PDA

Zobacz pełną wersję : iMac - co sadzicie

arekzar
07-11-2007, 10:45
Witam,
zastanawiam sie wlasnie nad zmiana kompa. Chce przejsc na Mac'a. Duzo piszecie o Macbook Pro, jednak do niego potrzebny jest dodatkowy monitor. Co zatem sadzicie o iMac 24" (wiem ze 20" maja slaba matryce), na ile mozna go porownac z MB pro i dodatkowym monitorem?
Zakladam rowniez zakup kalibratora i z tego co mi wiadomo mozna calkiem przyzwoicie skalibrowac ten monitor.

Prosze o jakies porady, co polecacie z Waszego doswiadczenia. Dodam ze nie mam budzetu na full wypas czyli MacPro+Barco ;) wiec taka opcja odpada.

Vadim
07-11-2007, 10:52
A skąd Ci przyszło do głowy, że iMac jest słabszy od MacBooka Pro? W podobnej konfiguracji (procesor i ram) iMac z całą pewnością nie odstaje od MacBooka Pro.
Jak nie masz nadmiaru kasy i nie potrzebujesz laptopa, to zakup iMaca 24" jest bardzo dobrą alternatywą.

Pozdrawiam

czornyj
07-11-2007, 10:53
Prosze o jakies porady, co polecacie z Waszego doswiadczenia. Dodam ze nie mam budzetu na full wypas czyli MacPro+Barco ;) wiec taka opcja odpada.

Barco już nie produkuje monitorów graficznych

arekzar
07-11-2007, 11:04
Monitor Barco to rzeczywiscie juz historia ;) ale za to b dobra. Nie ma funduszu na mega dobry monitor kalibrowalny sprzetowo np. Quato, Eizo, Nec - czyli polka cenowa ok. 6tys i wiecej

DoMiNiQuE
07-11-2007, 11:36
Witam,
zastanawiam sie wlasnie nad zmiana kompa. Chce przejsc na Mac'a. Duzo piszecie o Macbook Pro, jednak do niego potrzebny jest dodatkowy monitor. Co zatem sadzicie o iMac 24"

Zanim jakies trolle i inne emisiaczki wpadna i napisza, ze Mak to zloooo dodam, ze jesli nie potrzebujesz mobilnosci laptopa to nie ma co sie szarpac na MacBooka PRO. To prawda, ze 24" ma lepszej jakosci matryce wiec 20" sobie odpusc. W cenie nizszej niz MBP masz super wypasionego iMaka 24" :). Dorzuc tylko na maksa RAMu, to podstawa (i nie przeplacaj za RAM od Apla, kup w sklepie i doloz) :)

Adam Kasprzak
07-11-2007, 12:10
potwierdzam słowa dominiqua. Jeżeli nie potrzbujesz mobliności, a nie masz kasy na full wypas - imac będzie idealnym rozwiązaniem :)

czornyj
07-11-2007, 12:12
idealnym dla kogoś, kto lubi matryce z glossem ;)

Vadim
07-11-2007, 12:16
Adam, ja mu to pierwszy poleciłem...
czornyj, przecież iMac 24" ma bardzo dobrą matrycę, a lustereczko nie każdemu przeszkadza.

DoMiNiQuE
07-11-2007, 12:21
idealnym dla kogoś, kto lubi matryce z glossem ;)
Glossy nie jest taki zly, nie ma co demonizowac :)

Adam Kasprzak
07-11-2007, 12:30
ja się*tylko pod ty podpisuje :) Sam się zastanawiam, czy jest sens wybulać tyle kasy na macpro... Sorki, że się*podepnę z pytaniem: Czy można do iMaca podłączyć ACD 30". Mój macbook na przykład tego olbrzyma nie pociągnie...

DoMiNiQuE
07-11-2007, 12:35
Czy można do iMaca podłączyć ACD 30". Mój macbook na przykład tego olbrzyma nie pociągnie...
Niestety nie, na dole masz specyfikacje http://www.apple.com/displays/specs.html czyli 23" max.

Vadim
07-11-2007, 12:47
Jak nie, jak tak? Da się...

czornyj
07-11-2007, 12:57
Glossy nie jest taki zly, nie ma co demonizowac :)

Nie jest taki zły, ale dobry też nie jest. Nie ma co kanonizować :)

DoMiNiQuE
07-11-2007, 13:11
Jak nie, jak tak? Da się...

Sprawdzales? Jesli faktycznie iMak ciagnie 30" to Apple klamie w swoich specyfikacjach :)

Tez prawda :)

Vadim
07-11-2007, 13:24
Ten kabelek będzie potrzebny: Apple Mini-DVI to DVI Adapter, M9321G/A i po zawodach...

DoMiNiQuE
07-11-2007, 13:44
Ten kabelek będzie potrzebny: Apple Mini-DVI to DVI Adapter, M9321G/A i po zawodach...

Owszem, ale to dotyczy ACD 20" i 23". Przy 30" jest N/A.

System Requirements

30-inch Cinema HD Display

* - Mac Pro, all graphics options
* - MacBook Pro
* - Power Mac G5 (PCI-X) with ATI Radeon 9650 or better or NVIDIA GeForce 6800 GT DDL or better
* - Power Mac G5 (PCI Express), all graphics options
* - PowerBook G4 with dual-link DVI support
* - Windows PC and graphics card that supports DVI ports with dual-link digital bandwidth and VESA DDC standard for plug-and-play setup

Nie ma slowa o Macbookach oraz iMakach.

Vadim
07-11-2007, 14:00
Sypię głowę popiołem... Ale dla usprawiedliwienia napiszę, że dla pewności rozmawiałem z ludźmi z apple.imc.pl (rozmowa nagrana), i mnie zapewnili w pierwszej wersji, że się da...
Teraz, po dokładnym sprawdzeniu, już mówią, że nie, ale 100% pewności im brak...
W takim układzie pozostaje wierzyć zapodanej przez Ciebie specyfikacji. A swoją drogą, to zabawne, że stary PowerBook G4 da sobie radę, a nowy iMac na intelu nie... Postępili jednego DVI...

arekzar
07-11-2007, 14:01

co przez to rozumiecie? bo chcialbym miec maszyne dobrze skalibrowana, zeby wreszcie widziec to, co powinienem - oddane dobrze szczegoly w cieniach, czerniach i bielach, wlasciwe kolory i to co powinno byc przy dobrej kalibracji. Wiem jak to powinno wygladac, bo w czasem przysiadam do kompa z podpietym barco i chcialbym jak najblizej takich efektow podejsc (oczywiscie w ramach budzetu). Aktualnie pracuje na PC + LCD NEC 1970 i nie jestem zadowolony...zdecydowanie pomimo kalibracji

DoMiNiQuE
07-11-2007, 14:11
Sypię głowę popiołem... Ale dla usprawiedliwienia napiszę, że dla pewności rozmawiałem z ludźmi z apple.imc.pl (rozmowa nagrana), i mnie zapewnili w pierwszej wersji, że się da...
Teraz, po dokładnym sprawdzeniu, już mówią, że nie, ale 100% pewności im brak...
Tam to sa tacy specjalisci jak ze mnie fotograf ;)

W takim układzie pozostaje wierzyć zapodanej przez Ciebie specyfikacji. A swoją drogą, to zabawne, że stary PowerBook G4 da sobie radę, a nowy iMac na intelu nie... Postępili jednego DVI...

Polityka Apple jest bardzo prosta, aczkolwiek niekoniecznie zrozumiala :) Komputery tylu iBook/MacBook/eMac/iMac to sprzet dla studentow/domu/szkol/zabawy. Takim odbiorcom zazwyczaj nie jest potrzebny telewizor 30". Dla nich (tych wymagajacych) powstaly serie PRO (do ktorych zaliczaja sie takze starsze PowerBooki oraz PowerMaki).
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!

co przez to rozumiecie?
Chodzi o to, ze Matryce typu Glossy odbijaja swiatlo co nie kazdemu musi sie podobac.

czornyj
07-11-2007, 14:33
co przez to rozumiecie? bo chcialbym miec maszyne dobrze skalibrowana, zeby wreszcie widziec to, co powinienem - oddane dobrze szczegoly w cieniach, czerniach i bielach, wlasciwe kolory i to co powinno byc przy dobrej kalibracji. Wiem jak to powinno wygladac, bo w czasem przysiadam do kompa z podpietym barco i chcialbym jak najblizej takich efektow podejsc (oczywiscie w ramach budzetu). Aktualnie pracuje na PC + LCD NEC 1970 i nie jestem zadowolony...zdecydowanie pomimo kalibracji

Obawiam się, że do Barco dalej będzie mu daleko. Monitora w imaczu nie da się skalibrować sprzętowo, można go tylko oprofilować (tak jak 1970NX). Jeśli masz wysokie oczekiwania co do monitora, to zamiast wybulić 7500 na bajeranckiego imacza lepiej kupić monitor Eizo serii Color Edge, lub Nec serii Spectraview i kolorymetr - wyjdzie taniej i zdecydowanie lepiej.

arekzar
07-11-2007, 16:40
czornyj:

rozmawialem z ludzmi od Mac'ow i mowili ze mozna stosowac kalibratory uniwersalne, ktore pasuja m.in. do imac, dzieki nim mozliwa jest kalibracja sprzetowa... przymajmniej zasada kalibracji jest taka sama jak w barco czy innym, oczywiscie nie te parametry ale to inna sprawa

czornyj
07-11-2007, 18:38
czornyj:

rozmawialem z ludzmi od Mac'ow i mowili ze mozna stosowac kalibratory uniwersalne, ktore pasuja m.in. do imac, dzieki nim mozliwa jest kalibracja sprzetowa... przymajmniej zasada kalibracji jest taka sama jak w barco czy innym, oczywiscie nie te parametry ale to inna sprawa

Zasada kalibracji nie jest taka sama jak w Barco, bo w Barco korekta wprowadzana była do 12 bitowej LUT w monitorze, a w Apple korekta jest wprowadzana do 8 bitowej LUT karty graficznej, (że już nie wspomnę o 25 strefowym systemie korekcji homogeniczności obrazu).

O ile wiem niektóre profilery umożliwiają owszem sprzętową kalibrację Apple, ale sprowadza się ona do automatycznego ustawienia gammy, jasności i temperatury punktu bieli.

arekzar
07-11-2007, 22:59
...i wszystko jasne ;) ....no more questions

Adam Kasprzak
08-11-2007, 00:10
ci ludzie w polskich ispotach wszystko ci powiedzą :) Dostaniesz taką samą odpowiedź w komputroniku (w obu sklepach mają znikome pojęcie o macach).

don
08-11-2007, 16:46
w iSpotach niewielka czesc ludzi sie zna na kompach Apple. zeby miec 30'' trzeba miec dual-link poprostu trzeba wrzucic lepsza karte graf i po sprawie, oczywiscie w iMacu nie mozliwe a MacBooku tym bardziej heh, zostaje Mac Pro, albo tansze i o wiele lepsze (tym samym mniejsze) monitory Eizo lub NEC : )

borkomar
18-02-2008, 21:54
Obecnie również rozglądam się za nowym kompem.
IMac 24" wchodzi w grę.
Maca nie miaęłm nigdy - matryca świeci w nim "Ładnie" ale czy nie za łądnie - nie jest sztucznie jakoś wyciągnieta:?: .
W tej cenie kupie spokojnie wydajniejszego przynajmniej teoretycznie PCta i nie wiem czy jest sens ryzykować:?:
Za pecetem przemawia możliwość łatwej rekonfiguracji w IMacu jak w lapie wsio prawie na stałe.
Może się ktoś zlituje i pomoże 8)

esteper
18-02-2008, 23:54
Ja bym brał iMac'a 24", jedno co przez glossy możesz odczuwać to lekkie cukierkowe zabarwienie kolorów.
W MacBook'u też*mam glossy, ustawiłem profil i jest ok :)
Pewne jest że za cenę iMac'a 24" dostaniesz rekietę PC, ale tu masz stabilność OS X'a :)
Niech jeszcze DoMiNiQuE się wypowie, dłużej siedzi w Macówkach z tego co zauważyłem.

borkomar
18-02-2008, 23:57
ale tu masz stabilność OS X'a :)

Tylko, właśnie ja na brak stabilności nie narzekam w XP PRO.:-o

esteper
19-02-2008, 00:02
No chyba że tak. To fakt jest taki że za 7tyś można mieć niezły (konfiguracyjnie) piec.
Może skocz do jakiegoś iSpotu i zobacz czy Ci to wszystko odpowiada i wtedy będzie łatwiej podjąć decyzję.

borkomar
19-02-2008, 00:06
No chyba że tak. To fakt jest taki że za 7tyś można mieć niezły (konfiguracyjnie) piec.
Może skocz do jakiegoś iSpotu i zobacz czy Ci to wszystko odpowiada i wtedy będzie łatwiej podjąć decyzję.
Zabawka jest fajna - ale czy wydajnościowo będzie szybsza od PC - poza tym kupując PC zostanę jeszcze wtedy przy starym LCD PVA na ktorego narzekać nie mogę - ale znów my jak dzieci lubimy nowe zabawki8) .
Choć to droga zabawka to PC będzie miał e8400 a to nieco mocniejszy proc + 4GB Ramu 800MHz.
Decyzja łatwa nie jest przyznać muszę:neutral:

tmaciak
19-02-2008, 00:19
Zabawka jest fajna - ale czy wydajnościowo będzie szybsza od PC

Popatrz na komponenty iMac'a, za tą kwotę możesz złożyć silniejszego PCta. Którego dodatkowo będziesz mógł przebudowywać w miarę potrzeb (i chęci).

esteper
19-02-2008, 00:31
Napewno zaletą Macówki będzie wydajność, Windows XP z tego co pamiętam widzi 3GB RAM, Wiśta podstawowa tak samo, dopiero to wyższe widzą*więcej, a Wiśta potrzebuje duuużo RAMu.
No ja wczoraj na MB C2D 2,16GHz + 2GB + 120HD 5400rpm, odpaliłem 12 programów w tym PS, Br, Aperture w czasie uruchomienia PS'a na Wiście, na identycznej konfiguracji kompa (Toshiba).
Żeby był PC kocur z dużą ilością RAMu wykorzystywaną to Wiśta ale nie ta podstawowa.
Do iMac'a wsadzasz 4GB RAMu i śmiga na prawdę*dobrze :)
Miałem okazję popracować na 20" iMacu tym 2,4 z 3GB RAMu i radził sobie bardzo przyjemnie :)

roback
19-02-2008, 01:03
Generalnie jestem linuksiarzem, ale mam okazję korzystać z PowerBook'a żony - baardzo sympatyczny sprzęt a i system moim zdaniem nie najgorszy ;-)
Windows niestety (zwłaszcza XP) jest ze swoimi rozwiązaniami jeszcze w minionej epoce, Vista z kolei na "dzień dobry" zje Ci tyle RAM'u, że Ci się odechce.
Tak więc ja osobiście polecam - acha - jak bardzo zatęsknisz za winZgrozą to też można :)

Co do
poza tym kupując PC zostanę jeszcze wtedy przy starym LCD PVA na ktorego narzekać nie mogę to w czym problem? Nadal można podpiąć do makówki... Dual-head to jest dopiero wygoda.

czeczot
19-02-2008, 13:33
W tej cenie kupie spokojnie wydajniejszego przynajmniej teoretycznie PCta i nie wiem czy jest sens ryzykować:?:
Za pecetem przemawia możliwość łatwej rekonfiguracji w IMacu jak w lapie wsio prawie na stałe.
Może się ktoś zlituje i pomoże 8)

a ten wydajniejszy PC to będzie wydajniejszy po wyjściu ze sklepu czy po instalacji antywirusa antyspamu i wszystkich innych anty żeby chronić dane? :)
A tak w ogóle to chciałbym zaprotestować jako wieloletni użytkownik PCprzeciw bajce ze PC można rozbudować . Po 2 latach procesora nie zmienisz - inna podstawka, wiec trzeba kopić nowa płytę, jak kupujesz nowa płytę to też nowe rodzaje pamięci, karta graficzna po 2 latach to szmelc totalna a pewnie i tak te nowe są na inne złącze - też potrzeba nową, napęd CD - po 2 latach jest już kilka razy szybszy zresztą tanie napędy rzadko kiedy wytrzymują 2 lata pracy. Dyski twarde powinno się wymieniać*co 3 lata ale po 2 pojemność już nie ta i powoli człowiek boi się o swoje dane. Więc zostaje nam obudowa z zasilaczem... właściwie to jakim zasilaczem? Nowa karta graficzna z nowym procesorem, a w ogóle jak zostawiliśmy sobie jeszcze stare dyski np na backup, potrzebują więcej prądu wiec zasilacz też jest do wymiany. No tak monitor jeszcze.... za 2 lata pewnie będą już w technologi OLED i na LCD już nikt nie będzie chciał patrzeć bo to badzie. No ale PC można rozbudować.... wyjąć wszystko z obudowy za 100zł i wszystko włożyć nowe a i to nie jest pewne! :)

Mnml
19-02-2008, 14:00
Prosze nie zapominac, ze iMac to takze OSX, a system operacyjny jest w przypadku Apple - moim skromnym zdaniem - rownie wazny, jesli nie wazniejszy niz hardware. No i zgdzam sie z Czeczotem, ja osobiscie nigdy nie robilem wymiany pojedynczych elementow PC, tylko od razu calosc. Maszynki Apple sa koszmarnie drogie, to prawda, ale ja osobiscie juz sobie nie wyobrazam pracy na czymkolwiek innym.

iREM
19-02-2008, 14:57
Jako dość stary macuser (przesiadłem się z windows 3.11 - tak to się chyba nazywało, na LC 630 (motorola) i od tamtych czasów - tylko mac. Szybkości obecnych komputerów (Mac vs. Windows PC) nie da się porównać bezpośrednio, chyba że zainstaluje się windę na obu i wtedy porówna. Ale to bez sensu, to tak jakby kupić motocykl i nie włączać silnika, tylko się na nim turlać.
Jeśli chodzi o zjawisko słyszerowania to nie znam osobiście nikogo, kto się przesiadł z windy na maca i wrócił do windy. Zapomina się o tych wszystkich pierdołach a skupia się na pracy czy innego typu obsłudze. Fakt, że Jobs nauczył się już niestety oszukiwać tak jak Gates, i potrafi nabijać ludzi w butelkę, fakt, że podzespoły są gorsze niż kiedyś, ale kupując 24" imaca - nie mam absolutnie żadnych problemów.
Jeśli chodzi o nowe iMaci - srebrne - zdecydowanie odradzam. Nie wiem jak wy, ale ja na glossy absolutnie nie potrafię pracować. I jest jeszcze jedna rzecz - maci na intelu muszą mieć 2x więcej ramu niż na G4 czy G5. Bez 2 giga nie ma co siadać. Szkoda kompa. Ale ram na szczęście już tani jest.

czeczot
19-02-2008, 15:28
Maszynki Apple sa koszmarnie drogie, to prawda, ale ja osobiscie juz sobie nie wyobrazam pracy na czymkolwiek innym.

drogie.... jak porównany gołego PC z monitorem i "gołego" maca - obydwa prosto ze sklepu to pewnie że mac jest droższy. Ale zanim wyjdziemy z PC ze sklepu musimy kupić system i antywirusa czyli już jesteśmy o 600-700zł lżejsi. Do tego trzeba na PC dokupić jakiś program do katalogowania zdjęć - odpowiednik iPhoto - kolejne 200. Ja ma syna wiec kamera u mnie jest koniecznością wiec dla mnie iMove i iDVD są zbawieniem - na PC pewnie kolejne 200-300 zł, GarageBand mi jest zbędne więc traktuje to jako gratis. No ale mam własną stronę internetowa więc na PC kolejne 200-300 zł na program do ich robienia na macu dostaje iWeb. Funkcjonalności i prostoty obsługi Front Row do windows media player nawet nie będę porównywał - szkoda słów. Więc do ceny PC przy zakupie należy doliczyć 1 000 - 1 500 zł. No i nagle MAC przestał być drogi a może się okazać wręcz tańszy :) Przychodzimy do domu wyjmujemy maca z pudełka i tyle... działa. W przypadku PC potrzebujemy jeszcze 2 dni żeby wszystko zainstalować, po aktualizować sterowniki, nabluzgać na wszystko do okoła bo pewnie ze 4 razy się zawiesi. O ciągłych frustracjach na PC nie wspomnę... po roku czasu i instalacji/deinstalacji kilku programów PC działa tragicznie wiec format i kolejne 2 dni ciężkiej próby nerwów, skończył nam się abonament na aktualizacje antywirusa akurat wtedy gdy jest straszna plaga nowego super wirusa a za ten program co roku będziemy bulić do końca życia

ps. za samego antywirusa i jego co roczne aktualizacje pewnie po 100-150 zł przez kolejne 40-50 lat życia mamy nowy iMAC. Wiec o czym my tu w ogóle rozmawiamy

tmaciak
19-02-2008, 15:47
drogie.... jak porównany gołego PC z monitorem i "gołego" maca - obydwa prosto ze sklepu to pewnie że mac jest droższy. Ale zanim wyjdziemy z PC ze sklepu musimy kopić system i antywirusa czyli już jesteśmy o 600-700zł lżejsi. Do tego trzema na PC dokupić jakiś program do katalogowania zdjęć - odpowiednik iPhoto - kolejne 200. Ja ma syna wiec kamera u mnie jest koniecznością wiec dla mnie iMove i IDVD są zbawieniem - na PC pewnie kolejne 200-300 zł, GarageBand mi jest zbędne więc traktuje to jako gratis. No ale mam własną*stronę internetowa więc na PC kolejne 200-300 zł na program do ich robienia na macu dostaje iWeb. Funkcjonalności i prostoty obsługi Front Row do windows media player nawet nie będę porównywał - szkoda słów. Więc do ceny PC przy zakupie należy doliczyć*1 000 - 1 500 zł. No i nagle MAC przestał być*drogi a może się okazać wręcz tańszy :) Przychodzimy do domu wyjmujemy maca z pudełka i tyle... działa. W przypadku PC potrzebujemy jeszcze 2 dni żeby wszystko zainstalować, po aktualizować*sterowniki, nabluzgać na wszystko do okoła bo pewnie ze 4 razy się zawiesi. O ciągłych frustracjach na PC nie wspomnę... po roku czasu i instalacji/deinstalacji kilku programów PC działa tragicznie wiec format i kolejne 2 dni ciężkiej próby nerwów, skończył nam się abonament na aktualizacje antywirusa akurat wtedy gdy jest straszna plaga nowego super wirusa a za ten program co roku będziemy bulić do końca życia

ps. za samego antywirusa i jego co roczne aktualizacje pewnie po 100-150 zł przez kolejne 40-50 lat życia mamy nowy iMAC. Wiec o czym my tu w ogóle rozmawiamy

Widzę, że kolega z powołaniem się minął, trzeba było bajkopisarzem zostać nie fotografem :mrgreen:

Pavlik
19-02-2008, 15:55
czeczot:
masz mega rację jak się doda te wszystkie dodatki ktore daje OS X to ceny się zrównują, tylko że niestety jeszcze większość te 'dodatki' pobiera z emule albo innego gó....na.

ja najbardziej lubię magię apple i jak ktoś wcześniej zauważył słusznie "once you'll go mac you'll never come back" :D

iREM
19-02-2008, 15:59
Widzę, że kolega z powołaniem się minął, trzeba było bajkopisarzem zostać nie fotografem :mrgreen:

Baaardzo śmieszne...

tmaciak
19-02-2008, 16:12
Jak dla mnie bardzo :) Jestem użytkownikiem tych pogardzanych PCtów od jakiegoś 1990 roku i nigdy się nie spotkałem z problemami opisanymi w postach #34 i #37.

Nie będę też komentował kosztorysu wyżej zaprezentowanego. Dodam jedynie, że używając jedynie legalnego oprogramowania, używam programów o funkcjonalnościach opisanych w poście #37 a kosztowało mnie to 300 zł. za OEMowe Windows XP lat temu ze pięć. I od tych pięciu lat używam tego samego kompa, którego użyteczność jest podtrzymywana przez coroczne małe upgradey.

A co do wyliczeń, to proszę wziąć pod uwagę, ile kosztuje upgrade do nowej wersji MacOS X. 600 zeta nieprawdaż? co rok, półtorej, nieprawdaż?

esteper
19-02-2008, 16:15
Śmiech ogarnia tych którzy w życiu nie mieli do czynienia z Apple, jego komputerami i systemem OS/OS X.
Pavlik też słusznie zauważył że tacy często ściągają soft, więc ciągle PC wychodzi taniej i korzystają ze znanego stwierdzenia "Po co przepłacać..."

Po to żeby nie musieć się*użerać z formatami itp. kwestiami zawsze będącymi wizytówką PC.

Cytat.
"to proszę wziąć pod uwagę, ile kosztuje upgrade do nowej wersji MacOS X. 600 zeta nieprawdaż? co rok, półtorej, nieprawdaż?"

Nie - Leopard kosztuje 500zł i przy każdym darmowym upie (np. z 10.5.1 => 10.5.2) przyspiesza a nie zwalnia jak to bywa z Win.
A Vista Ultimate (nie OEM) kosztuje ponad 1500zł, więc prosze Cie, ale argument ceny systemu nie jest trafiony.

pawelxx
19-02-2008, 16:16
Mac jest fajny - ale czeczot to napisal niezla bajke.

Pamieci do Maca sa tanie ?!?! - no niezla przesada - 4 GB $1000 - to przeciez zdzierstwo - do PC kupimy za $150 (i to nie jakis GoodRam tylko ekstra pamieci PDPatriota czy Geila).

Jesli chodzi o jakies Nortony, Antyvirusy itp - to nie uzywam - firewall odpowiednio skonfigurowany i nie pamietam kiedy ostatnio mialem wirusa (chyba ze 4-5 lat temu). Tylko raz na jakis czas profilatycznie przeskanuje kompa jakism skanerem online.

Jesli chodzi o stabilnosc systemu -to odkad mam WinXP Pro 64 bit- to jeszcze mi sie komputer nie zawiesil i wszytko smiga jak rakieta.

Jesli chodzi o obsluge pamieci - to zarowno XP x64 bit jak i dziadostwo Vista x64 obsluguja powyzej 4 GB (tylko systemy 32 bitowe potrafia zaadresowac niecale 4096 MBajtow).

Podsumowujac: Apple jak dla mnie sa super komputery, MacOsX ekstra system, ale nie za te pieniadze. Zamiast takiego iMaca kupi sie sporo wydajniejszego PCta.

tmaciak
19-02-2008, 16:21
Śmiech ogarnia tych którzy w życiu nie mieli do czynienia z Apple, jego komputerami i systemem OS/OS X.

No ja miałem do czynienia i mi się nie podobało :) już Linuksa wolę :D (bo jedyne co mi się w MacOSie podobało to Unixowe pochodzenie...)

Po to żeby nie musieć się*użerać z formatami itp. kwestiami zawsze będącymi wizytówką PC.

Nie wiem, nie korzystam z tej funkcjonalności :)

każdym darmowym upie (np. z 10.5.1 => 10.5.2) przyspiesza a nie zwalnia jak to bywa z Win.

To nie upgrade, to poprawki błędów. Tak, tak, Mac OSa też się poprawia :) Nie będę cytował statystyk co mniej co więcej, ale Mac OS wcale taki bezbłędny nie jest.

A Vista Ultimate (nie OEM) kosztuje ponad 1500zł, więc prosze Cie, ale argument ceny systemu nie jest trafiony.

Windowsy najczęściej kupuje się OEMowe, polskie Home Premium kosztuje ~300 zł. więc proszę Cię, ale argument ceny systemu nie jest trafiony.

No dobra, koniec tego, pośmialiśmy się, trzeba wracać do pracy :)

esteper
19-02-2008, 16:23

Pamieci do Maca sa tanie ?!?! - no niezla przesada - 4 GB $1000 - to przeciez zdzierstwo - do PC kupimy za $150 (i to nie jakis GoodRam tylko ekstra pamieci PDPatriota czy Geila).

1. Nie bajka tylko fakty, za soft który masz od razu z OS X'em w przypadku Windy bulisz dodatkowo.

2. Kto Ci powiedział że musisz zabulić 1000$ za RAM ? Możesz go kupić w normalnym sklepie, na giełdzie itp. i możesz go zainstalować sobie w Macówce. Nie masz obowiązku kupowania u Apple.

czeczot
19-02-2008, 16:32

wiem wiem tobie windows działa stabilnie i nigdy się nie zawiesza a system po 3 latach odpala się jak macu w 5 sekund, szybciej niż jak był nowy. Tylko w końcu zacznij używać tego komputera bo samo posiadanie jest bez sensu

pawelxx
19-02-2008, 16:35
Na gieldzie czy nie i tak pamiec do Maca jest sporo drozsza.

Jesli chodzi o aplikacje ktore dostajesz z Maciem to nic nadzwyczajnego - bo Photoshopa i Lightrooma nie dostajesz (a jak dal mnie to te programy za najwazniejsze - bo reszta softu ktory uzywam do jest sharware lub freeware).

Jeszcze raz napisze - nie mam nic przeciwko MACom wrecz przeciwnie - sa ekstra komputerami lecz cena troche za wysoka.

Tak na marginesie - Vista to najgorszy system jakis sie pokazal na rynku - jak mi nie raz przychodzi go u kogos uzywac to mam chec poslac laptopa z tym systemem przez okno.

czeczot
19-02-2008, 16:35

BZDURA!!!!! Ja 4GB kupiłem za 300 zł Normala pamięć taka sam jak do laptopów. Kolejny który zna sie na macach bo widział ich zdjęcie w gazecie :)

tmaciak
19-02-2008, 16:38
wiem wiem tobie windows działa stabilnie i nigdy się nie zawiesza a system po 3 latach odpala się jak macu w 5 sekund, szybciej niż jak był nowy. Tylko w końcu zacznij używać tego komputera bo samo posiadanie jest bez sensu

:mrgreen:

Wiesz, niektórzy zarabiają na życie używając komputera... i bynajmniej nie zabawkami klasy "i"...

EDIT:
Nie suponuję bynajmniej, iż za pomocą Mac'a nie można zarabiać na życie. Ale stwierdzając, że Windowsy to jedynie formatowania i wirusy, ośmieszacie się trochę koledzy. Abstrahując już od kwestii, że przecież nikt nie zmusza do instalowania Windowsów na PC :)

czeczot
19-02-2008, 16:43

możesz mi to wyjaśnić dlaczego pamięć która się kupuje do zwykłego laptopa PC jak się ja kupuje do maca w tym samym sklepie jest droższa? Sprzedawca wystawia fakturę na podstawie rysów twarzy czy co? Ten mi wygląda ma użytkownika maca to mu cenę x3

Jesli chodzi o aplikacje ktore dostajesz z Maciem to nic nadzwyczajnego - bo Photoshopa i Lightrooma nie dostajesz (a jak dal mnie to te programy za najwazniejsze - bo reszta softu ktory uzywam do jest sharware lub freeware).

Programy sharware są płatne!!!!!!!!

Jeszcze raz napisze - nie mam nic przeciwko MACom wrecz przeciwnie - sa ekstra komputerami lecz cena troche za wysoka.

Tak na marginesie - Vista to najgorszy system jakis sie pokazal na rynku - jak mi nie raz przychodzi go u kogos uzywac to mam chec poslac laptopa z tym systemem przez okno.

Ja też nie mam nic do linuxa bo on tak samo jak system maca jest unixowy. Tylko ja nie jestem z wykształcenia informatykiem to po pierwsze, po drugie nie mam tyle czasu żeby bawić się konfiguracja systemów zagłębiać co z czym będzie działać itd. Dlatego wole maca bo sam z siebie działa

Wiesz, niektórzy zarabiają na życie używając komputera... i bynajmniej nie zabawkami klasy "i"...

to tak jak niektórzy kolekcjonują aparaty i obiektywy zamiast robić dobre zdjęcia
Poza tym ja znam dużo takich którzy zarabiają na tym ze chodzą*i przywracają do życia windowsy bo się zawiesiły albo zeżarł je virus

esteper
19-02-2008, 17:01

1. Nie jest droższa od pamięci do laptopa PC.
2. Z Windą też nie dostajesz PS'a czy LR, chodzi mi o programy które wymienił czeczot
3. Wiśta może nie jest najgorsza, ale potrzebuje cholernie mocnej konfiguracji sprzętowej.
Wiśta żeby działać normalnie potrzebuje C2D 2,4 i jakieś 4GB RAMu, Leopard 1,5GHz (jednordzeniowy) i 1GB RAMu.

EDIT:
Nie suponuję bynajmniej, iż za pomocą Mac'a nie można zarabiać na życie. Ale stwierdzając, że Windowsy to jedynie formatowania i wirusy, ośmieszacie się trochę koledzy. Abstrahując już od kwestii, że przecież nikt nie zmusza do instalowania Windowsów na PC :)

Ludzie zarabiają na życię na Macówkach więc nie mów mi że to co ma "i" w nazwie nie nadaje się do zarabiania na życie.

Formaty i wirusy to częściej spotykane "nagrody" niż w przypadku OS X.
Co do wirusów to zobacz ile jest ich na Windę a ile na OS X.
Korzystałem z PC'tów przez 7 lat i powiem Ci że za nic bym do tego nie wrócił, mam MacBook'a, chcę go zmienić, ale na MB Pro, na pewno nie wrócę do PC, Mac'ówkę cenię za stabilność której nie miałem w przypadku PC.

iREM
19-02-2008, 20:23

Kompletna Bzdura.

Jak dla mnie bardzo :) Jestem użytkownikiem tych pogardzanych PCtów od jakiegoś 1990 roku i nigdy się nie spotkałem z problemami opisanymi w postach #34 i #37.

A kto pogardza? Sorry, ale ja nie mówię o jakimś onanistycznym posążku, tylko o zwykłym kompie. Nikt nie chce wywoływać wojny. Poza tym co chcesz udowodnić, bo nie bardzo rozumiem? Kogo interesy bronić? Hurtowników części? HPka? A może Microsoft? No w tym ostatnim przypadku to rzeczywiście temat drażliwy.
Więcej luzu, nikt Ci nie każe kupować maca. Wątek rozpoczął kolega, który ma ochotę kupić i się pyta doświadczonych kolegów o poradę. A oni odpowiadają. Gdyby zapytał o windę, to ok, ale on spytał i iMaca. Geeez... :-(

Mnml
19-02-2008, 20:28
No bzdura, az przykro patrzec :) Ram do Apple kosztuje tyle samo, co ram do kazdego innego laptopa i tyle.

iREM
19-02-2008, 20:32
A co do wyliczeń, to proszę wziąć pod uwagę, ile kosztuje upgrade do nowej wersji MacOS X. 600 zeta nieprawdaż? co rok, półtorej, nieprawdaż?

Nieprawdaż. Znowu bzdura. System jest w cenie komputera. Każdy mac sprzedawany jest z systemem. Średnio co miesiąc/dwa jest wypuszczany security update (DARMOWY), średnio 3-4 razy do roku bezpłatne uaktualnienia popularnych i-appsów.
Nowa wersja systemu pojawia się co kilka lat i nikt nie każe jej kupować. Przykładowo mam ostatniego maca, który ma kilka miesięcy i dostałem go z systemem Tygrys (10.4.x), obecnie najnowszy jest Leopard (10.5.x), który nie jest mi do niczego potrzebny, ponieważ Tygrys jest po prostu świetny. I tyle.

czeczot
19-02-2008, 21:39
I jest jak zwykle, o obiektywach maja najwięcej do powiedzenia ci co danego obiektywu nigdy nie mieli w ręku - patrz mity krążące o trójkątnym bokeh sigmy 30/1,4. A o makach najwięcej wiedzą ci co pewnie nigdy nawet koło niego nie stali.......

borkomar
19-02-2008, 21:46
Z tymi formatami to przesada - robisz obraz i wsio w razie potrzeby trwa 10 minut.
Poza tym pisząc iż z Imac "dostajemy" cokolwiek to nie jest tak do końca bo to za grubą kasę bulimy.
Winda nie pamiętam kiedy mi sie zwiesiła - jestem świadomym użytkownikiem :p nie wierzę, że nieświadomy user nie jest wstanie wysypać macowego systemu.
Eh lekko nie jest - pewnie zostanę przy solidnym PCecie.;)
Jeszcze jedno - dyski w raid 0 7200obr chyba Imac nie jest wstanie łyknąć - co znacznie podnosi wydajność PC i to chyba minusik dla Imac.

o obiektywach maja najwięcej do powiedzenia ci co danego obiektywu nigdy nie mieli w ręku - patrz mity krążące o trójkątnym bokeh sigmy 30/1,4.
Tu sie po części zgodzę - sigmę miałem i było to świetne szkło:!:

czeczot
19-02-2008, 22:09
Z tymi formatami to przesada - robisz obraz i wsio w razie potrzeby trwa 10 minut.

Poza tym pisząc iż z Imac "dostajemy" cokolwiek to nie jest tak do końca bo to za grubą kasę bulimy.
Winda nie pamiętam kiedy mi sie zwiesiła - jestem świadomym użytkownikiem :p nie wierzę, że nieświadomy user nie jest wstanie wysypać macowego systemu.
Eh lekko nie jest - pewnie zostanę przy solidnym PCecie.;)
Jeszcze jedno - dyski w raid 0 7200obr chyba Imac nie jest wstanie łyknąć - co znacznie podnosi wydajność PC i to chyba minusik dla Imac.

no tak.... a potem instalujesz nowe sterowniki i programy bo obraz jest sprzed roku i mocno przestarzały. Ja viste wysypałem w pierwszy dzień 2 czy 3 raz, instalując same sterowniki. Raz w życiu udało mi się*wysypać makowy system.... jak próbowałem coś*zrobić*przez siec na dysku PC :)
A co do dysków na moim biurku stoi zewnętrzny WD my bok pro 1,5 TB w nim 2 dyski jak raidO jak bym sobie kupił drugie urządzenie to był miał 4 dyski jako raid0. Jesteś pewien że chcesz porozmawiać na temat wydajności? A teraz będzie zagadka! Ja odepnę kabelek FW800 wezmę dysk pod pachę i podłącze gdziekolwiek, będzie działał. Ty zmienisz płytę główną na taką z innym kontrolerem, zamontujesz swoje stare 2 dyski jako raid0 i czy pliki będą dalej na nich widoczne czy najpierw nowy kontroler każe ci sformatować*dyski?

borkomar
19-02-2008, 22:19
no tak.... a potem instalujesz nowe sterowniki i programy bo obraz jest sprzed roku i mocno przestarzały. Ja viste wysypałem w pierwszy dzień 2 czy 3 raz, instalując same sterowniki. Raz w życiu udało mi się*wysypać makowy system.... jak próbowałem coś*zrobić*przez siec na dysku PC :)
A co do dysków na moim biurku stoi zewnętrzny WD my bok pro 1,5 TB w nim 2 dyski jak raidO jak bym sobie kupił drugie urządzenie to był miał 4 dyski jako raid0. Jesteś pewien że chcesz porozmawiać na temat wydajności? A teraz będzie zagadka! Ja odepnę kabelek FW800 wezmę dysk pod pachę i podłącze gdziekolwiek, będzie działał. Ty zmienisz płytę główną na taką z innym kontrolerem, zamontujesz swoje stare 2 dyski jako raid0 i czy pliki będą dalej na nich widoczne czy najpierw nowy kontroler każe ci sformatować*dyski?
Co do sterów, to zawsze mam 2 BackUpy - czysty i ze sterami - nie jestem fanatykiem najnowszych tylko dobrych i stabilnych.
Na Nforce każe sformatować inne nie - ale od czego są zapasowe dyski gdzie można sobie zrobić backup.
Odnośnie dysków sieciowych to sieć i tak Ci ograniczy transfer i zapewniam Cię, że spokojnie uzyskam lepsze transfery na raidzie w kompie z pominięciem sieci - ale nie tędy droga.
Poza tym dodatkowo też na Pc moż zrobić to samo po sieci (ale tu masz kolejne koszta do iMaca - w PC mam 8 wejść SATA i mogę szaleć do woli).
Jeszcze jedno, że mam spore dyski i tego akurat do PC bym nie kupował co obniży koszty samego kompa.
Nie chcę sie przekomarzać bo Maca nie znam ale mi sie bardzo spodobał wizualnie iMac stąd moje zainteresowanie.
Jednak chyba rozsądek weźmie górę tym razem - chyba, że finalnie mi coś odwali8) ;)

czeczot
19-02-2008, 22:36
Odnośnie dysków sieciowych to sieć i tak Ci ograniczy transfer i zapewniam Cię, że spokojnie uzyskam lepsze transfery na raidzie w kompie z pominięciem sieci - ale nie tędy droga.
Poza tym dodatkowo też na Pc moż zrobić to samo po sieci (ale tu masz kolejne koszta do iMaca - w PC mam 8 wejść SATA i mogę szaleć do woli).
Jeszcze jedno, że mam spore dyski i tego akurat do PC bym nie kupował co obniży koszty samego kompa.

ale ja nie mam dysku raid0 po sieci!! tylko to FireWire 800 wiec o jakich ograniczeniach ty mówisz. Co do systemu ja nie robie backupów - nie muszę :)
Jesteś pewien że na standardowej płycie zrobisz raid0 z 4 dysków? :) sprawdz, na moim PC się nie da ani 4 dysków na raz ani 4 dysków jako 2 raid0!!!! Potrzeba drogi specialistyczny kontroler!
No tak PC jest tańszy, trzeba mieć komplet zapasowych dysków jak się chce zmienić płytę :)

borkomar
19-02-2008, 22:44
ale ja nie mam dysku raid0 po sieci!! tylko to FireWire 800 wiec o jakich ograniczeniach ty mówisz. Co do systemu ja nie robie backupów - nie muszę :)
Jesteś pewien że na standardowej płycie zrobisz raid0 z 4 dysków? :) sprawdz, na moim PC się nie da ani 4 dysków na raz ani 4 dysków jako 2 raid0!!!! Potrzeba drogi specialistyczny kontroler!
No tak PC jest tańszy, trzeba mieć komplet zapasowych dysków jak się chce zmienić płytę :)
;-) Po FW też można - ja chce 2 dyski tylko w Raid a nie 4 :p wiec spoko.
Za to co mi zostanie - jakieś 4K albo i więcej to mogę raz na 2-3 lata sobie skopiować wsio na inny dysk przy zmianie PC ;-)

tmaciak
19-02-2008, 22:48
Sorry, ale ja nie mówię o jakimś onanistycznym posążku, tylko o zwykłym kompie. Nikt nie chce wywoływać wojny. Poza tym co chcesz udowodnić, bo nie bardzo rozumiem? Kogo interesy bronić? Hurtowników części? HPka? A może Microsoft? No w tym ostatnim przypadku to rzeczywiście temat drażliwy.
Więcej luzu, nikt Ci nie każe kupować maca. Wątek rozpoczął kolega, który ma ochotę kupić i się pyta doświadczonych kolegów o poradę. A oni odpowiadają. Gdyby zapytał o windę, to ok, ale on spytał i iMaca. Geeez... :-(

Weź przeczytaj na spokojnie to co napisałeś... mi radzisz więcej luzu? :mrgreen:

Ja jestem bardzo wyluzowany :) bawi mnie tylko jak się właściciele Mac'ów zaperzają jak im się zwróci uwagę na kilka faktów dotyczących ich zabawek, jak opowiadają bez przerwy te same bajki o formatach, wirusach itp.

I chciałbym zwrócić uwagę, iż moje początkowe posty nie odnosiły się bynajmniej do Windowsów... jedynie do samego sprzętu.

czeczot
19-02-2008, 23:10
;-) Po FW też można - ja chce 2 dyski tylko w Raid a nie 4 :p wiec spoko.
Za to co mi zostanie - jakieś 4K albo i więcej to mogę raz na 2-3 lata sobie skopiować wsio na inny dysk przy zmianie PC ;-)

chcesz mi wmówić*ze za 3k kupisz PC, oprogramowanie, monitor 24' z przyzwoita matrycą?

borkomar
19-02-2008, 23:20
chcesz mi wmówić*ze za 3k kupisz PC, oprogramowanie, monitor 24' z przyzwoita matrycą?
Nie monitor i dyski mam - jak wspominałem8-)

makkak
19-02-2008, 23:30
[QUOTE=czeczot;431121] Co do systemu ja nie robie backupów - nie muszę :)[QUOTE]

Hehe tak to taki wspanialy system ze nawet dyski twarde nie padaja, racja;)

W szkole mamy cala klase z Makówkami 1.2Ghz PPC 512MB itd wygladaja ladnie nie powiem ale jak juz sie cos na nich uruchomi... Prosty flash tnie sie tak niemilosiernie ze po prostu nie da sie patrzec na to, firefox po otwarciu 4 tabow wisi i trzeba go ubic. Jeden z komow zaczyna juz wydawac dziwne piszczace dzwieki (chyba to monitor bo to CRT), ale tak pozatym to faktycznie wspaniale kompy;)

czeczot
19-02-2008, 23:34
Nie monitor i dyski mam - jak wspominałem8-)

pewnie monitora i dysków tych samych będziesz urzywał przez kolejne 50lat

W szkole mamy cala klase z Makówkami 1.2Ghz PPC 512MB itd wygladaja ladnie nie powiem ale jak juz sie cos na nich uruchomi... Prosty flash tnie sie tak niemilosiernie ze po prostu nie da sie patrzec na to, firefox po otwarciu 4 tabow wisi i trzeba go ubic. Jeden z komow zaczyna juz wydawac dziwne piszczace dzwieki (chyba to monitor bo to CRT), ale tak pozatym to faktycznie wspaniale kompy;)

o czym ty człowieku gadasz? o komputerach sprzed kilku dobrych lat? To jakiś kiepski żarcik jest ... bo nie załapałem! Sprawdź datę produkcji maców, znajdź w piwnicy PC z tego samego roku i zobacz co ci na nim pójdzie. Wtedy będziemy mieli o czym rozmawiać

nie robie kopi systemu bo nie muszę - nie padnie na amen, zdjęcia zgrywam na DVD i wystarczy

borkomar
19-02-2008, 23:42
pewnie monitora i dysków tych samych będziesz urzywał przez kolejne 50lat

Kurde Ty wszystko wiesz :mrgreen: .Dyski mam 3 miesiące Sata 2 a monitorerk 19" z matryczką PVA + kalibracja ma sie nieźle - więc nie bij piany (albo prowadzimy jakąś rozsądną dyskusje albo kończmy to zanim na dobre się zacznie).
Ah te mniejszości :grin: :rolleyes:

makkak
19-02-2008, 23:43
Dobre;) w sali obok sa kompy z XP i 256MB dzielonymi dodatkowo ze zintegrowana karta graficzna i jakos flash dziala, firefox tez, pracownie szkola dostala chyba rok chodzi mi o pracownie z Macami temu (jeszcez sie dowiem jesli to takie drazliwe) a pracownia z PCtami ma juz ladnych pare lat bo to procki 600Mhz.

No ja tez kopi nie robie, system reinstaluje co 2-3 lata a co wazne jest na drugiej partycji, ale coz ciezko dyskutowac, kazdy robi jak mu sie podoba i ma to co lubi, trudno o tym dyskutowac, tylko opisuje co zaobserwowalem.

czeczot
19-02-2008, 23:52
Kurde Ty wszystko wiesz :mrgreen: .Dyski mam 3 miesiące Sata 2 a monitorerk 19" z matryczką PVA + kalibracja ma sie nieźle - więc nie bij piany (albo prowadzimy jakąś rozsądną dyskusje albo kończmy to zanim na dobre się zacznie).

O tym że użytkownicy PC mają często problem z dodawaniem i z mierzeniem. Monitor gratis dostałeś od producenta. Dlatego nie wliczasz do ceny komputera. I wg ciebie 24’ to to samo co 19, nie ma różnicy? Przypominam ci że rozmawiamy o cenie porównywalnego zestawu, nowego, aktualnego, na czasie itd!!!! A co do oprogramowania to rozumiem że tylko kradzione i dlatego też jego ceny nie wliczyłeś!
Teraz czekam na użytkownika PC który będzie chciał mi wmówić że na PC nie trzeba używać antywirusa i że ten program nie spowalnia komputera…. Proszę dajcie szanse się pośmiać

Na świecie jest tak że idiotyczna większości rządzi inteligentną mniejszością….. proszę nie odnosić tego do siebie 

Paprochwbody
19-02-2008, 23:55
Eh, dla mnie Maczek to przede wszystkim system, trzeba się wgryźć w szczegóły i dopiero wtedy oceniać cokolwiek. Tu jest wszystko prostsze, przemyślane i sensowne. Pytanie, czy warte swej ceny? W XP po kilku latach wszystko wolniej, kiedyś to była rakieta, sam system otwiera się do pracy po 3 minutach, plącze się jak krówka w g..nie. Dla cierpliwych, lub znających się na tym (ja nie chcę wnikać w ciągłe zmiany dysków, pamięci, kart graficznych) i tu mi Mak odpowiada. Żałuję tylko, że wcześniej nie spróbowałem. Dla kilku niezbędnych programów instaluję windę i cacy...
XP wcale nie jest złym systemem; ale zabierał mi zbyt dużo czasu ! Mac pokazuje inteligencję twórcy i chwała mu (im) za to !
Każdy bierze, co mu odpowiada. Ale, na Boga, Mac OS X to jest TO! (DLA MNIE !).
Mniejszość... do raju też wejdą nieliczni :)))(dowciap)

borkomar
19-02-2008, 23:56
O tym że użytkownicy PC mają często problem z dodawaniem i z mierzeniem. Monitor gratis dostałeś od producenta. Dlatego nie wliczasz do ceny komputera. I wg ciebie 24’ to to samo co 19, nie ma różnicy? Przypominam ci że rozmawiamy o cenie porównywalnego zestawu, nowego, aktualnego, na czasie itd!!!! A co do oprogramowania to rozumiem że tylko kradzione i dlatego też jego ceny nie wliczyłeś!
Teraz czekam na użytkownika PC który będzie chciał mi wmówić że na PC nie trzeba używać antywirusa i że ten program nie spowalnia komputera…. Proszę dajcie szanse się pośmiać

Na świecie jest tak że idiotyczna większości rządzi inteligentną mniejszością….. proszę nie odnosić tego do siebie 
Eh nie rozumiesz co czytasz Kolego a odnośnie "Kradzionego" to niby jakim prawem oskarżasz skoro nie wiesz, ups sorry Ty wiesz zapomniałem.
Gwoli ścisłości ech nie chce mi sie przeczytaj jeszcze raz :cool: .
Dla mnie EOT

czeczot
19-02-2008, 23:58
Dobre;) w sali obok sa kompy z XP i 256MB dzielonymi dodatkowo ze zintegrowana karta graficzna i jakos flash dziala, firefox tez, pracownie szkola dostala chyba rok chodzi mi o pracownie z Macami temu (jeszcez sie dowiem jesli to takie drazliwe) a pracownia z PCtami ma juz ladnych pare lat bo to procki 600Mhz.

Tak, tak…. Procesor mac jest 10x mniej wydajny od PC, coś jeszcze ciekawego odkryłeś? filmy w HD pewnie tez odtwarzają!!
Podziel się nr tel do dilera :)
EOT

Eh nie rozumiesz co czytasz Kolego a odnośnie "Kradzionego" to niby jakim prawem oskarżasz skoro nie wiesz, ups sorry Ty wiesz zapomniałem.
Gwoli ścisłości ech nie chce mi sie przeczytaj jeszcze raz :cool: .
Dla mnie EOT

No skoro nie wliczyłeś ceny oprogramowania, chociaż windowsa i antywirusa, to albo jest kradzione albo go nie masz. Tylko jak go nie masz to po co ci PC?

makkak
20-02-2008, 00:03
czlowieku pisze Ci jak to wyglada i jak dziala wiec czego sie czepaisz? nie wiem moze cos jest zle skonfigurowane (ale przeciez to sie wyciaga z pudelka i dziala prawda). Wyglada to tak ze przy odtwarzaniu flasha tak zamula przegladarke ze sie nic z tym zrobic nie da, a firefox ktory zawiesza sie powyzej 4 tabow to juz jest dramat, moze wpadniesz i zobaczysz na wlasne oczy bo tak to chyba nie ma sesu, a moze mam filmik nakrecic i pokazac?

Moze jest to problem konfiguracji, ale co z tym firefoxem, na kazdym kompie to samo...

Jarek Jaworski
20-02-2008, 00:04
Rok temu chcialem kupic Mac Pro. Jak sie dowiedzialem, ze w razie awarii komputera, np uszkodzenie plyty glownej, czas naprawy to 2-3 tygodnie.
Pomyslalem sobie o tych wszystkich problemach i kupilem HP. Czas naprawy - nastepny dzien roboczy ;)
Moze teraz sie zmienilo, na pewno gdzies za granica mozna wykupic odpowiednie opcje serwisowe, ale poki co poczekam

czeczot
20-02-2008, 00:13
Ta cała dyskusja jest o kant d…. Ja mam w domu maca i PC. Iles lat używałem tylko PC. Proszę wszystkie osoby które twierdzą że nie warto dopłacać do maca żeby napisały ile czasu na nim pracowały. Moim zdaniem jeżeli poniżej miesiąca to nie mają pojęcia o czym mówią i równie dobrze mogą się twierdzić że bentley jest do **** bo…. jest drogi. Jak można coś oceniać i twierdzić czy jest warte swojej ceny tego nie znając?

A dowodem na to jak dobry jest to system jest to że kto raz przesiadł się na maca nie wrócił do windowsa… chyba ze go zmusiła życie np. praca. Zna ktoś osobę która po kilku latach przesiadła się z maca na PC z powodu tego że Windows jest lepszy?

esteper
20-02-2008, 00:16
Ze swojej strony też kończę bo widzę że ta dyskusja nie ma już większego sensu.
Ja poznałem zalety Windowsa i jego wady, poznałem zalety i wady OS X, no i wolę dopłacić do Mac'a.

GOOFY
20-02-2008, 00:18
Z tym HP to dziwna sprawa sporo osób odradzało Mi właśnie z powodu na serwis.ale widać to juz tak jest jedni chwalą inni nie:)Ja ma od kilku miesięcy Macbooka pro,system bardzo przyjemny nie chce się kompa wyłączać działa sprawnie szybko-podoba mi się bardziej niż XP i o wiele bardziej niż Vista.Natomiast niestety musz mieć Xp na drugiej partycji i to troche utrudnia prace jedne programy mam na mac inne na xp co chwilke trzeba sie przelączac bo zalezy mi na wydajnosci wiec emulowanie odpada.Inna sprawa jest jakoś sprzętu która za ta kase mogłaby byc lepsza, monitor rewelacja ale obudowa piekielnie się grzeje i odkształca.Kończąc MZ Maczki polecam tym którza mogą sie totalnie odciac od windowsa jesli natomiast tak jak ja potrzebuje niestety XP,jest to rozwiązaie uciazliwe

makkak
20-02-2008, 00:19
Dla mnie tez to EOT. Koniec gadania, wazne sa wyniki pracy a nie na czym je uzyskamy i czy pracuje nam sie wygodniej na tym czy na tym. Nie podoba mi sie tylko idealizacja jednego rozwiazania i tyle... Ta dyskusja do nieczego nie prowadzi wiec najlepiej juz ja skonczmy.

Do autora watku: sprobuj tego i tego, jakie argumenty Cie przekonaja nie wiem, ale kazde rozwiazanie ma swoje mocne strony;)

roback
20-02-2008, 00:26
Hmm, to troszeczkę smutne co się powyprawiało w tym wątku.
Właściwie to wygląda na pojedynek fanatyków - każdy okopał się i zostanie przy swoim a porada dla kolegi szukającego pomocy z tego, ekhm, żadna :/

I jeszcze dwie sprawy:
1. PC to nie MS Windows!!!
2. odkąd Apple korzysta z procesorów Intela to właściwie nie ma różnic sprzętowych -> Mac == PC (tylko o konkretnej specyfikacji) - a wobec tego patrz 1.

czeczot
20-02-2008, 07:50
Właściwie to wygląda na pojedynek fanatyków - każdy okopał się i zostanie przy swoim a porada dla kolegi szukającego pomocy z tego, ekhm, żadna :/

I jeszcze dwie sprawy:
1. PC to nie MS Windows!!!
2. odkąd Apple korzysta z procesorów Intela to właściwie nie ma różnic sprzętowych -> Mac == PC (tylko o konkretnej specyfikacji) - a wobec tego patrz 1.

Wątek koledze na pewno pomógł – obaliliśmy kilka mitów dotyczących maca. A skoro kolega rozważa przejście na maca tzn że coś mu Windows nie do końca odpowiada.
PC w powszechnym rozumieniu to komputer z Windows tak jak na obówie sportowe mówimy adidasy mimo że to są Nike :)
A co do różnic to komputery apple mają raczej dobry dobór komponentów. Do tego stopnia że maci z zainstalowanym windowsem wygrywają testy z innymi laptopami przeznaczonymi pod Windows :)

iREM
20-02-2008, 08:26
Wątek koledze na pewno pomógł – obaliliśmy kilka mitów dotyczących maca. A skoro kolega rozważa przejście na maca tzn że coś mu Windows nie do końca odpowiada.

No właśnie uważam że nie pomógł. Zawsze ktoś musi mieć coś do powiedzenie (niestety do tego - coś głupiego lub nieprawdziwego) a sam nie ma zielonego pojęcia o tym. Jeśli Koledzy tak zaciekle broniący windows - powtarzam - co nie było tematem tej dyskusji - popracują chociaż 3 miesiące tylko na macu - ale dodajmy na bieżących modelach - wtedy mogą zabrać głos. A na razie to sugeruję zająć się innymi wątkami. Czy ja się wypowiadam na temat minolty czy nikona? Po co więc bicie piany i wojna co lepsze. Kolega chciał kupić iMaca, więc reasumując - odradzam mu nowe, srebrne modele, ponieważ uważam, że na glossy ciężko jest obrabiać fotografie. Glossy przekłamuje kolory, podbija kontrast itd. A całą tę dyskusję nt. wyższości świąt... proponuję wsadzić w...
Detsol! Pozdrawiam jabłecznie ;-)

czeczot
20-02-2008, 09:05
Kolega chciał kupić iMaca, więc reasumując - odradzam mu nowe, srebrne modele, ponieważ uważam, że na glossy ciężko jest obrabiać fotografie. Glossy przekłamuje kolory, podbija kontrast itd. A całą tę dyskusję nt. wyższości świąt... proponuję wsadzić w...
Detsol! Pozdrawiam jabłecznie ;-)

Ja mam maca z glossy i nie uważam żeby to powodowało aż takie problemy, raczej bym powiedział że matryce matowe sztucznie zmniejszają kontrast i nasycenie kolorów :). Zresztą macałem jakiś czas temu „profesjonalny” monitor … chyba Eizo albo neca….. i też miał szybkę jak w macu więc należy się z tym pogodzić. Już prawie nikt nie robi monitorów mat.

iREM
20-02-2008, 09:10
Ja mam maca z glossy i nie uważam żeby to powodowało aż takie problemy, raczej bym powiedział że matryce matowe sztucznie zmniejszają kontrast i nasycenie kolorów :). Zresztą macałem jakiś czas temu „profesjonalny” monitor … chyba Eizo albo neca….. i też miał szybkę jak w macu więc należy się z tym pogodzić. Już prawie nikt nie robi monitorów mat.

Mam nadzieję, że to tendencja chwilowa. Mnie niestety przy glossy oczy bolą, ale może to efekt siedzenia tyle lat przed mat.

czeczot
20-02-2008, 09:17
Mam nadzieję, że to tendencja chwilowa. Mnie niestety przy glossy oczy bolą, ale może to efekt siedzenia tyle lat przed mat.

Hmm… nie wiem jak ci to powiedzieć…. Ale obawiam się że mat już umarł :)
No chyba ze przy monitorach w technologii OLED najpierw zrobią mat żeby za kilka lat znowu zrobić glossy :)

rene
20-02-2008, 09:51
Ja ze swej strony dodam że iMac to jeden z brzydszych komputerów jakie widziałem. Nie wiem z czego wynika ta cała fascynacja wszystkim co ma wytłoczone jabłuszko ja obudowie, poważnie nie wiem. I pod - ok, ładny, ale iMac wyglądający jak rekwizyt z "Sigma i Pi"? czy macbook ze swoim "sexy" designem z połowy lat 90.?

Coś w tym jest że łysy Jobs w obcisłym czarnym puloverku potrafi wmówić ludziom jaki mac jest "och" i "ach". Może OS jest faktycznie rewelacyjny, nie zaprzeczam - ale łudzenie się że główną grupą docelową apple jest ktoś inny niż amerykański nastolatek, i przypisywanie temu boskich ideologii jest po prostu śmieszne.

Miłego dnia.

czeczot
20-02-2008, 10:15
Ja ze swej strony dodam że iMac to jeden z brzydszych komputerów jakie widziałem. Nie wiem z czego wynika ta cała fascynacja wszystkim co ma wytłoczone jabłuszko ja obudowie, poważnie nie wiem. I pod - ok, ładny, ale iMac wyglądający jak rekwizyt z "Sigma i Pi"? czy macbook ze swoim "sexy" designem z połowy lat 90.?

Dla mnie PC z obudową z szybką podświetlony w środku na czerwono z gigantyczną ilością niebieskich diód gdzie się tylko da wygląda co najmniej mocno kiczowato. Więc wygląd jest rzeczą gustu.

Coś w tym jest że łysy Jobs w obcisłym czarnym puloverku potrafi wmówić ludziom jaki mac jest "och" i "ach".

Założyciel Microsoftu kiedyś twierdził że Internet to chwilowa moda, Windows nawet na specjalnej prezentacji mu się zawiesił…. Chyba XP. To dużo świadczy o firmie :)

Może OS jest faktycznie rewelacyjny, nie zaprzeczam - ale łudzenie się że główną grupą docelową apple jest ktoś inny niż amerykański nastolatek, i przypisywanie temu boskich ideologii jest po prostu śmieszne.

Czy grupą docelową jest amerykański nastolatek? Jak na komputer dla nastolatków może być tak mało gier? Grupą docelową iMACa o którym mowa w tym wątku na 100% nie jest nastolatek! (co innego inne urządzenia Apple) Widziałeś reklamy iMAC kiedykolwiek? Ja bym poprosił o wskazanie kilku gdzie występują nastolatki. Grupą docelową iMACa jest raczej w wieku 20-3x lat. Takie można odnieść wrażenie po kolesiu reprezentującym maca w ich reklamach.

Ideologia - Firma Apple chce zarobić, ja uważam jej produkt za warty tych pieniędzy które ode mnie chce – koniec ideologii. Ja wyznaje identyczną ideologie, zrobiłem cos dobrego wiec misiu płać! :)

rene
20-02-2008, 10:37
I tutaj masz przewagę PC nad macem - masz wybór - możesz wybrać kicz ze światełkami, możesz kompletnie gustowną, stylową obudowę. Nie musisz być ograniczony do przeskalowanego białego kwadraciku. A w moim prywatnym odczuciu design niektórych laptopów, zwłaszcza HP, nie tyle bije macbooka na głowę, co deklasuje go kompletnie.

Co do grupy docelowej - zechciej mnie zacytować z łaski swojej, na spokojnie, bez zbędnych emocji, bo okopany w swoim stanowisku mogłeś przeoczyć subtelną różnicę między "mac" a "apple".

I jeszcze jedno uderzenie w pierś - trochę niefortunnie użyłem słowa "nastolatek" - z autopsji bowiem wiem że data w dowodzie osobistym jest nie najlepszym kryterium do określenia poziomu jaki dana osoba reprezentuje - zdarzają się bowiem stetryczałe nastolatki, lecz nie tak często jak infantylni 25 latkowie.

Toteż "Hi, I'm mac" kojarzy mi się bardziej z modnie ubranym młodzieńcem, którego styl i oryginalność podyktowana jest bieżącymi trendami w świecie mody i designu. Nie jest to najlepszy przykład, zresztą trochę samobójcze jest kreowanie reklamy na autorytet.

iREM
20-02-2008, 10:53
... i przypisywanie temu boskich ideologii jest po prostu śmieszne.
Miłego dnia.

To po co to robisz?
Proponuję raczej takie urządzonko stojące czasem na odpustach - mierzy siłę ciosu albo siłę kopnięcia w piłkę. Można się nieźle wyżyć. Radzę pogodzić się z z kumplem, szefem, dziewczyną, żoną. Pomaga! * :-D

*niepotrzebne skreślić.

Dla mnie PC z gigantyczną ilością niebieskich diód gdzie się tylko da wygląda co najmniej mocno kiczowato.
Daj spokój, szkoda nerwów i energii ;-) Nie warto. To przypomina dyskusje między politykami pisu i po. To co - odpuszczamy temat? :-) Jak kolega switcher będzie miał ochotę - zapraszamy na priva?

czeczot
20-02-2008, 10:58
I tutaj masz przewagę PC nad macem - masz wybór - możesz wybrać kicz ze światełkami, możesz kompletnie gustowną, stylową obudowę. Nie musisz być ograniczony do przeskalowanego białego kwadraciku. A w moim prywatnym odczuciu design niektórych laptopów, zwłaszcza HP, nie tyle bije macbooka na głowę, co deklasuje go kompletnie.

Kolejny znający się na iMACach!! Aktualnie one NIE się są białe, to stary produkt, wycofany kilka miesięcy temu. Teraz są aluminiowe!!!!! I to już dyskredytuje cię jako rozmówcę o tych komputerach bo wyszło że nie specjalnie wiesz o czym mówisz tak jak poprzednicy :)

Mam laptopa HP i czy jest ładniejszy od laptopa apple – rzecz gustu. Tylko my tu nie rozmawiamy o laptopie tylko o iMACu!!!!!

Co do grupy docelowej - zechciej mnie zacytować z łaski swojej, na spokojnie, bez zbędnych emocji, bo okopany w swoim stanowisku mogłeś przeoczyć subtelną różnicę między "mac" a "apple".

Wątek dotyczy iMACa, zacytuje tytuł „iMac - co sadzicie” wiec obawiam się że nie do końca zrozumiałeś temat tego wątku!

I jeszcze jedno uderzenie w pierś - trochę niefortunnie użyłem słowa "nastolatek" - z autopsji bowiem wiem że data w dowodzie osobistym jest nie najlepszym kryterium do określenia poziomu jaki dana osoba reprezentuje - zdarzają się bowiem stetryczałe nastolatki, lecz nie tak często jak infantylni 25 latkowie.

Rozumiem że jak dobry produkt ma design zgodny z obecną modą to automatycznie staje się produktem do **** i dla dzieci i przestaje się nadawać do zastosowań trochę ambitniejszych jak obróbka zdjęć? Ciekawa filozofia……….

nilnovi
20-02-2008, 12:37
Dobrym podsumowaniem waszej dyskusji moglby byc ten felieton: http://www.benchmark.pl/r.php?file=http://www.benchmark.pl/artykuly/felietony/Mac_kontra_PC.html. O ile oczywiscie ta dyskusja sie kiedys skonczy ;).

czeczot
20-02-2008, 14:47
Dobrym podsumowaniem waszej dyskusji moglby byc ten felieton: http://www.benchmark.pl/r.php?file=http://www.benchmark.pl/artykuly/felietony/Mac_kontra_PC.html. O ile oczywiscie ta dyskusja sie kiedys skonczy ;).

To w ogóle jest jakaś*bzdura! Dlaczego użytkowników maca przedstawia się jako kochających ten sprzęt. To jest jakiś kretynizm!!

Chciałem oświadczyć że nie kocham, nie uwielbiam itd mojego komputera!

Używam tylko mac OS bo jest stabilniejszy i dla mnie łatwiejszy w użyciu niż Windows. Uważam firmę Apple za tak samo zdzierającą jak M$ - ja też staram się zarobić możliwie dużo na klienci więc ich podejście mnie nie dziwi :). Różnicą*jest to że produkty firmy apple są bardziej dopracowane i wg mnie lepsze niż*produkty M$ dlatego je kupuje.

iREM
20-02-2008, 14:55
To w ogóle jest jakaś*bzdura! Dlaczego użytkowników maca przedstawia się jako kochających ten sprzęt. To jest jakiś kretynizm!!
Chciałem oświadczyć że nie kocham, nie uwielbiam itd mojego komputera!

A ja kocham. I codziennie się z nim nawet bzykam! Uwielbiam te seksowne szczelinki od napędu sload loading!!!! :-D

Daj spokój, przecież gołym okiem widać, że to napisał jakiś zakompleksiony kretyn. Naprawdę szkoda energii na tego typu dyskusje.

rene
21-02-2008, 18:44
Kolejny znający się na iMACach!! Aktualnie one NIE się są białe, to stary produkt, wycofany kilka miesięcy temu. Teraz są aluminiowe!!!!! I to już dyskredytuje cię jako rozmówcę o tych komputerach bo wyszło że nie specjalnie wiesz o czym mówisz tak jak poprzednicy :)

Biję się w pierś - istotnie mówiąc "design" i porównując go do tandetnego w kształcie telewizorka, miałem na myśli nic innego jak materiał z którego jest wykonany.

Padło jeszcze kilka innych sformułowań, ale moja pierś by tego nie wytrzymała.

Natomiast jedno jest pewne - diody w lcd maców chyba migają ze złą częstotliwością, gdyż podniecenie co poniektórych posiadaczy-obrońców, zdecydowanie nie jest zdrowe.

Miłego dnia 8-)

scooter
22-02-2008, 03:56
A moim zdaniem istotą problemu jest soft którego chcemy/musimy używać na komputerze ... jeśli ktoś (tak jak ja) potrzebuje AutoCada to nie ma wyjścia i musi używać Windowsa i nikt mnie namówi do linuxa lub osx bo są dla mnie bezużyteczne :(

System powinien być jak "najlżejszy" a nie zżerać 30% zasobów na swoje potrzeby, jak to robi Vista, a także powinien pozwolić na pracę na aplikacjach mi potrzebnych, to jest główny i podstawowy cel systemu operacyjnego o którym zadaje się zapomnieli twórcy obecnych systemów operacyjnych ...

czeczot
22-02-2008, 14:33
A moim zdaniem istotą problemu jest soft którego chcemy/musimy używać na komputerze ... jeśli ktoś (tak jak ja) potrzebuje AutoCada to nie ma wyjścia i musi używać Windowsa i nikt mnie namówi do linuxa lub osx bo są dla mnie bezużyteczne :(

Brak AutoCada nie jest przeszkodą w posiadaniu MACa. Na wszystkich macach na intelu można postawić 2 systemy, macowy + windows. Oczywiście jeżeli twoja praca polega na projektowaniu i przez 8 godzin musisz mieć Windows a przez pozostałe 2 na dobę możesz się przełączyć*ma macOS to może nie jest to rozwiązanie najlepsze. Ale jeżeli to jest na odwrót że tylko czasami korzystasz z AutoCada to dalej spokojnie możesz mieć*macOS i w razie konieczności przełączyć system

Maku70
22-02-2008, 16:12
W Imac dioda nie miga kiedy komp. pracuje, miga kiedy śpi i do tego jej intensywność świecenia jest regulowana przez czujnik natężenia światła. Więc problem podekscytowania, nie tu leży... Kiedy to czytałem, też mnie ruszyło - że wypowiadają się jako znawcy ludzie, którzy nie pracowali 5 minut na macu. Ludzie, którzy powtarzają obiegowe kretynizmy - drogi ram, brak kompatybilności itd. Co do migania jeszcze, komputery Apple to nie choinki z milionem światełek tzw. "oczoje....", to nie PC ze świecącymi wiatraczkami - brrr :)

tynka861
22-02-2008, 17:53
W Imac dioda nie miga kiedy komp. pracuje, miga kiedy śpi i do tego jej intensywność świecenia jest regulowana przez czujnik natężenia światła. Więc problem podekscytowania, nie tu leży... Kiedy to czytałem, też mnie ruszyło - że wypowiadają się jako znawcy ludzie, którzy nie pracowali 5 minut na macu. Ludzie, którzy powtarzają obiegowe kretynizmy - drogi ram, brak kompatybilności itd. Co do migania jeszcze, komputery Apple to nie choinki z milionem światełek tzw. "oczoje....", to nie PC ze świecącymi wiatraczkami - brrr :)

Kumpel ma Mac'a Macbook pro czy jakis tam... wygrał w jakimś konkursie i w sumie to tylko narzeka...
1. Nie ma jako takiego biosa (instalacja windowsa to już pierwsze problemy)
2. Brak altów... co przy pracy w windowsie znow robi problemy...
3. Brak w touchpadzie 2giego przycisku myszy :) (zewnetrzna mysz zalatwia problem)
4. Byly jeszcze inne komplikacje ale niestety nie pamiętam wszystkiego...

Aha no i cena napewno nie przemawia za kupnem np macbooka (pisze o notebookach) lepiej zainwestować w porządną toshibe i wgrać sobie na nią sprawdzonego XP PRO i napewno stabilnościa nie ustępuje Mac OSowi :) A z tego co wiem to np w Mac OS jest podstawową przeglądarka Safari a ona ze stabilności/kompatybilności nie słynie :)

Ja odradziłbym zarówno MacBooków jak i Mac OS / Win Vista :)

PS. sorka, że napisałem posta z konta dziewczyny przypadkowo :)
Kumpel zajmuje sie programowaniem w technologiach .NET (więc głównie używa Win 2003 Server)

esteper
22-02-2008, 18:01
Kumpel ma Mac'a Macbook pro czy jakis tam... wygrał w jakimś konkursie i w sumie to tylko narzeka...
1. Nie ma jako takiego biosa (instalacja windowsa to już pierwsze problemy)
2. Brak altów... co przy pracy w windowsie znow robi problemy...
3. Brak w touchpadzie 2giego przycisku myszy :) (zewnetrzna mysz zalatwia problem)
4. Byly jeszcze inne komplikacje ale niestety nie pamiętam wszystkiego...

Aha no i cena napewno nie przemawia za kupnem np macbooka (pisze o notebookach) lepiej zainwestować w porządną toshibe i wgrać sobie na nią sprawdzonego XP PRO i napewno stabilnościa nie ustępuje Mac OSowi :) A z tego co wiem to np w Mac OS jest podstawową przeglądarka Safari a ona ze stabilności/kompatybilności nie słynie :)

Ja odradziłbym zarówno MacBooków jak i Mac OS / Win Vista :)

PS. sorka, że napisałem posta z konta dziewczyny przypadkowo :)
Kumpel zajmuje sie programowaniem w technologiach .NET (więc głównie używa Win 2003 Server)

Proszę Cie, nie ośmieszaj się.
1. Na cholerę BIOS ? Jest coś takiego jak BootCamp Assistant, jeśli ktoś tak bardzo potrzebuje Windowsa.
2. Alt jest, w najnowszych nawet dwa.
3. Po co drugi przycisk ? W OS X masz CTRL + klik
4. No taaak, Safari najgorsze. Z czym nie kompatybilne ? Bo nie wiem, jakoś przez czas używania MacBook'a ja nie zauważyłem niekompatybilności i braku stabilności w Safari.

Wiesz - zazwyczaj problemem jest łącznik między oparciem krzesła a klawiaturą, więc ja tu problemów bym się nie*starał szukać po stronie Mac'a.

Maku70
22-02-2008, 18:06
1. Trzy sposoby instalacji windows: parallels, vmavare i bootcamp (tak ma EFI, microsoft nie zdążył wprowadzić w Vista, chociaż zapowiadał...)
2. alt - to chyba mu wyrwali ???:)
3. w każdej ręce ma tylko 1 palec? mac obsługuje dwa palce na touchpad :) (puknięcie dwoma to odpowiednik prawego klawisza myszy, lub przesuwanie strony nie kursora itp.)
4. bez komentarza....

Dzięki za potwierdzenie mojej opinii o znajomości MacOs przez wypowiadających się...
P.S dlatego Safari jest najszybszą przeglądarką? ;) o zgodności ze standardami nie wspomnę :) Ale co tam IE to jest to :) i internet widać i z internetu Twój komputer :)

esteper
22-02-2008, 18:20
Ja bym proponował zamknąć już ten temat, bo co raz mądrzejsi i bardziej doświadczeni się*wypowiadają (tynka, rene, no i jeszcze kilku).

rene
22-02-2008, 20:15
Esteper, wybacz że nie padam na kolana przed geniuszem designu maca. Najwyraźniej jedyną słuszną prawdą jest "mac jest piękny", natomiast każdy kto nie zgadza się z tym stwierdzeniem prawdopodobnie jest głupim ignorantem pozbawionym gustu, ma fluorescencyjną obudowę w swoim PC, nosi skarpetki do sandałów, ma wąsy i jeansową kurtkę, słucha budki suflera i zbiera znaczki.

Jak urosnę chcę być taki jak Ty!

Maku70
22-02-2008, 20:34
Rene nie o to chodzi !!! Nie ma sprzętu, systemu doskonałego - nawet mac ma wady ;) Nam użytkownikom Apple, chodzi tylko o to, by nie opowiadać głupot, mitów itp. na temat naszego sprzętu i tyle. Wiesz czemu nigdy nie piszę o Linkusie? bo w życiu na nim nie pracowałem i raz widziałem u kolegi Ubuntu. Tylko tyle....

rene
22-02-2008, 20:46
Maku, ja to doskonale rozumiem, zauważ tylko ten jeden drobiazg, że moje zastrzeżenia tyczyły się designu, który uważam za niezmiernie brzydki. Za takie opinie zostałem zaatakowany przez czeczota i estepera.

Dodatek o migających diodach był żartem ilustrującym nienormalną agresję co poniektórych użytkowników, i prawdopodobnie osoby które nie chciały się czepiać - tak go właśnie odczytały, a pozostali już pewno uploadują na imageshack wykresy, statystyki i rysunki techniczne maców, aby tylko "dowalić" ignorantowi.

esteper
22-02-2008, 21:08
Dobrze już, desing jest kwestią gustu, a kwestii o diodach widać nie zrozumiałem, ale na prawdę, apeluję o zamknięcie tego tematu, bo najwięcej do powiedzenia miały osoby które Mac'a na oczy nie widziały.

czeczot
23-02-2008, 02:33

znam się na macu bo kolega ma i mi coś*tam powiedział ale do końca nie wiem co..... proszę cię nie wypowiadaj się bo się*ośmieszasz

Esteper, wybacz że nie padam na kolana przed geniuszem designu maca. Najwyraźniej jedyną słuszną prawdą jest "mac jest piękny", natomiast każdy kto nie zgadza się z tym stwierdzeniem prawdopodobnie jest głupim ignorantem pozbawionym gustu, ma fluorescencyjną obudowę w swoim PC, nosi skarpetki do sandałów, ma wąsy i jeansową kurtkę, słucha budki suflera i zbiera znaczki.

Jak na razie jako przykład designu (głupie słowo) podałeś laptopa HP który akurat jest*średni ładny, poza tym jego plastik jest badziewny, łatwo się rysuje - więc jest średnio ładny przez pierwszy miesiąc potem jest tylko gorzej - wiem bo mam od pół roku. Wysil się i podaj jeszcze jakiś przykład, byłe nie białych PC bo to jest zerżnięte z maców, w dodatku jak apple częściowo już*od tego odchodzi. To ma być*design który nas żuci na kolana.... nie ma? To po jaki ch.... krytykujesz apple skoro stara się*wyróżnić*w śród kiczowato świecących PC

Maku70
23-02-2008, 09:53
O mamusiu!!! już rzymianie mówili - o gustach się nie dyskutuje, gusta się ma. Nie róbcie tutaj flame war. Albo konkrety, albo dyskusja nad wyższością jednych świąt nad drugimi... Apple jest śliczne - imho, ale nie tym kierowałem się przy zakupie!!! Kumpel ma święcącego jak tęcza PC i też jest zadowolony - lubi to. Ważna jest ergonomia, stabilność systemu, oprogramowanie no i współpraca z Canonami ;) np. to że nawet systemowe "podglądanie" pliku w MacOs widzi raw bez problemu. A design, to naprawdę indywidualna sprawa.

Shutterway.pl
23-02-2008, 10:15
tak sobie czytam i czytam....istna zenada!! wypowiedzi niektorych to kompletna bzdura, czasem nie wiem silne usilowanie wypowiedzenia sie na temat o ktorym kompletnie nie maja pojecia (ewentualnie google.pl haslo MAC wady zalety lekkie czytanko no i mamy full expertow bo zapoznali sie z opiniami paru userow badz testow) powiem tak pracowalem tylko na windowsie (jako grafik i asystent informatyka) od zeszlego roku mam iMaca
i naprawde zdecydowanie lepiej mi si epracuje! teraz juz tytlko grafika sie zajumuje wiec nie potrzebne mi jakies mozliwosci grzebania w systemie...ja chce poprostu zeby mi all dzialo! wlaczam dziala zadnego bawienia sie ze np system nie moze rozpoznac urzadzenia system moze byc zagorzony itd...najbardziej mi sie to wlasnie w Macach podoba ze to poprostu dziala!! ktorko mowiac ide do ispota cortlanda czy nawet saturna kupuje sobie model pakuja mi go jade do domu wypakowuje stawiam na biurku i co ? nie spedzam X czasu na istalowanie sterow uaktualnien antywirow itd...poprostu stawiassz dziala.! poza tym design....kwestia gustu ale napewno nikt mnie nie przekona np ze tandetne pudla z niebieskiki diodami i innymi mega gadzetami to top design urządzenie! ale to mwie kwestia gustu...napewno nikt mi nie powie ze metry i setki kabli wychdzacych z PC nie jest lekko uciazliwe...sorki ale do iMaca masz 1 kabel zasilajacy i wsio (ewentualnie jak nie ma sie klawiatury i myszki bezprzewodowej to dochodzi do kompa tylko jeden kabelek - bo myszka z klawiatura jest np podlaczona razem ze soba)! airport'em extreme podlaczone zew dyski + drukarka i z glowy wszystko po sieci wi-fi leci...to tak dla przykladu np. glossy no niestety jest...ja sam mam z matryca 20" jest gorsza faktycznie od 24" ale co z tego mam do niego podlaczony monitor NEC 20.1" UXi i naprawde sie wygodnie pracuje!! Kolejnym przykladem niech mi ktos zaprzeczy np ze ustawienia profili w macu nie jest banalni eproste!! naprawde zarzadzanie kolorem jest bajeczne!! System jest intuicyjny prosty i np dla mnie to jest mega wygodne!! np wypowiedzi ze kolega ma maca i narzeka bo...sa moim zdaniem na poziomie przedszkola to niech sie on wypowie a nie...mowie dla mnie wazne jest zeby sie dobrze pracowalo stabilnie i tak powiem to !! przyjemnie sie ogladalo w co sie patrzy - mowie tutaj o wyglad np leoparda...nie chce grzebac w systemie zeby go ulepszac itd...innym to sprawia przyjamnosc i okey...i oni np moga narzekac na to ze na macu zbytnio nie pobawia sie jak na windowsach...ale oczernianie tego ze jest do **** bo np zeby cos mi chodizlo mega dobrze musze sie pobawic nieco jest bez sensu...fakt jest taki ze jezeli kupie niedlugo macbook pro to napewno zainstaluje sobie na niej rowniez winde...czemu? proste na codzien OS X ale jak sie trafi cos co bede potrzebowal windosa to nie chce zostac np z reka w nocniku...taki tzn just in case system! by the way jak tak sie fascynujecie recenzjami w necie czy w gazetach komputerowych to pewnie juz wiecie ze najlepszym notebookiem dla win vista jest co?? tak panie i panowie macbook pro! a co do ceny...jest wysoka i co z tego nie kazdy musi go miec tak? niektorzy wola skladaka i juz mowia do siebie "durniu po co kupiles PCta np w vobisie za 1/3 ceny mniej mozesz sklecic sobie identyczny komp" inni lubia tak jedni inaczej...a niektorzy wogole wola zaplacic jeszcz wiecej poprostu po to zeby miec spokoj na lata. poza tym to jest Polska...ceny tutaj sa masakryczne...ale to juz inny temat...

draznia mnie wypowiedzi kolegow co widziali maca w necie badz w jakims sklepie...ceny ramu, itd wywyioskowane z palca! brak prawego przycisku...
brak altu...no poprostu szkoda gadac...
fakt jest taki ze jak sam 1wszy raz mialem do czynienia z OS'em to szlak mnie trafial bo nie moglem sie przyzwyczaic ciezko bylo mi sie nauczyc no ze 2x klikajac na okno nie rozszerzy mi sie ono na caly ekran a zjedzie na dol do docka:) zajeloi mi naprawde pare dni zeby sie przesawic kompletnie....teraz to zupelnie inna praca i za to dziekuje OS X
Co do kolegi ktory zaczal watek...moim zdaniem warto jak sobie cenisz spokoj, prostote, nie bedzieszs sie przejmowal ze zbytnio nie poszperasz w systemie doglebnie...za to jednak masz system stabilny szybki. Masz duzo ulatwien udogodnien itd....np przykladem jest iDVD chcesz dvd z menu np ze zdjeciami lub filammi z wakacji? zajmie tobie to naprawde chwile zeby stworzyc Album na DVD z menu glownym dynamicznym, nie statycznym np wszystko zrobione tak zeby zwykly najprostszy user nie mial z tym klopotow...jak chcesz zeby bylo bardziej zaawansowanie kup np Final Cut Studio....to co potrafi program Motion 3 jest poprostu bajeczne...fakt zaplacic trzeba no ale za cos jednak placimy!
i

DoMiNiQuE
23-02-2008, 10:21
Ozesz :) ale flejm, i to beze mnie ;)

Z makowym pozdrowieniem,
Vista Suxx :mrgreen:

Shutterway.pl
23-02-2008, 10:23
no poszlo troche;] hehe czeczot nie wiedzialem ze ty taki zadziorny jestes:P

Maku70
23-02-2008, 10:33
Heh, a może zaprośmy niedowiarków do siebie na szkolenia ;) niech zobaczą jak się pracuje bez przycinania systemu i zwiech :)

iREM
23-02-2008, 11:26
Padło jeszcze kilka innych sformułowań, ale moja pierś by tego nie wytrzymała. Natomiast jedno jest pewne - diody w lcd maców chyba migają ze złą częstotliwością, gdyż podniecenie co poniektórych posiadaczy-obrońców, zdecydowanie nie jest zdrowe.

Prosiłem grzecznie już kilka razy, przepraszam za stwierdzenie, ale czy możesz się już przymknąć? Trudno, może mnie admini stąd usuną, ale już nie mogę znieść Twoich złośliwości. O co Ci Kolego właściwie chodzi? Bo pieprzysz żeby pieprzyć. :-(
Znajdź proszę wątek, w którym masz coś konkretnie do powiedzenia i tam się wyżyj, mając oczywiście podstawy do - że tak powiem - "bycia w temacie". Twoje wypowiedzi ani nie wnoszą nic konkretnie mądrego, ani nie pomagają innym. Przeczytaj proszę pierwszy post tego wątku, przemyśl czy masz coś do powiedzenia, w czym mógłbyś koledze AREKZAR pomóc. Przytoczę Ci (jeśli jesteś leniwy) ten wątek o który chodzi:

cytuję:
----------
Witam,
zastanawiam sie wlasnie nad zmiana kompa. Chce przejsc na Mac'a. Duzo piszecie o Macbook Pro, jednak do niego potrzebny jest dodatkowy monitor. Co zatem sadzicie o iMac 24" (wiem ze 20" maja slaba matryce), na ile mozna go porownac z MB pro i dodatkowym monitorem?
Zakladam rowniez zakup kalibratora i z tego co mi wiadomo mozna calkiem przyzwoicie skalibrowac ten monitor.

Prosze o jakies porady, co polecacie z Waszego doswiadczenia. Dodam ze nie mam budzetu na full wypas czyli MacPro+Barco wiec taka opcja odpada.
--------------
koniec cytatu.

Masz doświadczenie żeby koledze pomóc, to pisz, a jak chcesz się tylko kłócić i obrażać innych, to daj sobie wreszcie spokój.

rene
23-02-2008, 15:27
Widzę że z grubszej rury... no nic, ja jednak do twojego poziomu zniżać się nie będę.

Jednak jako 40 letni facet, na dodatek ojciec, powinieneś być odrobinę bardziej obiektywny. Ale z drugiej strony... "lata mje to". Życzę dobrego samopoczucia!

iREM
23-02-2008, 16:14
Widzę że z grubszej rury... no nic, ja jednak do twojego poziomu zniżać się nie będę.

Jednak jako 40 letni facet, na dodatek ojciec, powinieneś być odrobinę bardziej obiektywny. Ale z drugiej strony... "lata mje to". Życzę dobrego samopoczucia!

Dalej nie rozumiesz. Nie chodzi o to aby się bić, kto ma dłuższy samochód czy droższą zabawkę. Chodzi właśnie o uniknięcie bezsensownej dyskusji, która jest zupełnie nie na temat. A poza tym już kilka osób delikatnie dawało Ci do zrozumienia: - nie znasz zagadnienia, to po prostu nie krzycz.
Ja szanuję Twoje zdanie i absolutnie nie mam zamiaru Cię przekonać do używania maca, ale przypominam po raz kolejny - wątek był zupełnie o czym innym.
A samopoczucie mam wystarczająco dobre.

czeczot
23-02-2008, 16:14

No i kupa z tej listy obudów komputerów z rewelacyjnym designem... a ja tak liczyłem że padnę dzisiaj na kolana.
A może chociaż coś jeszcze wiesz o komputerach apple... zaskocz nas czymś!!

iREM
23-02-2008, 16:17
No i kupa z tej listy obudów komputerów z rewelacyjnym designem... a ja tak liczyłem że padnę dzisiaj na kolana.
A może chociaż coś jeszcze wiesz o komputerach apple... zaskocz nas czymś!!

:-) Błagam, przestań już prowokować...

Shutterway.pl
23-02-2008, 17:09
iREM ;] zostaw czeczota ;] niestety niskie osoby sa bardziej zadziorne:P hehehe nie no ale powaznie czeczot bez urazy:P bo jeszcze mi nie pozyczysz zadnego lensa hehehe
skonczmy ta glupia gadke bo szkoda miejsca:)

wracajac do tematu!
W koncu kolega sie zecydowal na kupno czy nie?

Malin
23-02-2008, 18:28
wracajac do tematu!
W koncu kolega sie zecydowal na kupno czy nie?

:) Pewnie autor watku juz dawno pojechal na wakacje i zapomnial o tym wątku...

iREM
23-02-2008, 19:35
Pozwolę sobie złośliwie przytoczyć cytacik z pewnej listy, jako pointę.

-------------
Kumpel mnie prosil zeby mu pomoc wybrac komputer dla syna na urodziny. Komputer kupiony, pelen tzw. wypas. Komp skladany, firmowany ze znakiem iso przez lokalnego producenta, wszytsko jest + WIN XP PRO OEM. Mam chwile wolna, pomyslalem ze przynajmniej tfu winshita postawie.
Odpieczetowalem pudeleczko, zainstalowalem, pierwszy zonk. Do twojej kopii systemu windows nie mozna sie zalogwac poki nie zostanie aktywowany.
Ok podpinam siec, zonk dwa, aktywacja online nie mozliwa.
Telefon, tylko maly problem tzw. Kreator aktywacji nie generuje identyfikatora instalacji
Rozmowa z konsultantem niemozliwa, w soboty do godz. 16, zapraszamy w pn.
No rzesz k... mac
Komp, moze nie Dell czy inne HP, ale tez nie piwerwszy lepszy skaldak, system orginalny i co... tzw. gowno ze sie brzydko wyraze.
Bedzie mi pudlo przez weekend szpecilo mieszkanie. Mowilem sobie zadnych M$... ech...
Jak mi ktos powie ze aktywacja win, czy innego M$ produktu jest prosta, przyjemna etc. to mu kaze zjesc plyte z instala owego cudownego oprogramowania.
Ide sie napic...
--------

koniec cytatu (i złośliwości). Żeby dotyczyło to tak niszowego softu jak Apple, to ok, ale to MS a więc masówa. :-(

I jeszcze żeby nie było że nie jestem obiektywny - Apple potrfafi być tak samo durny jak MS, tyle że jednak dużo rzadziej stosuje takie chamskie praktyki. Przykładem pierwszym z brzegu jest iPhone, którego nie można legalnie używać w Polsce.

A to, co rzeczywiście lubię u apple, to fakt, iż w Kupertino faktycznie wysłuchują próśb i wołań userów. Czasem po dłuższym czasie, ale jednak słuchają i prędzej czy później dorabiają to czego nam brakuje do naszych appsów.

esteper
23-02-2008, 19:41
iPhone, którego nie można legalnie używać w Polsce.

Ale powiem Ci że sprawuje mi się*całkiem zaje... :D

iREM
23-02-2008, 20:32
Ale powiem Ci że sprawuje mi się*całkiem zaje... :D
Super, ale wg mamuśki nie jest to legalne. Poza tym odsyłanie do iTMS, z którego w naszym kraju nie można nic kupić też jest beznadziejne. Ja np. wprost marzę o tym, żeby móc wyszukiwać i kupować te utwory (mówię choćby tylko o muzycznych) właśnie via iTMS.
A sam telefon nie jest zły, chociaż bardzo przyzwyczaiłem się do Nokii, która jest coraz gorsza. Mało który telefon tej firmy jest na symbianie, co nie pozwala na chociażby zainstalowanie prostego gmaila. Do tego dochodzi chiński syndrom, obudowa i wykonanie Nokii to już taki szit, że szkoda gadać, nie to co dawniej.
Mam nadzieję, że w tej kwestii chociaż Canon pozostanie w miarę odporny na tego wirusa i nasze aparaty nie będą się tak "łuszczyć" jak telefony nokii. Chociaż jak na razie nie narzekam, 350, poza "błyszczącymi" krawędziami od wytarcia, nie wyglądała źle, a i obecna 40ka wygląda na wykonaną dość solidnie. Mam tylko nadzieję, że tak szybko nie zgubię muszli, jak w 350tce. :-)

esteper
23-02-2008, 21:16
No to polecieliśmy offtopem :p
Ale wracając do muzyki z iTMS też bym się*pokusił, bo jak przeglądałem zasoby tego sklepu, to znalazłem kilka perełek na które bym się pokusił :)

Niech się skończy umowa SADyście to może się doczekamy Apple PL oraz iTMS :D

fotobronx
23-02-2008, 21:26
Przeczytalem pierwsze 6 stron i padlem na twarz ;)

Taaaak mac to swietny sprzet np dla kogos kto jest programista....
Aaa i PC to nie tylko winda ,a wy przez 6 stron placzecie jaki ten pc/xp jest zly...ostatni format xp mialem 3 lata temu ,zainstalowanie tego calego gowna trwalo 5 h...naprawde straszne.. moglem przeznaczyc ten czas na robienie zdj a tak siedzialem przed tym zlym pc ;) dodam ,ze nic mi sie nie tnie marki pokzauja takie same wyniki jak swierzo po instalacji,wiec o co chodzi ???
Na drugim kompie mam Slacka i tez mi wszystko dobrze chodzi...

iREM
23-02-2008, 22:47
No to polecieliśmy offtopem :p
Ale wracając do muzyki z iTMS też bym się*pokusił, bo jak przeglądałem zasoby tego sklepu, to znalazłem kilka perełek na które bym się pokusił :)

Niech się skończy umowa SADyście to może się doczekamy Apple PL oraz iTMS :D

Ale Apple PL to niby już jest :-)

esteper
23-02-2008, 23:00
Ale Apple PL to niby już jest :-)

Tyle że dalej "władza" sprawowana przez SADystów. Powoli się*rozkręca Apple PL, widać z resztą po stronie www, ale umowa SADu nie skończyła się*jeszcze.
Może jak zacznie się dziać coś nowego doczekamy się*iTMS :)

Jester
24-02-2008, 00:54
Super, ale wg mamuśki nie jest to legalne.

Sorry, ale nie masz racji. To następna urban legend powstała, bo się komuś nie chciało sprawdzić u źródełka. Odblokowanie iPhona jest absolutnie legalne. Poguglaj sobie w wolnej chwili. Ryzykujesz uszkodzenie telefonu, ale prawa nie łamiesz, ani tutaj, ani w Stanach.

J

czeczot
24-02-2008, 00:59
iREM ;] zostaw czeczota ;] niestety niskie osoby sa bardziej zadziorne:P hehehe nie no ale powaznie czeczot bez urazy:P

przynajmniej nie mam takiego kompleksu żeby robić akty i ich nie pokazywać...... ja rozumie m ze ci możne coś nie wyjść ale nie ma się czego wstydziec :) Masz jakąś strasznie niską samoocenę? No chyba że się dziewczynie nie przyznałeś to sorry że cię*wydałem....

Przeczytalem pierwsze 6 stron i padlem na twarz ;)

Taaaak mac to swietny sprzet np dla kogos kto jest programista....
Aaa i PC to nie tylko winda ,a wy przez 6 stron placzecie jaki ten pc/xp jest zly...ostatni format xp mialem 3 lata temu ,zainstalowanie tego calego gowna trwalo 5 h...naprawde straszne.. moglem przeznaczyc ten czas na robienie zdj a tak siedzialem przed tym zlym pc ;) dodam ,ze nic mi sie nie tnie marki pokzauja takie same wyniki jak swierzo po instalacji,wiec o co chodzi ???

Ja na codzien używam windowsa bo muszę. Myślisz że bym ładował w komputer 7,5k jak by to nie chodziło gówniane, tylko po to żeby go używać*w domu? Pracowałeś na macu? nie!!! to się nie wypowiadaj bo nie rozumiesz różnicy. Nawet głupia obsługa konto imap to jest niebo a ziemia, dlaczego windows w czasie ściągania poczty zamula okrutnie a mac nie... możesz mi wytłumaczyć?To są*niuanse w działaniu które oznaczają ze albo komputer będzie cię*wkó... po przyjściu do domu albo nie. Niby nic ale różnica jest dramatyczna na korzyść maca! Zresztą jak kiedykolwiek będziesz miał z tym komputerem do czynienia przez kila dni to będziemy mieć*wspólny temat do rozmów... a tak to o czym mamy z tobą rozmawiać?

fotobronx
24-02-2008, 02:15
Kolego po czym wnioskujesz ,ze nie mialem do czynienia z wyrobami firmy apple ? ;) dlatego ,ze nie podniecam sie nimi na maxa ?
Dla mnie mac bedzie zawsze swietnym kompem dla grafika...i tyle, tu jest poprostu lepszy...ps duzo lepiej(szybciej) dziala na macowce i nie bede mowil ze nie !!!!
Ale jakos nie widze ,zeby np programisci siedzieli na Mac'ach....zgadnij dlaczego ? Bo moze to twoje super srodowisko sie do tego nie nadaje ? Mac to fajny komp ,ale powtarzam nie do wszystkiego....powiem wiecej dla programisty duzo lepszym wyborem bedzie nawet xp...
Mi Xp przy 2 gb ramu i 2 jajowym procku nie muli poczta wszystko chodzi ok(kompilator ladnie kompiluje i sie nie wiesza) i wiesz nie pamietam ,zebym 10 lat temu mial jakies wielkie problemy z pc...
Nie wiem dlaczego u mnie jest ok...fakt widzialem tez zapuszczone windowsy ale to byla wina raczej uzyszkodnika.
A tak pozatym dlaczego tak uparcie laczysz PC-ta z winda ? Przeciez sa jeszcze inne OS....

Dla mnie podzial jest klarowny:
PC + jakis linux dla programisty (choc np takie ubuntu zainstalowalem ojcu i nie marudzi)
PC + win=kompromis ,wlasciwie wszystko wmiare dziala tak jak trzeba,nie ma problemow z kompatybilnoscia sprzetu co dla normalnego usera jest wazne
Mac=dla grafika lub hobbysty ktory lubi byc oryginalny (nie widze nic w tym zlego) ;)

Pozdrawiam i sie tak nie denerwuj ;) ja naprawde ,zyje z informatyki od ladnych paru lat i jesli mac bylby dla mnie dobrym wyborem naprawde kupil bym go bez wachania...w pc juz tez od groma kasy wpakowalem...

czeczot
24-02-2008, 09:20
Nie wiem dlaczego u mnie jest ok...fakt widzialem tez zapuszczone windowsy ale to byla wina raczej uzyszkodnika.
A tak pozatym dlaczego tak uparcie laczysz PC-ta z winda ? Przeciez sa jeszcze inne OS....

nie to jest wina systemu że pozwala się*zamólić! Skoro ten sam urzytkownik łatwo zamuli windowsa a nie uda mu sie ani macOS ani linuxa to chyba proste co jest gównianie napisane.

Dla mnie podzial jest klarowny:
PC + jakis linux dla programisty (choc np takie ubuntu zainstalowalem ojcu i nie marudzi)
PC + win=kompromis ,wlasciwie wszystko wmiare dziala tak jak trzeba,nie ma problemow z kompatybilnoscia sprzetu co dla normalnego usera jest wazne
Mac=dla grafika lub hobbysty ktory lubi byc oryginalny (nie widze nic w tym zlego) ;)

Co do przeznaczenia komputera. Na macu programiści nie maja za łatwo chociaż jak ktoś się uprze. Ale do wszystkiego innego nadaje się znakomicie! Fotografia (bo w końcu prawie o tym jest to forum) grafika, muzyka, projektowanie stron a wreszcie jako komputer domowy (pod warunkiem ze nie gramy albo mamy konsole) Zresztą już*o tym było wcześniej że na macu wyjętym z pudełka zrobisz podstawowa obróbkę zdjęć, poskładasz filmiki a potem zrobisz z tego dvd z menu dla znajomych w dramatycznie prosty sposób!!!!

Maku70
24-02-2008, 09:53
"poskładasz filmiki a potem zrobisz z tego dvd z menu dla znajomych w dramatycznie prosty sposób!!!!" - ja to robię bez "dramatów" prosto i przyjemnie :)

iREM
24-02-2008, 09:55
Co do przeznaczenia komputera. Na macu programiści nie maja za łatwo chociaż jak ktoś się uprze. Ale do wszystkiego innego nadaje się znakomicie! Fotografia (bo w końcu prawie o tym jest to forum) grafika, muzyka, projektowanie stron a wreszcie jako komputer domowy (pod warunkiem ze nie gramy albo mamy konsole) Zresztą już*o tym było wcześniej że na macu wyjętym z pudełka zrobisz podstawowa obróbkę zdjęć, poskładasz filmiki a potem zrobisz z tego dvd z menu dla znajomych w dramatycznie prosty sposób!!!!

I profesjonalny przemysł telewizyjno filmowy. W końcu cały TVN stoi na macach.

Maku70
24-02-2008, 10:12
Mac nie dla programistów - kolejny mit... Wystarczy poszukać i zobaczyć np. co jest wbudowane w system: "Leopard zawiera znakomity edytor HTML i CSS, debuger JavaScript oraz szereg popularnych architektur programistycznych dla sieci WWW — w tym PHP i Ruby on Rails." do tego apache i jeszcze trochę innych rzeczy :) Polecam też http://web-coder.pl/index.php/o-mnie/

A siedzą na PC - bo w tym kraju jeszcze Winda, długo będzie jedynym słusznym systemem i większość na nią pisze soft

Pavlik
24-02-2008, 11:25
Drodzy,
ta dyskusja brnie od jakiegoś czasu w złym kierunku, zresztą wszyscy już to zauważyli, ja po kilku pierwszych postach dałem sobie spokój bo było to do przewidzenia, że zrobi się z tego mega offtop. Kolega zapyał o iMaca i MBP ale generalnie był zdecydowany na MAC'a takiego czy siakiego. Posty kolegów brzmiące 'że win jest lepszy, czy też mac jest droższy i sie nie opłaca' po prostu należy zignorować lub poprosić o przejście do wątku pt.
"co jest lepsze mac czy pc".
Jeśli koleś zdecydował sie na mac'a i szuka najbardziej pasującego mu modelu to dlaczego część forumowiczów za wszelką cenę chce odwieść go od tego pomysłu ???

fotobronx
24-02-2008, 11:27
Zaden mit... mowie np o java albo c++ c#... mozna na macu ale nie masz takiego wsparcia ,tylu kompilatorow ogolnie temat rzeka..linux jest poprostu od programistow dla programistow taka jest ogolna idea pomijajac dystrubucje typu ubuntu..
Ja was doskonale rozumiem, tylko lansowanie maca jako kompa do wszystkiego to poprostu w pewnym sesie mijanie sie z prawda...

Jak bym mial np zajmowac sie tylko grafika + jakies tam standardowe bzdety bez wachania wzialbym maca...
Ale jest jak jest... np stacje diagnostyczne ,ktore obsluguje nie moga pracowac mac z prostego powodu NIE MA SOFTU...
Praktycznie nikt nie wypuszcza softu do lpg czy ogolnej diagnostyki silnika na maca wszystko jest robione pod xp... to tylko przyklad mozna takich podac wiele ja akurat z tym sie spotykam na codzien...
Nie wnikam czy to wina Apple czy producentow oprogramowania, jest jak jest i narazie nic nie wskazuje na to ,ze cos sie zmieni..
I jeszcze raz to powiem ,tez uwazam,ze praca na macu jest duzo bardziej przyjemna ,ale niestety nawet najlepszy system bez odpowiedniego softu nie spelnia swojej roli...

Tu nie chodzi o to co lepsze PC czy Mac...Mac jest poprostu inny..i w jednych zastosowaniach sie sprawdza lepiej a w innych nie sprawdza sie wcale :)

Pozdrawiam :)

Mnml
24-02-2008, 11:38
Zabawne, z 3 moich znajomych programistow w ciagu ostatniego roku dwoch przesiadlo sie na maka. Jeden nie chce, bo dorobil sobie do posiadania komputera z jablkiem jakas dziwna ideologie, powodem bynajmniej nie jest ograniczenie softwareowe.

Maku70
24-02-2008, 12:40
zapraszam do Reno ;) soft diagnostyczny chodzi na "makówkach", ale we Francji Apple jest od lat na rynku...

Shutterway.pl
24-02-2008, 13:29
haha czeczot jak ty cos palniesz:P nie miaem umowy spisanej z dziewczyna wiec nie za bardzo moglem:) teraz nie ma problemu:)
co do offtopa to moze jakis moderator przeniesie wiekszosc postow do nowego watku bo faktycznie bez sensu tutaj o tym pisac co wy na to

czeczot
24-02-2008, 14:59
haha czeczot jak ty cos palniesz:P nie miaem umowy spisanej z dziewczyna wiec nie za bardzo moglem:) teraz nie ma problemu:)

jakaś dziwna ta modelka. Moje zawsze wszystko ustalają przed sesja. Po prostu nie stresuj się tak naga*kobietą to przed zdjęciami nie zapomnisz wszystkiego ustalić łącznie z umową

Shutterway.pl
24-02-2008, 15:02
no nie do konca bo nie zabpralem umowy ze soba wszechwiedzacy:) heheh ty to mozemy na gg pogadac szkoda pisac tu;]

to jak z tym nowym watkiem kto jest za?

czeczot
24-02-2008, 15:09
no nie do konca bo nie zabpralem umowy ze soba wszechwiedzacy:)

no dokładnie, tak jak pisałem. Podstawa to się nie stresować nagością modelki. Nie martw się, przyzwyczaisz się, będzie łatwiej :)

iREM
24-02-2008, 15:21
no dokładnie, tak jak pisałem. Podstawa to się nie stresować nagością modelki. Nie martw się, przyzwyczaisz się, będzie łatwiej :)

Se jaja robisz :-D

Shutterway.pl
24-02-2008, 19:57
hehe no robi robi:P chlopak odrabia bo zazdrosci ze posiada 50% mojego wzrostu:) wiec do czegos musi sie przyczepic:D hehe nie no niezly offtop powstal;] wogoe ktos probowl juz aparture 2? moze jakies porownanie do 1?

esteper
24-02-2008, 20:01
wogoe ktos probowl juz aparture 2? moze jakies porownanie do 1?

Póki co zbieram na zmianę sprzętu foto, więc dalej mam poprzednią Aperturkę. Jak zmienię sprzęt, to wtedy pomyślę o nowym sofcie :p
Ale gdybyś już miał to daj znać jak się*sprawuje :D

Bahrd
24-02-2008, 20:04
Faktycznie wątkowi już nic nie zaszkodzi, więc zacytuję zdanie znalezione na "zagramanicznym" forum:

"There's only one thing more smug than a MAC user. It's a MAC user who is an Obama supporter."

Trzymajcie się, chłop(m)aki! :mrgreen:

Shutterway.pl
24-02-2008, 20:40
lol ;]
no wlasnie dylemat mam czy zostac przy CS3 czy Lightroomie lub aparture 2 lub C1 hmmm kazdy ma cos fajnego ;]

esteper
24-02-2008, 21:35
lol ;]
no wlasnie dylemat mam czy zostac przy CS3 czy Lightroomie lub aparture 2 lub C1 hmmm kazdy ma cos fajnego ;]

Z tego zestawu to tylko LR mi brakuje :p a i tak najwięcej CS3 jest odpalony :]