Zobacz pełną wersję : 40D kupować już czy czekać ??
paweleverest
11-10-2007, 22:07
Mam dylemat - zachorowałem na 40D jako drugie body ( podkreślam jako drugie żeby zaznaczyć ze fotografować czym mam :) ) Pytanie jest takie jak przewidujecie dalszy rozwój wypadków odnośnie ceny tej puchy - spadnie przed końcem grudnia ( wtedy kończy się cash back ) czy nie ??. Wydaje się ze mogą być jakieś promocje świąteczne co sugerowało by wstrzemięźliwość ale z drugiej strony przed nami wybory i nie wiadomo kto i jak będzie sterował tym bałaganem i czy $$$ nie skoczą do góry co miało by zgubny wpływ na ceny sprzętu.
Acha jakbyście mieli namiary na dobry sklep z dobrymi cenami to będe wdzięczny
adalbert
11-10-2007, 22:22
święta - to tylko jeden z czynników, które mogą minimalnie wpłynąć na obniżkę; piszę minimalnie, gdyż cashback jest już takim wabikiem, że sprzedawcy nie będą mieli większego "parcia" na zjechanie z ceną (taką postawę obserwowałem w przypadku poprzedniej akcji canona);
Znacznie większy wpływ na zjazd cenowy może mieć jedynie pojawienie się realnie na półkach d300 - teoretycznie w listopadzie.
Zatem, wracając do Twojego pytania, jeśli masz czym focić - WAIT :) ... do listopada
EDIT: jeśli nie potrzebujesz faktury - polecam Kristopherosa z allegro (http://allegro.pl/show_user.php?uid=1214583) - wszystko dotychczas u niego kupowałem (rachunek z niemieckiego sklepu i zawsze w pełni profesjonalne podejście do transakcji)
tak to można czekać wiecznie
mi się wydaje że jak się skończy akcja "cash back"
to stanieje właśnie o ta kwotę co zwracali
Trochę spadnie, ale niezbyt szybko i nie tak dużo.. docelowo pewnie do obecnej ceny 30D (ale to już po wyjściu 50D ;) ) w lutym/marcu raczej nie będzie nastepcy więc może skorzystaj z caschback'u bo tak to możesz czekać..
towersivy
11-10-2007, 22:28
Jeśli masz ciśnienie na cropa to nie ma na co czekać, ja sobie niedawno sprezentowałem 40D tylko i wyłącznie po to aby podpiąć 100-400is zestaw w zupełności mi odpowiada, foto przyrodnicze to moje hobby za które nikt mi nie płaci więc jakość jest lepsza niż zadowalająca, Af-servo chodzi bardzo szybko i pewniej niż w tandemie z 5D i na tym mi głownie zależało dodatkowo fps i darmowa "przedłużka" :smile: biorę się właśnie za odwiedzanie rezerwatów przyrody w zimowej scenerii i myślę że ten zestaw w zupełności mnie zadowoli, zresztą już jestem z niego zadowolony :) Jeśli nie masz w planach konkretniejszych wypadów to myślę że nie warto magazynować sprzętu przed zimą :)
paweleverest
12-10-2007, 19:38
Znacznie większy wpływ na zjazd cenowy może mieć jedynie pojawienie się realnie na półkach d300 - teoretycznie w listopadzie.
Zatem, wracając do Twojego pytania, jeśli masz czym focić - WAIT :) ... do listopada
do listopada to pewnie jeszce wyczekam :confused:
Jeśli nie masz w planach konkretniejszych wypadów to myślę że nie warto magazynować sprzętu przed zimą :)
ale do wiosny to musieli by mnie chyba związać :D
Kolekcjoner
12-10-2007, 20:10
Ja mam wrażenie, że pojawienie się D300 nie będzie miało żadnego znaczenia z punktu widzenia ceny 40D. Nie robił bym sobie ani nikomu złudzeń co do tego.
Na święta to ceny zwykle idą sporo do góry...
kris6000
12-10-2007, 21:45
Na pewno nie warto czekać kosztem zdjęć.
Na pewno nie warto czekać kosztem zdjęć.
ale przeciez:
( podkreślam jako drugie żeby zaznaczyć ze fotografować czym mam :) )
paweleverest - jestem w tej samej sytuacji co i Ty.. no, moze z jedna mala roznica - 40d juz do mnie jedzie :mrgreen:
mysle ze nie ma na co czekac - cena, nawet jesli zacznie spadac to bardzo stopniowo.. te pareset zl w skali +/- roku mozna przeciez jakos przezyc a miec sie czym bawic przez dlugie miesiace ;)
Duzo zalezy od dolara, na razie jest za psie grosze.
W Polsce nie wiem dlaczego, ale wiele sklepow nie ma jeszcze 40D body w ogole w ofercie np. Agito, abfoto. Dlatego cena wolno spada, przed Swietami jednak na znaczaca obnizke bym nie liczyl, tym bardziej ze jest Cash back.
Rozważałem zakup 40d jako uzupełnienie 5d a szczególnie do 300/4 L IS (+ extender 1.4 II ) i po przeczytaniu zamieszania z ostrością w 40d i po porównaniu testów 40d vs 20d zakupiłem .... 20d (używał go wcześniej jeden z moderatorów CB :-P ) i jestem bardzo zadowolony z wyników ( miałem do wyboru dwa egzemplarze 20d ).:mrgreen:
20d (używał go wcześniej jeden z moderatorów CB :-P ) i jestem bardzo zadowolony z wyników ( miałem do wyboru dwa egzemplarze 20d ).:mrgreen:
Jesli to moj to jak tam matowka? Zostala? ;)
kupowac, nie warto czekac tak w nieskonczonosc. bedzie taka sama sytuacja jak z 30D. Wyjdzie 50D to bedziesz sie zastanawial czy moze jeszcze poczekac az stanieje 50D czy kupic w koncu 40D hehe