Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Reporterka - czy częściej używacie AF Servo czy AI Focus?

Roqfort
14-10-2007, 11:18
i jak wam to działa? Chodzi o skuteczność. Ciągle mam ten sam dylemat. Niby AI Focus wydaje się być bardziej uniwersalny ale jakoś nie mam do niego przekonania. Stąd pytanie i pozdrowienia :-)

arturs
14-10-2007, 11:27
Witam..
Ja używam albo one-shot albo servo - ai-focus jak dla mnie jest nieprzewidywalny i dziwnie działa więc imho mógłby nie istnieć..

Pozdrawiam
Artur

iktorn92
14-10-2007, 12:23
Ja najczęściej jednak one shot a jak jakaś akcje to al servo tylko ja nie mam szkieł z USM to raczej wolno działa:)

Vitez
14-10-2007, 14:44
i jak wam to działa? Chodzi o skuteczność. Ciągle mam ten sam dylemat. Niby AI Focus wydaje się być bardziej uniwersalny ale jakoś nie mam do niego przekonania. Stąd pytanie i pozdrowienia :-)

A mozesz zdefiniowac co rozumiesz (subiektywnie, takie zdjecia jakie robisz) pod pojeciem "reporterka" ?

A tak ogolnie polecam zastanowic sie nad punktem 3. i 5. Regulaminu :roll: .
Juz wyjasniam - zakladasz watki na tematy juz omowione na forum (wyszukiwarka sie klania) i dodatkowo w niewlasciwych podforach... nie jest to mile widziane bo tworzy balagan na forum.

adamek
14-10-2007, 19:19
nigdgy nie użyłem ai-focus.
nie ufam czemuś, co automagicznie ma wwykryć, czy obkiekt sie porusza, czy nie.
;)

mungo
14-10-2007, 19:26
Przy 350D i tylko jednym obiektywem z USM używam tylko i wyłącznie One Shot.

janmar
14-10-2007, 20:18
Używam One shot i Serwo.Jestem tego zdania co Adamek.Swoją drogą to nigdy tego al-focus uczciwie nie testowałem.Moze ktos takie próby robił:?: :?:

adamek
14-10-2007, 21:24
janmar: ja też nie testowałem.
:D

(i wyszedłem na pieprzonego konserwatystę. ;) )

arturs
14-10-2007, 21:29
Marku, ja testowałem na początku zabawy z 350D - jakiegoś powtarzalnego działania nie stwierdziłem więc teraz z 40D nawet nie włączałem do testów - dzisiaj na spacerze przetestowałem servo w 40D na psie i dzieciach - zarówno w 85/1.8 jak w 24-105/f4 na serię 75 jpgów przy centralnym punkcie na biegnących "obiektach" praktycznie 99% trafień autofocusa - więc jakoś mnie ten dziwny tryb nie przekonuje

Pozdrawiam
Artur
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!

janmar: ja też nie testowałem.
:D

(i wyszedłem na pieprzonego konserwatystę. ;) )

No to żeby nie było - na najbliższym spacerze z rodzinką przetestuję jak na prawdziwego onanistę sprzętowego przystało :mrgreen:

Roqfort
14-10-2007, 23:08
A mozesz zdefiniowac co rozumiesz (subiektywnie, takie zdjecia jakie robisz) pod pojeciem "reporterka" ?

A tak ogolnie polecam zastanowic sie nad punktem 3. i 5. Regulaminu :roll: .
Juz wyjasniam - zakladasz watki na tematy juz omowione na forum (wyszukiwarka sie klania) i dodatkowo w niewlasciwych podforach... nie jest to mile widziane bo tworzy balagan na forum.

Ad1. Reporterką nazwałem wszystko co jest związane z polowaniem na "modeli" oraz ciekawe sytuacje. Streetfoto też zawieram w pojęciu reporterki. Często spotykam sytuacje kiedy ciekawy obiekt porusza się. Czasem bardzo szybko. Stąd pytanie.

Ad2. Rozumiem że powienienem przeczytać wszystkie posty (łącznie z archiwalnymi) forum zanim zdecyduję się na napisanie swojego? Troszkę mnie to rozbawiło ;)))) Lubię spontan, za to nie nadużywam alkoholu ;)

rolaj
14-10-2007, 23:56
Ad1. Reporterką nazwałem wszystko co jest związane z polowaniem na "modeli" oraz ciekawe sytuacje. Streetfoto też zawieram w pojęciu reporterki. Często spotykam sytuacje kiedy ciekawy obiekt porusza się. Czasem bardzo szybko. Stąd pytanie.

Pierwsze primo: - z jaką szybkością porusza się ów obiekt? Ile znaczy bardzo? Piłeczka tenisowa, motocykl czy np. wiewiórka? Drugie: dla mnie to wewnątrz fotografii jest taka dość określona działka, co się nazywa fotoreportaż. A "reporterki" też coś nie rozumiem. Takie mniej-więcej wszystko, co nie jest domem, skałą albo pejzażem? Acha, bym zapomniał, trzecie: co z tym wszystkim ma wspólnego Twój stosunek do alkoholu?

MacGyver
15-10-2007, 00:13
Przetestowałem ostatnio AI oraz Servo (40 D) na rajdzie. W trybie AI autofocus mylił sie zdecydowanie częściej.

Roqfort
15-10-2007, 00:45
Pierwsze primo: - z jaką szybkością porusza się ów obiekt? Ile znaczy bardzo? Piłeczka tenisowa, motocykl czy np. wiewiórka? Drugie: dla mnie to wewnątrz fotografii jest taka dość określona działka, co się nazywa fotoreportaż. A "reporterki" też coś nie rozumiem. Takie mniej-więcej wszystko, co nie jest domem, skałą albo pejzażem? Acha, bym zapomniał, trzecie: co z tym wszystkim ma wspólnego Twój stosunek do alkoholu?

Jeśli chodzi o szybkość to głównie chodzi mi o ludzi. A jak ludzie to i dzieci. A jak dzieci to czasem prędkości dźwięku ;)
A mój stosunek do alkoholu jest takim bezsensownym przerywnikiem. Mógłbym napisać coś o wzroście plonów owsa w Mongolii ale wybrałem alkohol jako bardziej uterenowiony temat ;)

Vitez
15-10-2007, 01:09
Ad2. Rozumiem że powienienem przeczytać wszystkie posty (łącznie z archiwalnymi) forum zanim zdecyduję się na napisanie swojego? Troszkę mnie to rozbawiło ;)))) Lubię spontan, za to nie nadużywam alkoholu ;)

Nie przeczytac a przeszukac.
Menu Szukaj masz u gory :roll: .

Fajnie ze "przeczytales" Punkt 3. Regulaminu do ktorego sie odnioslem zanim napisales swoja arcysarkastyczna wypowiedz :? .

Roqfort
15-10-2007, 01:23
Nie przeczytac a przeszukac.
Menu Szukaj masz u gory :roll: .

Fajnie ze "przeczytales" Punkt 3. Regulaminu do ktorego sie odnioslem zanim napisales swoja arcysarkastyczna wypowiedz :? .

E tam.. Stać mnie na więcej ;)
Dobranoc :mrgreen:

himi
15-10-2007, 10:01
A ja używam ai focus. Daje radę.

speed555
15-10-2007, 16:55
ja jak cos sie w miare szybko rusza to robie na servo

Jarko3City
18-10-2007, 23:34
Ja robię głównie w pomieszczeniach i też szybkobieżne obiekty.
Na AI Focus włącza się wspomaganie na 430EX a na AI Servo nie. Dlatego nawet się nie zastanawiałem i zawsze mam AI Focus