PDA

Zobacz pełną wersję : Fiskus, CBA i ABW tropią handlujących internautów

Nemeo
25-09-2007, 14:04
Pisiory tropią handlujących internautów.

http://gospodarka.gazeta.pl/gospodarka/1,33181,4517522.html

Kolaj
25-09-2007, 14:13
Hehe, dobre! Nie popieram niepłacenia podatków, ale co ma do tego Centralne Biuro Antykorupcyjne...?

jedrucha
25-09-2007, 14:15
:shock: :shock: :shock:
Właściwe służby na właściwym miejscu...

akustyk
25-09-2007, 14:17
i bardzo dobrze.

dlaczego maja nie placic tych podatkow, ktore placa normalne sklepy. dlaczego maja robic pieniadze kosztem budzetu tego panstwa?

to prawo jest calkiem rozsadnie sformulowane. osobie prywatnej wolno sprzedac bez niczego sprzet starszy niz pol roku. kupujacy ma obowiazek zalacic od tego podatek (2% wartosci - niemalo, po prawdzie).
a firmy musza rozliczac sie z tego jak z normalnej dzialalnosci.

bardzo dobrze, ze ktos sie za to bierze. dlaczego sklep fizyczny, placacy za lokal, prad, pracownika, porade (czesto bezplatna)... i przez to oferujacy zauwazalnie wyzsze ceny, ma dostawac tak w d... od rynku, na ktorym byle chalupnik moze sprzedac taniej?

Hehe, dobre! Nie popieram niepłacenia podatków, ale co ma do tego Centralne Biuro Antykorupcyjne...?

jak to co? przeciez to darmowy banner wyborczy PIS-u. moherowe zgredy kochaja termin "walka z korupcja" i gdyby sie dalo, to z bozej laski namaszczeni Lech z Jaroslawem wysylali by CBA do wystawiania mandatow za parkowanie i za smiecenie na plazy.

zreszta... poczekajmy do nastepnej kadencji, bo moze i do tego dojdzie :)

brodafidela
25-09-2007, 14:45
i bardzo dobrze.

dlaczego maja nie placic tych podatkow, ktore placa normalne sklepy. dlaczego maja robic pieniadze kosztem budzetu tego panstwa?

to prawo jest calkiem rozsadnie sformulowane. osobie prywatnej wolno sprzedac bez niczego sprzet starszy niz pol roku. kupujacy ma obowiazek zalacic od tego podatek (2% wartosci - niemalo, po prawdzie).
a firmy musza rozliczac sie z tego jak z normalnej dzialalnosci.

bardzo dobrze, ze ktos sie za to bierze. dlaczego sklep fizyczny, placacy za lokal, prad, pracownika, porade (czesto bezplatna)... i przez to oferujacy zauwazalnie wyzsze ceny, ma dostawac tak w d... od rynku, na ktorym byle chalupnik moze sprzedac taniej?

Stary, aż strach czytac co za bzdury ty piszesz. Gorzej jakbym czytał kwartalinik poborcy podatkowego "Kocham Podatki".

Czyli, że jak kupie sobie obiektyw, zapłacę za niego ciężką krwawicą (już opodatkowaną) cenę ( w której są wszelkie możliwe podatki, cła i VAT), a potem bede chciał go odsprzedać komuś (mp. bo mi sie znudzi) i ten ktoś za swoją krwawicę (już wcześniej opodatkowaną) kupi ode mnie moje szkło, to słusznie zapłaci jeszcze 2% podatku więcej ??
Zastanów sie co piszesz człowieku ! :evil:

Inna sprawa, że winineś poczytać ustawę o PCC bo tam stoi napisane, że zobowiązanie podatkowe jest solidarne - czyli, że jak kupujący nie zapłaci, to ściągną z ciebie. :twisted:

Jako kupujący chcę kupić dobrze i tanio. I to moje święte prawo. Jezeli ktoś chce kupić drożej, ale za to sobie przy okazji o pogadać o dupie maryni albo o pogodzie albo o tym co kupuje - to jego prawo i jego pieniądze.
Dla takich jak ja jest prosty sklep internetowy z minimalnymi kosztami a dla takich jak ty jest salonka na Starym Mieście z kawusią i szarlotką.
Czemu więc u licha ja mam płacić tyle ile ty skoro nie mam ochoty z tego korzystać ?.

Zatem, człowieku ! Odczep sie (pierwotnie miało być mocniejsze słowo) od moich praw i moich pieniędzy !:evil: :evil: :evil: :evil:

Mało ci, że płacisz ZUS, dochodowy, VAT w każdym towarze, akcyzę w paliwie, cła w szkłach z japonii, podatek od spadków i darowizn, od psa, itp. -to jeszcze chcesz zapłacić PCC ?
Lubisz, żeby zabierano ci kase, na którą pracujesz ? Prosze bardzo masz prawo - możesz człeku oddać wszystko - w ramach darowizny - nie zapomnijcie tylko z obdarowanym zapłacić podatku !

brodafidela :shock:

Boże ! Przecież to wariat ! A TY widzisz i nie grzmisz ! Pioruny sie skończyły, czy jak :?:

akustyk
25-09-2007, 14:50
Stary, aż strach czytac co za bzdury ty piszesz. Gorzej jakbym czytał kwartalinik poborcy podatkowego "Kocham Podatki".

Czyli, że jak kupie sobie obiektyw, zapłacę za niego ciężką krwawicą (już opodatkowaną) cenę ( w której są wszelkie możliwe podatki, cła i VAT), a potem bede chciał go odsprzedać komuś (mp. bo mi sie znudzi) i ten ktoś za swoją krwawicę (już wcześniej opodatkowaną) kupi ode mnie moje szkło, to słusznie zapłaci jeszcze 2% podatku więcej ??
Zastanów sie co piszesz człowieku ! :evil:

Inna sprawa, że winineś poczytać ustawę o PCC bo tam stoi napisane, że zobowiązanie podatkowe jest solidarne - czyli, że jak kupujący nie zapłaci, to ściągną z ciebie. :twisted:

Jako kupujący chcę kupić dobrze i tanio. I to moje święte prawo. Jezeli ktoś chce kupić drożej, ale za to sobie przy okazji o pogadać o dupie maryni albo o pogodzie albo o tym co kupuje - to jego prawo i jego pieniądze.
Dla takich jak ja jest prosty sklep internetowy z minimalnymi kosztami a dla takich jak ty jest salonka na Starym Mieście z kawusią i szarlotką.
Czemu więc u licha ja mam płacić tyle ile ty skoro nie mam ochoty z tego korzystać ?.

Zatem, człowieku ! Odczep sie (pierwotnie miało być mocniejsze słowo) od moich praw i moich pieniędzy !:evil: :evil: :evil: :evil:

Mało ci, że płacisz ZUS, dochodowy, VAT w każdym towarze, akcyzę w paliwie, cła w szkłach z japonii, podatek od spadków i darowizn, od psa, itp. -to jeszcze chcesz zapłacić PCC ?
Lubisz, żeby zabierano ci kase, na którą pracujesz ? Prosze bardzo masz prawo - możesz człeku oddać wszystko - w ramach darowizny - nie zapomnijcie tylko z obdarowanym zapłacić podatku !

brodafidela :shock:

Boże ! Przecież to wariat ! A TY widzisz i nie grzmisz ! Pioruny sie skończyły, czy jak :?:

nie chce mi sie odpisywac na ten stek piedół i zarzutów pod moim adresem. proponuje jednak najpierw przeczytanie oryginalnego artykulu a potem pretensje.

ignore

MacGyver
25-09-2007, 15:01
Dura lex, sed lex

A to CBA to tam jest chyba na tej samej zasadzie na jakiej Straż Leśna może dokonywać kontroli drogowych :-)

brodafidela
25-09-2007, 15:08
nie chce mi sie odpisywac na ten stek piedół i zarzutów pod moim adresem. proponuje jednak najpierw przeczytanie oryginalnego artykulu a potem pretensje.

ignore

Przeczytałem i artykuł i obie twoje wypowiedzi. ja nie mam pretensji, tylko "ogarnął mnie śmiech pusty a potem zdjęła litość i trwoga."

Odpisywać nie trzeba - zresztą raczej nie masz specjalnie co.

brodafidela

Tomasz Golinski
25-09-2007, 15:11
Zabawne, że wszyscy pomstują na PiS, a nie na tych sabotażystów (lub idiotów), którzy takie podatki uchwalili...

A prawa trzeba przestrzegać.

jedrucha
25-09-2007, 15:16
A prawa trzeba przestrzegać.

Zgadzam się, jednak zaprzęgnięcie do tego celu CBA, CBŚ i ABW wydaje mi się, delikatnie mówiąc, mocno przeszadzone.

akustyk
25-09-2007, 15:24
Zgadzam się, jednak zaprzęgnięcie do tego celu CBA, CBŚ i ABW wydaje mi się, delikatnie mówiąc, mocno przeszadzone.
urzadzanie defilad na Placu Czerwonym / przed Reichstagiem i agresywne powarkiwania pod adresem wrogow tez sa mocno przesadzone - a durny motloch i tak to zawsze kupuje (odpowiedni cytat z Kurskiego kazdy sobie znajdzie)

ot, taki juz urok wladz totalitarnych. dzieki bogu, ze armia w tym kraju jest tak nedzna...

Tomasz Golinski
25-09-2007, 15:25

Ale właśnie o tym nic w artykule nie ma... Tylko podtytuł...

Zresztą - jak dowodził Robert Gwiazdowski - US ma większe uprawnienia niż CBA i ABW :D

szandor
25-09-2007, 17:34
Proponuje zmienić temat, proszę zobaczyć jaka ładną ilość postów ma Akustyk:

"Zarejestrowany: Dec 2004
Miasto: wrocław

MacGyver
25-09-2007, 17:55
Proponuje zmienić temat...
...Postów: 4444"
Mickiewicza się naczytał czy co ? :-D

sniper88
25-09-2007, 18:30
Tam bylo 404: page not found, a nie 4444:p

KvM
25-09-2007, 19:21
hm... Prawdę mówiąc na tym forum powinien być to impuls do zastanowienia się nad tym czy warto kupować u tzw. Tipów. Jasne jest, że jeśli US się takim zainteresuje, to będzie on miał przechlapane w zasadzie do końca życia (jeśli miał duże obroty), bo transakcje na allegro są dość dobrze udokumentowane, a do tego wyciąg z rachunku bankowego i TIP ma do zapłacenia 22% VAT, dochodowy, karę i odsetki. Jakoś nie wierzę by ktoś był w stanie kontynuować po takim ciosie działalność (nawet legalną) i finansował ewentualne naprawy gwarancyjne sprzedanego sprzętu (często ściąganego z USA by cena była atrakcyjna).
Bynajmniej nie chcę twierdzić, że podatki w Polsce są wspaniałe, przypomnę tylko rozgorączkowanym osobom, że 2% PCC płaci się powyżej 1000zł i z tego co kojarzę od tego roku jednak odpowiedzialność za jego zapłacenie spoczywa na kupującym. A słuszność tych wszystkich haraczy to sprawa odrębna...

APP
25-09-2007, 19:35
(...) czy warto kupować u tzw. Tipów. (...)

Naprostujcie mnie, czyżby termin "TIP" obustronnie wykluczał się z fakturą?
Chyba mam jakąś nieścisłą definicję.

Tomasz1972
25-09-2007, 19:59
Naprostujcie mnie, czyżby termin "TIP" obustronnie wykluczał się z fakturą?
Chyba mam jakąś nieścisłą definicję.

Tani Importer Prywatny

akustyk
25-09-2007, 20:14
Proponuje zmienić temat, proszę zobaczyć jaka ładną ilość postów ma Akustyk:
(...)
skad Ci sie to wzielo, to ja nie wiem :mrgreen:

Tani Importer Prywatny

to nie to pytanie, Tomek :)

Tomasz1972
25-09-2007, 20:56
to nie to pytanie, Tomek :)

Jak prywatny to nie firma , jak nie firma, to nie płaci podatków i nie wystawia F.VAT .

akustyk
25-09-2007, 21:14
Jak prywatny to nie firma , jak nie firma, to nie płaci podatków i nie wystawia F.VAT .

slusznie, w rozumieniu takim jak rozpisales.

mnie sie odruchowo z TIP kojarza tez takie instytucje jak Foto-Raj, ktory przy normalnej dzialalnosci sprzedaje tez sprzet z dystrybucji zagramanicznej. drozej niz typowy TIP-mrowka, ktory nosi w plecaku De-marki przez granice a potem sprzedaje chalupniczo.

w kazdym razie wycofuje wczesniejsza uwage, zeby nie mieszala

APP
25-09-2007, 21:17
Słusznie Tomasz1972, czyli JEDNAK (miałem takie samo skojarzenie jak akustyk ;-)). Ale...

(...) jak nie firma, to nie płaci podatków (...).

Trochę chyba za ostry ten znak równości ;-)
Przepraszam za ten mały OT.

Tomasz1972
25-09-2007, 21:23
Słusznie Tomasz1972, czyli JEDNAK (miałem takie samo skojarzenie jak akustyk ;-)). Ale...

Trochę chyba za ostry ten znak równości ;-)
Przepraszam za ten mały OT.

Artykuły i usługi foto zgodnie z ustawą są opodatkowane stawką podstawową VAT ( 22%) . Pokaż mi osobę prywatną , która przemyciła towar i odprowadziła w/w stawkę VAT . ( O wykazaniu w PIT nawet nie piszę ) :)

APP
25-09-2007, 21:29
No, o podatkach akurat za wiele nie wiem, ale dlaczego od razu "przemycił"? Nie można po prostu kupić za granicą, przywieźć (oclić, jeśli wymagane), sprzedać i odprowadzić podatek? W większości (miażdżacej) wypadków tak to pewnie nie wygląda (bo zysk, choć możliwy, pewnie byłby niewystarczający), ale powiedzieć, że "prywatny = nie zapłacił podatku" to chyba trochę na wyrost ;-)

Tomasz1972
25-09-2007, 21:33
No, o podatkach akurat za wiele nie wiem, ale dlaczego od razu "przemycił"? Nie można po prostu kupić za granicą, przywieźć (oclić, jeśli wymagane), sprzedać i odprowadzić podatek? W większości (miażdżacej) wypadków tak to pewnie nie wygląda (bo zysk, choć możliwy, pewnie byłby niewystarczający), ale powiedzieć, że "prywatny = nie zapłacił podatku" to chyba trochę na wyrost ;-)

Można . Ale wtedy TIP niebyłby konkurencyjny , więc nie sprzedałby towaru . Jakby nie sprzedał , cała akcja z pierwszego posta nie miałaby sensu :)

APP
25-09-2007, 21:41
Czyli biorąc pod uwagę realia i chcąc zachować "ścisłość" definicji trzeba by chyba mówić "TPP" (Tani Przemytnik Prywatny) albo wręcz "TPOP" (Tani Prywatny Oszust Podatkowy), TPIP (Tani Prywatny Intrygant Podatkowy)... ew. jakieś hybrydy w stylu "TPPiOP", "TNIPiOP" (Tani Nielegalny Importer i Oszust Podatkowy) ;-) Hmm...

Dobra, starczy już tego filozofowania, sprawa wyjaśniona.

sniper88
25-09-2007, 21:52
Czyli biorąc pod uwagę realia i chcąc zachować "ścisłość" definicji trzeba by chyba mówić "TPP" (Tani Przemytnik Prywatny) albo wręcz "TPOP" (Tani Prywatny Oszust Podatkowy)... ew. hybrydy w stylu "TPiOP" ;-)

Dobra, starczy już tego filozofowania, sprawa wyjaśniona.
tpop: spowiadaj sie teraz ze swojego nicka na forum:mrgreen:
Ale poza tym, taki przepis CHYBA uchylic ze wzgledu na podwojne opodatkowanie (o ile samemu sie wczesniej kupilo z VATem)...

KvM
26-09-2007, 09:26
Jeśli ktoś ma rocznego obrotu z tego co pamiętam poniżej 15 tys Euro to nie musi się martwić VAT. Jeśli tylko odprowadzi podatek dochodowy to jest bezpieczny. Myślę jednak że niekoniecznie trzeba przemycać towar żeby podpaść fiskusowi. Bo temat przemytu to jakby sprawa odrębna. Wielu tipów nie przemyca towaru (bo kupuje np. na terenie UE). Niektórzy jednak rzeczywiście nie dość że nie odprowadzają VAT, podatku dochodowego to jeszcze dodatkowo przemycają sprzęt którym handlują nie płacąc cła. Taka działalność już przy stosunkowo niewielkiej skali kwalifikowana jest jako przestępstwo skarbowe... Ja w każdym bądź razie nie chciałbym być w skórze osoby która prowadzi taką działalność i przychodzi do niej ktoś z US... Z drugiej strony rozumiem te osoby, nie mając kapitału na start a mając np. ciocię w USA jakoś próbują sobie radzić. Często są wzorem uczciwości w relacjach z klientami... Niestety przepisy są jakie są, ale już niedługo każdy z nas będzie mógł coś w tej materii zmienić, a przynajmniej do zmian się przyczynić.

Nemeo
01-10-2007, 09:30
Pisiory tropią handlujących internautów.

http://gospodarka.gazeta.pl/gospodarka/1,33181,4517522.html

Chyba jakiś cenzor, zmieniając tytuł wątku, zapomniał w poście usunąć niepoprawne politycznie słowo "pisiory".:lol: :lol: :lol: