PDA

Zobacz pełną wersję : Problemy z ostrością w 40D

Strony : 1 [2]

Narvin
18-11-2007, 22:48
sRAW-y też

1507
18-11-2007, 22:50
faktycznie czyta, ciekawe dlaczego ps3 ich nie czyta

balc3r
18-11-2007, 22:53
Zrobiłeś update Camera Raw do v. 4.3 ? :wink:

1507
20-11-2007, 10:13
oczywiscie

Max_im
20-11-2007, 11:20
dzisiaj rano wydrukowałem sobie test (http://focustestchart.com/chart.html)
i spokojnie przetestowałem jeszcze raz wszystkie obiektywy
Każdy jest ok i bez zastrzeżeń

fotna
21-11-2007, 17:30
Często problemy z AF wynikają z nieświadomości użytkowników.
Punkt AF to nie dokładnie ten kwadracik co jest narysowany na matówce. To również obszar nieco wokół niego. W xxxd są one nieco większe na matówce w xxd są bardzo małe i jeśli ktoś chwyci czymś nieco ostrzejszym krawędź to ma BF albo FF. Zróbcie sobie test - na białej kartce zróbcie czarna małą kropkę i patrzcie w którym momencie i na jakiej ogniskowej jak łapie ostrość.

Druga spraw a to mania powiększania.
Teraz bezkarnie możemy powiększać x300....
Jeśli wywołacie takie zdjęcie nawet na formacie 40x50 okaże sie że z normalnej odległości z jakiej się ogląda zdjęcia będzie to niezauważalne.
Jeśli ktoś z was robił analogiem niech sobie wywoła tak zdjęcia i zobaczy jak to bywa w analogach.
na wszystkie nieostrości i ziarno radze porobić odbitki - choćby z jpg.

piszczal
25-12-2007, 13:08
Zdjęcie w RAW, 40D 70-200/4, dla porównania pierwsze tylko skadrowane, drugie ostrzone dla niwelacji działania filtra antyaliasingowego a trzecie z ostrzeniem zasadniczym.
Widać wyraźnie, że RAW z ostrzeniem 0, jest mydlany i taki ma BYĆ!

Pozdrawiam

Piszczal

paulusus
25-12-2007, 13:17
czyli jak robisz zdjęcia to ostrość masz ustawioną zawsze na 0 a później programowo ostrzysz ?

piszczal
25-12-2007, 13:20
tak, używam stylu obrazu dokładny z ustawieniami wszystkich parametrów na zero

paulusus
25-12-2007, 13:22
a mógłbyś rozwinąć te ostrzenie podstawowe i zasadnicze ?

mniewam, że przy konwersji do jpg lub tifka ostrzysz ciutek a później w PSie ? czy tak ? :) ciekaw jestem i sam spróbuję...

piszczal
25-12-2007, 13:30
wywołuje RAW w LR i ustawiam wszystkie parametry ostrzenia na zero (w LR).
Konwertuję z LR do PS w ProPhoto 16bit i pierwsze co robię to naciskam klawisz funkcyjny z przypisanym zadaniem ostrzenie wstępne z parametrami 300 0,3 0.
Potem jakieś tam edycje na warstwach i maskach (w zależności od potrzeb) a następnie następna zdecydowanie bardziej skomplikowana akcja ostrzenia którą sobie napisałem jakiś czas temu za poradami kolegi Janusz Body`ego a po przypisaniu do następnego klawisza funkcyjnego zapomniałem co tam jest (bo i po co pamiętać).
Następnie kadrowanie do żądanej wielkości i zapis w sRGB i 8 bit.
I tyle.

Pozdrawiam

P.S. A jak ktoś mi powie jak odnaleźć w PS plik z akcją ostrzenia i poda mail to podeślę.

merger
25-12-2007, 13:35
czyzby ten ksiezyc byl sprzed dwoch dni? ;)

o ostrzeniu sa dobre artykuly janusza body. warto poczytac.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!

P.S. A jak ktoś mi powie jak odnaleźć w PS plik z akcją ostrzenia i poda mail to podeślę.

musisz to sobie chyba zapisac w ps, a pozniej trafia to do katalogu:
C:\Documents and Settings\(TWOJA_NAZWA_UZYTKOWNIKA)\Dane aplikacji\Adobe\Adobe Photoshop CS3\Presets\Actions

o ile nie masz inaczej

piszczal
25-12-2007, 13:38
czyzby ten ksiezyc byl sprzed dwoch dni? ;)

Tak, Roztocze, 22 grudnia ;-)
skąd wiesz?

paulusus
25-12-2007, 13:44
wywołuje RAW w LR i ustawiam wszystkie parametry ostrzenia na zero (w LR).
Konwertuję z LR do PS w ProPhoto 16bit i pierwsze co robię to naciskam klawisz funkcyjny z przypisanym zadaniem ostrzenie wstępne z parametrami 300 0,3 0.
Potem jakieś tam edycje na warstwach i maskach (w zależności od potrzeb) a następnie następna zdecydowanie bardziej skomplikowana akcja ostrzenia którą sobie napisałem jakiś czas temu za poradami kolegi Janusz Body`ego a po przypisaniu do następnego klawisza funkcyjnego zapomniałem co tam jest (bo i po co pamiętać).
Następnie kadrowanie do żądanej wielkości i zapis w sRGB i 8 bit.
I tyle.

Pozdrawiam

ja na tyle PS'a nie znam, robię zazwyczaj tak, że w body ostrość mam ustawioną na maks 3-4 , wywołuje rawa DPP a wPSie w zakładce sharpen, ostrzę za pomocą smart sharpen i tyle... oczywiście po zmniejszeniu.... muszę sobię jakąś knigę kupić chyba :) i pouczyć się

dzięki

merger
25-12-2007, 13:44
bo mam taki sam :P ale z wroclawia

https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://adam.chrabaszcz.pl/wp-content/uploads/2007/12/img_6845.jpg)

janmar
26-12-2007, 02:52
Naprawdę macie we Wrocławiu fajny ksieżyc :shock: ,a moze to był ten sam??? :idea: Pozdrawiam.:smile:

merger
26-12-2007, 11:15
bede sie upieral, ze moj jest z wroclawia. na roztoczu moze byl podobny ;)

AQUANTA
08-06-2008, 17:18
Nie wiem, czy już u było o tym pisane, ale ja właśnie zauważyłem jedną sporą różnicę w wyjściowych zdjeciach z tego aparatu.
Otóż byłem teraz przez tydzień na urlopiku z rodzinką, więc spodziewałem się sporej kolekcji fotek. Wszystkich nie da się obrobić, więc ustawiłem na RAW + najlepszego JPG-a razem (zazwyczaj robie tylko RAW). Stwierdziłem, że obrobię tylko te RAWy, które pójda na wywołanie.
Jednak po zrzuceniu fotek na kompa co ujrzałem?
Otóż JPG-i bezpośrednio z aparatu posiadały straszne mydło w porównaniu do RAW-ów. Przerobiłem więc dla testu jednego RAW-a do JPG-a w CR 4.4 na Quality 10 i co widzę? To samo! JPG z aparatu ma bardzo dużą stratę ostrości w stosunku do RAW-a lub jego konwersji do JPG-a w sofcie.

Zatem tu takie małe dodatkowe info dla ludków, którzy być może jeszcze nie zdecydowali się korzystać z tego dobrodziejstwa jakim jest RAW-ik :)

Tomasz Urbanowicz
08-06-2008, 17:29
bo mam taki sam :P ale z wroclawia

W Staszowie jest taki :):
http://onephoto.net/info.php3?id=392479

https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://img68.imageshack.us/img68/795/ksiezycuh4.jpg)

jacaw
23-07-2008, 18:23
Witam !
Potrzebuję pomocy bo nie wiem co zrobić. Mam Canona 40d a do tego dwa obiektywy Sigma 24-70 2.8 i Tamron 70 -200 2.8 od początku mam problem z nieostrością tego aparatu . . niby ostre a kontury sa mydlane. Generalnie mydło. Body kalibrowałem a serwisie Canona na żytniej ale dalej tak samo więc dla sprawdzenia podpinałem obiektywy Canona 24-70 2.8 i 70- 200 2.8 wersja L i to samo . . podpinałem w różnych sklepach dla porównania !!! co z tym fantem zrobić ? pojechałem do serwisu Canona na Żytnia w celu kalibracji Body ale jak pan usłyszał że już był kalibrowany to nie chciał go przyjąć ! po rozmowie wziął aparat i na szybko spróbował sprawdzić na tablicach po czym powiedział że wszystko jest ok. Mam prośbę ludzie czy to normalne że podpinam różne obiektywy w sklepie i swoje a efekt jest ten sam ?? czy Wy też kupujac obiektyw Canona musieliście za każdym razem jechać i kalibrować pod Body ? nie wiem co mam już zrobić boje sie że wydam 10 tyś na dwa obiektywy które odrazu będę musiał pójść na Żytnią w celu Kalibracji a dalej będzie taki sam efekt

JacekMR
23-07-2008, 18:25
Pokaz te nieostre zdjecia.

Viqy
23-07-2008, 18:25
Zamieść przykładowe foty, na pewno będzie łatwiej ocenić. Teraz to tylko teoretyczne dywagacje ...

jacaw
23-07-2008, 18:36
Dziś za w kleje fotki !

Vitez
25-07-2008, 16:37
co z tym fantem zrobić ?

Nie oglądać zdjęć na 100% powiększeniu i przeczytać ze zrozumieniem ten wątek:
http://canon-board.info/showthread.php?t=18987

Następny proszę 8)

El_Chueco
01-09-2008, 11:43
moze ja i tez nie umiem robic zdjec - ale aparat moj nie ma BF-FF a mimo to kadrujac na LV ustawiajac ostrosc recznie - obraz wsychodzi ostrzejszy nic przez AF :]
Jakieś konkluzje koledzy? (wada przy zbyt wolnym czasie jest wykluczona bo zdjecia robione tamrone m28-75 w czasach powyzej 1/125)

pan.kolega
02-09-2008, 07:31
moze ja i tez nie umiem robic zdjec - ale aparat moj nie ma BF-FF a mimo to kadrujac na LV ustawiajac ostrosc recznie - obraz wsychodzi ostrzejszy nic przez AF :]
Jakieś konkluzje koledzy? (wada przy zbyt wolnym czasie jest wykluczona bo zdjecia robione tamrone m28-75 w czasach powyzej 1/125)

Konkluzja jest taka:

Ostrosc mozna ustawic na matrycy dokladniej niz regularnym AF albo i recznie na matowce . Zwlaszcza z Tamronem. Long Vive LV.

Komentarz jest taki:

Poruszenie przy 1/125 moze byc widoczne kiedy sie patrzy na piksele. lepiej testowac na 1/500.

Pytanie takie:

A na jakim bodzie to LV bylo testowane?

1jac
02-09-2008, 07:47
Witam !
Potrzebuję pomocy bo nie wiem co zrobić. Mam Canona 40d a do tego dwa obiektywy Sigma 24-70 2.8 i Tamron 70 -200 2.8 od początku mam problem z nieostrością tego aparatu . . niby ostre a kontury sa mydlane. Generalnie mydło. Body kalibrowałem a serwisie Canona na żytniej ale dalej tak samo więc dla sprawdzenia podpinałem obiektywy Canona 24-70 2.8 i 70- 200 2.8 wersja L i to samo . . podpinałem w różnych sklepach dla porównania !!! co z tym fantem zrobić ? pojechałem do serwisu Canona na Żytnia w celu kalibracji Body ale jak pan usłyszał że już był kalibrowany to nie chciał go przyjąć ! po rozmowie wziął aparat i na szybko spróbował sprawdzić na tablicach po czym powiedział że wszystko jest ok. Mam prośbę ludzie czy to normalne że podpinam różne obiektywy w sklepie i swoje a efekt jest ten sam ?? czy Wy też kupujac obiektyw Canona musieliście za każdym razem jechać i kalibrować pod Body ? nie wiem co mam już zrobić boje sie że wydam 10 tyś na dwa obiektywy które odrazu będę musiał pójść na Żytnią w celu Kalibracji a dalej będzie taki sam efekt

Odpowiedzią na Twoje pytania może być stwierdzenie że nie umiesz robić zdjęc i nie czytałeś instrukcji aparatu oraz nic na temat fotografii wogoole na pewno bedziesz musiał wielokrotnie jechać na żytnią bo po prostu tak masz jesteś kolejnym wcieleniem ducha onanisty ze specjalizacją w dziedzinie ostrości i nic z tym nie zrobisz nawet zakup hasselblada nie wyleczy cię z tej przypadlośc jest to śmiertelny wirus pochłaniający wszystkie siły i środki zaatakowanego

Czy bez interpunkcji dobrze się czyta?

Max_im
02-09-2008, 10:58
1jac

Dobrze powiedziane :)

Uwaga do moderatora, możne przykleić jeden wątek z dłuższą dyskusją o braku ostrości , bo każda puszka już była nieostra i strasznie często to powraca.
Widocznie krótkie wyjaśnienie nie wystarcza

1507
07-09-2008, 20:06
po powrocie z wakacji zauważyłem że mam z pewnych zawodów nie trafuione w punkt foty aparat działał bez zarzutu prawie rok aż tu nagle zaczyna być problem, a dziś zrobiłem 3 gb zdięć na zawdodach jeździeckich i 95% bez ostrości załamka ponieważ mało było światła miałem wysokie iso 800 i f3/2 czasy od 1/320 do 1/500 z obiektywem 70-200 2.8L, do dzisiaj niezawodne szkło, większość fot ma wredny front fokus i to chyba ze 2 dobre cm, nie wiem co jest grane jeszcze w lipcu strzelałem foty w różnych warunkach i ze względu na ostrość wyrzucałem 5 fotek na 400 az tu taki babol, nie wiem gdzie jest problem a już napewno nie we mnie gdyż od prawie roku nie miałem żadnych problemów

1507
07-09-2008, 21:04
czy jakieś czynniki mogą nagle wpłynąć na rozregulowanie puszki?

arturs
07-09-2008, 21:21
zobacz czy nie masz czujników AF zabrudzonych bo może coś tam wpadło (kurz, drobinka piasku itp.) i taki efekt może być..

1507
07-09-2008, 21:42
faktem jest że zmieniałem szkła na plaży w lipcu (wiało) a po powrocie za dużo nie używałem dopiero niedawno i zobaczyłem po jednej sesji że ostrość jest zazwyczaj ciut z przodu, czy generalnie jest możliwe samoistne rozjechanie się puszki? (nie była w serwisie nigdy), czy faktycznie paproch może takie cuda czynić?

arturs
07-09-2008, 22:27
faktem jest że zmieniałem szkła na plaży w lipcu (wiało) a po powrocie za dużo nie używałem dopiero niedawno i zobaczyłem po jednej sesji że ostrość jest zazwyczaj ciut z przodu, czy generalnie jest możliwe samoistne rozjechanie się puszki? (nie była w serwisie nigdy), czy faktycznie paproch może takie cuda czynić?

Może, na forum ktoś o tym pisał że miał problemy z poprawną pracą AF - pomogło mocne przedmuchanie komory lustra i czujników AF (o ile pamiętam zlokalizowanych właśnie na dole komory co skutkuje opadaniem na czujniki kurzu.. nie chce mi się szukać ale coś na forum było na pewno na ten temat.. przedmuchaj czujniki - w końcu nic to nie kosztuje i gorzej nie będzie przez to ;)

1507
07-09-2008, 22:56
jeszcze jedno, cze ff, bf są tylko przy autofocusie, czy przy ręcznym nastawianiu też powinny dać znać o sobie?

sebcio80
07-09-2008, 23:34
teoretycznie jesli obiektyw jest zle skalibrowany to przy MF body powinienno sygnalizowac ostrosc poprawnie

praktycznie bywa roznie

1507
07-09-2008, 23:55
ostroś to mi sygnalizują tak czy inaczej ale ustawia przed po roku dobrego funcionowania, dlatego zastanawiam się czy to normalka w canonie czy to przypadek, a może paproch dmuchałem tu i tam gruszką i na dziurach 2,8-3,5 loteria, a było świetnie na tych przesłonach, jutro jeszcze raz w teren skoczę popstrykać zobaczę jaki efejt dmuchanko dało

sky
09-09-2008, 19:36
W pełni przyłączam sie do tej opinni.
Od kąd przesiadłem sie ponad rok temu z Nikon D70s na wymarzonego 30D do dziś pałuje się z Canonem. Najpierw uwalone matryce w rożnych typach luster: 30D, 400D, 40D - wszystkie 10 szt jakie mialem w rękach (pisalem zresztą o tym problemie na Fotopilisie) no i najwieksza bolączka to ten AF. Najpierw z obiektywami Sigmy choc moj Nikon ze szklami tego producenta spisywał się bez zarzutu. Potem gdy zainwestoałem w szkła Canona zacząłem się zastanawiać czy mam pecha czy może wyższa cena za puszki Nikona ma swoje przełożenie na jakość.
Pierwsze body 40D od razu zwróciłem (zakup internetowym) gdyż latał celwnik optyczny.
Drugie body miało całą listę usterek głownie to jednak problemy z AF.
Kolejne - trzecie 40D też nie ostrzyło prawidłowo 70-200 F4 , 28-135 IS USM, oddałem więc do kalibracji po regulacji w serwisie poprawiło się w 70-200, choc na krotkim końcu ostrość łapie na granicy głebi, a w obiektywie 28-135 w zakresie 28-40 wystepuje teraz potężny FF !
Po rozmowie z serwisem mam ponownie wysłać sprzęt jako reklamacje usługi ale zaczynam znowu spoglądać w strone Nikonow choć mając porownanie obu marek bardziej odpowiada mi Canon gdyby, no wałasnie nie ten niszczęsny AF !!!
P.S.
Może w 50D będzie lepiej ?

1507
09-09-2008, 22:09
ja byłem dziś w serwisie okazało się że body się rozjechało, ponieważ zamówiłem wczoraj usługę expresową zapłaciłem 120zŁ, mimo że sprzęt na gwarancji, ponoć takie zasady, o 10:30 odałem korpus do regulacji a o 12 dostałem telefon że jest gotowy do odbioru. Pan w serwisie powiedział mi że sporo sprzętu miał w regulacji ale mój to ewenement body przekroczyło wartości rozregulowania 8- krotnie! W centru miałem potężny ff a na brzegach okropny bf, zadziwiające , pogadaliśmy oddano mi body , po podpieciu i cyknięciu paru fotek, wróciłem do serwisu z kartą i sprawdziliśmy fotki- żyletki. Ale pan nie wie co było przyczyną takiego rozregulowania, powiedział mi że coś takiego może zajść na lotnisku podczas prześwietlania bagażu i w aparaturrze typu rezonans magnetyczny. I nie mam gwarancji że to się nie powtórzy, ale tym czasem jestem zadowolony bo ostrzy w punkt na 2.8 i jest debeściacko, śmiem stwierdzić że nawet lepiej niż przed problemami. Jeśli chodzi o obsługę jestem zadowolony.

marekk_ok
09-09-2008, 23:08
Ale pan nie wie co było przyczyną takiego rozregulowania, powiedział mi że coś takiego może zajść na lotnisku podczas prześwietlania bagażu i w aparaturrze typu rezonans magnetyczny. .
Ciekawe stwierdzenie serwisanta :confused:
Czy to moze byc rzeczywiscie zagrozenie?
Wiele osob podrozuje samolotami i jakos nie spotkalem sie z taka opinia?
Czy ktos jeszcze mial podobne problemy po przeswietleniu bagazu?

dr11
09-09-2008, 23:17
...Ale pan nie wie co było przyczyną takiego rozregulowania, powiedział mi że coś takiego może zajść na lotnisku podczas prześwietlania bagażu i w aparaturrze typu rezonans magnetyczny...
Jakbyś wspomniał coś o Sigmie lub Tamronie to pan by jednoznacznie stwierdził, że to przez niecanonowskie szkła body się rozkalibrowało ;)

1507
10-09-2008, 10:53
z drugiej strony powiedział mi ze jak canon był w cenie tzn w czasach gdy za aparat można było porządne auto kupić to nie było takich problemów ponieważ to była niemal ręczna robota a dziś to jest masówka, aparaty można już za 2000 zł kupić i dzis każdy może sobie pozwolić na lustrzankę więc nie ma co się dziwić że sa niedoróbki, jak czekałem na swoją kolej to panowie z 1d stali perzedemną i oddawali do kalibracji, i taka będzie nagminna kolej rzeczy niestety, kupisz sprzęt dzisiaj to łap się za telefon i umawiaj na kalibrację by cie szlag nie trafiał po kilku fotkach, niestety takie firmy jak Canon czy Nikon renomę mają juz w cudzysłowiu liczy sie ilość i kasa a nie jakość i zadowolenie klienta

orety
05-10-2008, 22:43
Witam,

Od niedawna uzywam 40D, zdjecia wychodza ladne i ostre jezeli fotografuje obiekty z dosc bliskiej odleglosci, przy fotografowaniu obiektow oddalonych o okolo 100 metrow i wiecej obraz jest nieostry, przeslona f11, AF, zdjecia sa dosc mocno rozmyte. Dzieje sie tak zarowno uzywajac obiektywu kitowego 17-85mm jak i 75-300mm. Zanim oddam aparat do serwisu, wole sie upewnic, ze nie jest to moja wina.
Z gory dziekuje i pozdrawiam.

Viqy
05-10-2008, 22:45
Pokaż przykłady na zdjęciach. Twój opis, jakkolwiek zrozumiały, to za mało.

johan
05-10-2008, 22:51
Jakie masz czasy na tych zdjęciach przy f11. Może poprostu zdjęcia są poruszone?

orety
05-10-2008, 23:02
Robilem na statywie, z autowyzwalaczem.
Tutaj jest jeden przyklad:
http://img508.imageshack.us/my.php?image=img0406pw1.jpg
W razie czego wrzuce wiecej.

arturs
05-10-2008, 23:15
wg mnie wszystko jest ok z puszką tylko
1. robisz szkłami które, delikatnie mówiąc "rzeźnikami ostrości" nie są (a tem 75-300 to raczej do miana "fabryki mydła" by aspirował) - 17-85 to też żyleta nie jest,
2. poza tym zdjęcie prawie na pewno jest poruszone - czas 3.2s to raczej nie nadaje się do takich testów..
3. poza tym przejrzystość powietrza też chyba najlepsza nie była.bo zapalona latarnia sugeruje wieczór (EXIF także 18:46 to nie jest jasno)
4. z jakiego statywu robiłeś? i czy używałeś MLU?

wniosek - przetestuj porządnie bo na razie to z tych testów wynika że test był do ****...

orety
05-10-2008, 23:20
Postaram sie przetestowac jutro w ciagu dnia.
Zrobilem jedno dodatkowo, z wielopunktowym AF pare minut temu i wyszlo dosc dobrze z 17-85 przy 85. Wczesniejsze testy byly z jednopunktowym.

arturs
06-10-2008, 00:16
Postaram sie przetestowac jutro w ciagu dnia.
Zrobilem jedno dodatkowo, z wielopunktowym AF pare minut temu i wyszlo dosc dobrze z 17-85 przy 85. Wczesniejsze testy byly z jednopunktowym.

Zrób kilka ale nie przy maksymalnych ogniskowych gdzie szkła są najsłabsze, przy przyzwoitym świetle - żeby wyeliminować poruszenie skróć czas podnosząc ISO do 400, poza tym wybierz taki kadr gdzie jeśli ci AF nie trafi faktycznie to będziesz widział gdzie trafił i ew. czy jest BF/FF (linia drzew, trawnik). Poza tym zrób kilka zdjęć tak żeby test był powtarzalny - jeśli nie będzie ci pasować to spróbuj ustawić ostrość ręcznie, ewentualnie przetestuj z innymi szkłami..

orety
06-10-2008, 00:20
Ok, dziekuje za rady, tak zrobie. Dobranoc.

orety
06-10-2008, 19:45
Witam.
Zrobilem kilka probek ze statywem, zapomnialem ze mialem strzelic z ISO 400, wyskoczylem na chwile w czasie pracy. Pogoda niezbyt ciekawa.

17-86mm
85mm, AF jednopunktowy:
http://img227.imageshack.us/my.php?image=img04301tj6.jpg
53mm, AF jednopuntowy:
http://img227.imageshack.us/my.php?image=img04331sr6.jpg

75-300mm
75mm, AF jednopuntowy:
http://img227.imageshack.us/my.php?image=img04361ko7.jpg
205mm, AF jednopuntowy:
http://img227.imageshack.us/my.php?image=img04391dk9.jpg
300mm, AF jednopuntowy:
http://img227.imageshack.us/my.php?image=img04431co3.jpg

brunovis
06-10-2008, 20:21
Czasy długie 1/8'', 1/6'', 1/20''
Pytanie
1. jaki statyw :?: Mam Velbona CX 640 ale po pełnym wyciągnięciu kolumny i po zwolnieniu migawki aparat trzęsie się jak osika - dlatego używam MLU (wstępne podnoszenie lustra) i staram się nie wyciągać kolumny wcale a najlepiej by było jeszcze dociążyć (nie chcę tego powiedzieć :mrgreen: - zmienić statyw). Widać, że na większych ogniskowych mydło jest dużo większe co jeszcze bardziej wskazuje na niestabilność statywu.
2. Wiało ostatnio - liście na pewno będą poruszone. Poruszone jest wszystko ale liście chyba bardziej.

Propozycja testu :
słoneczny dzień,
ISO 400
przysłona 5,6-8
krótki czas i
sprawdzić ostrość tam gdzie się ostrzyło :-D

Edit:
Robiłem kiedyś zdjęcia nocne z czasem 20 - 30 s. Wszystkie ostre bo podniesienie lustra i zwolnienie migawki przy tak długim czasie nie miało zbytniego wpływu na ostrość zdjęcia (chciałem usunąć przechodzące osoby przed aparatem):wink:

arturs
06-10-2008, 21:25
po mojemu 17-85 jest w miarę ok (oczywiscie aberacja duża ale nie to sprawdzamy), a te z 75-300 wyglądają jak ruszone.. jaki statyw? - czasy za długie i tak, mlu było używane?

orety
06-10-2008, 22:02
brunovis,
Masz racje, ja mam Velbona CX 540 i mam ten sam problem zdaje się, dlatego ustawiałem samowyzwalacz na 10 sekund, a po zwolnieniu migawki tak jak mówisz, aparat potrafił się zatrząść, moze to jest wlasnie przyczyną... Jutro powtórzę test z 400, u mnie raczej nie wiało dzisiaj :) O słoneczny dzień ciężko ostatnio :)

artus,
Jak wyżej, MLU nie było używane bo za bardzo się aparat trząsł.
My bad... Aparat jest stabilniejszy przy MLU, teraz widzę. Sorry :)
Zdjecie zrobione przed chwila, 300mm, ISO 400, AF wielopunktowy, kolumna statywu zupelnie schowana, po wyostrzeniu podnioslem lustro i zrobilem z autowyzwalacza 2 sekundy. Chyba sie problem rozwiazal.

http://img261.imageshack.us/my.php?image=img0451ci4.jpg

HassaN
10-10-2008, 09:24
Mam podobny problem co orety. Zdjęcia z bliska są trafione, natomiast przy fotografowaniu dalszych obiektów AF (oddalonych ok 50m) przestrzela ze 20m. Poruszenie zdjęcia odpada bo ostrość jest , tylko że za daleko. Możliwe jest żeby BF ujawniał się tylko przy ustawianiu ostrości na większe odległości?

dunhil
27-05-2009, 14:33
Tytułem wstępu:
Wiem, że było, że się czepiam, że EOS 40D ma najlepszy AF tylko ja nie umiem robić zdjęć i mam gó****ny obiektyw. Dlatego kolegom, którzy nie mają problemu z tym aparatem gratuluję, a zapraszam tych, którzy jednak nie są zadowoleni z ostrości.

Mój z obiektywem 17-85 IS robi nieostre zdjęcia. Nie jest to tragedia, ale przy ogniskowej 80 nie można zrobić portetu z ostrym okiem, skórą. Kalibracje na Żytniej nic nie dały.
Postanowiłem przetestować kilka innych egzemplarzy. Ponieważ wśród znajomych nie znalazłem 40D, porównałem 3 aparaty w sklepach. Zawsze z tym samym obiektywem, te same ustawienia czułości, przysłony i czasu, korekty flesza, odległości itd. Zdjęcia oglądałem w programie Digital Photo Professional w skali 1:1. Próbowałem uzyskać ostre zdjęcie oka. Udało się tylko z jednym aparatem.
Ponieważ teraz czekam na decyzję sprzedawcy w sprawie wymiany mojego aparatu, zastanawiam się, jakie są szanse, że nowy będzie działał prawidłowo. Czy ma to związek z datą i miejscem produkcji?
Aparaty, które testowałem miały numery:

0830514932 nie ostry
1630805437 nie ostry
1731008035 nie ostry
1831004841 OSTRY!

Na Żytniej nie powiedzieli mi jak odczytać te informacje z numeru seryjnego, przypuszczają, że trzecia cyfra oznacza kraj producenta. W internecie znalazłem tylko dane na temat pierwszej cyfry. Prawdopodobnie oznacza rok produkcji:
0 = pierwszy rok, a więc chyba 2007
1 = drugi, więc 2008
To by oznaczało, że pierwszy powstał w 2007 roku, a pozostałe w 2008. Wszystkie z jednego kraju.
Nie sądzę, żeby druga cyfra oznaczała miesiąc, bo jak oznaczyć październik? Są kolejne: 6, 7 i 8. Może wersja płyty głównej? Czy cyfry czwarta i piąta oznaczają miesiąc lub tydzień roku?
Czy ktoś ma jakieś informacje lub choćby teorie na ten temat? A może pochwalicie się swoimi numerami, może znajdziemy jakąś prawidłowość.

jotes25
27-05-2009, 15:31
Wątpię aby istniała jakaś prawidłowość.
Np. mam teraz w ręku puszkę 0830541XXX, oczywiście ostrą :)
Drugi mój 40d też jest z 2007 (trochę wcześniejszy), też ostry ;)

dunhil
27-05-2009, 15:38
Wątpię aby istniała jakaś prawidłowość.
Np. mam teraz w ręku puszkę 0830541XXX, oczywiście ostrą :)
Drugi mój 40d też jest z 2007 (trochę wcześniejszy), też ostry ;)

A dziewiąta cyfra? W numerach, które wymieniłem są 3-ki i 4-ka. Jak u Ciebie?

qb4hkm
27-05-2009, 15:40
Kolejna numerkologia? :-D
Słyszałem że ktoś wywiedział się kiedyś jak po numerze seryjnym poznać w którym dniu tygodnia został zrobiony helios 58/2 :-D
Ponoć najlepsze były środowe, bo obsługa zdążyła już wytrzeźwieć po weekendzie a jeszcze nie była wstawiona przed weekendem :-D

jotes25
27-05-2009, 15:45
A dziewiąta cyfra? W numerach, które wymieniłem są 3-ki i 4-ka. Jak u Ciebie?

Dziewiąta jest 5-ka.

aptur
27-05-2009, 15:47
Aparaty, które testowałem miały numery:

0830514932 nie ostry
1630805437 nie ostry
1731008035 nie ostry
1831004841 OSTRY!

Jesteś o krok od paranoi. Daj sobie spokój z tą numerologią. Nawet jeśli występują jakieś różnice w tych puszkach to są one zupełnie przypadkowe.

dunhil
27-05-2009, 15:48
Kolejna numerkologia? :-D
Słyszałem że ktoś wywiedział się kiedyś jak po numerze seryjnym poznać w którym dniu tygodnia został zrobiony helios 58/2 :-D
Ponoć najlepsze były środowe, bo obsługa zdążyła już wytrzeźwieć po weekendzie a jeszcze nie była wstawiona przed weekendem :-D

Czytałeś wstęp? Powtórzę: (...) kolegom, którzy nie mają problemu z tym aparatem gratuluję, a zapraszam tych, którzy jednak nie są zadowoleni z ostrości.
Oczywiście jeżeli ktoś ze szczęśliwych posiadaczy "ostrych" egzemplarzy będzie chciał się pochwalić numerem, to chwała i dzięki Mu za to.

punky
27-05-2009, 16:18
Ja mam 40D kupiony jesienia 2008 w fotopajacu
oczywiscie na miejsce wzialem lapsa i szklo
przestrzelilem na miejscu pierwsza puszke z brzegu, sprawdzilem na laptoku i ostro

numer seryjny to
1330724xxx

r2d2
27-05-2009, 16:26
ciekawe teorie, imho trzeba miec pecha by trafic na "nieostrego" eosa, ja kupowalem powiedzmy w ciemno 30d i 40d na allegro i mialem szczescie

darkon
27-05-2009, 16:28
wiosna 2008, ostry nawet z Tamronem 17-50 dogadał się za pierwszym razem :-D

sn: 1030525xxx

dr11
27-05-2009, 16:40
Na potwierdzenie słów Aptura: 033011xx1x, wszystko git :)

dunhil
27-05-2009, 16:41
punky, darkon dzięki. A dziewiąta cyfra?

kondziu
27-05-2009, 18:00
ogladalem twoje zdjecia http://canon-board.info/showthread.php?t=46036 i imo troche przesadzasz-zdjecia sa ostre(jak na ten obiektyw)
probowales robic foty z innym obiektywem?

ps tez mam 40d + 17-85 (przy 80 nie jest zle ale przy 17 rozowo nie jest...)

przegladnij w sieci zdjecia testowe
np http://pliki.optyczne.pl/can17-85/can17-85_fot11.jpg
http://www.optyczne.pl/13.11-Test_obiektywu-Canon_EF-S_17-85_mm_f_4-5.6_IS_USM_-_wzloty_i_upadki._Podsumowanie.html

http://www.photozone.de/canon-eos/179-canon-ef-s-17-85mm-f4-56-usm-is-test-report--review?start=2

jakosc zdjec podobna

dunhil
27-05-2009, 18:18
kondziu, dzięki za pociechę. Jasne, że widziałem te fotki przed kupnem aparatu. Ale z mojego egzemplarza wychodzi to tak:

Autofokus
http://img237.imageshack.us/img237/6480/img7352f.jpg

Gdybym miał coś takiego:

Manualfokus
http://img237.imageshack.us/img237/1208/img7361.jpg

to bym piał z zachwytu.

Vitez
27-05-2009, 20:32
Tytułem wstępu:
Wiem, że było, że się czepiam, że EOS 40D ma najlepszy AF tylko ja nie umiem robić zdjęć i mam gó****ny obiektyw. Dlatego kolegom, którzy nie mają problemu z tym aparatem gratuluję, a zapraszam tych, którzy jednak nie są zadowoleni z ostrości.

Sam znalazłeś właściwy wątek to po co zakładasz nowy? Połączyłem.

dunhil
27-05-2009, 21:43
Sam znalazłeś właściwy wątek to po co zakładasz nowy? Połączyłem.

Przepraszam, poprawię się ;)

kondziu
27-05-2009, 22:09
ok masz tu moje zdjecia; wybralem te ostrzejsze (ale sa takze mniej ostre)
www.lapnet.pl/40d_2/_MG_5493.JPG
www.lapnet.pl/40d_2/_MG_5803.JPG
www.lapnet.pl/40d_2/IMG_1525.jpg
www.lapnet.pl/40d_2/IMG_1529.jpg
www.lapnet.pl/40d_2/IMG_1530.jpg
www.lapnet.pl/40d_2/IMG_4396.JPG
www.lapnet.pl/40d_2/IMG_4398.JPG
www.lapnet.pl/40d_2/_MG_5144.JPG (17mm ... )
www.lapnet.pl/40d_2/_MG_5142.JPG

pozdrawiam Konrad

ps dobrze ostrzy ten moj sprzet?

canon 40d +17-85 is :)

dunhil
28-05-2009, 16:41
dobrze ostrzy ten moj sprzęt?

Nie wypowiem się na ten temat, bo jeszcze mnie ktoś zlinczuje ;). Ale powiem Ci, czego oczekuję. To jest zdjęcie zrobione jednym z testowanych aparatów:
http://img39.imageshack.us/img39/621/img7585a.jpg
Oczywiście to tylko wycinek, bo dopóki nie rozstrzygnie się kwestia wymiany mojego aparatu, nie mogę ujawnić w których sklepach robiłem te testy. Nie chcę, żeby mieli jakiekolwiek kłopoty.
Ostrość ustawiana tuż pod nosem (wąsy). Czułość 400 ISO, F 5,6, 1/60 sek., flesz +1, 17-85 IS, 85 mm, picture style - standard. Ostrość moim zdaniem O.K. Gdyby przysłonić do 7, może 8 to i GO byłaby wystarczająca. Jest to właśnie jedyny aparat z testowanych, który uznałem za "ostry". Pozostałe nie dały niestety takiego efektu. I chociaż to zdjęcie nie jest jeszcze idealne, to jednak do zaakceptowania.
Ale możliwości tego obiektywu są o wiele większe:
http://pliki.optyczne.pl/can17-85/can17-85_fot9.jpg
Dla mnie to rewelacja. Spokojnie można policzyć rzęsy. To zdjęcie pochodzi z 20D, ale z 40D nie powinno być gorsze.

Kubak82
28-05-2009, 18:47
Autofokus
http://img237.imageshack.us/img237/6480/img7352f.jpg

Gdybym miał coś takiego:

Manualfokus
http://img237.imageshack.us/img237/1208/img7361.jpg

to bym piał z zachwytu.

dunhil, toz to najzwyklejszy BF jest.. przeciez na pierwszym zdjeciu masz sciane ostra ze hej.. jak dla mnie to zwykle regulacja na zytniej powinna zalatwic sprawe :-)

kondziu
28-05-2009, 21:25
a jak oceniasz ostrosc mojego aparatu?

dunhil
30-05-2009, 08:37
dunhil, toz to najzwyklejszy BF jest.. przeciez na pierwszym zdjeciu masz sciane ostra ze hej.. jak dla mnie to zwykle regulacja na zytniej powinna zalatwic sprawe :-)

Najzwyklejszy?! Nic z tych rzeczy. Ten BF był NIEZWYKŁY. Uparty. Żytnia walczyła z nim 4 razy. "Był", bo nareszcie wczoraj udało mi się wynienić sprzęt w sklepie. Po dwóch miesiącach starań.
Spora w tym zasługa Żytniej, bo to na podstawie ich ekspertyzy sklep wymienił mi aparat. Jak to było? Za dwa, trzy dni opiszę dokładnie w wątku:

http://canon-board.info/showthread.php?t=43777 Canon Polska - problemy z serwisem

Może ktoś skorzysta z moich doświadczeń.
Na razie chcę odpocząć po walce i nacieszyć się zdjęciami.

Nieostry 40D?! A cóż to takiego?! Bzdura jakaś! ;)

Kolekcjoner
30-05-2009, 23:33
Nieostry 40D?! A cóż to takiego?! Bzdura jakaś! ;)

A kto twierdzi że bzura?

fearcyk
31-12-2009, 00:53
mam jedno pytanie, czy że zdjęcia robione Heliosem 44m-6 są wyraźnie ostrzejsze niż te robione bądź Tamronem 17-50 bądź Canonem 50mm 1.8, może świadczyć o problemie z korpusem czy po prostu ten Helios to ostrzejsze szkło?

p.s nie mówie tu o problemac z FF czy BF, zdjęcia porównywane na przesłonach 5.6 i 8.
pozdr.