PDA

Zobacz pełną wersję : Jakie powłoki MC najlepsze???

jac123
26-09-2007, 08:53
Można zauważyć, że powłoki MC na obiektywach mają różne kolory. Jedne bardziej żółte, inne fioletowe, purpurowe albo tak jak TOKINA zielonkawe. Renomą cieszą się powłoki Takumarów (są takie trochę żółto-pomarańczowe).
Patrząc nawet na dwa Flektogony 2,4/35 można zobaczyć, że mają różne kolory powłok.
Mam więc pytanie które powłoki są najlepsze biorąc pod uwagę ich kolor?
Nie chodzi mi przy tym o firmę ale wyłącznie o kolor powłok.

popmart
26-09-2007, 09:02
najlepiej aby powłoki mialy oprócz miodowo- czerwonych "duszków" również zielone i/albo niebieskie .... ale to tylko we wzglednie nowych szkłach tak od połowy lat 70 , najlepsze powłoki to : Pentax:SMC (SMC takumar nie tylko super) , Zeiss T*, poźne Zeissy Jena (ja mam flektogona MC 35 z zielon0-niebieską powłoką, to zadkość)

i oczywiście wyroby współczesne które to w wiekszości mają już przyzwoite połoki.

Generalnie im więcej różnokolorowych "duszków" tym lepiej.

jac123
26-09-2007, 09:35
no właśnie, też mam akurat teraz dwa Flektogony MC 2,4/35 i jeden ma powłoki takie powiedzmy czerwono-fioletowe, a drugi zielonkawe (co wydaje mi się dosyć ciekawe, bo w starszych obiektywach nigdy nie widziałem powłok o takim kolorze)

MacGyver
26-09-2007, 10:24
.. najlepsze powłoki to : Pentax:SMC ...
Potwierdzam, z własnego doświadczenia, rewelacja.

miklo
26-09-2007, 12:10
Ja na razie najbardziej zadowolony jestem z powłok T* w Distagonie 28/2.8 Zeissa. Skubaniec w ogóle się nie boi silnego światła z obojętnie której strony. Nie udało mi się jeszcze nigdy zmusić go do spadku kontrastu. Planar 50/1.7 też z T* jest nieco gorszy (czasami lekko spada kontrast, ale tylko lekko). Być może SMC Pentaxa przebija T* Zeissa z Distagona, ale nie wiem, jak by to miało wyglądać, bo w przypadku Distagona nie zakładam osłony i w ogóle się nie zastanawiam, skąd wali ostre światło (w sensie nie boję się spadku kontrastu i odblasków).

popmart
26-09-2007, 12:59
ja osobiście w kolejności wymieniania nie przewidziałem lepszości-gorszości danych powłok ... poprostu wymieniłem te najbardziej uznane

a MacGyver poprostu lubi pentaxa ;)

theremin
26-09-2007, 13:17
(...)Mam więc pytanie które powłoki są najlepsze biorąc pod uwagę ich kolor?(...)

Czy Panowie wiecie, że taki a nie inny kolor powłok z "czegoś tam" wynika? Znacie zasadę działania powłok? Warunki jakie muszą być spełnione, aby warstwa antyodblaskowa była skuteczna?

Przeczuwam, że wątek ten zmieni się w stek paratechnicznych bzdur i herezji... oby nie.

Jak będzie potrzeba to postaram się opisać zagadnienie szerzej, bo i temat stosunkowo ciekawy.

Pzdr!

MacGyver
26-09-2007, 14:09
j...a MacGyver poprostu lubi pentaxa ;)
Ależ ja wcale nie twierdze że są najlepsze, bo nie wiem które są najlepsze :-) SMC akurat znam i przekonałem się ze są dobre :-)

A co do moich uczuć... to uważam że nawet Canonier ma prawo mieć jednego małego Pentaxa na boku ;-)

popmart
26-09-2007, 15:33
Czy Panowie wiecie, że taki a nie inny kolor powłok z "czegoś tam" wynika? Znacie zasadę działania powłok? Warunki jakie muszą być spełnione, aby warstwa antyodblaskowa była skuteczna?

Przeczuwam, że wątek ten zmieni się w stek paratechnicznych bzdur i herezji... oby nie.

Jak będzie potrzeba to postaram się opisać zagadnienie szerzej, bo i temat stosunkowo ciekawy.

Pzdr!

ojej jaki to prewencyjny ton ... to zamiast tego arcyciekawego przeczucia coś napisz konkretnego ...

miklo
26-09-2007, 15:34
Pentax i Zeiss dwa bratanki zaraz ktoś krzyknie :lol: ;-)

theremin: Nie znam się na tym kompletnie. Dlatego ograniczyłem się do opisu z pkt widzenia usera. Chętnie posłucham. Czy raczej poczytam ;-)

Zielony
26-09-2007, 15:53
http://www.forum.stock-photo.pl/viewtopic.php?t=3513

jac123
26-09-2007, 15:56
"Jak będzie potrzeba to postaram się opisać zagadnienie szerzej, bo i temat stosunkowo ciekawy"
no właśnie, jak coś wiesz to pisz śmiało, podejrzewamy (a przynajmnej ja), że wszystko ma swoje uzasadnienie i wyjaśnienie, trudno jednak te powłoki oglądać pod mikroskopem albo rozbierać na atomy, więc jedyne na czym można się oprzeć to wygląd zewnętrzy- czyli kolor (tak na pierwszy rzut oka).

theremin
26-09-2007, 18:15
"Jak będzie potrzeba to postaram się opisać zagadnienie szerzej, bo i temat stosunkowo ciekawy"
no właśnie, jak coś wiesz to pisz śmiało, podejrzewamy (a przynajmnej ja), że wszystko ma swoje uzasadnienie i wyjaśnienie, trudno jednak te powłoki oglądać pod mikroskopem albo rozbierać na atomy, więc jedyne na czym można się oprzeć to wygląd zewnętrzy- czyli kolor (tak na pierwszy rzut oka).

W!

Proponuję zatem temat kontynuować na forum M42.

Pzdr!