Zobacz pełną wersję : canon 85mm aberracja chromatyczna
Po pierwsze, witam serdecznie wszystkich forumowiczow :-)
Posiadam obiektyw canon 85 mm 1.8 Po conajmniej 2 testach, ktore czytalem na necie, wynika ze CA dla tego obiektywu jest malutka.
Po zrobieniu kilku testowych fotek rzeczywiscie wydaje sie byc mala.
Natomiast zauwazylem jedna rzecz - w punkcie ostrosci CA jest niewielka, natomiast poza punktem ostrosci potrafi byc... juz nie taka mala.
Zalaczam linki do 2 fotek (f/1.8 ). Na jednej (http://urtica.linuxnews.pl/~xterm/dzwig_ok.jpg) ostrosc jest na dzwigu (mala CA)
na drugiej (http://urtica.linuxnews.pl/~xterm/dzwig_ca.jpg)daleko poza dzwigiem (i tu na dzwigu pojawiaja sie rozne kolorki).
Na obu zdjeciach dzwig jest w jednym miejscu pola zeby wykluczyc roznice CA srodek-boki.
Podobna roznice mam na 17-85/2.8 IS. Tyle ze bazowa CA jest wieksza niz w 85-tce.
Czy taka roznica CA w roznych miejscach ostrosci to normalne?
Moze takie roznice sa korygowane tylko w drozszych-profesjonalnych obiektywach?
Czy nie przeszkadza to w robieniu zdjec 85-tka z mala GO ?
Aha, obiektyw podpiety do 40D.
pozdrawiam
Dragunov
26-09-2007, 18:01
Używam 85/1.8 przy dużych otworach i jakoś nie rzuca się w oczy jakaś ogromna aberracja. Poza tym rzadko oglądam fotki na 100% może dlatego nie dostrzegam tego. Proponowałbym skupić się na foceniu dla przyjemności :) a nie testach. Mogę podesłać na priva jakiegoś rawa z tego szkła.
Pozdrawiam
Tomasz Golinski
26-09-2007, 18:15
Na dźwigu wcale nie ma dużej CA. Spróbuj zrobić 85 zdjęcie dekielka (srebrny napis) na pełnej dziurze to zobaczysz CA.
Ponadto - sporo zależy od sposobu wywołania rawa.
Takie abberacje można spokojnie zniwelować z poziomu CameraRaw. Poza tym... Jak TO jest abberacja to na to:
https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://www.photozone.de/8Reviews/lenses/canon_50_12/fringe.jpg)
[C50 1.2 USM L]
Nie mam pytań :P
MacGyver
26-09-2007, 18:25
...Czy nie przeszkadza to w robieniu zdjec 85-tka z mala GO ?...
Komu ma przeszkadzać ? Mnie te śladowe aberracje na Twoim dźwigu nie przeszkadzają :-D
:-)
Tomasz Golinski - racja, to juz przetestowalem na podobnym obiekcie czyli srebrnej wyszywce na koszulce ;-) i tu CA jest widoczna na rozmiarze 100% ale i tak w miare delikatna. Rozwin prosze temat CA i wywolanie raw-a.
Dragunov - poprosze.
Grisha - :-o:-o
tez prosze o linka albo rozwiniecie tematu CA + Raw.
Panowie, dzieki za info. Dalej jeszcze podtrzymuje pytanie o roznice w CA
miedzy pktem ostrosci o nieostrosci. Juz tak nawet teoretycznie...
pozdrawiam
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
MacGyver: no to juz wiem ze moj problem jest czysto teoretyczny ;-)
Zastanawialem sie tylko czy taki efekt przy troche bardziej niekorzystnych warunkach nie bedzie sie nawarstwial i wtedy moze przeszkadzac.
pozdrawiam
Dragunov
26-09-2007, 18:50
Rawik poszedł na życzenie mail'em. :)
Na dźwigu wcale nie ma dużej CA. Spróbuj zrobić 85 zdjęcie dekielka (srebrny napis) na pełnej dziurze to zobaczysz CA.
Ponadto - sporo zależy od sposobu wywołania rawa.
zdjecie dekielka...o matko.moze jeszcze linijki i tablice testowe buhehehe...:lol: :lol: :lol: :lol:
zdjecie dekielka...
przeciez to juz bylo dokladnie z tego szkielka na tym wlasnie forum ;)
CA jest normalna dla tego szkla ale poza obszarem ostrosci i to jest norma.
ostatnio przypomnialem sobie o tym robiac sesje dziewczynie ubranej w bialy 'dziurawy' sweterek ;)
w 85/1.2 @ 1.2 jest duża aberracja - ale mnie to nie przeszkadza ...
Szukasz sztucznych problemów :D
Cóż należy unikać silnie kontrastowych scen i lekko przymykać aby ja zminimalizować. Niestety dość czasami jest tego ciężko uniknąć :/
Witam wszystkich i proszę o podpowiedź w sprawie jak w temacie. Przeczytałem co było do przeczytania i jasne jest że CA przy tej 85 pojawia się w bardzo kontrastowych sytuacjach. Ja załączam cropa 100% z takiej scenki (nie patrzcie na ostrość itd., tylko na CA). Czy dla obecnych użytkowników tego szkła to tak po prostu jest i nie ma się czym przejmować. Inne parametry tego szkiełka mi pasują tylko tu mam wątpliwość czy nie jest CA zbyt duże.
Pytam dlatego, że mam możliwość szybkiej wymiany na inną sztukę i jeśli może być lepiej to poszukam lepszej sztuki.
Z góry dziękuję za odpowiedzi..
ISO 1000 1,50” F2,0
Imho wszystko w porządku. Aberracja wychodzi bardziej, gdy obiekt jest poza ostrością (fioletowa, gdy za, żółta, gdy przed).. Takie aberracje usuwa się jednym suwaczkiem w dowolnym programie do obróbki rawów.
:-)
Grisha - :-o:-o
tez prosze o linka albo rozwiniecie tematu CA + Raw.
fotka pochodzi z testu ze strony http://www.photozone.de/8Reviews/lenses/canon_50_12/index.htm (swoja drogą bardzo dobra strona z testami)
Natomiast co do CA i raw, to po wywołaniu *.CR2 do *.DNG i odpalając plik w CameraRaw mam zakładkę Lens i są tam dwa suwaki do niwelacji abberacji chromatycznej. Przy takiej jak z 85/1.8 jak pokazał autor wątku, spokojnie można sobie poradzić. W innym wypadku usuwam wąski zakres magnet przy pomocy hue/saturation (barwa/nasycenie) w PSie.
Dzieki wszystkim za odpowiedzi :-)
Na wygooglanych samplowych zdjeciach z tego obiektywu tez czasem widac troche fioletu. Wiec rzeczywiscie trzeba uwazac na warunki przy robieniu zdjecia albo zrobic retusz.
Aha, z rzeczy ktore wyjatkowo lubia "wywolywac" CA udalo mi sie jeszcze namierzyc okulary przeciwsloneczne. A raczej material z ktorego sa zbudowane.
pozdrawiam