Zobacz pełną wersję : tokina 28-80/2,8 i podobny zakres
witam
czy ktos z uzytkownikow posiada takowa tokine i moglby sie podzielic doswiadczeniami na jej temat
chce kupic obiektyw w tym zakresie ogniskowych, pod uwage biore jeszcze:
- sigma 24-70/2,8
- tamron 28-75/2,8
i tytulowa tokina 28-80/2,8
na plus tej tokiny zapewne mozna zaliczyc bardzo solidna budowe, na plus sigmy ogniskowa 24mm
prosze o opinie i porady
A cena ? Za ile mozesz 'zanabyć' tą Tokine ? Bo jesli mowisz o porownywalnych pieniazkach jak tamron czy Sigma - to wedlug mnie dlugo sie nie zastanawiaj tylko bierz Tokinę. Szklo ma dosc dobrą opinię choc jak wszedzie zdazaja sie najwyrazniej kiepskie egzemplarze (lub ludzie porownują do obiektywow za 5k zł ;) ), zbudowane jak czolg (i niestety dosc ciezkie) - i pewnie bym je mial gdyby nie to ze jedyny egzemplarz jaki znalazlem (used) byl zbyt wysoko wyceniony jak na moją kieszen.
Ja tą Tokine widzialem dosc spory szmat czasu u jednego ze znajomych ktory bardzo ją chwalil (z analogiem ! nie wiem jak z cyfrowkami) i gdy zaczalem szukac dla siebie obiektywu wlasnie zaczalem od niej (chyba nawet tu na forum kogos pytalem). Skonczylem na Tokinie ale innej - slabszej optycznie (zapewne dosc znacznie) ale bardziej uniwersalnej.
dzieki za odpowiedz, widze ze malo ludzi wie cos na temat tej tokiny, na forum nie znalazlem takze zbyt wielu informacji...
jezeli sie uda, to cena jaka mialbym zaplacic za uzywana tokine wynosilaby tyle ile za nowki sigmy badz tamrona
jesli chodzi o ciezar, to okolo 800 gram nie bedzie dla mnie az tak duzym ciezarem
bardziej chodziloby mi o opinie na temat af i innych aspektow, ktorych efektem koncowym bedzie oczywiscie dobre zdjecie ;)
pozdrawiam i czekam nadal na wszelkie opinie ;)
widze ze malo ludzi wie cos na temat tej tokiny, na forum nie znalazlem takze zbyt wielu informacji...
Nie zauważyłem u nikogo na forum aby miał ten obiektyw. Poczytaj na zagranicznych stronach:
fredmiranda (http://www.fredmiranda.com/reviews/showproduct.php?product=236&sort=7&cat=40&page=1)
photographyreview (http://www.photographyreview.com/35mm%20Zoom/Tokina/PRD_84797_3128crx.aspx)
photozone (http://www.photozone.de/8Reviews/reviews/tokina2880.htm)
i tu jeszcze coś znalazłem (http://www.zuga.net/forums/archive/index.php/t-13189.html)
Zachęcam do poguglowania.
p13ka, widzialem juz te wszystkie strony, ktore podales, ale mimo to dziekuje
chcialem uslyszec jakies opinie od kogos kto mial to cudenko w reku i "pobawil" sie nim troche.
z opinii wyczytanych na podanych stronach po stronie najwiekszych zarzutow przedstawia sie flarowanie i niewielkie dystorsje na dlugim koncu
ciekaw jestem jak sprawuje sie af, nie jest to co prawda usm, ale ponoc niezle sobie radzi, ciekawym rozwiazaniem jest takze przelaczanie z af na mf
ciekaw jestem dlaczego tak malo ludzi uzywa tego obiektywu, moze cena jest zaporowa, okolo 2600 u pstryka, hmm....
Witam wszystkich. Posiadam Tokinę ale 28-70mm f/2.6-2.8 ATX pro II. Posiadam ją w systemie Canona od 4 lat,i jestem z niej bardzo zadowolony!!!Jest ostra i kontrastowa.Osobiscie nie zamienił bym się za nią za żadną sigmę ani Tamrona.(no chyba że za "L"-canona) Ale to już za inną kase... Gorąco polecam ww.obiektyw(obecnie nie produkowany),ale można kupić jego następcę 28-70mm f/2.8 ATX Pro-SV-szkło to samo tylko więcej plastiku!!!,no i za 1500PLN!!!! Pozdrawiam wszystkich miłośników fotografii
Leprekan
14-04-2005, 21:08
Witam.
Z tego co wyczytałem to wersja 28-80 to "profesjonalny" model, choć podobno w teście przeprowadzonym w czasopiśmie Foto model 28-70 ma ciut lepszy kontrast.
Obiektyw podobno super szczelny, doskonały mechanicznie, ciężki, ostry (robiony pod analogi), lepiej ma rozwiązany mechanizm przejścia na ostrość w manualu.
Do analoga bym ją polecał, ale do cyfry... nie wiem.
...można kupić jego następcę 28-70mm f/2.8 ATX Pro-SV-szkło to samo tylko więcej plastiku!!!,no i za 1500PLN!!!!...
Ja kupiłem za 950, a i tak w Stanach można taniej.
Dla mnie, jako amatora, w zupełności wystarcza :-D
Do analoga bym ją polecał, ale do cyfry... nie wiem.
no wlasnie ja chce uzywac ten obiektyw z 300d.
cena najprawdopodobniej bedzie wynosila okolo 1300zl, czyli jest to polowa tego czego rzada pstryk za nowke (gdzie indziej nie widzialem tej tokiny w ofercie)
teraz powstaje pytanie czy warto doplacac te 300zl za dodatkowe 10mm?
chyba sie zdecyduje ;)
acha, no i wykonanie ma lepsze niz 28-70/2,8 ;) a ze ciezsza, to jak juz wczesniej wspominalem nie gra az tak duzej roli, w koncu duzy ze mnie chlop ;)
Wyniki ankiety sa tendencyjne 8) , a watek w swoja strone dryfuje :roll: .
http://www.microglobe.co.uk/catalog/product_info.php?cPath=143_173&products_id=1334
tu mozesz ją kupic w przystępniejszej cenie nową..ale i tak cena dosc wysoka (plus przesylka).
Wyniki ankiety sa tendencyjne 8) , a watek w swoja strone dryfuje :roll: .
wynikow takowych sie spodziewalem ;)
http://www.microglobe.co.uk/catalog/product_info.php?cPath=143_173&products_id=1334
tu mozesz ją kupic w przystępniejszej cenie nową..ale i tak cena dosc wysoka (plus przesylka).
kurde cos podejrzanie tanio ten obiektywik w tym sklepie stoi
kupowal moze ktos u nich?
no tak, wyjasnilo sie. ceny podane sa w funtach brytyjskich, co razem z przesylka daje okolo 2000 ;) hmm, troszke duzo, biorac pod uwage ze tamrona mozna kupic za okolo 1500 zl. jutro sie wyjasni czy nabylem za okolo 1300 roczna tokine :)
Chyba trochę się spóźniam ze swoją opinią, ale
Mam Tokinę 28-80 f2,8 PRO, wcześniej używałem 28-70 f2,6-2,8 PROII. Byłem zadowolony i z jednej i z drugiej. Zmieniłem głównie dlatego że kumpel zmienił na L-kę, więc trafiła sie okazja :)
Co mogę powiedzieć: nie widzę różnicy w ostrości. Na foto.com.pl piszą że 28-80 jest ostrzejsza w rogach kadru, ale widać to chyba tylko przy tablicach, po za tym dla użytkowników matryc (crop 1,6) rogi klatki małoobrazkowej nie mają znaczenia. Obydwa obiektywy są takie sobie jak na profesjonalne szkła, a takimi niby mają być. 2,8 jest słabe, 4 lepsze, można zaryzykować twierdzenie że calkiem dobre. Od 5,6 - żyleta.
Bliki pod światło - owszem, jak dla mnie do przeżycia. Mam parę skanów ze zdjęc które zrobiłem w zimę w górach pod słońce, a także w nocy w mieście z silnym światłem latarń w kadrze, moge ew. podesłać na maila.
Dystorsja i winietowanie - dla mnie na akceptowalnym poziomie tzn. nie widać ich na zdjęciach, a tablic nie pstrykam. Na ogół ;)
Szybkość AF - 28-70 - średnia, 28-80 - dobra i cichsza, mniej szarpie. Szarpanie bierze się stąd że obydwa nie mają wewnętrznego ogniskowania przez co kręcą przednią ciężką soczewką. Dzięki temu trzymają ostrość po przezoomowaniu. Nie oznacza to że kręci sie przód obiektywu - przednia soczewka jest wewnątrz tulei do której przykręca sie filtry.
Jakość wykonania - miałem możliwość porównać "organoleptycznie" 28-80 z EF 17-40L i ryzykuje twierdzenie że Tokina jest bardziej pancerna. Jedyne czego mi brakuje to FT-M. Przełączenie AF przez przesunięcie pierścienia - bardzo fajne, ale to jeszcze nie jest ideał :) Aha, dotyczy do wyższego modełu, bo w 28-70 f2,6-2,8 i w modelu SV przełączenie focusa jest idiotyczne (IMO). Trzeba znaleźć odpowiedni punkt położenia pierścienia i jeszcze przełaczyć przełącznik na obiektywie. Koszmar :)
Niemniej jednak w obydwu modelach pierścień ostrzenia jest nieruchomy w czasie pracy AF - bardzo duży plus. No i obiektyw nie wysuwa sie w czasie zoomowania.
Czy polecam do 300D - nie, bo IMO nie ten zakres ogniskowych. 45 na krótkim końcu to za dużo - trzeba nosić drugie szkło do szerokiego kąta. Ale co kto lubi.
A, no i jeszcze jedno. Wieść gminna niesie ze te Tokiny lepiej sprawują sie z analogami nie z cyfrą. Może to i prawda, ale facet od którego swoją zanabyłem używał jej z 10D, potem z 20D. (Ja używam analogowej 50) Widziałem jego zdjęcia, widziałem swoje :) Trudno to porównać bo skan wygląda gorzej na monitorze niż obraz z matrycy, przy dużych odbitkach (bo na małych nic nie widać :) ) nadal przewagę mają analogi. W każdym razie ja nie widzę straty jakości tego obiektywu po podpięciu do cyfry.
Uff, wnioski wyciągnijcie sobie sami
i kupilem :) dokladnie za 1301 zl :) we wtorek bede mial w domu obiektywik
Bliki pod światło - owszem, jak dla mnie do przeżycia. Mam parę skanów ze zdjęc które zrobiłem w zimę w górach pod słońce, a także w nocy w mieście z silnym światłem latarń w kadrze, moge ew. podesłać na maila.
chetnie zobacze sample jakies, karo82@poczta.fm
Jakość wykonania - miałem możliwość porównać "organoleptycznie" 28-80 z EF 17-40L i ryzykuje twierdzenie że Tokina jest bardziej pancerna.
i to mi sie podoba w tym obiektywie :)
Czy polecam do 300D - nie, bo IMO nie ten zakres ogniskowych. 45 na krótkim końcu to za dużo - trzeba nosić drugie szkło do szerokiego kąta. Ale co kto lubi.
do szerokiego jak narazie bedzie musial wystarczyc kit, w przyszlosci moze uda sie kupic 10-22 canona, badz cos podobnego :)
W każdym razie ja nie widzę straty jakości tego obiektywu po podpięciu do cyfry.
ta opinia mnie cieszy :)
Uff, wnioski wyciągnijcie sobie sami
dzieki za obszerna wypowiedz, pozdrawiam
witam,
piszecie głównie o DSLR, a ktory z nich do analoga - eos 3? tyle dobrego mozna znalezc w necie o Tokinie 28-70 2.8 SV, wiec dlaczego tyle osob pozbywa sie jej na allegro - zastanawia mnie...
jedni pisza, ze Tokina swietna po przymknieciu do min 4, innie ,ze mydlo...
Im wiecej czytam, tym wiekszy metlik w glowie.
Takze zastanawia mnie jakos zdjec z canona 17-40/4 L (wiem ,ze inny zakres ogniskowych, ale tez o takim mysle) - nie powala na kolana... Fakt, ze jestem nieco zboczony na punkcie ostrosci - ale wychodze z zalozenia, ze wydajac na obiektyw 1400 (tokina)-2800 (Lka) oczekuje juz, ze przez slaba jakosc/ostrosc moje zdjecia nie beda lekcewazone (np. przez gazety podroznicze)...
reasumujac - prosze o pomoc osoby uzywajace obiektywow 28-70/100 do ANALOGOW o porady i jesli to mozliwe przeslanie sampli (jesli macie skany oczywiscie) na macios@gmx.de
Z góry dziekuje
Pozdrawiam
Maciej
Witam.
Właśnie nie dawno kupiłem tę Tokine :-)
Wcześniej używałem kita z 300D. W porównaniu z kitem ostrość dużo lepsza. Jednak przy f-2.8 lekkie mydło na brzegach. Ogólnie jestem zadowolony z zakupu.
Pozdrawiam
Miałem tą Tokinę 1,5 roku. Używałem z EOS 50, 20D i 10D. AF szybki ale słychać go.
Z 10D obiektyw ten źle ustawiał AF. Ale to wina body nie obiektywu (bo z innymi obiektywami było podobnie). Dlatego z 10D obiektywu tego używałem od przysłony f=8. Z 20D - jakość optyczna: na 2,8 spadek kontrastu i ostrości (przy ostrości spadek ten był głównie spowodowany mało precyzyjnym AF). Od f=4 było już ok. Z 20D AF mniej precyzyjny niż np. z AF 80-200/2,8L, ale nie było już FF lub BF. Wykonanie b.dobre. Przełączanie manual-AF dużo lepsze niż w starszej wersji lub wersji SV (wszystkich trzech używałem więc wiem, co piszę). Teraz z 20D używam 17-40/4 i przyznam, że jeśli chodzi o jakość zdjęć Tokina wcale nie była gorsza. Chociaż ten Canon to też żadna rewelacja. Pod światło Canon lepszy. Ogólnie: obiektyw wart swojej ceny.
Pozdrawiam
RB