Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 17

Wątek: czy mój obiektyw jest uszkodzony??

Początki nałogu Awatar TomekS
    Miasto
    Poland

Domyślnie czy mój obiektyw jest uszkodzony??

Witam
    Dostałem dziś do ręki moje wymarzone EF 70-200 L IS USM. Zapiąłem do body i... konsternacja...
    IS chodzi o wiele głośniej niż się spodziewałem i niż np w obiektywie 24-105 L IS USM. Ponadto sam "start" i "stop" pracy ISa jest dość głośny. Trudno ocenić głośność bo jest to uczucie dość subiektywne, zależne też od otoczenia. Powiem tak - w zupełnie cichym domu, bez żadnych szumów z zewnątrz byłem przerażony głośnością tego ISa.

Druga sprawa - zanotowałem dwukrotny zwis body (300D). Żadnych komunikatów o błędach na wyświetlaczu, po prostu przestał reagować. Za drugim razem gdy poczekałem chwilę sam się zrestartował (300D wstaje 2 sekundy, więc widać że się bootuje..)
    I w tym momencie uczucie szczęścia przerodziło się w jęk zawodu.......

Czy ktoś z was miał podobne doświadczenia....?
    5D MKII | EF 70-200 f4 L IS USM | EF 24-105 f4 L IS USM | EF 17-40 f4 L USM | EF 50 f1.8 |Speedlite 580 EX |
    Zdjęcia -> http://smolarek.info

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez TomekS Zobacz posta
    Druga sprawa - zanotowałem dwukrotny zwis body (300D). Żadnych komunikatów o błędach na wyświetlaczu, po prostu przestał reagować. Za drugim razem gdy poczekałem chwilę sam się zrestartował (300D wstaje 2 sekundy, więc widać że się bootuje...
    ..Czy ktoś z was miał podobne doświadczenia....?
    Mój 300D tez tak zrobił dwa czy trzy razy, ale dopiero po wgraniu hackowanego softu. Niemniej nie był to problem nagminny więc nie badałem dokładnie sprawy. Równie dobrze mogła być to kwestia poluzowanego gripa, który co jakiś czas trzeba dokręcać.
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Domyślnie

potwierdzam - 300D często łapał zwisy, blokował się, wyłączał*się bez powodu (pewnie j/w przez grip)...
    Pkt 8 regulaminu forum

Początki nałogu Awatar SdoubleU
    Miasto
    Poznań, Poland

Domyślnie

A co do chałaśliwego IS-a to o ile nie jest grzmot tylko takie kliknięcie to sie nie martw, u mnie również tak jest. Zresztą był na forum wątek na ten temat i okazuje się że ten typ tak ma.
    SdoubleU
    ---------------------------
    Canon :-D

Miasto
    Poland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez SdoubleU Zobacz posta
    A co do chałaśliwego IS-a to o ile nie jest grzmot tylko takie kliknięcie to sie nie martw, u mnie również tak jest. Zresztą był na forum wątek na ten temat i okazuje się że ten typ tak ma.
    Kliknięcie OK, to rozumiem, ale potem słychać dość wyraźnie szum (?), zgrzyt (za dużo powiedziane), terkot (delikatny bardzo) - ogólnie dźwięk pracującego czegoś w środku. Zdjęcia są ostre, IS działa bardzo dobrze, ale te dźwięki są niepokojące.

A odnośnie zwisów - to były moje pierwsze i jedyne trzy, i zanotowane właśnie z 70-200. Wcześniej żaden z obiektywów tego nie miał, a trochę się ich przewinęło....
    5D MKII | EF 70-200 f4 L IS USM | EF 24-105 f4 L IS USM | EF 17-40 f4 L USM | EF 50 f1.8 |Speedlite 580 EX |

Miasto
    Poznań, Poland

Domyślnie

Dużo soczewek w wielu grupach i to wszystko musi zostać wycentrowane do jakiegoś stanu - by uzyskać ostry obraz - myślę że to stąd. 24-105 jest poprostu mniejszy, delikatniejszy.

Aprorpos zwisów nie mogę nic powiedzieć, nie miałem takiego przypadku.
    SdoubleU

Miasto
    Poland

Domyślnie

Dużo soczewek w wielu grupach i to wszystko musi zostać wycentrowane do jakiegoś stanu - by uzyskać ostry obraz - myślę że to stąd. 24-105 jest poprostu mniejszy, delikatniejszy.

Aprorpos zwisów nie mogę nic powiedzieć, nie miałem takiego przypadku.
    Słuchaj, ty wg stopki masz zarówno 24-105 jak i 70-200. Czy rzeczywiście wg ciebie głośniej chodzi IS w 70-200?

Miasto
    Poznań, Poland

Domyślnie

Tak zdecydowanie głośniej.
    SdoubleU

Miasto
    Poland

Domyślnie

Tak zdecydowanie głośniej.
    Trochę mnie pocieszyłeś...

Miasto
    Poznań, Poland

Domyślnie

Wierzę, sam przez to przechodziłem, też wydawało mi się że cos jest nie tak.
    Najpierw z 70-200 F4 bez IS, tu wydawało mi sie, że luzy na pierscieniu osrzenia są zbyt duże. Używałem go później z powodzeniem przez ponad rok i zrobiłem mnustwo fajnych zdjęć. Po kupieniu 70-200 f/2,8 is doszedłem do wniosków prawie identycznych z Twoimi, dopiero po kilku tygodniach się uspokoiłem, przeczytałem kilka wątków na forum, gdzie ludzie mieli podobne spostrzeżenia a ponadto jakość zdjęć przemówiła mi do rozumu. NIe martw się i nie wsłuchuj - rób zdjęcia - to chyba najlepsze rozwiązanie.

Jedynie nie wiem co z tymi zwiechami - może jakiś upgrade softu?
    SdoubleU

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów