lepszy, bo każdy by składał swoja puszkę według swoich potrzeb. Pewne parametry serii xxxD uważane przez prawie wszystkich jako minusy są dla mnie zaletami np. mały korpus (mi nie przeszkadza to że uchwyt jest mały), mała matryca – więcej obiektywów do wyboru ( czemu wszyscy tak chcą mieć FF).
Pewne parametry serii xxxD uważane przez prawie wszystkich jako minusy są dla mnie zaletami np. mały korpus (mi nie przeszkadza to że uchwyt jest mały),
do latania z kitem albo 50 f/1.8 maly korpus i uchwyt sa ok, ale jak sie na to zalozy 24-70 f/2.8 i 580EX II to juz nie jest tak rozowo. 40D z takim zestawem trzyma sie zdecydowanie lepiej (:
Fajer może twój kolega trafił na wadliwy model, wiadomo im tańszy sprzęt tym łatwiej jest trafić na wadliwy aparat, producent raczej nie lubi kiedy jego droższe produkcje zbyt często wracają do serwisu.
Jasne, tak też mogło być.
Co do wyższości xxD od xxxD to nie mam wątpliwości i faktycznie są osoby które świeżo po zakupie swojej pierwszej puszki xxxD uważają że są w posiadaniu jednej z lepszych lustrzanek jakie istnieją, jednak to nie usprawiedliwia faktu iż niektórzy twierdzą że xxxD to dziadostwo i nic więcej,
Z takimi ludźmi się nie rozmawia po prostu. prosi najwyżej o linka do ich galerii, jak się zaczynają tłumaczyć, że tym swoim pro sprzętem nie zaczęli jeszcze robić fotek które można pokazać, to nie ma o czym gadać IMHO
(czemu wszyscy tak chcą mieć FF)
- jakość
- mniejsza ilość szumów
- jakość
- lepsze zdjęcia w gorszych warunkach oświetleniowych
- jakość
- lepsze szerokie kąty
- jakość
- ...i jeszcze jedna drobna rzecz - jak już masz FF to nie martiwsz się, że twój format szkieł i matrycy może kiedyś zniknąć z rynku - tak jak to się stanie za jakiś czas z cropem 1.6 - i nie mówię że szybko, ale za 5-10 lat na pewno nie będzie po nich śladu. Ostanie się najwyżej crop 2.0 w systemie 4:3 o ile ten system przetrwa.
Opinie skrajne trafiają się i u posiadaczy jednych i u drugich. Ale ich wystawcy faktycznie popełniając błąd nie zwracając uwagi na grupę docelową do jakiej kierowany jest sprzęt.
Zielony amator w dodatku wyciągający aparat dwa razy w miesiącu na 30 minut nie zauważy różnicy między miedzy 400 a 40 (może oprócz LV ;)) i powie iż nie warto przepłacać. Tu nie ma presji jak fotka wyjdzie mniej ostra albo nie wyjdzie to co najwyżej taka wyląduje w albumie. W15x10 i tak nie będzie widać.
Ktoś kto traktuje foto na poważniej (tudzież onanista sprzętowy ;)) albo co gorsze (w tym przypadku) na niej zarabia będzie już jednak nieco inaczej podchodził do sprawy.
Tak samo inaczej obaj będą patrzeć na trwałość puchy i na materiały z której jest zrobiona i na wygodę trzymania.
Zawodowiec nie bardo może sobie pozwolić na to aby mu puszka z AF-em fanaberie wyczyniała bo traci cenne ujęcia (kasę), po wielogodzinnej sesji zdjęciowej obolałe palce przy małej puszcze tez dadzą znać a i mały wizjer utrudni sprawę przy zmęczonym oku. Po roku intensywnego używania plastik taniej puszki wyświeci się od wyciągania z torby i ocierania ręką na lusterko. Coś może się obić, porysować itp. Część klienteli zwraca uwagę na to jak sprzęt wygląda. Dla niego w skrajnym przypadku i pracy w trudnych warunkach tańsza puszka może być postrzegana wręcz jako dziadostwo :).
Inna spraw, iż nie powinien tak pisać o niej jeśli pyta o to amator.
O lepszej jakości fotek z FF nie decyduje sam fakt że to jest FF, ten rodzaj matrycy jest montowany tylko do aparatów z wyższej półki, więc siłą rzeczy musi być lepszy, gdyby producent zamontował do puszki za 20 tys. zł inną matrycę to już by się postarał o to by jej jakość była lepsza, inaczej mówiąc matryce APS spokojnie by dorównywały FF gdyby były wykonane w tej samej technologii. Gdyby jakimś cudem do Canona 600D zamontowali FF to była by to ta sama jakość co APS poprzedników serii (tylko wiadomo FF teraz to prestiż gdyby wyszła taka matryca do amatorskiej półki aparatów tylko że jej jakość pozostawiała by wiele do życzenia i tak sporo osób dało by się nabrać na ten chwyt marketingowy) , czyli ta wyższość FF nad innymi matrycami dla mnie nie istnieje. Druga sprawą są szerokie kąty, tu chyba też można znieść wyższość, jeszcze nie jestem tak dobrze zorientowany w tych sprawach ale najszersze obiektywy jakie można stosować do FF to ok. 17-19mm, a obiektywy typu 10-12 mm są przeznaczone do małych matryc, a w przeliczeniu na FF dają właśnie ok. 17-19mm, czyli wychodzi na jedno.
Do FF w Canonie masz takie szkła jak 15mm i 14mm.
I nie mówię, że ich nie ma - mówię, że jest ich więcej i są lepszej jakości.
Zwróć uwagę jak mało jest tematów o jakość obiektywów tele w porównaniu do zoomów szerokokątnych. To dlatego, że im kąt szerszy tym trudniej taki obiektyw skonstruować. Innymi słowy znacznie łatwiej jest zbudować obiektyw o ogniskowej 24mm niż taki o ogniskowej 17mm nawet, jeżeli nie kryje pełnej klatki. Ogniskowa pozostaje przecież ta sama, zmienia się tylko pole krycia.
Co do jakości FF to może masz i trochę racji z jakością matryc ale nie do końca - im mniej upakowane pixele tym mniej szumów. Zresztą poczytaj sobie forum EOS'a na www.photo.net i zobaczysz, że pomimo wieku EOS'a 5D nadal jest polecany jako lepszy od 40D z zeszłego lata.
Ostatnio widziałam nawet jakieś testy porównawcze w słabym oświetleniu.
Większa matryca zawsze będzie lepsza, podobnie jak negatyw - dlatego w studiach używało się i używa średniego formatu. Masz lepszą tonalność, więcej szczegółów i mniej szumów.
Co do Upakowania matrycy FF do aparatu klasy xxxD to zobacz na stare analogowe EOS'y 300x i 3000v - miały pełną klatkę, nie? I nie były ani duże, ani niezgrabne ani ciężkie.
Może im pixele na matrycy mają większe przestrzenie tym mniejsze są szumy, jednak Canon w swoim najnowszym dziecku zaprezentował matrycę która ma 20 mln punktów, jako plusy takiego rozwiązania podał że przestrzeń pomiędzy pixelami jest mniejsza a co za tym idzie jakość zdjęć jest wyższa, dodam że ta matryca znajduje się w jego najdroższym aparacie. Co do szerokich kątów to się myliłem, FF na dzień dzisiejszy może focić szerzej, ale obiektywy utrzymują się na rynku dużo dłużej niż przeciętny nowy produkt z dzieciny elektroniki, oraz nowe obiektywy wychodzą dużo rzadziej, a że małe matryce są stosunkowo nowością to wydaje mi się że prędzej czy później pojawią się takie szkła które w przeliczeniu dadzą dokładnie to samo co najszersze kąty do FF.
Cena 450D - 2498,- na śmiesznym komputronie.
superjanosik
19-02-2008, 21:20
Czy ktoś widział, na prawdę, w sprzedaży 450d? Wszyscy się chwalą, ale nikt go nie ma.
w kwietniu ma być[albo maju]
już jest
http://aukcja.interia.pl/show_item.php?item=316461844
już jest
http://aukcja.interia.pl/show_item.php?item=316461844
Aukcja prywatna - czytaj reklama sklepu.
Dzwoniłem do tej firmy i mają mieć 450d do 2 tygodni.Czyli będzie szybciej niż kwiecień ,maj.W obecnej chwili przyjmują zapisy na aparat.
Canon i tak się ociąga z tym modelem. 400d był dużo szybciej na rynku od zapowiedzi. I na dodatek nadal niewiele wiadomo o 450d.
Kolekcjoner
21-02-2008, 19:51
(....)I na dodatek nadal niewiele wiadomo o 450d.
No sampli praktycznie niet :-(.
superjanosik
21-02-2008, 20:15
czyli dalej nic :(
korona-pl
23-02-2008, 23:49
I na dodatek nadal niewiele wiadomo o 450d.
A co chcesz wiedzieć? Przecież pełna specyfikacja jest dostępna na stronie:
http://web.canon.jp/imaging/eosd/eosdigital4/index.html
Można się ubawić jak marketoidy wciskają ludziom kit. Jedna z kluczowych cech nowego 450D to "Image stabilizer (IS) lens support" :lol: :lol: :lol:
Chciałbym wiedzieć co to jest za AF w tym modelu. Czy czujniki zostały takie same jak w 400d (na to wygląda), a zmienił się chip odpowiedzialny za ostrzenie? I co to daje w efekcie? Nie bardzo widzę sens wprowadzania nowego ulepszonego układu AF, przecież można było wziąść gotowy i na pewno lepszy z 40d. Więc prawdopodobnie jest to nadal układ jak w 400d, a zmiany są czysto "marketingowe".
Skoro zmieniono akcesoria (karty, akumulator) to czy np. wężyk został taki sam jak w 400d?
Kolekcjoner
24-02-2008, 02:20
Chciałbym wiedzieć co to jest za AF w tym modelu. Czy czujniki zostały takie same jak w 400d (na to wygląda), a zmienił się chip odpowiedzialny za ostrzenie? I co to daje w efekcie? Nie bardzo widzę sens wprowadzania nowego ulepszonego układu AF, przecież można było wziąść gotowy i na pewno lepszy z 40d. Więc prawdopodobnie jest to nadal układ jak w 400d, a zmiany są czysto "marketingowe".
Skoro zmieniono akcesoria (karty, akumulator) to czy np. wężyk został taki sam jak w 400d?
Z tego co mówili w momencie premiery to środkowy punkt jest (podwójny krzyżowy) czyli lepiej niż w 400D. A co daje w efekcie - na to trzeba jeszcze pewnie poczekać.
Jak dla mnie dozucili kilka gratisow do skopanej pod wzgledem ergonomicznym puszki ... sorry ale po grzyba komu wiekszy LCD ktory jest wpakowany tam kosztem dodatkowego wyswietlacza ... (to chyba najwiekszy blad jaki 450D odziedziczyl po 400D), 2mpx wiecej? po co to komu? wiecej szumu z bardziej wyzylowanej matrycy ... jesi ktos potrzebuje sprzetu do zdjec ktore trafia na planaty rozmiaru a1 lub wieksze nie bedzie kupowal amatorskiego lustra ... super AF? ha! w warunkach w jakich pracuje 350ka kumpel z 400D sie skichal i jechal na manualu, potem kupil 40D i powtorzyl swoj wyczyn ... jesli nie potrafisz opanowac swojego sprzetu to zadna nowosc techniczna nie pomoze,... innymi slowy mam wrazenie ze canon poszedl z tym aparatem w slady nikona i d40/x ... duzo gadania, wiecej sciemniania, malo konkretnych rozwiazan technicznych ... pewnie dzial marketingu spedzil nad nim wiecej niz inzynierowie :P
350D albo xxD (lub xD ;) ) ... 400 i 450d w moim mniemaniu nie istnieja :P a chwalic sie tym ze mam nowy sprzet chyba nie mam komu bo i tak bedzie (ale wielki obiektyw :O ) wiec onanizm sprzetowy musze schowac w kieszen :(
superjanosik
24-02-2008, 11:48
czy ktokolwiek wie, kiedy będzie można kupić 450d?
Kolekcjoner
24-02-2008, 12:54
(....)
350D albo xxD (lub xD ;) ) ... 400 i 450d w moim mniemaniu nie istnieja :P a chwalic sie tym ze mam nowy sprzet chyba nie mam komu bo i tak bedzie (ale wielki obiektyw :O ) wiec onanizm sprzetowy musze schowac w kieszen :(
Wiesz tylko są tacy co nie kupują aparatu po to żeby się chwalić tylko żeby robić zdjęcia ;). Ja wiem że to może być dziwne ale jednak tacy się zdarzają :mrgreen:.
czy ktokolwiek wie, kiedy będzie można kupić 450d?
Ile razy trzeba napisać, że "Canon EOS 450D będzie dostępny w kwietniu (http://pl.wikipedia.org/wiki/Kwiecie%C5%84)", żeby wszyscy zainteresowani zrozumieli, że chodzi o 4 miesiąc (http://pl.wikipedia.org/wiki/Kwiecie%C5%84) roku pańskiego 2008?
Może jeszcze mapkę narysować i kalendarz wam kupić?
mattnick
24-02-2008, 14:38
Może tak ??
https://canon-board.info/imgimported/2008/02/event-1.png
źródło (http://www.TickerFactory.com/)
krzysiek29
25-02-2008, 13:30
a np ten: http://www.allegro.pl/item317615771_canon_eos_450d_body_nowy_gwarancja_. html
A tam w kwietniu :mrgreen: Będą w czwartek - dzwoniłem ;-)
a np ten: http://www.allegro.pl/item317615771_canon_eos_450d_body_nowy_gwarancja_. html
Aukcja prywatna, czyli preorder.
Nie wiem, czy było ale ja czekam na nowe DPP, które prawdopodobnie pojawi się wraz z 450d. W sumie przy każdej puszcze coś tam dodawali. Bardzo by mnie ucieszyła możliwość prostowania horyzontu przy kadrowaniu. Proste rozwiązanie - oprócz samego kadrowania żeby była możliwość obrotu ramki kadrującej, ale pewnie "marzenia ściętej głowy"...
Nie wiem czy nie jest to jakaś lipa bo napisałem maila i w odpowiedzi człowiek twierdzi, że jedną partie tych aparatów JUŻ SPRZEDAŁ i że następna będzie w czwartek.
Nie wiem czy nie jest to jakaś lipa bo napisałem maila i w odpowiedzi człowiek twierdzi, że jedną partie tych aparatów JUŻ SPRZEDAŁ i że następna będzie w czwartek.
A nie mówiłem :twisted:
Mi był powiedział to samo -> są z "europejskiej" dystrybucji - chyba że ściemka - dla budowania prestiżu sprzedawcy. Hm - samego mnie ciekawość zżera....
Po-Zdrawiam!
Jakos gosciowi nie wierze :) Ostatni komentarz wystawiony kupe czasu temu a zazwyczaj jesli jest sie szczesliwym nabywcom nowego sprzetu to komenta wystawia sie szybko ;)
Już nawet w komputroniku sie pojawił :)
Przymierzam sie do zakupu, będzie to moja pierwsza lustrzanka. polecacie może jakieś alternatywy? Cały czas latam po necie przeglądam i sam już nie wiem. Na pewno nie chce inwestować więcej niż bym miał wydać na 450D
Już nawet w komputroniku sie pojawił :)
Przymierzam sie do zakupu, będzie to moja pierwsza lustrzanka. polecacie może jakieś alternatywy? Cały czas latam po necie przeglądam i sam już nie wiem. Na pewno nie chce inwestować więcej niż bym miał wydać na 450D
Jeśli nie zamierzasz zajmować się fotografią makro (LiveView), to spraw sobie 400d. Zaoszczędzisz ładnych parę stówek, które możesz wydać na tanią lampę, obiektyw lub fajny wyjazd.
albo 350D i zyskasz na ergonomii a za roznice w cenie do tego co wypisano wyzej dokupisz stalke 50mm f/1.8 ;)
Kolekcjoner
26-02-2008, 00:35
albo 350D i zyskasz na ergonomii a za roznice w cenie do tego co wypisano wyzej dokupisz stalke 50mm f/1.8 ;)
A w jakim sensie zyska na ergonomii?
chociazby pozbedzie sie wielkiego wyswietlacza kosztem dodatkowego do szybkiego podgladu parametrow, zmiany ustawien itp (wyswietlacz 1,5" czy 5" nie ma roznicy, efekt i tak zobaczysz dopiero na kompie a na LCD mozesz co najwyzej sprawdzic kadr i histogram albo jakies bardzo razace bledy w naswietleniu ... coprawda jest to kwestia przyzwyczajenia ale dla mnie wszystko wpakowane w jeden LCD jest jak obciecie palca, zalatuje mi hybryda i zmusza do kopania w menu zeby do czegos szybko dotrzec ... innymi slowy 350D moim zdaniem jest bardziej przejrzysty, a co do jakosci zdjec ... nie widac roznicy przy pracy na tych samych szklach (poza rozmiarem zdjecia ktory i tak nic nie znaczy jesli kadrujesz robiac zdjecie a nie potem wycinasz 1/10 tego zdjecie na kompie i uznajesz to za kadrowanie :P )
Kolekcjoner
26-02-2008, 04:22
chociazby pozbedzie sie wielkiego wyswietlacza kosztem dodatkowego do szybkiego podgladu parametrow, zmiany ustawien itp (wyswietlacz 1,5" czy 5" nie ma roznicy, efekt i tak zobaczysz dopiero na kompie a na LCD mozesz co najwyzej sprawdzic kadr i histogram albo jakies bardzo razace bledy w naswietleniu ... coprawda jest to kwestia przyzwyczajenia ale dla mnie wszystko wpakowane w jeden LCD jest jak obciecie palca, zalatuje mi hybryda i zmusza do kopania w menu zeby do czegos szybko dotrzec ... innymi slowy 350D moim zdaniem jest bardziej przejrzysty, (...)
To wyłącznie kwestia przyzwyczajenia (jak sam piszesz), IMO jest to drobiazg. Do tego ergonomia to nie tylko wyświetlacz. Po za tym pisałeś o "zyskaniu na ergonomii" - gdzie ten zysk?
(....)
a co do jakosci zdjec ... nie widac roznicy przy pracy na tych samych szklach (poza rozmiarem zdjecia ktory i tak nic nie znaczy jesli kadrujesz robiac zdjecie a nie potem wycinasz 1/10 tego zdjecie na kompie i uznajesz to za kadrowanie :P )
O jakości zdjęć to jednak bym się nie wypowiadał póki nie zobaczymy efektów ;).
Szczerze mówiąc czekam na recenzje na dpreview.com żeby być pewnym, przeanalizuje sobie jeszcze ten zakup. Będę bardzo wdzięczny za każde uwagi/porady. Jeszcze na 100% nie jestem nawet przekonany do Canona ale nie widzę zbytnio alternatyw w innych markach. Wiem, że to forum Canon ale moze ktoś ma inne propozycje też ;)
Jeszcze na 100% nie jestem nawet przekonany do Canona ale nie widzę zbytnio alternatyw w innych markach. Wiem, że to forum Canon ale moze ktoś ma inne propozycje też ;)
Może i ktoś ma ale to nieodpowiedni wątek na to... Załóż sobie wątek "450D czy cos innych firm" w tym podforum: http://canon-board.info/forumdisplay.php?f=24 .
O jakości zdjęć to jednak bym się nie wypowiadał póki nie zobaczymy efektów .
Pisalem o roznicy miedzy 350d a 400d ... a troche tych zdjec juz jest ;)
po 450D tez nie spodziewam sie cudow, tymbardziej ze zaczyna przypominac odtwarzacz mp3 :P
Kolekcjoner
26-02-2008, 20:10
Pisalem o roznicy miedzy 350d a 400d ... a troche tych zdjec juz jest ;)(....)
A to ja chyba pomyliłem wątki ;).
(....)
po 450D tez nie spodziewam sie cudow, tymbardziej ze zaczyna przypominac odtwarzacz mp3 :P
Dla Ciebie może i tak. Dla wielu osób jest to jeden z lepszych (póki co na papierze) upgradów Canona.
Dla Ciebie może i tak. Dla wielu osób jest to jeden z lepszych (póki co na papierze) upgradów Canona.
z ty msie zgodze, w koncu to tak naprawde pierwszy prawdziwy upgrade po 350D, podobnie jak ma sie sytuacja z 40D, z tym ze poza LV i 12mln px 450D nie wyroznia sie niczym szczegonym czego nie maja starsze modele albo co bedzie potrafil wykorzystac przecietny zjadacz chleba :P
Jak na body wyjsciowe systemu jest ok, tak jak kazdy Canon xxxD ;)
bruckner
26-02-2008, 22:38
teraz gdy na rynku jest 400D to raczej jego bym brał a nie 350d. w trzystapięćdziesiątce AF o kant D**y można obić... z polarem w słoneczny dzień się gubi... :roll:
poza tym w 400 (że nie wspomnę o 450d) jest trochę więcej pixeli...
no i większy celownik... to się liczy :)
pozdrawiam serdecznie
Kolekcjoner
26-02-2008, 22:45
(....)
Jak na body wyjsciowe systemu jest ok, tak jak kazdy Canon xxxD ;)
No właśnie chyba nie całkiem wejściowe. Nadal wejściowe to 400D.
Co do tego co w nim dali to raczej przełom to nie jest ale dużo miłych drobiazgów. Myślę że jako puszka amatorska będzie to bardzo dobra propozycja.
400D i 450D to jeden kij, taki sam nastepca jak 400D dla 350D i 350D dla 300D ... potem wejdzie 500D i bedzie to samo :)
Nadal nie rozumiem co daje to dodatkowe kilka mln px jesli jest wycisniete z tej samej matrycy, poza bardziej agresywna obrobka zdjecia przez soft w aparacie?
Ogolnie nie podoba mi sie to ze lustra zaczynaja zmierzac ku kompaktom, teraz mamy LV, za dwa lata bedziemy mogli uzywac ich jako kamer, co potem? radio a moze jakuzzi ?:P
nie wiem jak wy ale ja popatrzyłem na wymiary 450D i jest znaczaco większy od 350/400D, ze zdiec widać że jakoscia jak i kształtem obudowy jest bardziej przy 30D niż 400D .... wizjer ma byc podobny do tego z 30D .....
wiem ze na razie wszytko to jest na poapierze / ekranie ale mam wrazenie że ten aparat lepiej porównywać z 30D a nie z poprzednikami w serii... zresztą obecna cena tego aparatu ok 2400 sugeruje wybór pomiedzy nim a 30D (przy odrobinie szczęścia i sprytu można kupić mało uzywane 30D nawet taniej)
kwanonno1
27-02-2008, 14:43
A czy ktoś się orientuje czy od 1 marca będzie jakiś cashback w Polsce na aparaty w tym 450d i obiektywy?
Kolekcjoner
27-02-2008, 22:19
http://www.canon-board.info/showthread.php?t=30672
Jako ze jestem zatwardzialym przeciwnikiem tego co uczynil Canon w 450D podziele sie spostrzezeniami jak tylko dorwe go w swoje lapy i zabiore raz do roboty :) Znajomy kupil go w przedsprzedazy i teraz tylko czeka na odbior ... zobaczymy co z tego wyjdzie :P
Mnie się wydaje że jako entry-level to fajny aparat. Problem może być z matrycą która przy 12mpix pewnie mocniej szumi niż w starszych modelach. Na co komu aż taka rozdzielczość w najniższym modelu?
marekk_ok
27-02-2008, 22:59
Jako ze jestem zatwardzialym przeciwnikiem tego co uczynil Canon w 450D
To znaczy, czego jestes przeciwnikiem?
Mnie się wydaje że jako entry-level to fajny aparat. Problem może być z matrycą która przy 12mpix pewnie mocniej szumi niż w starszych modelach. Na co komu aż taka rozdzielczość w najniższym modelu?
12MPx daje na FF 30Mpx. Canon może więc powoli i po cichu testować na mniej wybrednych przyszłe "poważne" rozwiązania. Ponadto, jeśli zastosowali ten sam trik, co w jedynkach, tj. zostawili rozmiar pikseli, a jedynie zmniejszyli odstępy pomiędzy nimi, to może się to nie odbić większymi szumami.
No i 12 jakoś lepiej wygląda niż "gołe" 10. A i niektóre cywilizacje wolą 12 od 10, bo się dzieli fajniej i "wogle, nie" ;)
Kolekcjoner
28-02-2008, 00:19
(....)
No i 12 jakoś lepiej wygląda niż "gołe" 10. A i niektóre cywilizacje wolą 12 od 10, bo się dzieli fajniej i "wogle, nie" ;)
Sądzę że ten "czynnik" jest tu najważniejszy ;):).
12mpx - marketing marketing marketing :] Ile swoich zdjec wywolywaliscie w formatach takich na jakie nie pozwolilaby 6mpx matryca ?:) Mediony firmy Medion (nie aparaty bo tak bym tego nie nazwal) mialy 12mpx jakies 2 lata temu i to na matrycy wielkosci paznokcia, na FF daje to cos kolo 90mln? ;)
LV - cudo ktore przydaje sie w extremalnie extremalncyh warunkach jesli LCD jest uchylny, np. tak jak zrobil to olympus ;) Albo dla fotopstrykow ktorzy bez podgladu nie potrafia robic zdjec (nie raz juz sie spotkalem z gosciem trzymajacym lustro przez pare minut i dopiero pytajacym sie jak to sie wlacza bo sie ekran nie swieci) ... o zuzyciu baterii nie bede wspominal bo to chyba oczywiste, zamiast akumulatora powinni tam maly agregacik na diesla wsadzic ;) Patrzac na wyniki z 40D to bateria trzyma 3 razy krocej z uzyciem LV, przez wielgachny wyswietlacz i tylko 2sec pogladu po zrobieniu zdjecia trzyma krocej niz zajechany roczny zamiennik wsadzony do 30D ... oczywiscie jest duzo innych przyczyn tego zjawiska ale te wydaja mi sie najbardziej bijace po oczach ... :P
Kolekcjoner
28-02-2008, 00:36
(...)
LV - cudo ktore przydaje sie w extremalnie extremalncyh warunkach jesli LCD jest uchylny, np. tak jak zrobil to olympus ;) Albo dla fotopstrykow ktorzy bez podgladu nie potrafia robic zdjec (nie raz juz sie spotkalem z gosciem trzymajacym lustro przez pare minut i dopiero pytajacym sie jak to sie wlacza bo sie ekran nie swieci) ... o zuzyciu baterii nie bede wspominal bo to chyba oczywiste, zamiast akumulatora powinni tam maly agregacik na diesla wsadzic ;) Patrzac na wyniki z 40D to bateria trzyma 3 razy krocej z uzyciem LV, przez wielgachny wyswietlacz i tylko 2sec pogladu po zrobieniu zdjecia trzyma krocej niz zajechany roczny zamiennik wsadzony do 30D ... oczywiscie jest duzo innych przyczyn tego zjawiska ale te wydaja mi sie najbardziej bijace po oczach ... :P
A w czym Ci to LV przeszkadza - nie używasz i tyle. Poza tym troszkę egoistycznie podchodzisz do sprawy - niektórym LV się bardzo przydaje. To że czegoś nie używam nie oznacza, że jest niepotrzebne.
nie mowie ze sie nie przyda, poprostu uwazam ze marketing i ukladanie sie pod coraz mniej wymagajacego klienta psuje nowo wychodzace modele luster z dolnej pulki ... nie raz spotkalem sie z opinia ze drogie aparaty robia dobre zdjecia bo sa drogie i maja rozne gadzety typu funkcje zdjec panorama, itp itd ... w hybrydach mamy juz wykrywanie usmiechu na twarzy wyzwalajace migawke, zaloze sie ze za rok lub dwa w lustrach bedzie to samo bo tak bedzie jazzy :|
patrzac na parametry tej 450ki nie wiedze nic nadzwyczajnego poza kilkom gadzetami, a cena jakby nie patrzec o 1000zl wyzsza niz za 350ke i 500zl wyzsza niz za 400d ;) za czyszczenie matrycy, LV i wielki wyswietlacz oraz 4mpx gratis za cholere nie doplacilbym tyle kasy, wolalbym to wydac na gripa i lampe labo dolozych i kupic jakies pozadne szklo :P
Kolekcjoner
28-02-2008, 03:04
nie mowie ze sie nie przyda, poprostu uwazam ze marketing i ukladanie sie pod coraz mniej wymagajacego klienta psuje nowo wychodzace modele luster z dolnej pulki ... nie raz spotkalem sie z opinia ze drogie aparaty robia dobre zdjecia bo sa drogie i maja rozne gadzety typu funkcje zdjec panorama, itp itd ... w hybrydach mamy juz wykrywanie usmiechu na twarzy wyzwalajace migawke, zaloze sie ze za rok lub dwa w lustrach bedzie to samo bo tak bedzie jazzy :|
patrzac na parametry tej 450ki nie wiedze nic nadzwyczajnego poza kilkom gadzetami, a cena jakby nie patrzec o 1000zl wyzsza niz za 350ke i 500zl wyzsza niz za 400d ;) za czyszczenie matrycy, LV i wielki wyswietlacz oraz 4mpx gratis za cholere nie doplacilbym tyle kasy, wolalbym to wydac na gripa i lampe labo dolozych i kupic jakies pozadne szklo :P
Ty może byś nie dopłacił ale dla wielu lepszy wizjer, lepszy AF, wygodniejszy uchwyt, wreszcie sensownie rozwiązany AF w LV, spot, Iso w wizjerze, czytelniejsze i konfigurowalne menu, większy wyświetlacz i jeszcze kilka innych detali (czy jak to mówisz gadżetów) w stosunkowo taniej puszce będzie sporym impulsem do zmiany lub zakupu.
Ja akurat widzę w 450D sporo zmian "pod użytkownika" ale każdy ma prawo widzieć to co uzna za stosowne 8).
bełkot .... i to w dodatku z pominięciem zmian które czynia ten aparat konkurencyjnym bardziej do 30D niż starszych w serii ... jedynym realnym argumentem to wielkosć matrycy i mpix .... reszty można poprostu nie uzywać a plusy kóre wymienił poprzednik są nieocenione: obudowa po wymiarach i wstepnych oględzinach to przepaść ze starszymi xxxD, wizjer, spot, iso w celowniku twoje usilne twierdzenie że to lipa jest conajmiej głupie szczególnie ze jeszcze tak nprawde modelu nie ma ....
Przypomina mi się taka bajeczka: W klasie nauczyciel mówi o tym że każdy jest stworzony na podobieństwo Boga i najlepiej, jak tylko się dało. Z ostatniej ławki wstaje garbaty i pyta, czy jego to tez do tyczy, bo jakoś nie zauważył, aby był udanym tworem bożym. Pyta więc czy on jest udany. A nauczyciel na to: jak na garbatego to tak.
I tak jest z 400 czy 450. Jak na garbatego to są udane konstrukcje. Problem w tym, że canon robi je dla napaleńców a nie dla tych co myślą poważniej o fotografii. I dla tych napaleńców ważna będzie o pół centymetra większa obudowa, obraz na wyświetlaczu rodem z małpki czy 2 megapiksele.
Chyba nikt przytomny na tym forum nie kupi tego zamiast 30D lub 40D, bo to zwyczajna strata czasu.
To chyba aparat dla tych, co dopiero pojawią się na tym forum; )
no tak ale 450D kupuje się "zamiast"
Sony A200, Pentaxa K200, Nikona D60, .... Canona 400D/350D i w tym kontekście to 450D bynajmiej nie wydaje się owym "garbusem"
W kontekście 400 D jest "garbusem", bo stanowi tylko pozorną alternatywę. To wciąż tylko ersatz, surogat sprzętu. Jeśli właściciel podlega teorii ewolucji, i tak czeka go wymiana sprzętu na coś lepszego.
nie kumam Ciebie człowieku .... i chyba nie tylko ja.
marekk_ok
28-02-2008, 10:30
W kontekście 400 D jest "garbusem", bo stanowi tylko pozorną alternatywę. To wciąż tylko ersatz, surogat sprzętu. Jeśli właściciel podlega teorii ewolucji, i tak czeka go wymiana sprzętu na coś lepszego.
Chyba nie tylko pozorna alternatywe:
w koncu w entry level spot - ktory z pewnoscia wiele cieszy,
czy chocby wizjer czy LV ktore dla pewnych zastosowan tez ucieszy.
Masz racje ze jesli user podlega ewolucji to za jakis czas zmieni na cos innego - ale ten czas moze byc czasem bardzo dlugi bo nie bedzie potrzebowal do tego czasu czegos wiecej a wowczas to moze pelna klatka bedzie w entry level :-)
belkot belkotem ale po grzyba mi pol tony informacji w wizjerze jesli dodatkowy LCD jest duzo wygodniejszy i bardziej praktyczny?
belkot belkotem ale po grzyba mi pol tony informacji w wizjerze jesli dodatkowy LCD jest duzo wygodniejszy i bardziej praktyczny?
po co iso w wizjerze ..... to jest kardynalny czynnik przez który czesto robie w dobrym swietle na iso 1000 ....
zresztą jeśli nie wiez po co ci iso w wizjerze to sorry .... dlamnie to jeden z cenniejszych ficzerów.
Kolekcjoner
28-02-2008, 22:37
nie kumam Ciebie człowieku .... i chyba nie tylko ja.
Nie tylko 8).
No ale jaki problem? Ten aparat jest po prostu nie dla Ciebie i tyle. Nie wyciągaj z tego generalnego wniosku, że w związku z tym jest do d..., jak mp3..., etc.
no i ja też go nie kumam...
dodatkowy LCD jest duzo wygodniejszy i bardziej praktyczny?
dla kogo??
A może kolega nie miał nigdy lustrzanki i dlatego woli większy LCD od pół tony informacji w wizjerze. Na pewno bardzo ułatwia podczas robienia zdjęć spoglądanie co chwila na wyświetlacz. To może zlikwidujmy jeszcze pkt AF z wizjera, bo zasłaniają czasami fotografowany obiekt.
sorry ale nie bawi mnie poprostu slepienie sie w wiezjer albo grzebanie w menu zeby zobaczyc ustawienia aparatu :)
Rozumiem ze niektorzy moga czerpac przyjemnosc z ogladania zdjec na 3 calowym LCD ale po co wydawac na to 2500zl? mozna kupic stworzony do tego sprzet z ekranem 7cali ;) albo przy okazji zakupu wyswietlacza i aparatu miec wbudowany telefon ... :)
No ale rozumiem, dla tych ktorym nie wiele mowi histogram przydaje sie ta opcja bo odrazu widac ze zdjecie wyszlo nie tak jak trzeba (jakby na o polowe mniejszym ekranie widac tego nie bylo) ;P
Nie napisalem ze aparat jest do ****, napisalem tylko ze nie uwazam tego sprzetu za nic nadzwyczajnego nad czym mozna by sie modlic albo z gory odstawiac wczesniejsze modele na boczny tor ... ten model jest krokiem na przod w tym segmencie w porownaniu do wczesniejszych modeli ale nie jest to cudo ... ;)
[quote[A może kolega nie miał nigdy lustrzanki i dlatego woli większy LCD od pół tony informacji w wizjerze. Na pewno bardzo ułatwia podczas robienia zdjęć spoglądanie co chwila na wyświetlacz.[/quote] czytaj ze zrozumieniem ;) majac dodatkowy wyswietlacz nie musisz wlaczac duzego LCD i grzebac w menu zeby cos sprawdzic dzieki czemu oszczedzac energie i klepanie paluchami po i tak nie ergonomicznie rozlozonym przez wielkosc tego wyswietlacza przyciskom, nie musisz tez zagladac w wizjer ... swoja droga co to za wielkie halo ze ISO jest w wizjerze ... trzeba chyba byc naprawde totalnym laikiem zeby nie wiedziec jakie sie iso ustawilo :| kurde zapomnialem ze to nie analog i nie trzeba pamietac wartosci ISO filmu wiec moze sie zapomniec przed zrobieniem zdjecia ... :|
ale kto niby się jara oprócz Ciebie ... ? wszyscy normalni czekaja na konkret i realne fotki ... a najwiekszym podjaranym jesteś właśnie ty.
Przejrzałem kila stron jakoś nikogo nerwy oprócz Ciebie nie poniosły ?
majac dodatkowy wyswietlacz nie musisz wlaczac duzego LCD i grzebac w menu zeby cos sprawdzic dzieki czemu oszczedzac energie i klepanie paluchami po i tak nie ergonomicznie rozlozonym przez wielkosc tego wyswietlacza przyciskom, nie musisz tez zagladac w wizjer ... swoja droga co to za wielkie halo ze ISO jest w wizjerze ... trzeba chyba byc naprawde totalnym laikiem zeby nie wiedziec jakie sie iso ustawilo :| kurde zapomnialem ze to nie analog i nie trzeba pamietac wartosci ISO filmu wiec moze sie zapomniec przed zrobieniem zdjecia ... :|
Czasami jednak nie ma czasu na sprawdzanie wszystkich ustawień na wyświetlaczu, a poza tym ISO, w niektórych rodzajach fotografii, jest dość często zmienianym parametrem.
im czesciej go zmieniasz tym lepiej chyba powinienes wiedziec na jakiej wartosci w danej chwili jest ?:>
Kolekcjoner
29-02-2008, 22:50
sorry ale nie bawi mnie poprostu slepienie sie w wiezjer albo grzebanie w menu zeby zobaczyc ustawienia aparatu :)
Rozumiem ze niektorzy moga czerpac przyjemnosc z ogladania zdjec na 3 calowym LCD ale po co wydawac na to 2500zl? mozna kupic stworzony do tego sprzet z ekranem 7cali ;) albo przy okazji zakupu wyswietlacza i aparatu miec wbudowany telefon ... :)
No ale rozumiem, dla tych ktorym nie wiele mowi histogram przydaje sie ta opcja bo odrazu widac ze zdjecie wyszlo nie tak jak trzeba (jakby na o polowe mniejszym ekranie widac tego nie bylo) ;P
Nie napisalem ze aparat jest do ****, napisalem tylko ze nie uwazam tego sprzetu za nic nadzwyczajnego nad czym mozna by sie modlic albo z gory odstawiac wczesniejsze modele na boczny tor ... ten model jest krokiem na przod w tym segmencie w porownaniu do wczesniejszych modeli ale nie jest to cudo ... ;)(....)
Wiesz ja się już zgubiłem jaką tezę Ty próbujesz udowodnić? Po prostu tak krytykujesz z wewnętrznej potrzeby ;)? Jeśli ten aparat Ci tak nie leży to po kiego czorta poświęcać mu tyle czasu na opowiadanie ile to rzeczy Ci w nim nie pasuje?
(.....)
czytaj ze zrozumieniem ;) majac dodatkowy wyswietlacz nie musisz wlaczac duzego LCD i grzebac w menu zeby cos sprawdzic dzieki czemu oszczedzac energie i klepanie paluchami po i tak nie ergonomicznie rozlozonym przez wielkosc tego wyswietlacza przyciskom, nie musisz tez zagladac w wizjer ...
A co ma grzebanie w menu do wyświetlacza?
(.....)
swoja droga co to za wielkie halo ze ISO jest w wizjerze ... trzeba chyba byc naprawde totalnym laikiem zeby nie wiedziec jakie sie iso ustawilo :| kurde zapomnialem ze to nie analog i nie trzeba pamietac wartosci ISO filmu wiec moze sie zapomniec przed zrobieniem zdjecia ... :|
im czesciej go zmieniasz tym lepiej chyba powinienes wiedziec na jakiej wartosci w danej chwili jest ?:>
Mylisz się ;). Praktyka pokazuje, że im częściej się zmienia tym trudniej zapamiętać i wtedy ISO w wizjerze na stałe bardzo się przydaje.
Na życzenie Kolegi Canon powinien wypuścić wersję 450D, w której w wizjerze wyłącza się wyświetlanie wartości przysłony podczas pracy w trybie Av i czasu w trybie Tv.
No i oczywiście, obie te wartości powinien wyłączać w trybie M.
Wiesz ja się już zgubiłem jaką tezę Ty próbujesz udowodnić? Po prostu tak krytykujesz z wewnętrznej potrzeby ;)? Jeśli ten aparat Ci tak nie leży to po kiego czorta poświęcać mu tyle czasu na opowiadanie ile to rzeczy Ci w nim nie pasuje?
Standardowy problem, kolegę nie stać na zamianę, więc udowadnia niby publicznie ale tak naprawdę sam sobie że zamiana nie ma sensu.
Standardowy problem, kolegę nie stać na zamianę, więc udowadnia niby publicznie ale tak naprawdę sam sobie że zamiana nie ma sensu.
No niestety juz nie stac mnie na zmiane, jedzie do mnie 40D a 350ka w zupelnosci mi wystarczy jako zapasowe body ;)
Panowie ja poprostu chce sie z Wami podzielic tym co uwazam za glupie rozwiazanie w tym modelu, kazdy bzdet cieszy jesli w danej serii pojawia sie wieksze zmiany ale nie widze powodu zeby sie nad tym onanizowac ;)
Taka sama sytuacja jest miedzy 30D a 40D, z tym ze w obu nie ma wkurzajacych mnie najbardziej brakow ktore za to byly w 400D i zostaly przeniesione do 450D ...
Ogolnie wychodze z zalozenia ze jesli ktos kupuje entry levela to nie stac go na cos z sredniej klasy albo nie jest mu to potrzebne, a jesli tak to lepiej zainwestowac to 1000zl w chociaz jeden dobry obiektyw a nie smigac z turbo wypasionym body z podpietym do niego kiciorem ktorego jakosc powyzej 30mm zna chyba kazdy uzytkownik canona ;)
rozumiem ... znaczy się masz 350D i czekałeś na niewiadomo co 450D .. klasyk wogóle ... liczyłeś na to ze 450D bedzie jak 40D ... a tu zaskoczenie bo to w sumie nadal linia XXXD i nie spełnia wszystkich pokładanch oczekiwań bo juz się czlowiek obył i wie w czym róznica....
ile kolega ma lat? bo mnie to juz niezbyt grzecznie ciekawi? .... zastanawiajac się właściwie żadna z odpowiedzi nie jest korzystna ....
kiciorem ktorego jakosc powyzej 30mm zna chyba kazdy uzytkownik canona ;)
ja znam i nawet kiedyś odkryłem, że mój na 55mm miał lepszą jakość niż na 18mm ;)
a z realną oceną 450d musicie chyba poczekać aż ukaże się w sklepach :)
No niestety juz nie stac mnie na zmiane, jedzie do mnie 40D a 350ka w zupelnosci mi wystarczy jako zapasowe body ;)
Oho... to już widzę Twoje posty klasy "w 40D do d* jest to to i to" , może prewencyjnie bana dam ;) .
a z realną oceną 450d musicie chyba poczekać aż ukaże się w sklepach :)
Kupić 450 to nie problem. Jest w sklepach, na aukcjach. Wszystkie niedoskonałości wyjdą po jakimś czasie użytkowania. I tak wydaje mi sie, że jak ktoś już kupił ten aparat to będzie, przynajmniej przez pewien czas, bronił go i nie widział jego wad. Tacy już jesteśmy.
Kupić 450 to nie problem. Jest w sklepach, na aukcjach.
Tak?? tylko dziwne że nikt go jeszcze w ręce nie miał - ma być dostępny za parę tygodni - teraz to wszyscy "sprzedają" - czyli zbierają zamówienia..
Tak?? tylko dziwne że nikt go jeszcze w ręce nie miał - ma być dostępny za parę tygodni - teraz to wszyscy "sprzedają" - czyli zbierają zamówienia..
Nawet na CB ktoś pisał, że na czwartek może być, a u innych to mac 2 tygodnie. Ale nie to było sensem mojej wypowiedzi. Chodziło mi bardziej o to ze zaraz po kupnie nie wyjdą się wszystkie niedociągnięcia, tylko potrzeba będzie na to czasu.
rozumiem ... znaczy się masz 350D i czekałeś na niewiadomo co 450D .. klasyk wogóle ... liczyłeś na to ze 450D bedzie jak 40D ... a tu zaskoczenie bo to w sumie nadal linia XXXD i nie spełnia wszystkich pokładanch oczekiwań bo juz się czlowiek obył i wie w czym róznica....
mylisz sie :) nigdy nie czekalem na 350D bo widzac co jest w 400D domyslilem sie ze 450D ni bedzie niczym specjalnym, mialem zamiar kupic 30ke ale padlo na 40ke, coprawda umiejscowienie przyciskow mi nie bardzo odpowiada ale to pewnie kwestia przyzwyczajenia, za to nadrabia parametrami ktore sa faktycznie do wykorzystania ...
Vitez jesli to pozwoli Ci spac spokojnie to mnie banuj, moj swiat sie tym nie zawali tylko nie widze powodu ;)
W przyszłym tygodniu ma już być dostępny. Ja chyba jednak będę sie starał sprowadzić 40D z USA. Ceny u nich są o wiele niższe.
tylko nie zapomnij o braku gwarancji i oplatach celnych :P
tylko nie zapomnij o braku gwarancji i oplatach celnych :P
Nie dopisałeś jeszcze 22% VAT ;)
laczne koszty celne w raz z vatem to niecale 50% wartosci przewozonego sprzetu :P No chyba ze masz kogos kto siedzi w stanach ponad rok i ma prawo do tzw. mienia przesiedlenczego a aparat Ci przywiezie jako takowe to nie placisz grosza :)
No wlasnie na taka opcje sie czaje ;)
Kolekcjoner
03-03-2008, 00:07
laczne koszty celne w raz z vatem to niecale 50% wartosci przewozonego sprzetu :P No chyba ze masz kogos kto siedzi w stanach ponad rok i ma prawo do tzw. mienia przesiedlenczego a aparat Ci przywiezie jako takowe to nie placisz grosza :)
vat 22%, cło w UE 2.5% - coś chyba nie bardzo z tym 50% :rolleyes:?
co w UE tak, ale mowa o sciaganiu sprzetu ze stanow ;) azja i stany sa objete wyzszymi oplatami niz handel wewnatrz-europejski jesli chodzi o elektronike, dlatego mimo niskiej ceny dolara nie oplaca sie tak bardzo import zza oceanu jesli chcesz to robic legalnie :)
No to ja mam konkretne pytanie:
40D vs 450D (zalezy mi na spot, i dobrym iso).., i cholender moja poprzednia pucha padla.., i nie mam zamiaru jej naprawiac.., wiec potrzebuje cos kupic.
40D - cena po cashbecku 3300 - 540 = 2760
450D - 2400zl (jest dostepny w krakowie.., dzisiaj bylem w sklepie i widzialem go na wlasne oczy.., a nawet 'macalem' :) )
Roznica w cenie.., mala.., 360zl..
A moze olac to wszystko i kupic taniego 400D...(ale nie ma spot'a..:( a mi sie on czesto przydaje)
co robic ???
Chris_11
06-03-2008, 15:29
Pytanie w stylu "wybierzcie za mnie" , o czym świadczy ostatnie zdanie:
"a może olać to wszystko i kupić taniego 400D"
To najlepiej olej w ogóle lustrzanki i kup taniego kompakta.
Piszesz o konkretnej rzeczy, której brak przeszkadza Ci w 400D, a jeszcze się zastanawiasz nad wyborem.
Dodatkowo wnioskuje, że stać Cię nawet na 40D, ale 450D w zupełności Ci wystarczy.
Moja propozycja jest taka... 40D, jeśli wiesz, że wykorzystasz wszystkie jego możliwości lub 450D i przeznaczyć 360 zł na 50 f/1.8.
Skoro stać, to lepiej od razu kupić 40D. Nawet jeżeli teraz nie wykorzysta pełni możliwości, to za rok-dwa może żałować że nie kupił.
virtuss miałam podobny dylemat i w końcu zdecydowałam się na 40D:)
dzisiaj zamawiam :D
No to ja mam konkretne pytanie:
40D vs 450D (zalezy mi na spot, i dobrym iso) (...)
W tych dwóch elementach nie ma między tymi body różnicy. Jeśli nie masz innych konkretnych wymagań a różnica w cenie dla ciebie wystarczająco mało - to 40D.
40D - cena po cashbecku 3300 - 540 = 2760
450D - 2400zl
Do czego to doszło... Żeby jeszcze teraz różnica w cenie o segment wyżej - między 40D a 1DmkIII była taka :-P
No dobra chociaż 3600 żeby miedzy 40D a 1D było już dodam to 0 na końcu kwoty :-P
marekk_ok
07-03-2008, 12:56
W czym w praktyce wersja LiveView zastosowana w 450D daje wiecej mozliwosci w porownaniu z 40D?
W czym w praktyce wersja LiveView zastosowana w 450D daje wiecej mozliwosci w porownaniu z 40D?
Mozliwosc ostrzenia bez opuszczania lustra
Za to, w przeciwieństwie do 40d, nie ma "trybu cichego". Natomiast w praktyce może okazać się, że migawka 450d jest i tak cichsza od 40d :D
marekk_ok
07-03-2008, 14:19
Mozliwosc ostrzenia bez opuszczania lustra
To wiem, moje pytanie jest jak to mozna przelozyc na praktycznosc (szybciej, dokladniej, wieksze mozliwosci zastosowania, wygoda itd..?)
Nie uzywalem takiego "ficzera" wiec tutaj jestem "zielony".
Moze powinienm sobie umiec to wyobrazic, sam "wydedukowac" lecz sorry ale chyba nie potrafie.
Tutaj mogę podać przykład z własnego podwórka. Czasami przydałby mi się LV, aby nie płoszyć zwierzyny fotografowanej z bliska (lustro w 40d strasznie kłapie). O ile na ogniskowych bliskich standardu można poradzić sobie ostrząc ręcznie (także przy użyciu powiększenia 5x i 10x), to przy 300mm jest to dla mnie awykonalne (mimo właczonego IS obraz lata strasznie). I wtedy (teoretycznie) przydałaby mi się możliwość ostrzenia taka jak w 450d (detekcja kontrastu). Ale zaznaczam, teoretycznie, bo jak to się w praktyce sprawuje, to nie wiem (na pewno nie jest ultraszybkie).
marekk_ok
07-03-2008, 14:42
jotes25 - dzieki.
Czyli jak dobrze rozumiem musimy poczekac na kogos z 450D aby przetestował i nam "ujawnił" jak w praktyce dziala ostrzenie wykorzystujace detekcje kontrastu - szybkosc, dokladnosc?
Najlepiej samemu sprawdzić w sklepie. Każda opinia jest subiektywna. Poza tym, mam wrażenie, że na użytkowników 450d będziemy dłuuugo czekać. Chodziły słuchy, że Canon ma dać funkcję AF w LV w nowym firmware do 40d, ale póki co to o tym cicho.
marekk_ok
07-03-2008, 15:22
Najlepiej samemu sprawdzić w sklepie. Każda opinia jest subiektywna. Poza tym, mam wrażenie, że na użytkowników 450d będziemy dłuuugo czekać. Chodziły słuchy, że Canon ma dać funkcję AF w LV w nowym firmware do 40d, ale póki co to o tym cicho.
Pytanie tylko czy 40D ma takie techniczo/konstrukcyjne mozliwosci - czy sam firmware bedzie wystarczajacy?
Pytanie tylko czy 40D ma takie techniczo/konstrukcyjne mozliwosci - czy sam firmware bedzie wystarczajacy?
Prawie na pewno.
marekk_ok
07-03-2008, 15:39
Prawie na pewno.
Jesli tak to nasuwa sie pytanie dlaczego nie wlaczyli tego?
Czyzby jakis plan marketingowy segementacji "ficzerow" - i dla segmentu xxxD to moze byc zainstalowane lecz dla segmentu xxD to juz niekoniecznie?
Lub jednak brakuje czegos "fizycznie" wewnatrz puszki aby to uruchomic?
Pożyjemy, zobaczymy. Tradycja jest taka, że Canon raczej nie daje nowych funkcji w kolejnych wersjach firmware, więc może trzeba będzie poczekać do 50d...
A póki co Canon dorzucił dwa nowe przykłady zdjęć z 450d. Oba na ISO 100 :D
Kolekcjoner
07-03-2008, 21:34
Za to, w przeciwieństwie do 40d, nie ma "trybu cichego". Natomiast w praktyce może okazać się, że migawka 450d jest i tak cichsza od 40d :D
W tym trybie silent to raczej trudno sobie wyobrazić coś cichszego ale może? I pytanie czy konstrukcja migawki w 450D będzie dawać takie możliwości jak ta w 40D?
A póki co Canon dorzucił dwa nowe przykłady zdjęć z 450d. Oba na ISO 100 :D
Czemu nie dadzą czegoś na wyższych iso - czyżby się bali ;)?
Czemu nie dadzą czegoś na wyższych iso - czyżby się bali ;)?
O, na pewno! Że wszyscy właściciele piątek i jedynek przerzucą się ciupasem na nowego trabanciaka :mrgreen: A maj już za pasem...
Kolekcjoner
07-03-2008, 22:52
O, na pewno! Że wszyscy właściciele piątek i jedynek przerzucą się ciupasem na nowego trabanciaka :mrgreen: A maj już za pasem...
No wiesz marek z tymi 10MPx wygląda przy nim marnie ;):mrgreen:.
No wiesz marek z tymi 10MPx wygląda przy nim marnie ;):mrgreen:.
No dokładnie, więc jak się jeszcze okaże, że ISO w trabancie to wymiot (w sensie, że wymiata ;))... ceny piątek już lecą na łeb, na szyję, nie? :)
PS
Żeby nie było, że całkiem zmyślam: http://forums.dpreview.com/forums/readflat.asp?forum=1032&thread=27021666
Kolekcjoner
08-03-2008, 00:22
No dokładnie, więc jak się jeszcze okaże, że ISO w trabancie to wymiot (....)
No na to bym mógł postawić :mrgreen: :lol:.
W ogóle jeszcze co do SilentMode w 40D to podobno(ba nawet instrukcja tak twierdzi!) w LV i SM nie ma zdjęc seryjnych a ja jakoś mam:roll:
Czy wiadomo już, chociaż w przybliżeniu, kiedy ten model pojawi się w sprzedaży? W sklepach co tydzień mówią, że będzie za tydzień.
pixelfreak
10-03-2008, 03:53
Czy wiadomo już, chociaż w przybliżeniu, kiedy ten model pojawi się w sprzedaży? W sklepach co tydzień mówią, że będzie za tydzień.
Tez jestem tego ciekaw, zastanawiam sie czy brac 400d, czy czekac na 450. :)
Kto mi wyjaśni jak to jest z gripem? Uparcie w sklepach internetowych twierdzą, że będzie to grip od 400D . tylko jakim cudem tak ma być jak do 450d są calkiem nowe baterie o innym ksztalcie i innej pojemności. ktoś posiada jakieś info ?
Kolekcjoner
10-03-2008, 16:05
Kto mi wyjaśni jak to jest z gripem? Uparcie w sklepach internetowych twierdzą, że będzie to grip od 400D . tylko jakim cudem tak ma być jak do 450d są calkiem nowe baterie o innym ksztalcie i innej pojemności. ktoś posiada jakieś info ?
Całkiem nowy grip BG-E5 (http://a.img-dpreview.com/news/0801/canon/canon_450d_gripFr.jpg):
http://www.dpreview.com/news/0801/08012415canoneos450dchanges.asp - na dole.
no ok, tylko skąd ta informacja o gripie za 400D ? nie rozumiem tego. jakaś cena - choć pewnie przypuszczam ,że będzie to jakieś 300zl.
no ok, tylko skąd ta informacja o gripie za 400D ?
Spytaj autorów tych [dez]informacyj? ;)
Kolekcjoner
11-03-2008, 01:56
no ok, tylko skąd ta informacja o gripie za 400D ? nie rozumiem tego. jakaś cena - choć pewnie przypuszczam ,że będzie to jakieś 300zl.
No to już jakby nie mój problem ;).
Jak nie wierzysz dpreview to może uwierzysz jak zobaczysz to na stronie producenta (http://web.canon.jp/imaging/eosd/eosdigital4/03.html#05).
Rafał Gutowski
11-03-2008, 09:35
Tutaj jest kilka sampli...
http://www.egika.de/download/450D/IMG_3918.JPG
http://www.egika.de/download/450D/IMG_3919.JPG
http://www.egika.de/download/450D/IMG_3920.JPG
http://www.egika.de/download/450D/IMG_3921.JPG
http://www.egika.de/download/450D/IMG_3922.JPG
http://www.egika.de/download/450D/IMG_3923.JPG
http://www.egika.de/download/450D/IMG_3924.JPG
http://www.egika.de/download/450D/IMG_3925.JPG
http://www.egika.de/download/450D/IMG_3926.JPG
http://www.egika.de/download/450D/IMG_3927.JPG
Zaznaczam, że nie są to moje zdjęcia, a linki do nich znazłem na www.dslr-forum.de
dickory dare
11-03-2008, 12:35
takie ładne iso1600? mam wrażenie, że wygląda lepiej niż w 400D.
Ciekawe kto te zdjęcia opublikował. Jeżeli zwykły user to przydały by się zdjęcia w różnych otoczeniach. A jeżeli ktoś związany z firmą, to nie ma się co podniecać, bo prawdziwe zdjęcia wyjdą raczej inaczej.
Ale faktycznie ładnie zdjęcia wyglądają przy takim ISO.
Kolekcjoner
11-03-2008, 16:51
Tutaj jest kilka sampli...
http://www.egika.de/download/450D/IMG_3918.JPG
http://www.egika.de/download/450D/IMG_3919.JPG
http://www.egika.de/download/450D/IMG_3920.JPG
http://www.egika.de/download/450D/IMG_3921.JPG
http://www.egika.de/download/450D/IMG_3922.JPG
http://www.egika.de/download/450D/IMG_3923.JPG
http://www.egika.de/download/450D/IMG_3924.JPG
http://www.egika.de/download/450D/IMG_3925.JPG
http://www.egika.de/download/450D/IMG_3926.JPG
http://www.egika.de/download/450D/IMG_3927.JPG
Zaznaczam, że nie są to moje zdjęcia, a linki do nich znazłem na www.dslr-forum.de
Tylko czy to prawda?
takie ładne iso1600? mam wrażenie, że wygląda lepiej niż w 400D.
I chyba lepiej niż w 40D. Hmmm.... ciekawe jak wyglądają RAW-y?
I chyba lepiej niż w 40D. Hmmm.... ciekawe jak wyglądają RAW-y?
Moim zdaniem też wyglądają lepiej niż z 40d. Chociaż nie wiem czy po włączeniu odszumiania w 40d nie będzie podobnie. Zresztą należy się spodziewać dość intensywnego odszumiania w 450d.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
A przy okazji, to mam nadzieję, że sprzedaż 450d rozwinie szybko skrzydła, bo mam ochotę sprawić sobie 18-55 IS do mojego 40d, a nie zamierzam płacić za niego ~600 PLN :D
krzysiek29
12-03-2008, 10:56
Jakieś próbki z 450D ISO 1600
http://www.dslr-forum.de/showthread.php?t=299673
jak dla mnie.., to iso 1600 całkiem przyzwoite. Bez rewelacji.., ale też bez jakiegoś zawodu. Jak na 12mp to calkiem dobre wyniki (w sensie, zwiekszyli ilosc mp.., a ilosc szumow zostala podobna.., czyli nie jest zle).
Pawel
Przed chwila popatrzylem jeszcze na te zdjecia w noise ninja2, i ich indeks szumow, wychodzil bardzo przyzwoicie/ ~17-33.
Co jezeli wezmie sie rowniez losowe zdjecia z 40D z iso 1600.., to srednio ich szumy sa > ~40..
jak dla mnie to bardzo dobre wyniki.
(i tak wiem, ze te moje "testy" sa bardzo nieobiektywne.., ale cos tam pokazuja).
pzdr,
Pawel
Tak jak pisałem w innym wątku, spodziewałbym się, że te zdjęcia z 450d są mocno odszumione.
http://www.optyczne.pl/818-nowość-Canon_EOS_450D_-_jeszcze_trzeba_poczekać.html
W Amazonie jest dopiero 27 April. Chyba male szanse, ze go zobaczymy w marcu.
Czym ugryzc raw-y z 450D?
Mam kilka fotek ale nic tego nie otwiera...
Tomasz1972
16-03-2008, 12:36
Na cd poszukaj :)
"Support for the following cameras has been added from Camera Raw 4.3 to 4.4 and Lightroom 1.3 to 1.4
Canon
EOS 450D (Digital Rebel XSi/EOS Kiss X2)
(...)"
(:
Nie zauwazyc Camera Raw 4.4....chyba wczorajszy jeszcze dzisiaj jestem...
Dzieki:)
ISO 400, 800 i 1600 - wyplute z RAW-a przez PS z ustawieniami domyslnymi.
http://www.pbase.com/kupczakzywiec/450d_sample
Wg mnie jak na ISO 1600 - szumy są do zaakceptowania. Ważne, że jest utrzymana poprawna kolorystyka i zakres tonalny.
A coś więcej o tych samplach, a raczej sposobie ich otrzymania? Bo szum chrominancji na 1600 jest bardzo mały, więc wydaje mi się, że zdjęcie było odszumiane albo przez korpus albo później przez soft?
też byłem nieco zdziwiony niskim szumem na 1600; ale ostrość "ostych" fragmentów nie powala
ISO 400, 800 i 1600 - wyplute z RAW-a przez PS z ustawieniami domyslnymi.
http://www.pbase.com/kupczakzywiec/450d_sample
Teraz doczytałem :oops:
Zatem wygląda na to, że puszka musiała intensywnie odszumić.
Nie zdziwiłbym się, gdyby w 450d było High ISO Speed Noise Reduction domyślnie włączone. Albo jeszcze inna, nawet mocniejsza redukcja szumów bez możliwości jej kontrolowania?
Zdjecia zrobilem wczoraj na targach foto w Łodzi.
Takjak pisalem, wyciagniete z RAW-a na ustawieniach domyslnych w PS. Nic nie robione ze zdjeciami.
Jaki by byl sens zamieszczania zdjec odszumionych....
Tak wygladaja w kwesti szumow bardzo ladnie ale jak widac cos za cos - ostroscia nie grzesza.
Ale obiektywnie trzeba powiedziec ze jest bardzo dobrze - pokusilbym sie o stwierdzenie ze jest lepiej niz w 40D i to sporo.
a jak wrażenia z "trzymania"? jaki wizjer? może być? :)
marekk_ok
16-03-2008, 22:11
- pokusilbym sie o stwierdzenie ze jest lepiej niz w 40D i to sporo.
Lepiej sporo niz w 40D?
a jak wrażenia z "trzymania"? jaki wizjer? może być? :)"Trzymanka" taka jak w 400D - moze cos lepiej ale niewiele.
Podobnie z wizjerem - z tym ze juz troszke odwyklem od 350/400D wiec moge sie mylic.
Lepiej sporo niz w 40D? Mysle ze lepiej zwlaszcza ze rozdzielczosc ma wyzsza.
Tak na marginesie 40D to chyba pierwsze body ktore jesli chodzi o jakosc obrazowania nie jest lepsze od poprzednika czyli 30D...
Mnie pod tym wzgledem rozczarowalo.
Wracajac do 450D - wyglada to dobrze i przy tej cenie i funkcjonalnosci mysle ze bedzie szedl jak cieple buleczki.
Mnie te sample się nie podobają. Poziom szumu jest znacznie niższy niż w 40d, to prawda. Ale poza tym rażą brakiem szczegółów i ostrości. No nic, na podstawie kilku zdjęć nie ma co wyrokować o aparacie...
Kolekcjoner
17-03-2008, 02:37
Mnie te sample się nie podobają. Poziom szumu jest znacznie niższy niż w 40d, to prawda. Ale poza tym rażą brakiem szczegółów i ostrości. No nic, na podstawie kilku zdjęć nie ma co wyrokować o aparacie...
Choroba wie jak to jest? W 40D też był na początku płacz i zgrzytanie zębów że mydło.
marekk_ok
17-03-2008, 10:05
... Poziom szumu jest znacznie niższy niż w 40d, to prawda. ...
Jesli tak jest w istocie, to nasuwa sie pytanie dlaczego Canon troche strzela sobie "samoboja" - gdyz w duzej czesci swoja sile marketingu/sprzedazy opiera na niskich szumach swoich puszek.
40D jest stosunkowo nowym produktem, za ktorym wypuszcza 450D (z nizszego segmentu) z mniejszymi szumami?
Ciekawe jak w portfolio Canona wyglada sprawa przychodow % w podziale na segmenty xD, xxD, xxxD?
Kolekcjoner
17-03-2008, 14:23
Jesli tak jest w istocie, to nasuwa sie pytanie dlaczego Canon troche strzela sobie "samoboja" - gdyz w duzej czesci swoja sile marketingu/sprzedazy opiera na niskich szumach swoich puszek.
40D jest stosunkowo nowym produktem, za ktorym wypuszcza 450D (z nizszego segmentu) z mniejszymi szumami?
Ciekawe jak w portfolio Canona wyglada sprawa przychodow % w podziale na segmenty xD, xxD, xxxD?
Może jeszcze trochę poczekajmy z wnioskami :).
Co do portfolio to 400D jest produkowane ok. 180 tyś szt miesięcznie, 40D - 70 tyś ale to dane z zeszłego roku. Biorąc pod uwagę popularność 40D mogło się to zmienić.
marcin123
17-03-2008, 16:16
Prośba do Pawła, ACR 4.4 ma standardowo włączone odszumianie chrominancji o 25%, możesz zamieścić sample bez tego odszumiania i zmniejszyć stopień kompresji w ISO 400 i 1600?
Tutaj kolejne sample przy użyciu 450d i 18-55 is:
http://www.google.com/translate?u=http%3A%2F%2Fdc.watch.impress.co.jp%2F cda%2Freview%2F2008%2F03%2F18%2F8129.html&langpair=ja%7Cen&hl=en&ie=UTF8
Nie wiem czy dobrze widziałem, ale czy 450D w serii robi tylko 6 RAW? To o 4 klatki gorzej niż jego poprzednik 400D. Może się mylę, ale to może sugerować taki sam bufor (a może nawet mniejszy) przy większej rozdzielczości matrycy.
Nie wiem czy dobrze widziałem, ale czy 450D w serii robi tylko 6 RAW? To o 4 klatki gorzej niż jego poprzednik 400D. Może się mylę, ale to może sugerować taki sam bufor (a może nawet mniejszy) przy większej rozdzielczości matrycy.
Dokładnie. Za to dzięki szybszemu DIGICowi wypluwa więcej JPGów w serii.
Kolekcjoner
18-03-2008, 23:58
Nie wiem czy to też nie jest element pozycjonowania tego body. Przecież nikt mi nie wmówi, że przez dodanie jednej kości pamięci zbiednieją ;):rolleyes:.
Nie wiem czy to też nie jest element pozycjonowania tego body. Przecież nikt mi nie wmówi, że przez dodanie jednej kości pamięci zbiednieją ;):rolleyes:.
Tak chyba musi byc, trzeba sztucznie wypychac 40d na prowadzenie... Tak sie konczy taka nie logiczna polityka gdzie nizej pozycjonowany model ma kluczowe cechy lepsze niz teoretycznie ten wyzszy.
Kolekcjoner
19-03-2008, 05:09
Tak chyba musi byc, trzeba sztucznie wypychac 40d na prowadzenie... Tak sie konczy taka nie logiczna polityka gdzie nizej pozycjonowany model ma kluczowe cechy lepsze niz teoretycznie ten wyzszy.
Chyba trochę przesadzasz. Postęp jest teraz tak szybki, a konkurencja tak duża, że nie sposób wszystko idealnie zaplanować. Do tego body nie są projektowane równolegle wszystkie modele tylko wymiana następuje stopniowo cały czas. To zawsze będzie powodowało takie zawirowania i dlatego coś muszą z tym robić - najczęściej poprzez wyciananie :(.
Poza tym z tą kluczową lepszością 450D nad 40D to jeszcze nie wiadomo do końca ;) - jeśli mowa o matrycy oczywiście :D.
robertus
20-03-2008, 18:03
bardzo niewyrazne juz bym wolal zeby bardziej szumial, najwyzsze wartosci iso jednak duzo rzadziej sie stosuje, a szumy na fotkach wg mnie i tak podobnie lub gorzej niz 40d na ISO 1600 dajcie sobie na pelny rozmiar, jednak chyba jeszcze poczekam z zakupem a swoja droga kiedy sony wypusci a300 ?
Kolekcjoner
21-03-2008, 04:44
Trochę zdjęć z 450-tki przy różnych iso.
http://dc.watch.impress.co.jp/cda/review/2008/03/18/8129.html
korona-pl
21-03-2008, 08:12
Trochę zdjęć z 450-tki przy różnych iso.
http://dc.watch.impress.co.jp/cda/review/2008/03/18/8129.html
tutaj też dają kilka fotek:
http://www.dpreview.com/news/0803/08032101canon450dgallery.asp
robertus
22-03-2008, 09:32
tutaj też dają kilka fotek:
http://www.dpreview.com/news/0803/08032101canon450dgallery.asp
Tutaj o wiele lepiej :-) 450d ma byc pod koniec marca wg. sklepow ktore o to pytalem... bedzie OK :) iso 800 a iso 100 prawie bez roznicy
panna hanna
23-03-2008, 20:05
http://www.amazon.co.uk/Canon-Digital-Camera-18-55mm-3-5-5-6/dp/B00131Z6YA/ref=pd_bbs_1?ie=UTF8&s=electronics&qid=1206295268&sr=8-1
tutaj podano 21 kwietnia 2008... szkoda
Maly tescik 450-tki. :) Niestety tylko w wersji Japan. ;)
http://bcnranking.jp/news/0803/080319_10171p1.html
Sorki ze pisze drugi post pod rzad ale znalazlem kolejne kilka fotek z 450-ki.
http://forums.popphoto.com/camera/board/message?board.id=6&thread.id=187804
no jak dla mnie, to juz sie zdecydowalem.., nie biore 40D..
czekam cierpliwie na 450D.., wydaje mi sie ze to dobry ruch po wszystkich samplach ktore widzialem..
pzdr,
Paweł Niezgoda
Ja własnie planuje przesiadkę z G6 na 450D i cierpliwie czekam, na komputronik.pl jest napisane ze wysyłki towaru 8 kwietnia.
Jestem aktualnie w anglii i tutaj na niego poluje ale niestety jak narazie tylko zamowienia mozna skladac. W kazdym sklepie sa inne daty, poczawszy od 8 do 21 kwietnia ale z tego co ostatnio pisza to ma byc w drugim tygodniu kwietnia, wiec prawdopodobnie wlasnie tego 8-go. :D juz sie nie moge doczekac. Mam juz na oku BODY za 449 funtow ale zobaczymy czy ta cena sie nie zmieni jak 450-ka wreszcie trafi na pólki sklepowe. Oby nie.
a jestes moze w londynie ?
jezeli tak to daj znac w ktorym sklepie ma byc za taka kaske..., bo wszedzie widzialem ja drozej..
pzdr,
Paweł
Paweł Niezgoda - Fotografia ślubna, ciąża, chrzest (http://niezgoda.com.pl)
Kolekcjoner
26-03-2008, 17:26
jezeli tak to daj znac w ktorym sklepie ma byc za taka kaske..., bo wszedzie widzialem ja drozej..
pzdr,
Paweł
http://www.camerapricebuster.co.uk/prod635.html
Sorki ze pisze drugi post pod rzad ale znalazlem kolejne kilka fotek z 450-ki.
http://forums.popphoto.com/camera/bo...read.id=187804
no jak dla mnie, to juz sie zdecydowalem.., nie biore 40D..
czekam cierpliwie na 450D.., wydaje mi sie ze to dobry ruch po wszystkich samplach ktore widzialem..
Nie wiem czy niektorzy zauważyli ale te sample to nie są do końca sample prosto z puszki. Po wpisach ver. english można się doczytać,że cześć zdjęć została w jakimś tam stopniu podkręcona.Kolorki itp. Ja z opinią wolałbym się wstrzymać aż będzie można zobaczyć sample prosto z aparatu a nie po softwarowym podkręcaniu:) To nie odwzorowuje 100% pracy aparatu.
pzdr,
Paweł
Paweł Niezgoda - Fotografia ślubna, ciąża, chrzest (http://niezgoda.com.pl)
Nie, jestem w Bradford ale wlasnie na tej stronie co podal "kolekcjoner" znalazlem za taka kaske. Ale nic pewnego z ta cena, moze to jakas podpucha tylko. Narazie czekam cierpliwie na pojawienie sie 450-tki a pozniej bede myslal za ile kupic. :P
lokowaty
29-03-2008, 00:59
Witam!
Również myślę o zmianie puszki i bardzo prawdopodobne że bedzie to 450D.
Zgadzam sie iż należy uzbroic sie w cierpliwość bo nie wiadomo czy Canon z czymś nie przedobrzy i pierwsze sztuki będą wracać...Myślę że tak po dwóch miechach od pojawienia się w sprzedaży u szanującego się allegrowicza, będę go brał.
P.S Ma ktos adresy sklepów Jessops w UK, jakiś podział miastami?
może ten link pomoże: klik (http://www.ukcamera.com/towns/london.htm)
Pzdr!
mario345
29-03-2008, 11:02
Nie, jestem w Bradford ale wlasnie na tej stronie co podal "kolekcjoner" znalazlem za taka kaske. Ale nic pewnego z ta cena, moze to jakas podpucha tylko. Narazie czekam cierpliwie na pojawienie sie 450-tki a pozniej bede myslal za ile kupic. :P
Witam !
Odradzam kupno aparatu zesklepu 7dayshop.com - body eos 450d za 449 funtów.Nie jest to pewne źródło, bardzo trudny jest kontakt z tym sklepem, długo się czeka na przesyłke i nie zawsze dochodzi i często nie dają gwarancji na UK ( tylko USA ). Kolega kupił uszkodzony aparat, odesłał go i czeka już 4 tygodnie i nic. Czytałem opinie na teamat tego sklepu i nie są one dobre.
Polecam sklep, jest troszke drożej ale zdecydowanie bezpieczniej :) :
http://www.equipmentexpress.co.uk/shop/acatalog/Canon_EOS_450D__C.html
Pozdrawiam
ArminoTauruS
29-03-2008, 12:18
Witam, też mam zamiar kupić 450D, ale w Polsce ;) (pracuję w firmie, która jest dystrybutorem Canona). na rynek ma wejść 8 kwietnia, pierwsza cena bedzie zawyżona, podobnie było z 400D, jak wszedł był w podobnej cenie jak 450d, a w ciągu roku spadła cena ok 1000 zł. ja poczekam z miesiąc, kupię jak nie będzie za dużo informacji o wadliwych puszkach.
kupię jak nie będzie za dużo informacji o wadliwych puszkach.
Ale masz świadomość że ludzie jak już piszą to tylko o problemach? Bo po co pisać "kupiłem i jest OK" . Tak więc jak zwykle będzie kupa wątków "problem z 450D - pomocy" a będzie to znikomy ułamek procenta sprzedanych puszek...
mor_feusz
29-03-2008, 19:51
P.S Ma ktos adresy sklepów Jessops w UK, jakiś podział miastami?
http://www.jessops.com/Services/Storefinder/default.aspx
ArminoTauruS
30-03-2008, 01:12
będzie kupa wątków "problem z 450D - pomocy"
wątków na pewno będzie mnóstwo i wiem że wady/uszkodzenia się zdarzają (kupiłem swego czasu S5 IS i miałem od razu pixele na zdjęciach, spotkałem się też z zablokowaną przysłoną), ale też w moim przypadku liczę na jakieś wieści od Canon Polska, jak się sprawy mają z nowym modelem.
Kolejna porcja zdjec z 450-tki. ;)
http://michal.lindner.sk/EOS450D/
Znalazlem kolejne fotki i jestem pewien ze sa one czyste bez zadnych retuszy. Prosto z 450-tki :] Polecam pierwsza galerie, zdjecia naprawde ladniutkie robi.
http://onion407.multiply.com/photos/album/11
http://onion407.multiply.com/photos/album/10
Znalazlem kolejne fotki i jestem pewien ze sa one czyste bez zadnych retuszy. Prosto z 450-tki :] Polecam pierwsza galerie, zdjecia naprawde ladniutkie robi.
http://onion407.multiply.com/photos/album/11
http://onion407.multiply.com/photos/album/10
Pomniejszone sa, a mimo tego delikatnie mowiac tak srednio ostre :)
Kolekcjoner
03-04-2008, 03:42
Pomniejszone sa, a mimo tego delikatnie mowiac tak srednio ostre :)
Może źle pomniejszone 8).
Mam ten aparat w domu na "testach". Pierwsze wrażenia są takie, że nowy kit jest całkiem OK. Nowy aparat też całkiem nieźle daje sobie radę. W fotoaparacikach.pl było kilka sztuk i "poszły jak woda". Dzisiaj ma tego dojechać więcej.
Wracając do aparatu mam zamiar sprawdzić go na stałkach. Wieczorkiem zapodam kilka sampli.
W Saturnie byly conajmniej trzy sztuki do wziecia. Nie podam ceny bo nie sprawdzilem.
W MM sprzedaja na sztuki ten nowy kitowy obiektyw, niestety sporo chca 799
MODSezam
03-04-2008, 12:16
Cena w Saturnie 2999zł, w Gdańsku jest przynajmniej 9 szt.
W większkości Media Markt w Polsce ten aparat jest już dostępny od ręki. Np. w obydwu Poznaniach maja po 10 sztuk na stanie :) Kto pierwszy ten lepszy...
W sklepie http://www.fotoaparaciki.pl/ jest do dostania za 2799,-
Moje pierwsze uwagi są takie, że aparat jest ciekawą propozycją na pierwszą lustrzankę. O tej jakości zdjęć Sony A350 może śnić, obiektyw jest zaskakująco poprawny a "powolne ostrzenie" przy podglądzie na żywo działa bezbłędnie.
W sklepie http://www.fotoaparaciki.pl/ jest do dostania za 2799,-
toż za 200 zł więcej można nabyć 40d po cashbacku :/ bez sensu trochę.
toż za 200 zł więcej można nabyć 40d po cashbacku :/ bez sensu trochę.
Co jest bez sensu? Robienie zdjęć gołym 40D z pewnością jest bez sensu. Cena 2799 obejmuje też tego nowego kita ze stabilizacją.
Co jest bez sensu? Robienie zdjęć gołym 40D z pewnością jest bez sensu. Cena 2799 obejmuje też tego nowego kita ze stabilizacją.
no to faktycznie różnica po odjęciu wydmuszki kolosalna ;)
heh.., dyskusji na temat 40D czy 450D bylo juz duzo..
I jeden i drugi aparat ma zalety. Ja bym wcale nie stawial 40D duzo wyzej niz 450D (ma lepszego AF i robi wiecej zdjec).., Lepszy AF pewnie kazdego zadawala.., a co do szybkosci zdjec to juz kwestia indywidualna.
Jakos zdjec obu porownywalna.., a nawet co widac na samplach.., iso 1600 w 450D jest lepsze. (do tego poreczniejszy.., wiem wiem kwestia dyskusyjna.., LV z focusem przez contrast detection)..., itd.
nie ma sensu sie rozpisywac.., ani klocic ktory lepszy..
Dla jednego ten dla innego tamten. Oba to super aparaty.
Wiec mowienie ze branie 450D jest bez sensu.., to dopiero bez sensu gadanie..
Nie mówię, że branie 450 jest bez sensu, tylko pozycjonowanie cenowe jest zdeczko bez sensu ;)
mathom - ale 450D to jest nowość ;) więc początkowa cena jest trochę zawyżona. Za jakiś czas się wyrówna. A tak naprawdę to 40D jest teraz po prostu tanie, dużo tańsze niż 20d i 30D (zwłaszcza, że to cały czas świeży aparat!) No i jakby nie patrzeć to cena 40D w bardzo krótki czasie spadała o ok. 1500 zł...
O sii. Najwyższy czas się przesiąść :roll:
heh.., dyskusji na temat 40D czy 450D bylo juz duzo..
I jeden i drugi aparat ma zalety. Ja bym wcale nie stawial 40D duzo wyzej niz 450D (ma lepszego AF i robi wiecej zdjec).., Lepszy AF pewnie kazdego zadawala.., a co do szybkosci zdjec to juz kwestia indywidualna.
inne "sprawy indywidualne", ktore sympatycy trabantow skwapliwie pomijaja milczeniem to:
celowniczek, w ktorym g... widac, o ostrzeniu recznym laskawie zapominajac
joystick w stylu playstation zamiast ludzkiego kolka kontrolnego
rozmiareczek
plastikowa obudóweczka
pare dobrych dg masy mniej
dobra, wiecej nie pisze, bo znowu bedzie, ze jade po quasi-aparatach :mrgreen:
sniper88
03-04-2008, 19:34
inne "sprawy indywidualne", ktore sympatycy trabantow skwapliwie pomijaja milczeniem to:
celowniczek, w ktorym g... widac, o ostrzeniu recznym laskawie zapominajac
joystick w stylu playstation zamiast ludzkiego kolka kontrolnego
rozmiareczek
plastikowa obudóweczka
pare dobrych dg masy mniej
dobra, wiecej nie pisze, bo znowu bedzie, ze jade po quasi-aparatach :mrgreen:
Joystick-kwestia gustu/przyzwyczajenia;)
obudowa-40D z zewnatrz tez jest platikowy, a aparatem malo kto rzuca:p
mniejsza masa to akurat moze byc zaleta:)
MARANTZ to kiedy beda te foteczki testowe ?? :D
Tymczasem, co nie było trudno przewidzieć, rozpoczęło się dzielenie kitów 450d i nowy 18-55 IS można już kupić na allegro poniżej 5 setek. Moim zdaniem ten obiektyw jest wart 200-300 złotych i do tylu pewnie spadnie cena, gdy sprzedaż 450d osiągnie apogeum.
Manual po angielsku, bo chyba nie bylo wczesniej:
http://gdlp01.c-wss.com/gds/0300000933/EOSRXSi-EOS450D_EN.pdf
margo7355
04-04-2008, 11:16
Mam małe pytanie-kluczowa sprawa dla body to szybki i celny autofocus- czy ktoś wie jak jest z autofocusem w 450 ,wiadomo 9 polowy ale chyba w 40d jest o wiele lepszy 9-polowy ze wszystkimi czujnikami krzyżowymi, natomiast w 450 jest tylko środkowy czujnik krzyżowy, czy jest lepszy ten autofocus niż w 400D ????
pablo0109
04-04-2008, 16:15
W 400d już jest dobry więc siłą rzeczy w 450d powinien być lepszy:) pozdrawiam
Byłem dziś przez przypadek właściwie w Media Markcie, patrze a tam 450D leży i mnie woła "wymacaj mnie", chwili się nawet nie zastanawiałem.
Pierwsze wrażenia to jest malutki i leciutki :) Cena też jest niezła 2999 z kitem. W maju kupuje :)
W Agito jest z kitem za 2599. A to dopiero poczatek. Wystarczy spojrzec na cene 350D.
ja dzis kupilem za 2300 body. I juz sie bateria laduje.., bo padla po zabawie :)
pierwsze wrazenia super! :) Fakt ze wybieralem go z kilku sztuk i dobieralem do szkla.., ale jak na razie wyglada bardzo dobrze..
a co do ceny.., to na bank bedzie szybko spadac..., ale w miesiac to ja wiecej nim zarobie niz mu cena spadnie :D
pzdr,
Pawel
MODSezam
04-04-2008, 21:25
jakies sample? pochwalcie sie:)
Pochwali sie ktos pierwszymi fotkami ?? :)
marekk_ok
04-04-2008, 23:54
Poczekajcie troche, niech chociaz instrukcje przeczytaja cala :-)
Mam małe pytanie-kluczowa sprawa dla body to szybki i celny autofocus- czy ktoś wie jak jest z autofocusem w 450 ,wiadomo 9 polowy ale chyba w 40d jest o wiele lepszy 9-polowy ze wszystkimi czujnikami krzyżowymi, natomiast w 450 jest tylko środkowy czujnik krzyżowy, czy jest lepszy ten autofocus niż w 400D ????
Gdybanie:
40D > 450D > 400D
margo7355
05-04-2008, 10:45
Gdybanie:
40D > 450D > 400D
ale czy na pewno ten autofokus jest lepszy niż w 400D mam wątpliwość -może to samo
KubaZowsik
05-04-2008, 12:30
Po b. krótkim "obcowaniu" z 450D + ( T 17-50; C 85 1.8 ) stwierdzam:
- AF czasami gubi się ... a wg mnie w tych konkretnych warunkach nie powinien ...
- poziom szumów jest na satysfakcjonującym - niskim poziomie /jak na trzycyfrową serię Canonów :-) /
zdjęcia ISO 1600:
a) http://zowsik.com/temp/IMG_0034.JPG
5.4 MB
b) http://zowsik.com/temp/IMG_0040.JPG
5.3 MB - autoportret w kibelku :-)
- umieszczenie przycisku zmieniającego ISO przy spuście migawki - tragiczne
- jak ktoś miał w łapce 10/20/30/40D i dla porównania weźmie 450D - to nie ma porównania ... Ale dla kobiety super
- 400D/450D - przyciski kierunkowe są bardzo słabo wyczuwalne w 450D w porównaniu do 400D.. Bez porównania też ...
- LCD - duże i wyraźne :)
- dla mnie bardzo dziwne (w porównaniu do 30D, 400D, itd.) ale nowy 450D prosto z półki miał w miarę czystą matrycę .. w porównaniu do hardcore jaki jest w nowych 30D i 400D. Ale i tak nie jest dobrze ... Od razu mówię "niektórym osobom" że przysłona F22 czy F32 to detektor syfu na matrycy - który i tak widać przy zdjęciach na przysłonach F10 itd - jakie używa się w studio ...
zdjęcie c) http://zowsik.com/temp/IMG_0028-autolevels.jpg
Pozdrawiam, Kuba.
asdfasfd
05-04-2008, 12:37
Po co kupować 450D jeżeli EOS 40D jest w tej samej cenie :confused:
Kolekcjoner
05-04-2008, 12:59
ale czy na pewno ten autofokus jest lepszy niż w 400D mam wątpliwość -może to samo
A może lepiej zadać sobie pytanie jakie to będzie miało znaczenie praktyczne?
Po co kupować 450D jeżeli EOS 40D jest w tej samej cenie :confused:
Nie porównuj tipowej ceny body 40D z kitem 450D. Jak patrzę na stronę sklepu to body 450D jest tańsze o ponad 1000PLN od body 40D.
asdfasfd
05-04-2008, 13:16
Co do kurzu w nowych aparatach: http://img202.imagevenue.com/img.php?image=93687_IMG_0550_122_20lo.jpg
Zdjęcie z 40D, wczoraj włączone po raz pierwszy. Trzeba będzie czymś to wyczyścić.
malinowski
05-04-2008, 13:27
Wczoraj byłem na cotygodniowym monitoringu wystawy Saturna (w Galerii Bałtyckiej w Gdańsku) w dziale aparaty i lustrzanki. Akurat wchodzę tam i patrzę czy nie wystawili łaskawie 400D na którego się "czaję" i wczoraj wchodzę patrzę "o czterysta pięćdziesiątka!" moje refleksje: (na wystawie była z kitem z IS)
na -
-z tym ekranem z tyłu wygląda karykaturalnie
-przycisku rozepchane po całym korpusie inaczej niż w 350
na +
-w porównaniu do stojącej obok 350tki znacznie lepiej leży w dłoniach (mam duże ręce)
-słynny "trzeszczący" plastik sprawia znacznie lepsze wrażanie
-większy wizjer
cena do niskich nie należy bo 2999 zł
ja jednak co do kupna to zdecyduję się na tą "czterysetkę"
....trzeci rok używam 350d...... jestem z niej bardzo zadowolony...... jedyne czego mi brakuje , to szybszego i celniejszego AF .....szczególnie w foceniu ptaszków i macro.....
.....wszystkie nowsze modele podobno mają AF lepszy i szybszy...... :razz:
....bądżmy przy nadziei....... :D
ArminoTauruS
05-04-2008, 23:39
Co do kurzu w nowych aparatach: http://img202.imagevenue.com/img.php?image=93687_IMG_0550_122_20lo.jpg
Zdjęcie z 40D, wczoraj włączone po raz pierwszy. Trzeba będzie czymś to wyczyścić.
jak wyczyścić tak mocne zabrudzenia?
Ktoś chciał tutaj cropów z 450D?
http://www.optyczne.pl/895-nowość-Canon_EOS_450D_-_galeria_przykładowych_zdjęć.html
Proszę :)
....tutaj też juz jest trochę fotek ...... :D
http://www.flickr.com/photos/tags/450d/
Nie porównuj tipowej ceny body 40D z kitem 450D. Jak patrzę na stronę sklepu to body 450D jest tańsze o ponad 1000PLN od body 40D.
Jakiego sklepu?
swnw
Jakiego sklepu?
swnw
foto-raj.
Za tydzien wybieram sie na połów 450-tki. Mam zamiar kupic tylko korpus i jakies szkielko dobre. Osobiscie mam juz swojego pewniaka, mianowicie "Tamron SP AF 17-50mm F2.8 XR Di ll LD Aspherical (IF)" ale nie jestem do konca pewny. Czy to dobry wybor? Zastanawialem sie tez nad "Tamron 18-250mm f3.5-6.3 Di II Lens"ale on jest za bardzo naszpikowany co odbija sie na jakosci zdjec. Dodam ze fotografuje architekture, krajobrazy, zwierzeta, rosliny, ludzi dlatego przydalo by sie jakies uniwersalne szkielko. Moze macie jakies inne propozycje ? Na szklo moge wydac tak okolo 300 funtow.
marekk_ok
06-04-2008, 23:30
... Osobiscie mam juz swojego pewniaka, mianowicie "Tamron SP AF 17-50mm F2.8 XR Di ll LD Aspherical (IF)" ale nie jestem do konca pewny. Czy to dobry wybor? .
Pewniak to pewniak :-)
Wybor jest ok, tylko sprawdz FF/BF.
Nie zawsze jest to wina szkła. Kupiłem ostatnio Tamrona 17-50 2.8 u Cichego, przetestowane przed zakupem na wszystkie strony - mam fotki testowe. Podpięte do mojego 400D dawało duży FF tylko na 50mm. Tym wiekszy im dalsza była odległość ostrzenia. To samo szkło podpiete do 450D - rewelacja. Ostre od 2.8 w całym zakresie. Dodam że na innych moich szkłach i pożyczanych(85 1.8 i 50 1.4), 400D nie ma problemów z FF i BF.
"tec" moglbys zapodac gdzies te fotki testowe ze szklem 17-50 ?? Jestem bardzo ciekaw jak to wyglada. Tym bardziej ze juz na dniach wejde w posiadanie takie zestawiku. :)
ArminoTauruS
07-04-2008, 20:26
podobno mają być też niedługo inne kity (informacja od przedstawiciela CanonPolska). Ja robiłem fotki z 18-55 ale na 400D i mi nie wystarcza, potrzebuję w sumie chyba trzech obiektywów. Do tej pory miałem kompakta S5 z 12x zoom i z dobrym ostrzeniem nawet od centymetra i wykorzystywałem jego możliwości na maxa, będzie mi brakować tego obiektywu, szukam więc czegoś ...~500mm IS, również szerokokątnego i jakiegoś do Macro, nie wiem jaki wybrać do macro, macie jakieś propozycje?
czesc. wlasnie sie zarejestrowalem. czytalem ten watek 400 czy 450 heheheh no i 30 czy 450d... smiechowe wypowiedzi. nie jestem jakims zapalonym fotografem co to lata z kamera wszedzie.zabieram aparat jak mam czas wolny i ochote. zdjecia wychodza jak jest ten moment kiedy czlowiek CHCE je robic. aparat jest tylko narzedziem. pracuje za granica w sklepie fotograficznym. sprzedaje ludziom rozne aparaty. od kompaktow po 'marki kafarki' jak je nazywam :) canon zawsze bedzie moim ulubionym aparatem nie, ze nie lubie nikona bo gorszy itp. podoba mi sie canon masa szkla dostepnego, no i menu ma lepsze... ale do rzeczy. u mnie w sklepie 450d stoi ok 1700pln. do tego mozna sobie dokupic 17-85mm is za ok 420usd na ebauy ze stanow- oem ex kit 30d. mozna biadolic o cenach dostepnosci itp. reasumujac. 1700pln eos 450d + 1200pln 17-85mm f4 IS!!!! w zaokragleniu daje to 3klocki. dla poczatkujacego gitara. ja sam posiadam 450d i pitolenie o szumach nie ma sensu. ta kamera posiada digic III a on ma dobra redukcje szumow. co do ilosci klatek heheheh 450ka robi 3,5 k/s dla mnie wystarczy. jak juz wspomnialem nie jestem zapalencem. na koniec dodam, ze nie zamienilbym na alfe200,350 czy nawet nikona d80. szklo sie liczy i moim zdaniem tylko od canona. tamrony i sigmy sa daleko z tylu.
konkluzja.
450d z min. 17-85mm is. zaden kit. te szkielka sa do d...py.
pozdrawiam serdecznie.
ArminoTauruS
08-04-2008, 15:23
... zaden kit. te szkielka sa do d...py.
pozdrawiam serdecznie.
kitowe szkła są do kitu, potwierdzam, chociaż w kicie z 450D jest obiektyw z IS, ale amatorski.
Poleci mi ktoś jakiś bardzo dobry obiektyw tele żebym zmieścił się w kwocie ok.1500?
Co myślicie o szkiełku Tamron SP AF28-300mm f/3,5-6,3 XR Di LD Aspherical [IF] Macro, pasować będzie do 450D (ff/bf)?
marekk_ok
08-04-2008, 15:32
kitowe szkła są do kitu, potwierdzam, chociaż w kicie z 450D jest obiektyw z IS, ale amatorski.
Poleci mi ktoś jakiś bardzo dobry obiektyw tele żebym zmieścił się w kwocie ok.1500?
Co myślicie o szkiełku Tamron SP AF28-300mm f/3,5-6,3 XR Di LD Aspherical [IF] Macro, pasować będzie do 450D (ff/bf)?
Jesli zalezy Ci na jakosci, szybkosci, solidnosci itd. to wybor IMHO jest jeden --> Canon 70-200 F4 - wczesniej czy pozniej dojdziesz do tego sam - a po drodze stracisz troche kasy - zastanow sie - naprawde warto.
Używany Canon 70-210 3,5-4,5
mario345
08-04-2008, 17:51
Nie wiem gdzie zamiescic tego posta wiec zamieszczam tutaj :)
Szukam polskiej instrukcji obsługi do canon eos 450D
Z góry dziekuje za pomoc
Na optycznych są już pierwsze wrażenia odnośnie użytkowania tego aparatu.
http://www.optyczne.pl/index.php?art=83
BartEPBY
08-04-2008, 20:40
Witam
Wczoraj kupilem 450, przesiadlem sie z 300d. Generalnie jestem zadowolony, IS w kicie dziala bardzo dobrze, troszke mi ciezko sie przyzwyczaic do rozmiarow, jakis taki maly jest, wiec bedzie trzeba w przyszlosci kupic BG ;) jutro wybieram sie na lotnisko z Lka i zobaczymy jakie beda efekty.
Liveview wlaczylem sobie raz i juz wiem ze dam sobie z tym spokoj, dziwne odczucie, jakbym trzymal jakiegos kompakta w reku, choc z drugiej strony dla kogos kto do robienia zdjec w ten sposob jest przyzwyczajony to moze byc przydatna opcja.
pozdrawiam
Bartek
.....jedynie 70-300 IS USM jest niezły...... zakup sigmy 70-300 APO DG Macro okazał sie niewypałem , szczególnie dla 200-300 ..../ oprócz macro , bo to by jeszcze uszło.../ ..... z powyższego Canona jestem bardzo zadowolony.......
....tele poniżej 2000 zł jest mało realne.......
a 30d i 450 co kupic? bo cenowa to tak sama ;]
Kolekcjoner
10-04-2008, 01:56
a 30d i 450 co kupic? bo cenowa to tak sama ;]
Czy mógłbyś napisać w ogólnie zrozumiałym języku o co Ci chodzi?
tak to jest jak człowiek szybko pisze:)
30d i 450d kosztują teraz prawie tyle samo i pytanie który aparat wybrac
tak to jest jak człowiek szybko pisze:)
30d i 450d kosztują teraz prawie tyle samo i pytanie który aparat wybrac
.....30d jest uważany za wyjątkowo nieudany.......
Przez kogo?
(odpowiedź uzasadnij, najpierw przeszukaj chociażby nasze forum pod kątem tego typu opinii :roll: )
czytaj:
nie posiada znacznie wiecej bajerów od 20D ..... bo niby w czym jestnieudany źle fotki robi ? coś sie psuje notorycznie ? itp..
Przez kogo?
(odpowiedź uzasadnij, najpierw przeszukaj chociażby nasze forum pod kątem tego typu opinii :roll: )
http://fotografia.phorum.pl/viewtopic.php?t=3935&postdays=0&postorder=asc&start=0
SebaWolf
10-04-2008, 13:40
hehe do hydeparku to, rychooprycho wymiata :D
mor_feusz
10-04-2008, 13:41
No argument "mocny" jak cholera. Patrz ile osob ma tutaj na forum ta puszke i jakie zdjecia "produkuja".