Zobacz wyniki ankiety: Który wybrac?

Głosujących
44. Nie możesz głosować w tej sondzie
Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 19

Wątek: tokina 28-80/2,8 i podobny zakres

Domyślnie tokina 28-80/2,8; sigma 24-70/2,8; tamron 28-75/2,8

witam
    czy ktos z uzytkownikow posiada takowa tokine i moglby sie podzielic doswiadczeniami na jej temat
    chce kupic obiektyw w tym zakresie ogniskowych, pod uwage biore jeszcze:
    - sigma 24-70/2,8
    - tamron 28-75/2,8
    i tytulowa tokina 28-80/2,8
    na plus tej tokiny zapewne mozna zaliczyc bardzo solidna budowe, na plus sigmy ogniskowa 24mm
    prosze o opinie i porady
    Ostatnio edytowane przez karo82 ; 13-04-2005 o 13:02

Miasto
    Śląsk

Domyślnie

A cena ? Za ile mozesz 'zanabyć' tą Tokine ? Bo jesli mowisz o porownywalnych pieniazkach jak tamron czy Sigma - to wedlug mnie dlugo sie nie zastanawiaj tylko bierz Tokinę. Szklo ma dosc dobrą opinię choc jak wszedzie zdazaja sie najwyrazniej kiepskie egzemplarze (lub ludzie porownują do obiektywow za 5k zł ), zbudowane jak czolg (i niestety dosc ciezkie) - i pewnie bym je mial gdyby nie to ze jedyny egzemplarz jaki znalazlem (used) byl zbyt wysoko wyceniony jak na moją kieszen.

Ja tą Tokine widzialem dosc spory szmat czasu u jednego ze znajomych ktory bardzo ją chwalil (z analogiem ! nie wiem jak z cyfrowkami) i gdy zaczalem szukac dla siebie obiektywu wlasnie zaczalem od niej (chyba nawet tu na forum kogos pytalem). Skonczylem na Tokinie ale innej - slabszej optycznie (zapewne dosc znacznie) ale bardziej uniwersalnej.

Domyślnie

dzieki za odpowiedz, widze ze malo ludzi wie cos na temat tej tokiny, na forum nie znalazlem takze zbyt wielu informacji...
    jezeli sie uda, to cena jaka mialbym zaplacic za uzywana tokine wynosilaby tyle ile za nowki sigmy badz tamrona
    jesli chodzi o ciezar, to okolo 800 gram nie bedzie dla mnie az tak duzym ciezarem
    bardziej chodziloby mi o opinie na temat af i innych aspektow, ktorych efektem koncowym bedzie oczywiscie dobre zdjecie
    pozdrawiam i czekam nadal na wszelkie opinie

Pełne uzależnienie Awatar p13ka
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez karo82
    widze ze malo ludzi wie cos na temat tej tokiny, na forum nie znalazlem takze zbyt wielu informacji...
    Nie zauważyłem u nikogo na forum aby miał ten obiektyw. Poczytaj na zagranicznych stronach:
    fredmiranda
    photographyreview
    photozone
    i tu jeszcze coś znalazłem
    Zachęcam do poguglowania.

Domyślnie

p13ka, widzialem juz te wszystkie strony, ktore podales, ale mimo to dziekuje
    chcialem uslyszec jakies opinie od kogos kto mial to cudenko w reku i "pobawil" sie nim troche.
    z opinii wyczytanych na podanych stronach po stronie najwiekszych zarzutow przedstawia sie flarowanie i niewielkie dystorsje na dlugim koncu
    ciekaw jestem jak sprawuje sie af, nie jest to co prawda usm, ale ponoc niezle sobie radzi, ciekawym rozwiazaniem jest takze przelaczanie z af na mf
    ciekaw jestem dlaczego tak malo ludzi uzywa tego obiektywu, moze cena jest zaporowa, okolo 2600 u pstryka, hmm....

Coś już napisał
    Miasto
    Brzozów

Domyślnie

Witam wszystkich. Posiadam Tokinę ale 28-70mm f/2.6-2.8 ATX pro II. Posiadam ją w systemie Canona od 4 lat,i jestem z niej bardzo zadowolony!!!Jest ostra i kontrastowa.Osobiscie nie zamienił bym się za nią za żadną sigmę ani Tamrona.(no chyba że za "L"-canona) Ale to już za inną kase... Gorąco polecam ww.obiektyw(obecnie nie produkowany),ale można kupić jego następcę 28-70mm f/2.8 ATX Pro-SV-szkło to samo tylko więcej plastiku!!!,no i za 1500PLN!!!! Pozdrawiam wszystkich miłośników fotografii

Domyślnie

Witam.
    Z tego co wyczytałem to wersja 28-80 to "profesjonalny" model, choć podobno w teście przeprowadzonym w czasopiśmie Foto model 28-70 ma ciut lepszy kontrast.
    Obiektyw podobno super szczelny, doskonały mechanicznie, ciężki, ostry (robiony pod analogi), lepiej ma rozwiązany mechanizm przejścia na ostrość w manualu.
    Do analoga bym ją polecał, ale do cyfry... nie wiem.
    Cosik czarnego + [EF20 f/2,8] + EF28 f/2,8+ EF50 f/1,8+ EF100 f2,0

Dopiero zaczyna Awatar Acro
    Miasto
    Czernica k. Rybnika

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez maciekw
    ...można kupić jego następcę 28-70mm f/2.8 ATX Pro-SV-szkło to samo tylko więcej plastiku!!!,no i za 1500PLN!!!!...
    Ja kupiłem za 950, a i tak w Stanach można taniej.
    Dla mnie, jako amatora, w zupełności wystarcza :-D

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Leprekan
    Do analoga bym ją polecał, ale do cyfry... nie wiem.
    no wlasnie ja chce uzywac ten obiektyw z 300d.
    cena najprawdopodobniej bedzie wynosila okolo 1300zl, czyli jest to polowa tego czego rzada pstryk za nowke (gdzie indziej nie widzialem tej tokiny w ofercie)
    teraz powstaje pytanie czy warto doplacac te 300zl za dodatkowe 10mm?
    chyba sie zdecyduje
    acha, no i wykonanie ma lepsze niz 28-70/2,8 a ze ciezsza, to jak juz wczesniej wspominalem nie gra az tak duzej roli, w koncu duzy ze mnie chlop

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Wyniki ankiety sa tendencyjne 8) , a watek w swoja strone dryfuje .

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów