PDA

Zobacz pełną wersję : Wyłączenie opcji TurboCache w Viście

Calliactis
05-11-2007, 10:23
Mam malutki problem. Malutki, bo zajmuje jedynie 768MB... a dotyczy tego, że po zmianie sprzętowej i zakupie nowego komputera + Vista, system alokuje aż 768MB jako TurboCache dla karty nVidii. Niby nie przeszkadza to jakoś specjalnie w pracy, ale wkurza mnie fakt, że mając 4GB RAM nie jestem w stanie użyć całej dostępnej pamięci a 1/5 jest praktycznie niewykorzystana, bo nie gram, a korzystam jedynie z grafiki bazującej na opengl i małej ilości tekstur.

Konfiguracja to:
- płyta ASUS P5K-E DH na iP35
- grafika GeForce 8600GT 256MB DDR3 producenta 'Dream' (na bazie zalecanego wzorca nVidii dla tych kart) - wersja Silent.
- system Vista Ultimate PL (legalna + wszystkie upgrade'y)
- 4x 1GB 800MHz DDR2
reszta to: Core2Quad 4x2,4GHz(@3,0GHz), 2x 500GB 7200RPM @ RAID0... itp...

Potrzebuję informacji - jak, gdzie, w jaki sposób - wyłączyć przydzielanie (alokowanie) pamięci RAM do dyspozycji dla karty grafiki. Chciałbym móc zmniejszyć wielkość pamięci bądź wyłączyć w ogóle tą opcję.

Fora zagraniczne raczej nie wspominają o metodzie dla Visty. Jest coś dla XP na bazie programiku Riva Tuner. Przeszukałem sporo i odpowiedzi nie znalazłem. Będę wdzięczny za każdą informację i pomoc.

BTW: Szczerze mówiąc byłem przeciwnikiem Visty, ale po działaniu ok. 2 miesięcy na tym systemie - muszę go naprawdę pochwalić. No... moze poza tą jedna małą sprawą :)

scooter
05-11-2007, 15:18
vista 32 bit czy 64 bit ??

Calliactis
05-11-2007, 22:17
Vista Ultimate 32bit - PL
Nic? Nikt nie jest w stanie powiedzieć?... Pomóc?... :(...

Zigi
06-11-2007, 09:55
To nie TurboCache jest twoim problemem.
Systemy 32 bitowe (same z siebie) nie obsługują w pełni 4GB ramu.
Ponoć niektórzy producenci sprzętu stosują jakieś sztuczki magiczne, które na to pozwalają ale standardowo te 768MB jest już poza adresacja 32bitową.

Calliactis
07-11-2007, 11:29
Teoretycznie 32bity pozwalają na adresowanie do 4GB pamięci. Przy przełączaniu i tłumaczeniu adresowania mogłyby potencjalnie i wyjść ponad te 4GB, ale to już inna bajka. Natomiast tutaj wyszła jeszcze jedna sprawa. Poszukałem na kilku forachi wychodzi na to, że Windows nie alokuje więcej niż 2GB dla aplikacji. W moim przypadku wygląda to tak, że np. 2GB 'dolne' pamięci są dla aplikacji, natomiast 'górna' reszta jest dla systemu. Dokładne wskazanie pamięci to dostępność do 3326MB RAM. Obciążenie nie przekracza 80%. Zastanawiałem się kilka razy dlaczego Photoshop nie może zająć więcej niż 2GB - to teraz już wiem. W Windowsie XP/2000 itp można było w boot.ini zastosować przełącznik, np. '/3GB' co pozwalało na dostęp aplikacji do większej ilości pamięci. W Viście boot.ini nie istnieje. :/
Na co przeznaczone są pozostałe zasoby? PCI Express może alokować do 512MB w najdalszym adresowalnym obszarze pamięci (ale to względem ograniczeń chipsetu i BIOSu), tak samo może być to przeznaczone na obsługę mostków, cachowania dla systemu RAID itp. Jak się doczytałem wielu producentów systemów tweakuje swoje BIOSy w ten sposób aby odzyskiwać trochę pamięci (ale to różnica do ok. 100MB).
Sam Windows w wersji 32bit POWINIEN adresować 4GB, ale wciąż jest dla mnie zagadką dlaczego tego nie robi. Czyżby BIOS blokował?

Dla chcących poczytać więcej na ten temat:
- strona Microsoftu (http://support.microsoft.com/search/default.aspx?catalog=LCID%3D1033&spid=global&query=3+GB&adv=&mode=r&cat=False)
- oraz dokładnie o tym PROBLEMIE (http://support.microsoft.com/kb/929605/en-us)

EDIT: - no z tego ostatniego to wynika, że Vista 32bit może adresować do 3,12GB... U mnie przeliczając na GB to adresuje ciut więcej bo 3,24GB... Zagadka to jest niemała :)

I jeszcze jeden LINK (http://blogs.msdn.com/hiltonl/archive/2007/04/13/the-3gb-not-4gb-ram-problem.aspx)

scooter
07-11-2007, 23:38
Przeskocz na 64 bity

Kreon
08-11-2007, 12:17
Przeskocz na 64 bity
Dokladnie, bo nie ma innej mozliwosci...

popmart
08-11-2007, 12:54
Potrzebuję informacji - jak, gdzie, w jaki sposób - wyłączyć przydzielanie (alokowanie) pamięci RAM do dyspozycji dla karty grafiki. Chciałbym móc zmniejszyć wielkość pamięci bądź wyłączyć w ogóle tą opcję.

to przeca robi się w BIOSie płyty głównej ;)