PDA

Zobacz pełną wersję : Mocowanie Szkieł Nikon DX na body Canon - Adapter

weaponX
19-09-2007, 15:55
Witam
Czy ktoś z forumowiczów miał możliwość montowania szkieł Nikonowskich takich jak 18-200 dx , tamron 28-75 , sigma 10-20 , lub 50mm 1,8 na canonowskim body (20d) ? Jeśli tak to z jakiego adapteru korzystał i jak te szkła się sprawowowały ?
Znalazłem coś takiego w sieci i zastanawiam się jak to działa , czy wogule działa i czy jest sens sie w to bawić .
http://www.infoto.pl/product_info.php?cPath=90&products_id=726

popmart
19-09-2007, 16:03
działa ale oczywiście bez automatyki ... to jest raczej do nikkorów manuali ;)
chyba ze te o kórych piszesz mają ręcznie nastawianą przesłonę.

weaponX
19-09-2007, 16:16
a AF dziala ?

bakulik
19-09-2007, 16:29
a AF dziala ?

Czytałeś tekst na stronie, do której link podesłałeś? - "Ostrość oraz przysłonę ustawia się manualnie na obiektywie"

akustyk
19-09-2007, 17:40
Witam
Czy ktoś z forumowiczów miał możliwość montowania szkieł Nikonowskich takich jak 18-200 dx ,tamron 28-75 , sigma 10-20 , lub 50mm 1,8 na canonowskim body (20d) ? Jeśli tak to z jakiego adapteru korzystał i jak te szkła się sprawowowały ?

mocowalem Tamrona 28-75/2.8 w 10D/30D i dziala bez problemu. mialem wersje tego "nikonowskiego" szkla z dupka EOS, wiec cala automatyka dziala :)

Cichy
19-09-2007, 18:20
mocowalem Tamrona 28-75/2.8 w 10D/30D i dziala bez problemu. mialem wersje tego "nikonowskiego" szkla z dupka EOS, wiec cala automatyka dziala :)

Przecież to jest niemożliwe, w Tamronie AF ustawiany jest śrubokrętem z body, którego Canon nie ma.

Klosiu
19-09-2007, 18:22
Przecież to jest niemożliwe, w Tamronie AF ustawiany jest śrubokrętem z body, którego Canon nie ma.

he he

przeczytaj raz jeszcze post akustyka a zwlaszcza " " ;)

Kolekcjoner
19-09-2007, 18:34
Witam
Czy ktoś z forumowiczów miał możliwość montowania szkieł Nikonowskich takich jak 18-200 dx , tamron 28-75 , sigma 10-20 , lub 50mm 1,8 na canonowskim body (20d) ? Jeśli tak to z jakiego adapteru korzystał i jak te szkła się sprawowowały ?
Znalazłem coś takiego w sieci i zastanawiam się jak to działa , czy wogule działa i czy jest sens sie w to bawić .
http://www.infoto.pl/product_info.php?cPath=90&products_id=726

Ta Sigma to chyba też średnio nikonowskie szkło :mrgreen:.

akustyk
19-09-2007, 19:02

co Ty mi tu Cichy, nomen omen, wkrecasz 8)
moj "nikonowski" Tamron, majacy normalna, jak na obiektyw do EOS-a przystalo canonowska dupke, ma wlasny wbudowany silnik. owszem, gowniany bo wolny i glosny, ale faktu jego istnienia sie nie da zaprzeczyc :)

weaponX
19-09-2007, 19:19
drogi akustyku i kolekcjonerze zarówno tamron i sigma to nikonowskie szkła z tego prostego powodu że mam je na bagnecie nikona . Interesowała mnie w tym wątku raczej wiedza użytkowaników adapterów dzięki którym moje "nikonowskie szkła" będą współpracowały z canonowskim body . Rozumiemy się już ? Chyba jaśniej się nie da .

Kolekcjoner
19-09-2007, 19:35
drogi akustyku i kolekcjonerze zarówno tamron i sigma to nikonowskie szkła z tego prostego powodu że mam je na bagnecie nikona . Interesowała mnie w tym wątku raczej wiedza użytkowaników adapterów dzięki którym moje "nikonowskie szkła" będą współpracowały z canonowskim body . Rozumiemy się już ? Chyba jaśniej się nie da .

Jasne że się rozumiemy ;):D.
Co do szkieł to muszą mieć pierścień przysłon żeby można było w ogóle użyć przysłony. Są też przejściówki z elektroniką, będziesz miał wtedy potwierdzenie ostrości.
Swoją drogą ciekaw jestem czy kiedyś komuś uda się zrobić układ, który będzie umożliwiał pełną współpracę szkieł N z bagnetem EF. Byłaby niezła jazda - tyle że to raczej czyste S-F :(.

akustyk
19-09-2007, 19:45
drogi akustyku i kolekcjonerze zarówno tamron i sigma to nikonowskie szkła z tego prostego powodu że mam je na bagnecie nikona .

tak, rozumiemy od poczatku. sorki, za urzadzanie beki.

Interesowała mnie w tym wątku raczej wiedza użytkowaników adapterów dzięki którym moje "nikonowskie szkła" będą współpracowały z canonowskim body . Rozumiemy się już ? Chyba jaśniej się nie da .
w sumie to mozna to chyba na chlopa wywnioskowac bylo. a Kolekcjoner napisal wprost.

redukcja EOS->NikonF nie ma przeniesienia zadnych stykow. a wiec i oczywiscie wszelkiej automatyki. takie redukcje miedzysystemowe to sie w ogole rzadko spotyka.

skoro nie ma przeniesienia automatyki to ze wzgledu na calkowicie elektroniczne przekazywanie informacji miedzy obiektywem a korpusem, body nie dostaje tu informacji od obiektywu i vice versa. to oznacza m.in., ze nie jest w stanie zmusic obiektywu do przymkniecia.

wniosek z tego jest taki: zaden obiektyw G Nikkora nie bedzie w body EOS uzyteczny inaczej niz na pelnej dziurze. chyba, ze tam jest jakis myk, zeby mechanicznie przymknac przeslone, ale jesli dobrze pamietam to nie ma.
lensy nie-G, czyli majace wlasny pierscien przyslony mozna uzywac jak kazde inne szkla manualne w Canonie. reczne przymykanie i pomiar na przyslonie roboczej i oczywiscie reczne ostrzenie

jesli sie nie myle, to poza 18-200 wszystkie wymienione szkla maja podzialke przeslony na korpusie. wiec mozesz ich uzywac. z tym ze zastanowilbym sie nad tym, czy ma sens. EOS to jest system stricte elektroniczny i po pozbawieniu go kontaktu miedzy body a obiektywem jest "dziwny". to nie Pentax czy w jakims zakresie Nikon. to bylo od poczatku projektowane pod AF. mozna uzywac szkiel manualnych (ze swietnymi wynikami), ale koniec koncow pewnie i tak skonczysz na zmianie docelowej na szkla AF

weaponX
19-09-2007, 20:07
Ok dzięki
pierścien przysłon mam na tamronie 28-75 i nikonie 50mm . Żałuje teraz że wziołem sigme 10-20 a nie tokine 12-24 (tokina chyba tez ma pierścien) .

Klosiu
19-09-2007, 20:09
Ok dzięki
pierścien przysłon mam na tamronie 28-75 i nikonie 50mm . Żałuje teraz że wziołem sigme 10-20 a nie tokine 12-24 (tokina chyba tez ma pierścien) .

Tokina ma jedynie pierscien ostrosci ale i tak zaluj ;)