Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Wątek: 400d - funkcje C.Fn- co ustawic?

helpme
    Guest

Domyślnie 400d - funkcje C.Fn- co ustawic?

Które opcje powinny być włączone w 400d? Tj włączyłam blokadę lustra, by robić ostrzejsze zdjęcia, bo tak mi poradził Scott Kelby
    Standardowo wszystko jest na 0. Jak Wy robicie?
    Kucze, może ktoś mi wyjaśni co poszczególne nastawy dają.. np: C.Fn.-3 czas naświetlania, nastawiany automatycznie albo , C.Fn.-6 przyrosty wartości przy nastawach ekspozycji. Jak te opcje wpływają na zdjęcia? Powinny być włączone?

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Przy tym poziomie wiedzy (sorry - nie obraz zie) - na razie Cfn to raczej nie dotykaj. To jest customizacja aparatu dla Twojej wygody glownie i na jakosc zdjec wplyw bedzie miala minimalny...
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Uzależniony Awatar bakulik
    Miasto
    Rumia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez helpme Zobacz posta
    włączyłam blokadę lustra, by robić ostrzejsze zdjęcia, bo tak mi poradził Scott Kelby
    Przy każdym zdjęciu chcesz jej używać? Przy tych z ręki też?
    Pozdrawiam
    Łukasz Bakuła
    „Fotografia – to radość życia. Aparat nie został stworzony dla ludzi smutnych i skwaśniałych”. J. Płażewski

helpme
    Guest

Domyślnie

no własnie nie z ręki nie zawsze się to sprawdza, zwłaszcza jak chcę zrobić kilka seryjnych zdjęć.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    czyt.że blokada lustra wpływa na większą ostrość zdjęć, ale w reportażu gdzie liczy się czas i moment, to trochę utrudnia
    Ostatnio edytowane przez helpme ; 09-11-2007 o 13:46 Powód: Automerged Doublepost

Miasto
    Rumia

Domyślnie

no własnie nie z ręki nie zawsze się to sprawdza, zwłaszcza jak chcę zrobić kilka seryjnych zdjęć.
    czyt.że blokada lustra wpływa na większą ostrość zdjęć, ale w reportażu gdzie liczy się czas i moment, to trochę utrudnia
    Blokadę zdjęć włącza się, gdy masz aparat umieszczony np. na statywie celem eliminacji drobnych drgań pochodzących od lustra np. przy długich czasach w makrofotografii. Do tego jeszcze najlepiej stosować samowyzwalacz lub wężyk. Przy zdjęciach z ręki jest zupełnie nieprzydatna, utrudnia lub wręcz uniemożliwia robienie szybkiej reporterki.
    Pozdrawiam
    Łukasz Bakuła
    „Fotografia – to radość życia. Aparat nie został stworzony dla ludzi smutnych i skwaśniałych”. J. Płażewski

helpme
    Guest

Domyślnie

no własnie
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    A co robią funkcje C.Fn3 i C.Fn.6 o które pytałam wyżej?
    Ostatnio edytowane przez helpme ; 09-11-2007 o 14:19 Powód: Automerged Doublepost

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

a instrukcje masz ?? naprawde nie chce byc zlosliwy, ale zadaj sobie trud i przeczytaj najpier ta mala biala ksiazeczke - moze bardzo ulatwic obsluge aparatu :-?

Miasto
    Rumia

Domyślnie

Instrukcja na pewno ładnie to opisuje.

A skoro już odpowiadam...

03. Flash sync speed in Av mode (Auto, 1/200 sec) - ustawia, czy w trybie priorytetu przysłony w czasie korzystania z lampy ma być zawsze ustawiany czas 1/200 czy też odpowiedni do zastanych warunków oświetlenia.
    06. Exposure level increments (1/3, 1/2-stop) - ustawia, czy parametry ekspozycji (migawka, przysłona, korekta naświetlania) mają się zmieniać co 1/2 czy co 1/3 'działki' (np. odpowiednio 1 - 1.5 - 2 - 2.5 itd. lub 1 - 1.3 - 1.6 - 2 - 2.3 itd.).
    Pozdrawiam
    Łukasz Bakuła

helpme
    Guest

Domyślnie

no własnie instrukcja jest tak napisana (notoabene czytałam ją kilka razy) że nie wszystko jest dla mnie jasne. Nie jestem takim mułem by pytać bez zadania sobie trudu i przeczytania instrukcji. Dziękuję za wyjaśnienie funkcji.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    3city

Domyślnie

Które opcje powinny być włączone w 400d? Tj włączyłam blokadę lustra, by robić ostrzejsze zdjęcia, bo tak mi poradził Scott Kelby
    Standardowo wszystko jest na 0. Jak Wy robicie?
    Kucze, może ktoś mi wyjaśni co poszczególne nastawy dają.. np: C.Fn.-3 czas naświetlania, nastawiany automatycznie albo , C.Fn.-6 przyrosty wartości przy nastawach ekspozycji. Jak te opcje wpływają na zdjęcia? Powinny być włączone?
    hmmm... sądząc po powyższym radziłbym na początek obejrzeć coś ogarniające podstawy, np:

http://video.google.com/url?docid=-6...TCoMbuTImEZqHA

pozdrawiam,
    Robert
    Loty widokowe nad morzem - teraz mnie pochłaniają, 1Ds kurzy się na półce...

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów