Calliactis
05-11-2007, 10:23
Mam malutki problem. Malutki, bo zajmuje jedynie 768MB... a dotyczy tego, że po zmianie sprzętowej i zakupie nowego komputera + Vista, system alokuje aż 768MB jako TurboCache dla karty nVidii. Niby nie przeszkadza to jakoś specjalnie w pracy, ale wkurza mnie fakt, że mając 4GB RAM nie jestem w stanie użyć całej dostępnej pamięci a 1/5 jest praktycznie niewykorzystana, bo nie gram, a korzystam jedynie z grafiki bazującej na opengl i małej ilości tekstur.
Konfiguracja to:
- płyta ASUS P5K-E DH na iP35
- grafika GeForce 8600GT 256MB DDR3 producenta 'Dream' (na bazie zalecanego wzorca nVidii dla tych kart) - wersja Silent.
- system Vista Ultimate PL (legalna + wszystkie upgrade'y)
- 4x 1GB 800MHz DDR2
reszta to: Core2Quad 4x2,4GHz(@3,0GHz), 2x 500GB 7200RPM @ RAID0... itp...
Potrzebuję informacji - jak, gdzie, w jaki sposób - wyłączyć przydzielanie (alokowanie) pamięci RAM do dyspozycji dla karty grafiki. Chciałbym móc zmniejszyć wielkość pamięci bądź wyłączyć w ogóle tą opcję.
Fora zagraniczne raczej nie wspominają o metodzie dla Visty. Jest coś dla XP na bazie programiku Riva Tuner. Przeszukałem sporo i odpowiedzi nie znalazłem. Będę wdzięczny za każdą informację i pomoc.
BTW: Szczerze mówiąc byłem przeciwnikiem Visty, ale po działaniu ok. 2 miesięcy na tym systemie - muszę go naprawdę pochwalić. No... moze poza tą jedna małą sprawą :)
Konfiguracja to:
- płyta ASUS P5K-E DH na iP35
- grafika GeForce 8600GT 256MB DDR3 producenta 'Dream' (na bazie zalecanego wzorca nVidii dla tych kart) - wersja Silent.
- system Vista Ultimate PL (legalna + wszystkie upgrade'y)
- 4x 1GB 800MHz DDR2
reszta to: Core2Quad 4x2,4GHz(@3,0GHz), 2x 500GB 7200RPM @ RAID0... itp...
Potrzebuję informacji - jak, gdzie, w jaki sposób - wyłączyć przydzielanie (alokowanie) pamięci RAM do dyspozycji dla karty grafiki. Chciałbym móc zmniejszyć wielkość pamięci bądź wyłączyć w ogóle tą opcję.
Fora zagraniczne raczej nie wspominają o metodzie dla Visty. Jest coś dla XP na bazie programiku Riva Tuner. Przeszukałem sporo i odpowiedzi nie znalazłem. Będę wdzięczny za każdą informację i pomoc.
BTW: Szczerze mówiąc byłem przeciwnikiem Visty, ale po działaniu ok. 2 miesięcy na tym systemie - muszę go naprawdę pochwalić. No... moze poza tą jedna małą sprawą :)