Zobacz pełną wersję : 400d - funkcje C.Fn- co ustawic?
Które opcje powinny być włączone w 400d? Tj włączyłam blokadę lustra, by robić ostrzejsze zdjęcia, bo tak mi poradził Scott Kelby:)
Standardowo wszystko jest na 0. Jak Wy robicie?
Kucze, może ktoś mi wyjaśni co poszczególne nastawy dają.. np: C.Fn.-3 czas naświetlania, nastawiany automatycznie albo , C.Fn.-6 przyrosty wartości przy nastawach ekspozycji. Jak te opcje wpływają na zdjęcia? Powinny być włączone?
Przy tym poziomie wiedzy (sorry - nie obraz zie) - na razie Cfn to raczej nie dotykaj. To jest customizacja aparatu dla Twojej wygody glownie i na jakosc zdjec wplyw bedzie miala minimalny...
włączyłam blokadę lustra, by robić ostrzejsze zdjęcia, bo tak mi poradził Scott Kelby:)
Przy każdym zdjęciu chcesz jej używać? Przy tych z ręki też?
no własnie nie z ręki nie zawsze się to sprawdza, zwłaszcza jak chcę zrobić kilka seryjnych zdjęć.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
czyt.że blokada lustra wpływa na większą ostrość zdjęć, ale w reportażu gdzie liczy się czas i moment, to trochę utrudnia
no własnie nie z ręki nie zawsze się to sprawdza, zwłaszcza jak chcę zrobić kilka seryjnych zdjęć.
czyt.że blokada lustra wpływa na większą ostrość zdjęć, ale w reportażu gdzie liczy się czas i moment, to trochę utrudnia
Blokadę zdjęć włącza się, gdy masz aparat umieszczony np. na statywie celem eliminacji drobnych drgań pochodzących od lustra np. przy długich czasach w makrofotografii. Do tego jeszcze najlepiej stosować samowyzwalacz lub wężyk. Przy zdjęciach z ręki jest zupełnie nieprzydatna, utrudnia lub wręcz uniemożliwia robienie szybkiej reporterki.
no własnie:)
A co robią funkcje C.Fn3 i C.Fn.6 o które pytałam wyżej?
a instrukcje masz :roll: ?? naprawde nie chce byc zlosliwy, ale zadaj sobie trud i przeczytaj najpier ta mala biala ksiazeczke - moze bardzo ulatwic obsluge aparatu :-?
Instrukcja na pewno ładnie to opisuje. :)
A skoro już odpowiadam...
03. Flash sync speed in Av mode (Auto, 1/200 sec) - ustawia, czy w trybie priorytetu przysłony w czasie korzystania z lampy ma być zawsze ustawiany czas 1/200 czy też odpowiedni do zastanych warunków oświetlenia.
06. Exposure level increments (1/3, 1/2-stop) - ustawia, czy parametry ekspozycji (migawka, przysłona, korekta naświetlania) mają się zmieniać co 1/2 czy co 1/3 'działki' (np. odpowiednio 1 - 1.5 - 2 - 2.5 itd. lub 1 - 1.3 - 1.6 - 2 - 2.3 itd.).
no własnie instrukcja jest tak napisana (notoabene czytałam ją kilka razy) że nie wszystko jest dla mnie jasne. Nie jestem takim mułem by pytać bez zadania sobie trudu i przeczytania instrukcji. Dziękuję za wyjaśnienie funkcji.
Które opcje powinny być włączone w 400d? Tj włączyłam blokadę lustra, by robić ostrzejsze zdjęcia, bo tak mi poradził Scott Kelby:)
Standardowo wszystko jest na 0. Jak Wy robicie?
Kucze, może ktoś mi wyjaśni co poszczególne nastawy dają.. np: C.Fn.-3 czas naświetlania, nastawiany automatycznie albo , C.Fn.-6 przyrosty wartości przy nastawach ekspozycji. Jak te opcje wpływają na zdjęcia? Powinny być włączone?
hmmm... sądząc po powyższym radziłbym na początek obejrzeć coś ogarniające podstawy, np:
http://video.google.com/url?docid=-6945371161851951047&esrc=sr1&ev=v&len=4690&q=canon%2Bcamera%2Btraining%2Bduration%3Along&srcurl=http%3A%2F%2Fvideo.google.com%2Fvideoplay%3 Fdocid%3D-6945371161851951047&vidurl=%2Fvideoplay%3Fdocid%3D-6945371161851951047%26q%3Dcanon%2Bcamera%2Btrainin g%2Bduration%253Along%26total%3D1%26start%3D0%26nu m%3D10%26so%3D0%26type%3Dsearch%26plindex%3D0&usg=AL29H216pP-urkAPhDNqTCoMbuTImEZqHA
pozdrawiam,
Robert
taka prezentacja z podstaw to fajna sprawa. Czy jest gdzieś dostępna ale w naszym ojczystym języku?
Na czym polega Funkcja 08 czyli" E -TTL II " ? Czym różni się pomiar wielosegmentowy od uśrednionego tutaj? Czy ta funkcja to to samo co wybieranie 1 z 3 trybów pomiaru światła w menu podręcznym, czy dotyczy czegoś innego, np ustawień lampy np?
Jeszcze dokładniej zadam to pytanie... Czy jeśli w opcji ustawię pomiar segmentowy, a na przykład z menu wybiorę pomiar światła punktowy.. to którego będzie używał aparat? Nie wiem jak rozumieć tę C.Fn..
Jeszcze dokładniej zadam to pytanie... Czy jeśli w opcji ustawię pomiar segmentowy, a na przykład z menu wybiorę pomiar światła punktowy.. to którego będzie używał aparat? Nie wiem jak rozumieć tę C.Fn..
Funkcja dotyczy pomiaru światła błyskowego, nie ciągłego. Czyli jest to wybór sposobu pomiaru światła przy pracy lampy w trybie E-TTL (jak sama nazwa funkcji wskazuje).
Podobno gdy lampa błyskowa jest głównym źródłem światła, użycie "Average" daje najbardziej przewidywalne efekty. Lecz gdy chce się użyć lampy tylko jako błysk wypełniający, wtedy osiąga się subtelniejsze rezultaty z pomiarem światła flesza ustawionym na "Evaluative".