Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : czy mój obiektyw jest uszkodzony??

TomekS
18-10-2007, 17:44
Witam
Dostałem dziś do ręki moje wymarzone EF 70-200 L IS USM. Zapiąłem do body i... konsternacja...
IS chodzi o wiele głośniej niż się spodziewałem i niż np w obiektywie 24-105 L IS USM. Ponadto sam "start" i "stop" pracy ISa jest dość głośny. Trudno ocenić głośność bo jest to uczucie dość subiektywne, zależne też od otoczenia. Powiem tak - w zupełnie cichym domu, bez żadnych szumów z zewnątrz byłem przerażony głośnością tego ISa. :shock:

Druga sprawa - zanotowałem dwukrotny zwis body (300D). Żadnych komunikatów o błędach na wyświetlaczu, po prostu przestał reagować. Za drugim razem gdy poczekałem chwilę sam się zrestartował (300D wstaje 2 sekundy, więc widać że się bootuje..)
I w tym momencie uczucie szczęścia przerodziło się w jęk zawodu.......:cry:

Czy ktoś z was miał podobne doświadczenia....? :confused:

MacGyver
18-10-2007, 18:39
Druga sprawa - zanotowałem dwukrotny zwis body (300D). Żadnych komunikatów o błędach na wyświetlaczu, po prostu przestał reagować. Za drugim razem gdy poczekałem chwilę sam się zrestartował (300D wstaje 2 sekundy, więc widać że się bootuje...
..Czy ktoś z was miał podobne doświadczenia....? :confused:
Mój 300D tez tak zrobił dwa czy trzy razy, ale dopiero po wgraniu hackowanego softu. Niemniej nie był to problem nagminny więc nie badałem dokładnie sprawy. Równie dobrze mogła być to kwestia poluzowanego gripa, który co jakiś czas trzeba dokręcać.

Adam Kasprzak
18-10-2007, 19:24
potwierdzam - 300D często łapał zwisy, blokował się, wyłączał*się bez powodu (pewnie j/w przez grip)...

SdoubleU
18-10-2007, 21:01
A co do chałaśliwego IS-a to o ile nie jest grzmot tylko takie kliknięcie to sie nie martw, u mnie również tak jest. Zresztą był na forum wątek na ten temat i okazuje się że ten typ tak ma.

TomekS
18-10-2007, 21:12
A co do chałaśliwego IS-a to o ile nie jest grzmot tylko takie kliknięcie to sie nie martw, u mnie również tak jest. Zresztą był na forum wątek na ten temat i okazuje się że ten typ tak ma.

Kliknięcie OK, to rozumiem, ale potem słychać dość wyraźnie szum (?), zgrzyt (za dużo powiedziane), terkot (delikatny bardzo) - ogólnie dźwięk pracującego czegoś w środku. Zdjęcia są ostre, IS działa bardzo dobrze, ale te dźwięki są niepokojące.

A odnośnie zwisów - to były moje pierwsze i jedyne trzy, i zanotowane właśnie z 70-200. Wcześniej żaden z obiektywów tego nie miał, a trochę się ich przewinęło....

SdoubleU
18-10-2007, 21:21
Dużo soczewek w wielu grupach i to wszystko musi zostać wycentrowane do jakiegoś stanu - by uzyskać ostry obraz - myślę że to stąd. 24-105 jest poprostu mniejszy, delikatniejszy.

Aprorpos zwisów nie mogę nic powiedzieć, nie miałem takiego przypadku.

TomekS
18-10-2007, 21:30
Dużo soczewek w wielu grupach i to wszystko musi zostać wycentrowane do jakiegoś stanu - by uzyskać ostry obraz - myślę że to stąd. 24-105 jest poprostu mniejszy, delikatniejszy.

Aprorpos zwisów nie mogę nic powiedzieć, nie miałem takiego przypadku.

Słuchaj, ty wg stopki masz zarówno 24-105 jak i 70-200. Czy rzeczywiście wg ciebie głośniej chodzi IS w 70-200?

SdoubleU
18-10-2007, 21:31
Tak zdecydowanie głośniej.

TomekS
18-10-2007, 21:35
Tak zdecydowanie głośniej.

Trochę mnie pocieszyłeś...

SdoubleU
18-10-2007, 21:55
Wierzę, sam przez to przechodziłem, też wydawało mi się że cos jest nie tak.
Najpierw z 70-200 F4 bez IS, tu wydawało mi sie, że luzy na pierscieniu osrzenia są zbyt duże. Używałem go później z powodzeniem przez ponad rok i zrobiłem mnustwo fajnych zdjęć. Po kupieniu 70-200 f/2,8 is doszedłem do wniosków prawie identycznych z Twoimi, dopiero po kilku tygodniach się uspokoiłem, przeczytałem kilka wątków na forum, gdzie ludzie mieli podobne spostrzeżenia a ponadto jakość zdjęć przemówiła mi do rozumu. NIe martw się i nie wsłuchuj - rób zdjęcia - to chyba najlepsze rozwiązanie.

Jedynie nie wiem co z tymi zwiechami - może jakiś upgrade softu?

TomekS
18-10-2007, 22:42
Jedynie nie wiem co z tymi zwiechami - może jakiś upgrade softu?

Właśnie mam upgradeowany ;-) Wasiaware. Na razie pocieszam się że być może bateria była słaba - na naładowanej do końca się nie wiesza. Postrzelam trochę, potestuję, zobaczę...
Najwyżej zrobię downgrade do oryginalnego softu. Albo zmienię puszkę :-)

SdoubleU
19-10-2007, 06:09
Albo zmienię puszkę :-)

Każda okazja jest do tego dobra :razz: - zmnieniaj :razz::razz::razz:

towersivy
19-10-2007, 08:54
TomekS - chyba mieliśmy przyjemność porozmawiać, widzę że koledzy mają podobne zdanie jak ja, więc to dowodzi że nie ma się czym przejmować.

Pzdr.

TomekS
19-10-2007, 11:14
TomekS - chyba mieliśmy przyjemność porozmawiać, widzę że koledzy mają podobne zdanie jak ja, więc to dowodzi że nie ma się czym przejmować.

Pzdr.

Tak, rozmawialiśmy :-)
Zostałem pocieszony, czuję się doceniony, nie będę zgłaszał reklamacji :)

Vitez
19-10-2007, 14:21
Słuchaj, ty wg stopki masz zarówno 24-105 jak i 70-200. Czy rzeczywiście wg ciebie głośniej chodzi IS w 70-200?

Tez mialem oba a teraz mam 17-55 z IS-em i IS w 70-200 2.8 zdecydowanie glosniej chodzi niz w 24-105 czy 17-55. Mysle ze to kwestia skali, ilosci i wielkosci soczewek jakie musi poruszac. Skoro taki panikarz z ciebie to ciesz sie ze 100-400 nie kupiles ;) (IS starego typu, szklo pushpull, dziala jeszcze glosniej niz w 70-200).

TomekS
19-10-2007, 14:42
Skoro taki panikarz z ciebie to ciesz sie ze 100-400 nie kupiles ;)

Rozdarcie wewnętrzne :-) Mieć i panikować czy nie mieć i tęsknić:-P

bartosz108
17-04-2008, 13:17

Nie mogę namierzyć tego wątku:(
Czy ktoś wie jak go znaleźć?
Chodzi o 70-200 f4 IS