Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 18

Wątek: Reporterka - czy częściej używacie AF Servo czy AI Focus?

Question Reporterka - czy częściej używacie AF Servo czy AI Focus?

i jak wam to działa? Chodzi o skuteczność. Ciągle mam ten sam dylemat. Niby AI Focus wydaje się być bardziej uniwersalny ale jakoś nie mam do niego przekonania. Stąd pytanie i pozdrowienia :-)

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Witam..
    Ja używam albo one-shot albo servo - ai-focus jak dla mnie jest nieprzewidywalny i dziwnie działa więc imho mógłby nie istnieć..

Pozdrawiam
    Artur
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Uzależniony Awatar iktorn92
    Miasto
    Jelenia Góra

Domyślnie

Ja najczęściej jednak one shot a jak jakaś akcje to al servo tylko ja nie mam szkieł z USM to raczej wolno działa

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Roqfort Zobacz posta
    i jak wam to działa? Chodzi o skuteczność. Ciągle mam ten sam dylemat. Niby AI Focus wydaje się być bardziej uniwersalny ale jakoś nie mam do niego przekonania. Stąd pytanie i pozdrowienia :-)
    A mozesz zdefiniowac co rozumiesz (subiektywnie, takie zdjecia jakie robisz) pod pojeciem "reporterka" ?

A tak ogolnie polecam zastanowic sie nad punktem 3. i 5. Regulaminu .
    Juz wyjasniam - zakladasz watki na tematy juz omowione na forum (wyszukiwarka sie klania) i dodatkowo w niewlasciwych podforach... nie jest to mile widziane bo tworzy balagan na forum.

Pełne uzależnienie Awatar adamek
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

nigdgy nie użyłem ai-focus.
    nie ufam czemuś, co automagicznie ma wwykryć, czy obkiekt sie porusza, czy nie.
    Miłego dnia
    adam jastrzębowski
    cyfra i analog. obiektywy, statyw i monopod
    tu tu

Uzależniony Awatar mungo
    Miasto
    A, A

Domyślnie

Przy 350D i tylko jednym obiektywem z USM używam tylko i wyłącznie One Shot.
    No i zbiera się chmura. Czarna. Canon/Velbon DF 50/Svierdlovsk 4/Lubitel 166B/Ami 66/Zorka 5
    Mówcie, bo kiedyś będę robił takie zdjęcia i takie, i takie, i takie, i takie, a to wszystko tylko kwestia czasu, bo póki co robię takie zdjęcia.
    Zaczątek portfolio: link

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie

Używam One shot i Serwo.Jestem tego zdania co Adamek.Swoją drogą to nigdy tego al-focus uczciwie nie testowałem.Moze ktos takie próby robił

Pełne uzależnienie Awatar adamek
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

janmar: ja też nie testowałem.

(i wyszedłem na pieprzonego konserwatystę. )
    Miłego dnia
    adam jastrzębowski
    cyfra i analog. obiektywy, statyw i monopod
    tu tu

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Marku, ja testowałem na początku zabawy z 350D - jakiegoś powtarzalnego działania nie stwierdziłem więc teraz z 40D nawet nie włączałem do testów - dzisiaj na spacerze przetestowałem servo w 40D na psie i dzieciach - zarówno w 85/1.8 jak w 24-105/f4 na serię 75 jpgów przy centralnym punkcie na biegnących "obiektach" praktycznie 99% trafień autofocusa - więc jakoś mnie ten dziwny tryb nie przekonuje

Pozdrawiam
    Artur
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez adamek Zobacz posta
    janmar: ja też nie testowałem.

(i wyszedłem na pieprzonego konserwatystę. )
    No to żeby nie było - na najbliższym spacerze z rodzinką przetestuję jak na prawdziwego onanistę sprzętowego przystało
    Ostatnio edytowane przez arturs ; 14-10-2007 o 21:31 Powód: Automerged Doublepost
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez Zobacz posta
    A mozesz zdefiniowac co rozumiesz (subiektywnie, takie zdjecia jakie robisz) pod pojeciem "reporterka" ?

A tak ogolnie polecam zastanowic sie nad punktem 3. i 5. Regulaminu .
    Juz wyjasniam - zakladasz watki na tematy juz omowione na forum (wyszukiwarka sie klania) i dodatkowo w niewlasciwych podforach... nie jest to mile widziane bo tworzy balagan na forum.
    Ad1. Reporterką nazwałem wszystko co jest związane z polowaniem na "modeli" oraz ciekawe sytuacje. Streetfoto też zawieram w pojęciu reporterki. Często spotykam sytuacje kiedy ciekawy obiekt porusza się. Czasem bardzo szybko. Stąd pytanie.

Ad2. Rozumiem że powienienem przeczytać wszystkie posty (łącznie z archiwalnymi) forum zanim zdecyduję się na napisanie swojego? Troszkę mnie to rozbawiło ))) Lubię spontan, za to nie nadużywam alkoholu

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów