Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Jak działa AF w SLR

muflon
12-04-2005, 14:52
Wylurkowane na prfc: http://www.juzaphoto.com/articles/autofocus_1.htm

Całkiem z sensem napisane. Moim zdaniem z tego artykułu wynika, że (z wyjątkiem zupełnie skrajnych przypadków, gdy kończy się zakres przesuwania szkła, a nadal nie jest ostro ;-)) w obiektywie nie ma zupełnie nic do regulowania jeśli chodzi o precyzję AF. To tylko głupi silniczek, który potrafi przesuwać szkiełka w jedną lub druga stronę. Cała "inteligencja" AF siedzi w body.

(w sumie ja to wiedziałem już wcześniej, ale ten artykuł dobrze to podsumowuje)

muflon
12-04-2005, 14:52
Hej, w sumie to cała ta strona (http://www.juzaphoto.com/articles.htm) jest fajna :)

akustyk
12-04-2005, 15:00
dobry link. zaraz sobie dorzuce na wlasne www, to nie zapomne a i innym sie przyda ;-)

labo
12-04-2005, 15:45
w obiektywie nie ma zupełnie nic do regulowania jeśli chodzi o precyzję AF.

No wlasnie dlatego nie wiem czemu z jednym obiektywem body ma ff, z innym bf a jeszcze z innym jest OK. Moze ktos mi to wyjasnic? Staram sie sledzic wszystkie watki z ff/bf ale jakos tego nie rozumiem.

Kolejne pytanie to takie: Np. ktos ma ff 1cm z obiektywem np. canon 50/1,4. Teraz czy podpinajac po kolei np. 20 innych obiektywow ale takze canony 50/1,4 z kazym z nich bedzie mial ff 1cm skoro to tylko silniczek? Czy tez za kazym razem moze byc inaczej?

Rafal

djtermoz
12-04-2005, 16:01
...skoro to tylko silniczek?

Hmm, to nie jest tylko silniczek. Te silniczki nie sa zwyklymi silnikami elektrycznymi i wymagaja elektroniki sterujacej. Mysle ze w przypadku regulacji FF/BF chodzi o zgranie tej elektroniki z sygnalem podawanym z body. Teoretycznie wszystkie obiektywy tego samego typu powinny byc takie same ale zawsze zdazaja sie egzemplarze gorzej zestrojone. Tak przynajmniej to widze...

A swoja droga strona jest super. Muflon, dzieki za link.

p13ka
12-04-2005, 16:38
w obiektywie nie ma zupełnie nic do regulowania jeśli chodzi o precyzję AF. To tylko głupi silniczek, który potrafi przesuwać szkiełka w jedną lub druga stronę. Cała "inteligencja" AF siedzi w body.

(w sumie ja to wiedziałem już wcześniej, ale ten artykuł dobrze to podsumowuje)

No to co w takim razie korygowali mi ostatnio w serwisie w obiektywach skoro to tylko silniczek?

muflon
12-04-2005, 16:40
No to co w takim razie korygowali mi ostatnio w serwisie w obiektywach skoro to tylko silniczek?
A skąd wiesz, że cokolwiek korygowali? Hint: to, że "serwisant tak powiedział", o niczym nie świadczy - jeśli ktoś kiedyś pracował w jakimkolwiek serwisie, to wie o czym mówię :)

p13ka
12-04-2005, 16:42
A skąd wiesz, że cokolwiek korygowali?
Bo widzę różnicę... :roll:

muflon
12-04-2005, 16:44
Hmm, no skoro tak to.. nie wiem :)

Tomasz Golinski
12-04-2005, 16:47
A może korygowali tylko w body? Np. elektronika pozwala na korektę AF dla różnych lensów osobno?

akustyk
12-04-2005, 17:33
A może korygowali tylko w body? Np. elektronika pozwala na korektę AF dla różnych lensów osobno?

hehe... a jak sie kiedys komus na LSD pojawi napisik: "New lens inserted, but body couldn't initialize AF data. Install more memory or detach lens" ? :confused:

EDIT: chociaz to i tak lepiej niz: "Aparat wykonal nieprawidlowa operacje i zostanie teraz wylaczony" :D

p13ka
12-04-2005, 18:37
Rozmawiałem z technikiem, który uświadamiał mnie, które obiektywy mozna poddać regulacji komputerowej a które mechanicznej np. 28-70L tylko mechaniczna a 24-70L komputerowa.
Poza tym słyszałem, jak inny technik tłumaczył wyniki sprawdzenia 70-200 i mówił, że jest mała odchyłka przy 200mm ale tak nieznaczna, że nie ma sensu tego korygować bo rozjedzie się trochę ustawienie na 70mm i 135mm.
Krótko mówiąc jest to chyba justowanie obiektywu - komputerowe lub mechaniczne. Nie wiem już sam...

KuchateK
12-04-2005, 18:38
W takim, nie szukajac daleko, nedznym kicie jest 4 scalaki gesto napakowane wyprowadzeniami plus jakies pokretlo (potencjometr?) niewiadomo do czego...

http://kuchatek.republika.pl/inside_kit.jpg (zdjecie dokumentalne... nie komentowac :mrgreen: )

Troche to duzo elektroniki jak tylko do sterowania silniczkiem...

Pozatym skoro, jak twierdzi wiekszosc, obiektyw to tylko silniczek to czemu z kazdym inny rozrzut? Tego chyba tutaj nie dojdziemy... Trzeba chyba zrobic jakis podkop i wprowadzic "swojego" gdzies do serwisu albo do Canon'a :D

p13ka
12-04-2005, 18:43
Rozrzut ostrości w różnych obiektywach tego samego typu na jednym korpusie można tłumaczyć chyba tylko w jeden sposób:
W obiektywach opuszczających fabrykę poszczególne soczewki ustawione są niejednakowo precyzyjnie.

Shadow
12-04-2005, 20:01
Rozrzut ostrości w różnych obiektywach tego samego typu na jednym korpusie można tłumaczyć chyba tylko w jeden sposób:
W obiektywach opuszczających fabrykę poszczególne soczewki ustawione są niejednakowo precyzyjnie.

Też tak myślę. Dziwi mnie jednak fakt że nie jest to jakoś komputerowo kalibrowane przed opuszczeniem fabryki. Z drugiej strony mamy do czynienia z dwoma bardzo precyzyjnymi elementami: body i szkło. Wystarczy o milimetr przesunąć czujnik w body lub soczewkę w obiektywie i już mamy problem. Chodź czy to może mieć, aż takie znaczenie. No sam nie wiem.