PDA

Zobacz pełną wersję : 20D i zbyt czerwone zdięcia???

ciri
13-09-2007, 00:03
Witam, nie wiedziałam gdzie umiescic posta ale jestem początkującym canoniakiem wiec jezeli w złym miejscu to prosze o przeniesienie.Mam problem ze zdięciami robionymi w pomieszczeniach (z lapą zewnętrzna) .Zdięcia wydają sie być zbyt czerwone.kiedy ustawiam na "świetlówki" wtedy zdięcia są zbyt chłodne a kolor biały jest niebieski.Moj znajomy oglądał zdiecia i stwierdził ze canony mają własnie taką wade ze przy złym oświetleniu nie oddają rzeczywistych kolorów tylko wszytsko staje sie , czerwone, pomarańczowe, żółte. czy tak jest naprawde czy ja poprostu mam za słąbą lampe?:confused: :confused: / złe ustawienia w aparacie? :confused: za wszelką pomoc będę wdzięczna.:p pozdrawiam

rysiaczek
13-09-2007, 00:13
przykladziki, przykladziki, czekamy na przykladziki...

Reno
13-09-2007, 09:07
Ciri, moje zdjęcia w pomieszczeniu z lampami (300d + 580EX + 420EX) są z kolei na ogół żółte. Nie przejmuję się tym zupełnie tylko robię w RAW i poprawiam WB. Kiedyś myślałam, że to zajmuje dużo czasu ale wcale tak nie jest, spróbuj, korekta WB przy wołaniu RAW zajmuje sekundę.

Kabu
13-09-2007, 09:15
Temperatura barwowa światła błyskowego z lampy błyskowej jest zbliżona do światła dziennego. Jeżeli robiąc zdjęcia masz ustawiony balans bieli na "piorunek" i jest za czerwono to sprubuj ustawić WB na "słoneczko", powinno być lepiej. Napisz jeszcze czy robisz w RAW czy JPG, jak to drugie to przy jakich ustawieniach (contrast, saturation, color tone) bo może to powoduje podbicie koloru czerwonego. Ja też obecnie robię zdjęcia 20D + 430EX i nigdy mi nic takiego nie wychodziło a do tej pory robiłem w JPG.

himi
13-09-2007, 09:20
Daj sample,zobaczymy. Na pewno jakiś błąd ustawień.

otelloaldomoro
13-09-2007, 09:30
..."Z całego serca swego i myśli mojej jako antidotum Rawa Ci doje"...;)

ciri
13-09-2007, 09:31
Napisz jeszcze czy robisz w RAW czy JPG, jak to drugie to przy jakich ustawieniach (contrast, saturation, color tone) bo może to powoduje podbicie koloru czerwonego. Ja też obecnie robię zdjęcia 20D + 430EX i nigdy mi nic takiego nie wychodziło a do tej pory robiłem w JPG.

W jpg mam ustawienia:contrast i sharpens i saturation na +1 a color tone na "0"
zaraz dam jakies zdiecie przykładowe

Kabu
13-09-2007, 09:35

Wybacz, że się jeszcze tak zapytam, czy robiąc zdjęcia korzystasz ze zdefiniowanych tematów czy ze strefy twórczej?

SdoubleU
13-09-2007, 09:38

RAW załatwi problem, a swoją drogą nie mam takich objawów w 30D może to jednak wina skomplikowanej sytuacji oświetleniowej. Niekiedy mieszanka oświetlenia wygłupia automatykę aparatu. Daj sample i opisz jakie było światełko zastane.

ciri
13-09-2007, 09:41
Te sciany na tym zdięciu powinny być białe widziałam zdiecia z tego pomieszczenia i zdięcia ze zwykłej cyfróweczki nie były tak "ciepłe"

ciri
13-09-2007, 09:45
Zawsze twarze osób na zdięciach wydaja sie być niesamowicie opalone.najgorsze ze przy wywolaniu zdięcia , jezeli nie rozjasnie go troche i nie odejme kolorów to wygladaja ludzie bardzo nie korzystnie jak po przepaleniu na solarium:))):) jeżlei raw to jest rozwiązanie mojego prblemu to bede tak robic a jezeli moge cos zmienic w swoim aparacie jeszcze to czekam...:)dziekuje wszytskiem za pomoc:)

Kolaj
13-09-2007, 09:46
Cirilla, czy tak lepiej?

https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://img490.imageshack.us/img490/7625/kasiainicolas4641ww9.jpg)

Jedyne, co zrobiłem, to ustawiłem balans bieli na ścianę, więc jeszcze pewnie dałoby się więcej wycisnąć. Z RAW-em można to zrobić bez utraty jakości.

Kabu
13-09-2007, 09:47
A czy na zdjęciu z tej zwykłej cyfróweczki ten pokój w tle również wyglądał ładnie czy był ciemny? Podała byś jeszcze koleżanko parametry naświetlania tego zdjęcia, czas i przysłonę.

ciri
13-09-2007, 09:52
Cirilla, czy tak lepiej?
Z RAW-em można to zrobić bez utraty jakości.

zdecydowanie lepiej ale czy moge wiedziec jak to zrobiłes, moje obrabianie zdięć w PS jest bardzo podstawowe.Bede wdzięczna za kilka wskazówek!!!!bo o taki efekt końcowy by mi chodziło.Dziekuje.

Jezeli chodzi o parametry zdiecia to przewaznie pracuje na "Av" f 3.5 iso na 400-800 a czas sie sam dostraja.

SdoubleU
13-09-2007, 09:53
A czy na zdjęciu z tej zwykłej cyfróweczki ten pokój w tle również wyglądał ładnie czy był ciemny? Podała byś jeszcze koleżanko parametry naświetlania tego zdjęcia, czas i przysłonę.

Tak samo pomyślałem, jakby trochę niedoświetlone. Gdyby było jaśniej zdjęcie nie byłoby aż tak czerwone a po za tym to jeszcze jedno pytanie czy były inne źródła światła czy tylko twoja lampa.

ciri
13-09-2007, 09:56
Były , przewaznie zawsze na sali są jakieś żarówy przy suficie, wiec kupienie nowej mocniejszej lampy moze tez pomóc ?bo własnie jestem na kupnie 430 moze?:/

Kolaj
13-09-2007, 09:57
zdecydowanie lepiej ale czy moge wiedziec jak to zrobiłes, moje obrabianie zdięć w PS jest bardzo podstawowe.Bede wdzięczna za kilka wskazówek!!!!bo o taki efekt końcowy by mi chodziło.
Nie mam PS, użyłem Bibble Pro, którego 14-dniową wersję możesz ściągnąć ze strony www.bibblelabs.com. Ale jestem pewien, że w PS da się zrobić to samo a nawet lepiej. W Bibble otworzyłem obrazek, wybrałem narzędzie White Balance i kliknąłem na ścianę. To wszystko.

ciri
13-09-2007, 10:01
a czy mój balans bieli w aparacie tez moze byc zle ustawiony? nigdy go nie ustawiałam od nowosci....czyli jakis rok.powiinnam go ustawic czy nie ruszac.

Kolaj
13-09-2007, 10:03
a czy mój balans bieli w aparacie tez moze byc zle ustawiony? nigdy go nie ustawiałam od nowosci....czyli jakis rok.powiinnam go ustawic czy nie ruszac.Jeśli będziesz robiła w RAW, to w zasadzie nie ma to żadnego znaczenia. Może być na auto. Właściwy WB ustawisz podczas wywoływania RAW-a.

SdoubleU
13-09-2007, 10:09
Były , przewaznie zawsze na sali są jakieś żarówy przy suficie, wiec kupienie nowej mocniejszej lampy moze tez pomóc ?bo własnie jestem na kupnie 430 moze?:/

I to jest najprawdopodobniej przyczyna automatyka aparatu nie radzi sobie z kilkoma źródłami światła o różnej temperaturze barwowej. Ponadto ta fotka którą pokazałaś jest, według mnie i tego co widzę na mim monitorze, trochę nie doświetlona co jeszcze spotęgowało efekt.

W takiej sytuacji próbował bym zdecydować się albo na światło zastane albo na dominację lampy (tryby automatyczne). Można by jeszcze próbować ustawić balans bieli na scianę w trybie ręcznym.

Moim jednak zdaniem najprościej byłoby robić w RAW (piszesz że posługujesz się Photoshopem) i w postprocesie jednym klikiem możesz doprowadzić do efektu osiągnietego przez Kolaja.

ciri
13-09-2007, 10:30
Dziękuje bardzo za pomoc, wszystkie rady bedą bardzo pomocne.pozdrawiam.Aga:)

Kabu
13-09-2007, 10:45
A jak jeszcze miałaś ustawioną tą lampę, na wprost, pod kątem 45st. czy na sufit? Można podbić moc lampy więc będzie jaśniej ale ważne jest to abyś obserwowała czas, im dłuższy tym więcej światła zastanego a wówczas światłem dominującym jest oświetlenie sali a nie lampa i stąd też te kolory. Co do WB to tak jak napisałem zobacz jak wychodzą zdjęcia gdy ustawiasz WB na "piorunek" a jak gdy na "słoneczko". Możesz się jeszcze pobawić w ręczne ustawienie temperatury i zobaczysz jakie będą efekty.

bakulik
13-09-2007, 11:04
Jezeli chodzi o parametry zdiecia to przewaznie pracuje na "Av" f 3.5 iso na 400-800 a czas sie sam dostraja.

W tym trybie aparat przyjmuje, że głównym źródłem światła jest światło zastane, a lampa tylko doświetla. Jeśli dodatkowo masz w CFn (14) ustawiony pomiar na Evaluative, to aparat sam dobiera korektę błysku wg tylko sobie znanych algorytmów. Skierowując lampę na sufit dodatkowo ją osłabiasz.

Spróbuj zdjęcia z lampą robić na M ustawiając pożądaną przysłonę, a czas dobierając taki, żeby wychodziło wg światłomierza od 0 do -1EV. Wtedy głównym źródłem będzie lampa. Balans bieli zostaw na "słoneczko" lub "piorunek". W cieniach oraz w tle, gdzie błysk nie sięgnie, może pozostać czerwona dominanta.

firley
13-09-2007, 11:43
ciężko exifa sprawdzić :P?
Camera Model: Canon EOS 20D

Flash Used: Yes (Manual, red eye reduction mode)

Focal Length: 41.0mm

Exposure Time: 0.013 s (1/80)

Aperture: f/3.5

ISO equiv: 800

White Balance: Manual

Exposure: aperture priority (semi-auto)

Kolaj
13-09-2007, 11:45

Exposure: aperture priority (semi-auto)E, no zaraz, to tu jest pewnie pies pogrzebany! Zmień na auto i zobacz, czy się poprawi. Oczywiście w manualu nie ma nic złego ale tego trzeba używać świadomie.

firley
13-09-2007, 11:46
E, no zaraz, to tu jest pewnie pies pogrzebany! Zmień na auto i zobacz, czy się poprawi.

a czy mój balans bieli w aparacie tez moze byc zle ustawiony? nigdy go nie ustawiałam od nowosci....czyli jakis rok.powiinnam go ustawic czy nie ruszac.

:roll:

Kabu
13-09-2007, 11:50

Dziękuję, za pomoc :) , gdybym był w domu to bym se sprawdził ale że nie jestem to nie mogę.

Pozdrawiam
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!

E, no zaraz, to tu jest pewnie pies pogrzebany! Zmień na auto i zobacz, czy się poprawi. Oczywiście w manualu nie ma nic złego ale tego trzeba używać świadomie.

Zgadzam się z Kolaj. WB na któryś ze zdefiniowanych wybierz "piorunek" albo "słoneczko" i powinno być lepiej.

SdoubleU
13-09-2007, 13:20
No i okazało się, że koleżanka miała balans bieli ustawiony na manual bez świadomości tego faktu. Proponuję zastosować się do rad, które zamieścili Panowie w postach wyżej i zdjęcia będą napewno lepsze.

Pozdrawiam

ciri
13-09-2007, 13:26

nie wiem co to jest exif. i pewnie wstyd sie przyznać:( ale teraz przynajmniej wiem co mogłam robic żle.w najblizszy weekend sprawdze swoją nową wiedze i mam nadzieje ze bedzie lepiej:)Aga

firley
13-09-2007, 13:39
To żaden wstyd :D
do każdego zdjęcia jest dołączony exif, są tam informacje o parametrach zdjęcia. Nic się nie ukryje ;)
Pozdrawiam

APP
13-09-2007, 13:39
Ale co tam! "Canon'y mają taką wadę...".
Oczywiście, ICH też szanujemy ;-)

Jedyną taką udokumentowaną "wadą", z którą w swoim amatorskim kontakcie z WB się zetknąłem, to fakt, że Canon przy ustawieniu WB na światło żarowe daje zwykle cieplejszy efekt niż większość konkurencji. Ktoś (bodaj na dpreview) powoływał się na rozmowę z kimś w C. gdzie wyjaśniono, że to celowy zabieg, aby lepiej oddać charakter zastanego oświetlenia.
Niektórzy twierdzą też, że Canon'y typowo dają zdecydowanie intensywniejsze czerwienie (tutaj już nie będę wnikał), ale to i tak nie może wpływać aż tak bardzo na CAŁOŚĆ obrazu.

Tak czy siak, ja też obstawiam, że to jednak wynik "manual" -pozostaje jedynie to sprawdzić w praktyce, ew. nauczyć się ten "manual" drogą prób i błędów wykorzystać na swoją korzyść (bo po coś przecież jest ;-)).
Było, nie było, uzyskanie tego idealnego, pożądanego, balansu bieli w warunkach pozastudyjnych i tak zwykle wymaga podciągnięcia (większego lub mniejszego), więc dla wymagających tylko RAW.

ciri
13-09-2007, 14:03
To żaden wstyd :D
do każdego zdjęcia jest dołączony exif, są tam informacje o parametrach zdjęcia. Nic się nie ukryje ;)
Pozdrawiam

w aparacie wiem ze w kazdej chwili moge sobie to sprawdzic ale jak nie mam zdiecia w aparacie , i tu sie zdziwiłam ze ty sciagając moje zdiecie mozesz sprawdzic te wszystkie parametry:))))) człowiek sie uczy całe zycie.pozdawiam:) i jeszcze raz thnks:)