Zobacz pełną wersję : Fotonet Tychy (www.fotonet.info) - kilka watpliwosci
dgcracker
26-09-2007, 18:52
Witam,
do niedawna korzystalem z uslug labu www.fotonet.info i bylem raczej zadowolony. Chyba nie sa najtansi (chociaz nie wiem) ale odbitki, ktore dostawalem od nich byly takie jakie mialy byc. Dzisiaj zainstalowalem najnowsza wersje programu do przesylania zdjec i nasunelo mi sie kilka watpliwosci/pytan.
Pierwsze co zauwazylem to w najnowszej wersji programu e-foto jest opcja "poprawa kolorystyki" (w starszej wersji o ile dobrze pamietam bylo "optymalizacja koloru"). O ile w starszej wersji jesli wlaczylem opcje "optymalizacja koloru" to na odbitkach mialem kolorystyke dokladnie taka jak na monitorze. Dzisiaj jak wysylalem zdjecia nowa wersja wlaczylem opcje "poprawa kolorystyki" i juz na ekranie zobaczylem straszna masakre - jakiego zdjecia bym nie wybral to po wlaczeniu "poprawy kolorystyki" zdjecie nie przypomina oryginalu i nie nadawalo sie do wyslania. Czy ktos sie tym bawil i tez tak ma?
I druga interesujaca sprawa - wybralem do wyslania jedno zdjecie jpg 3000x2000 rozmiar 3,5MB. Wyslalem zdjecie i przez przypadek zauwazylem, ze program wcale nie wysyla oryginalnego pliku tylko w jakis sposob go modyfikuje (zmniejsza) bo zamiast wyjsc z mojego kompa 3,5MB danych wyszlo duzo mniej - okolo 1,5MB. Przetestowalem to dokladnie i za kazdym razem program wysyla do labu znacznie mniej danych niz zdjecia fizycznie zajmuja na dysku (roznice sa znaczne). Wniosek dla mnie jeden - program musi jakos ingerowac w zdjecia. Pytanie jak i czy to nie pogarsza jakosci zdjec? Dla mnie to bez sensu - wywoluje rawy, pracuje na 16bit, zapisuje jpg z najmniejsza kompresja i w okreslonym rozmiarze, a program do wysylania zaocznie cos mi z tymi zdjeciami kombinuje. Czy ktos z Was rowniez zauwazyl taka przypadlosc?
Pozdrawiam,
D.C.
fotobaraba
26-09-2007, 19:08
też daje im zarobić jest nieźle,
w nowym programie tak to wygląda na monitorze jest nieciekawe ale odbitki są ok.
ich maszyna wydala 250DPI więc twoje więc twoje 2000x3000 maszyna nie jest wstanie oddać na papier więc program zjeżdża nasze fotki.
dgcracker
26-09-2007, 19:27
ich maszyna wydala 250DPI więc twoje więc twoje 2000x3000 maszyna nie jest wstanie oddać na papier więc program zjeżdża nasze fotki.
Czyli jesli sam przygotuje plik do wyslania 250DPI to program nie powinien juz nic kombinowac? Przetestuje to przy okazji - przygotuje plik o takiej rozdzielczosci, zobacze ile zajmuje na dysku, a ile program faktycznie wysle.
Z ta optymalizacja to jakas porazka - nawet jesli odbitki beda OK to to co widac na monitorze jest nie do przyjecia.
Pozdrawiam,
D.C.
Tomasz1972
26-09-2007, 19:30
Poczytaj o profilach . Widocznie program konwertuje do profilu .
Poczytaj o profilach . Widocznie program konwertuje do profilu .Ano właśnie. Jestem przekonany, że kiedyś na ich stronie widziałem link do ściągnięcia profilu ich maszyny a teraz za nic nie mogę go odnaleźć.
fotobaraba
26-09-2007, 19:35
Poczytaj o profilach . Widocznie program konwertuje do profilu .
tak dokładnie. tylko wczesniej nie było takich różnic z stąd te wątpliwości.
z resztą ty masz bardzo duże doświadczenie więc wrzuć jakąś "esencje".
tak dokładnie. tylko wczesniej nie było takich różnic z stąd te wątpliwości.
z resztą ty masz bardzo duże doświadczenie więc wrzuć jakąś "esencje".
Esencję masz tutaj: http://canon-board.info/showthread.php?t=8520
wczoraj posłałem im do wywołania 3 srednioformatowe slajdy? no i nie wiem czy załadowałem do nich odpowiedni profil kolorystyczny :D
Chłopaki, programik na stałe montuje do plików ichniejszy profil. Kiedyś była opcja do wyboru - mogło się samemu w foto e-net do wybranych zdjęć załączyć profil ICC. Teraz programik robi to automatycznie i dla każdego pliku.
A owa opcja pt. POPRAWA KOLORYSTYKI (wyrównywanie kanałów) to całkiem inna sprawa.
Nigdy tego nie włączam; czyli jest tak jak kiedyś z załączonym profilem. Poprawa kolorystyki to dla ludzi którzy po prostu z kompakta zgrywają foty i ślą prosto do labu; ta funkcja najlepiej się sprawdza przy zdjęciach które zostały nieprawidłowo wykonane np. zły dobór temperatury barwowej przez balans bieli (z fotonet)
I druga interesujaca sprawa - wybralem do wyslania jedno zdjecie jpg 3000x2000 rozmiar 3,5MB. Wyslalem zdjecie i przez przypadek zauwazylem, ze program wcale nie wysyla oryginalnego pliku tylko w jakis sposob go modyfikuje (zmniejsza) bo zamiast wyjsc z mojego kompa 3,5MB danych wyszlo duzo mniej - okolo 1,5MB.
D.C.
a korzystasz z funkcji "edycja" i zatwierdzasz poprzez "dalej" ?
bo jeśli tak to po prostu program zapisuje to z komprasją Coś jak PS na 8
dgcracker
27-09-2007, 01:16
a korzystasz z funkcji "edycja" i zatwierdzasz poprzez "dalej" ?
bo jeśli tak to po prostu program zapisuje to z komprasją Coś jak PS na 8
No wlasnie nic z tych rzeczy. Wybieram plik z dysku, format zdjecia i wyslij do labu. Nic nie edytuje, kadruje itd. Plik na dysku 3,5MB a wysyla polowe mniej. Pozdrawiam,
D.C.
Niestety dla mnie fotonet to wielka kicha.
Gramatura papieru do d..., tak samo i kolory (ale to jeszcze można dopracować i zgrać, oczywiście kolory).
Ale jak mi przysłali testowe odbitki bodajże 20x30cm to MASAKRA!
1)Opakowanie pogniecione (wiem – Poczta, ale powinni tak zapakować, aby było gucio)
2)Odbitki już przy pakowaniu zostały pogniecione – pozaginane rogi.
I mimo, że na firmę chcieli mi dać stały rabat, podziękowałem. Wolę nawet zapłacić więcej, ale mieć jakość, a nie jakoś.
Jak nie Fotonet to co polecacie? Ja jak do tej pory korzystałem ze starego programu i byłem z ich usług bardzo zadowolony.
Ja się zmusiłem i korzystam z usług miejscowego labu, ale problemy były i to niemałe (zwłaszcza z kolorami - nie udostępniają np profili ICC, bo pewnie ich na bieżaco nie robią). Ale za to są na miejscu, odbitki mam tego samego dnia, lub następnego, jak coś nie gra, to od razu widać i poprawiają, jako stały klient mam rabat, wykonują nawet odbitki 1x2m i pełno innych usług.
Czasami korci, żeby spróbować z sieci, ale nie spotkałem ciekawej oferty, a wydruków nie chcę.
Kabu - spróbuj może u Tomasza1972 (post #4 w tym wątku), ludziska chwalą.
No wlasnie nic z tych rzeczy. Wybieram plik z dysku, format zdjecia i wyslij do labu. Nic nie edytuje, kadruje itd. Plik na dysku 3,5MB a wysyla polowe mniej. Pozdrawiam,
D.C.
cos musisz edytować / zmieniać
właśnie przed chwiłą ściagłem ten program i wysłałem próbnie 1 zdjęcie
foto przed wysłaniem - 5.24 M
foto wysłane w archiwum - 5.24 M
cos musisz edytować / zmieniać
właśnie przed chwiłą ściagłem ten program i wysłałem próbnie 1 zdjęcie
foto przed wysłaniem - 5.24 M
foto wysłane w archiwum - 5.24 M
Tak bo to całe archiwum to proste kopiowanie zdjęć w inne miejsce.
Potwierdzam, że przesyłane jest znacznie mniej danych. Pocieszające jest to, że nie wpływa to na jakość odbitek. Robione jest to jakoś inteligentnie, bo im większe zamówione odbitki, tym większy plik jest przesyłany (z tego co pamiętam, bo też się kiedyś tym niepokoiłem).
Tak bo to całe archiwum to proste kopiowanie zdjęć w inne miejsce.
).
to zrób jakąkolwiek deycje w zdjęciu. np dodaj jakiegoś koloru - cokolwiek. potem je wyślij z opcją "zachowaj w archiwum"
porównaj pliki
thinredline
30-09-2007, 20:18
Robiłem ostatnio u nich zdjęcia z wakacji.
Największe miało 50x75. Wszystko wysyłałem netem.
Zdjęcia są OK.
Chłopaki, programik na stałe montuje do plików ichniejszy profil. Kiedyś była opcja do wyboru - mogło się samemu w foto e-net do wybranych zdjęć załączyć profil ICC. Teraz programik robi to automatycznie i dla każdego pliku.
A owa opcja pt. POPRAWA KOLORYSTYKI (wyrównywanie kanałów) to całkiem inna sprawa.
Nigdy tego nie włączam; czyli jest tak jak kiedyś z załączonym profilem. Poprawa kolorystyki to dla ludzi którzy po prostu z kompakta zgrywają foty i ślą prosto do labu; ta funkcja najlepiej się sprawdza przy zdjęciach które zostały nieprawidłowo wykonane np. zły dobór temperatury barwowej przez balans bieli (z fotonet)
najprawdziwsza prawda :-)
tez zainstalowałem nowa wersje i sie wkurzylem - ta poprawa kolorystyki to cos jak autolevele...
zadzwonilem do nich w piatek; odebrala pani wiec wale prosto z kim u panstwa moge porozmawiac na temat profilu kolorystycznego maszyny...
Daaaaaareeeekk! :mrgreen:
przyleciał pan Darek z labu - opisałem sytuacje;
odpowiedział mi ze to jakiś bezsens (z tym brakiem mozliwosci wylaczenia icc) i ze oni z labu nic o tym nie wiedzą :D:D
w poniedziałek bedzie admin to z nim pogada (wyslalem tez oficjalnego emaila); ponoc nikt z nimi nie konsultował nowej wersji :mrgreen:
dzis odinstalowałem wersje najnowsza (3.51p) i zostawiłem wersje Foto E-Net 3.09p (bo przezornie nowa zainstalowalem do innego folderu 8-) )
stary proram dziala - wlasnie wyslalem kilkadziesiat zdjec na format 13x18;
mialem jedną zwieche, jak gdyby lącze nawaliło ale dograłem pozostałe zdjęcia;
w Foto E-Net 3.09p - da sie wyłączyc profill ICC
_________________________________________EDIT
stary program mozna zassać tu:
http://www.fotomarek.com.pl/z_p_i.html
http://www.fotomarek.com.pl/e-foto3.09p.exe
to moze dziwne samemu sobie odpisywac.... ale po takiej kampani wyborczej to czlowiek moze robic dziwne rzeczy ;-)
w kazdym badz razie dzis mialem tzw zdziwko; jade sobie samochodem a tu nagle jakis nieznany numer - odbieram, przedstawiam sie a tam z drugiej strony pan z FOTONETu... :-)
powiedział że dzwoni bo mu przekazano ze jest problem z iCC i ze jak mu podam adres emai to mi wysle aplikacje dzieki ktorej bede mógl wlaczac/wylaczac ich profil ICC :shock: normalnie mnie zszokowali - to sie nazywa podejscie do klienta....:razz:
przezornie nie wspomnialem mu nic o tym ze stara wersja programu 3.09p dziala :mrgreen:
sprawdzilem juz poczte przez www (poniewaz jestem w delegacji) i czeka na mnie spakowana rarem wesja 3.12f - jak wroce to ja sprawdze
ewentualni chetni na plik prosze o email - to tylko ~6.5MB wiec luzik
Dla osób z Tychów i okolicy polecam laboratorium Fotooptyka przy ul. Gr.Roweckiego 57.
Dla internautów: http://www.e-fotovip.pl (http://e-fotovip.pl)
Jest programik do przesyłania, jakość zdjęć bardzo fajna, przystępne ceny i sprawna przesyłka.
P O L E C A M !!!
rozwaliło mnie to
http://www.e-fotovip.pl/index.php/inf_view,5,plik,konfiguracyjny!!.html
plik konfiguracyjny do ustaweinia (przepraszam-skalowania) monitora :D:D - nie, no świetne