Zobacz pełną wersję : Jakie powłoki MC najlepsze???
Można zauważyć, że powłoki MC na obiektywach mają różne kolory. Jedne bardziej żółte, inne fioletowe, purpurowe albo tak jak TOKINA zielonkawe. Renomą cieszą się powłoki Takumarów (są takie trochę żółto-pomarańczowe).
Patrząc nawet na dwa Flektogony 2,4/35 można zobaczyć, że mają różne kolory powłok.
Mam więc pytanie które powłoki są najlepsze biorąc pod uwagę ich kolor?
Nie chodzi mi przy tym o firmę ale wyłącznie o kolor powłok.
najlepiej aby powłoki mialy oprócz miodowo- czerwonych "duszków" również zielone i/albo niebieskie .... ale to tylko we wzglednie nowych szkłach tak od połowy lat 70 , najlepsze powłoki to : Pentax:SMC (SMC takumar nie tylko super) , Zeiss T*, poźne Zeissy Jena (ja mam flektogona MC 35 z zielon0-niebieską powłoką, to zadkość)
i oczywiście wyroby współczesne które to w wiekszości mają już przyzwoite połoki.
Generalnie im więcej różnokolorowych "duszków" tym lepiej.
no właśnie, też mam akurat teraz dwa Flektogony MC 2,4/35 i jeden ma powłoki takie powiedzmy czerwono-fioletowe, a drugi zielonkawe (co wydaje mi się dosyć ciekawe, bo w starszych obiektywach nigdy nie widziałem powłok o takim kolorze)
MacGyver
26-09-2007, 10:24
.. najlepsze powłoki to : Pentax:SMC ...
Potwierdzam, z własnego doświadczenia, rewelacja.
Ja na razie najbardziej zadowolony jestem z powłok T* w Distagonie 28/2.8 Zeissa. Skubaniec w ogóle się nie boi silnego światła z obojętnie której strony. Nie udało mi się jeszcze nigdy zmusić go do spadku kontrastu. Planar 50/1.7 też z T* jest nieco gorszy (czasami lekko spada kontrast, ale tylko lekko). Być może SMC Pentaxa przebija T* Zeissa z Distagona, ale nie wiem, jak by to miało wyglądać, bo w przypadku Distagona nie zakładam osłony i w ogóle się nie zastanawiam, skąd wali ostre światło (w sensie nie boję się spadku kontrastu i odblasków).
ja osobiście w kolejności wymieniania nie przewidziałem lepszości-gorszości danych powłok ... poprostu wymieniłem te najbardziej uznane
a MacGyver poprostu lubi pentaxa ;)
theremin
26-09-2007, 13:17
(...)Mam więc pytanie które powłoki są najlepsze biorąc pod uwagę ich kolor?(...)
Czy Panowie wiecie, że taki a nie inny kolor powłok z "czegoś tam" wynika? Znacie zasadę działania powłok? Warunki jakie muszą być spełnione, aby warstwa antyodblaskowa była skuteczna?
Przeczuwam, że wątek ten zmieni się w stek paratechnicznych bzdur i herezji... oby nie.
Jak będzie potrzeba to postaram się opisać zagadnienie szerzej, bo i temat stosunkowo ciekawy.
Pzdr!
MacGyver
26-09-2007, 14:09
j...a MacGyver poprostu lubi pentaxa ;)
Ależ ja wcale nie twierdze że są najlepsze, bo nie wiem które są najlepsze :-) SMC akurat znam i przekonałem się ze są dobre :-)
A co do moich uczuć... to uważam że nawet Canonier ma prawo mieć jednego małego Pentaxa na boku ;-)
Czy Panowie wiecie, że taki a nie inny kolor powłok z "czegoś tam" wynika? Znacie zasadę działania powłok? Warunki jakie muszą być spełnione, aby warstwa antyodblaskowa była skuteczna?
Przeczuwam, że wątek ten zmieni się w stek paratechnicznych bzdur i herezji... oby nie.
Jak będzie potrzeba to postaram się opisać zagadnienie szerzej, bo i temat stosunkowo ciekawy.
Pzdr!
ojej jaki to prewencyjny ton ... to zamiast tego arcyciekawego przeczucia coś napisz konkretnego ...
Pentax i Zeiss dwa bratanki zaraz ktoś krzyknie :lol: ;-)
theremin: Nie znam się na tym kompletnie. Dlatego ograniczyłem się do opisu z pkt widzenia usera. Chętnie posłucham. Czy raczej poczytam ;-)
http://www.forum.stock-photo.pl/viewtopic.php?t=3513
"Jak będzie potrzeba to postaram się opisać zagadnienie szerzej, bo i temat stosunkowo ciekawy"
no właśnie, jak coś wiesz to pisz śmiało, podejrzewamy (a przynajmnej ja), że wszystko ma swoje uzasadnienie i wyjaśnienie, trudno jednak te powłoki oglądać pod mikroskopem albo rozbierać na atomy, więc jedyne na czym można się oprzeć to wygląd zewnętrzy- czyli kolor (tak na pierwszy rzut oka).
theremin
26-09-2007, 18:15
"Jak będzie potrzeba to postaram się opisać zagadnienie szerzej, bo i temat stosunkowo ciekawy"
no właśnie, jak coś wiesz to pisz śmiało, podejrzewamy (a przynajmnej ja), że wszystko ma swoje uzasadnienie i wyjaśnienie, trudno jednak te powłoki oglądać pod mikroskopem albo rozbierać na atomy, więc jedyne na czym można się oprzeć to wygląd zewnętrzy- czyli kolor (tak na pierwszy rzut oka).
W!
Proponuję zatem temat kontynuować na forum M42.
Pzdr!