PDA

Zobacz pełną wersję : skaner Canon CanoScan 8600F

mancat
12-09-2007, 12:54
Witam!

Czy ktoś z Forumowiczów posiada taki skaner i może coś powiedzieć o jakości skanów? Na Macworld (http://www.macworld.com/2007/05/reviews/canoscan8600f/index.php) oceniają go całkiem nieźle, ale chciałbym czegoś wiecej się o tym urządzeniu dowiedzieć. Szczególnie o wygodzie lub niewygodzie skanowania materiałów typu 120.

Swoją drogą nie chce ktoś kupić skanera Agfy Duoscan HiD?

Pozdrawiam!

MacGyver
12-09-2007, 13:32
Ja mam tego Canona. Sprzęt całkiem fajny, jak na swoją klasę cenową. Zdecydowanie lepiej sprawdza się przy skanowaniu materiałów czarno-białych, ale z kolorowych też uzyskuje się jakość lepsza od przeciętnej lab-owej.
120-tki skanuje się tak samo jak 135, tyle że mniej ich wchodzi w ramkę. Obsługa samych ramek jest dość wygodna, problem pojawia się jedynie gdy klisza nie została dobrze wyprostowana po wywołaniu.

mancat
12-09-2007, 14:29
Zapowiada się nieźle. Miałeś w zestawie oprogramowanie SilverFast? Po tym jak zastosowałem go do wyżej wymienionej Agfy jest to dla mnie podstawowy propgram do skanowania. Jeśli jest w zestawie to jak się sprawuje (zamierzam go podłączyć go do Visty)?

MacGyver
12-09-2007, 14:56
Zapowiada się nieźle. Miałeś w zestawie oprogramowanie SilverFast?...
Jest, ale to wersja okrojona. Ciężko poradzić sobie z szumem/ziarnem przy tanich materiałach kolorowych, typu Superia 200, ale być może jest to wina mojej słabej znajomości tego softu. W zestawie był też Photoshop Elements 4.